BTC USD 50,232.6 Gold USD 1,826.68
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Unit Trust : Adakah sesuai melabur di dalam situasi ekonomi merudum seperti sekarang?

M.Scofield

Junior Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
72
Reaction score
6
Points
11
askum.. aku adalah antara prospek yg berpotensi utk sesapa yg berminat mencari pelabur dlm unit trust..
persoalan aku skrg ialah aku masih teragak agak utk melabur dlm keadaan ekonomi skrg yg meliputi negara kapir gergasi spt US..adakah waktu sekarang sesuai atau tidak?

aku nak mintak pendapat para ejen2 kat sini dgn gentlenya post kat sini dgn hujah2 yg cantik & padat..takyahla suh PM ke meeting ke tu perkara kendian..aku nak tgk takat ilmu ejen2 yg dilantik kat sini bg aku satu keyakinan tuk invest dlm jumlah yg besar..katalah hati aku tambah yakin maka ejen tu akan ku kontek dan bwk jumpa seterusnya.......
 
Sponsored Post

Cuppy Cakes

Legendary Member
Joined
Sep 16, 2008
Messages
12,140
Reaction score
35
Points
120
askum.. aku adalah antara prospek yg berpotensi utk sesapa yg berminat mencari pelabur dlm unit trust..
persoalan aku skrg ialah aku masih teragak agak utk melabur dlm keadaan ekonomi skrg yg meliputi negara kapir gergasi spt US..adakah waktu sekarang sesuai atau tidak?

aku nak mintak pendapat para ejen2 kat sini dgn gentlenya post kat sini dgn hujah2 yg cantik & padat..takyahla suh PM ke meeting ke tu perkara kendian..aku nak tgk takat ilmu ejen2 yg dilantik kat sini bg aku satu keyakinan tuk invest dlm jumlah yg besar..katalah hati aku tambah yakin maka ejen tu akan ku kontek dan bwk jumpa seterusnya.......


dlm makne tu bro..
ko tg je la..jap lg ade la otai UT ni approach..
ejen2 br setahun jagung leh try x?hehehe
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,118
Reaction score
242
Points
83
askum.. aku adalah antara prospek yg berpotensi utk sesapa yg berminat mencari pelabur dlm unit trust..
persoalan aku skrg ialah aku masih teragak agak utk melabur dlm keadaan ekonomi skrg yg meliputi negara kapir gergasi spt US..adakah waktu sekarang sesuai atau tidak?

aku nak mintak pendapat para ejen2 kat sini dgn gentlenya post kat sini dgn hujah2 yg cantik & padat..takyahla suh PM ke meeting ke tu perkara kendian..aku nak tgk takat ilmu ejen2 yg dilantik kat sini bg aku satu keyakinan tuk invest dlm jumlah yg besar..katalah hati aku tambah yakin maka ejen tu akan ku kontek dan bwk jumpa seterusnya.......

bagi pelabur yg bijak pastinya keadaan semasa ini yg ditunggu sebab bila pasaran market menurun nilai2 saham menjadi murah..bmakna unit2 yg dapat dibeli akan bertmbah byk...
pelabur sering bertanya berapa jauh lagi market akan turun...mereka bimbang jika memasuki pasaran ketika ini dan kemudian 3-4 bulan berikutnya pasaran trus menurun dan menjadikan belian yg mereka buat sebelumna akan dlm posisi negatif...
bagi aku la...jika ada duit banyak spt yg M scofield lebih baik kiranya dilaburkan kira2 25% dahulu (skrg market drop lbh kurang -45% dari highest)...sekurang2nya Scofield sudah pegangan unit...
a)jika market trus menurun kepada -50% dan kemudian market mula membuat mendatar utk stabil boleh tmabah lagi 25%...dan menimpan baki 50% fund kira nya market trus turun lagi...
b)jika matket naik dari -45% kepada -30%...Scofield sudah untung 15% dari pelaburan 25% fund ditangan....

Pendapat saya ekonomi yg teruk skrg ialah ekonomi US...kerana masalah subprime yg disebabkan oleh hutang...
pasaran market malaysia ikut turun kerana pelabur2 asing bergegas mengeluarkan wang dari pasran kita dengan menjual pegangan masing2 utk menanmpung kerugian mereka di barat...
dan kesan pertama yg melanda kita adalah penutupan syarikat2 dan kilang terutama elektronik...permintaan barang kehendak st alat elektronik (TV,VIDEO dsb merosot kerana US sudah kekurnagan wang disamping hutang yg tinggi)...tetapi kilang yg berasas barang keperluan masih lagi akan mampu bertahan disebabkan permintaan pada barnag perlu tidak akan merosot...

Ekonomi mesia juga pelbagai..disokong oleh juga komoditi...komoditi Mesia pula spt sawit dan getah adalah berkadaran dgn minyak mentah....kenaikn rege minyak mentah turut mendoonr kenaikan minyak sawit dan getah...kerana ia menjadi barnag pngganti....

Penurunan minyak mentah juga disebbakan oleh kemerosotan permintana di US....

setiap yg berlaku ada keuntungan dan kerugian pada pihak tertentu...kita pasti suka minyak murahkan..

Keadaan ekonomi akan kembali pulih...kita tk boleh bandingkan masalah ekonomi sekarang dgn masalh ekonomi tahun 97/98,,,kerana ketika itu masalah ekonomi disebabkan oleh gangguan nilai matawang diAsia....tetapi skrg masalah disebabkan oleh hutang lapuk di US...disebabkan US penjana ekonomi terbesar dunia maka ia turut mengheret negara lain didunia...

so cara terbaik laburkan sebahagian dulu dan kemudian tunggu dan lihat pergerakan pasaran...bukan senang utk dapat diskaun sebegini..mgkin kena tunggu lagi 10 tahun utk ekonomi dunia kembali bermasalah dgn tajuk yg baru....
normal ler tu utk ekonomi dunia bermasalah....
 

PeRwaRis

Active+ Member
Joined
Oct 14, 2007
Messages
3,308
Reaction score
47
Points
30
M.Scofield


Aku agreed dgn cakap mytrade. Ekonomi negara kita kena reflection but not in the list of recession. mytrade dah illustrate panjang lebar ttg punca ekonomi merudum. Ramai yg stay away "takut" and menunggu when is the turning point, but normally, kita hanya tahu turn time and turning point waktu 2-3 months wen market has recover, and by that time, kita dah miss the boat.


At this time, kita biasanya di jolokkan dgn kisah warren buffet beli saham2 company yg ada strong fundamental dan solid financial security..aku tak berminat nak garap ttg kisah dia, aku hanya berminat dgn tindakan dia yg grab units in discounted price and sold when everybody start buying back..


Skang nie kalau sesapa nak melabur, aku cadangkan UTC yg nak buat proposal kena based on traditional concept. Iaitu price earning ratio (p/e)berkadar to unit trust portfolio model. Dalam erti kata lain..rebalancing.

UTC akan refer P/E dpd Market Wrap Report yg company biasa updated forthnightly (semalam aku ada show kat mytrade) :)

As week ended 5/12/2008..local stock market (our general benchmark) is trading at p/e ratio 12.04x (12.04 kali lebih murah berbanding stock price ketika p/e ratio 11.4x time in August 1998 and May 2001)

12.04x lebih murah!!!:)

Oleh itu..based on unit trust portfolio model, Kalau pelabur tue aggresive mode, i suggest put 80% capital in Ekuity dan 20% in Bond/money market fund

Kalau pelabur tue in moderate mode, i suggest put 70% in Ekuity dan 30% in Bond / Money Market fund..

Bond/money market fund is like your buffer zone. Next year is tough in investment market. U need at least small portion to sustain market movement.

Kalau set target horizon to long term, Then Unit Trust adalah satu alternative investment vehicle yg suit dgn objective ko
 
Last edited:

huzaimi

Freshie
Joined
Dec 5, 2008
Messages
42
Reaction score
0
Points
6
Unit Trust Singapore

Bagi pendapat saye, first thing to look at is market has sold of its value close to more than 50 percent which means that market value karang is as close to like in year 2002 during the sars recession. So its best to invest to equitys now. Warren buffet himself invest in stocks karang.

Secondly is your risk profile, kalau your risk profile is high then most of your portfolio will be in equity rather than in bonds.

Thirdly is fund management, how your banker, agen or advisor handles your portfolio is another thing. My side charges minimal upfront fee but ader maintenance fee TAPI clients bole do switches for free at NO cost. We active manage clients portfolio. Most agents just charge first time then buat **** jer...dats not the right thing to do.

After certain period of time, clients portfolio will be rebalance according to clients risk profile.

Warren Buffet says Be Fearful When Others ARe Greedy,But Be Greedy When Others ARe Fearful

So This is the time to be greedy.
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,118
Reaction score
242
Points
83
Ha...ha...miss the boat...sering terjadi kepada invstor/trader yg penakut dan gabra...sebab apa..bila pasaran dah rendah dan berdiskaun trader/invstor yg penakut akan menjauhi pasaran sbb bimbang pasaran akan terus menurun...apabila pasaran (boat) sudah berlayar baru la kelam kabut nk kejar...

Warren Buffet mmg suka kompeni yg kukuh dan dlm keadaan berdiskaun...saya pernah baca dia membeli Petrochina masa berdiskaun pada USD500 juta dan jual pada USD3000 juta...

Semalam aku dan perwaris mmg ada discuss/sharing info pasal market dan UT...dan signup utk EPF skim...untung gak la sbb aku invest masa pasaran berdiskaun...tunggu la lagi 3 bulan plak utk topup....

Details gak PeRwaRis explain semalam...dan smua yg aku tanya dijawab dgn baik dan berinformasi...
 

M.Scofield

Junior Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
72
Reaction score
6
Points
11
bagi pelabur yg bijak pastinya keadaan semasa ini yg ditunggu sebab bila pasaran market menurun nilai2 saham menjadi murah..bmakna unit2 yg dapat dibeli akan bertmbah byk...
pelabur sering bertanya berapa jauh lagi market akan turun...mereka bimbang jika memasuki pasaran ketika ini dan kemudian 3-4 bulan berikutnya pasaran trus menurun dan menjadikan belian yg mereka buat sebelumna akan dlm posisi negatif...
bagi aku la...jika ada duit banyak spt yg M scofield lebih baik kiranya dilaburkan kira2 25% dahulu (skrg market drop lbh kurang -45% dari highest)...sekurang2nya Scofield sudah pegangan unit...
a)jika market trus menurun kepada -50% dan kemudian market mula membuat mendatar utk stabil boleh tmabah lagi 25%...dan menimpan baki 50% fund kira nya market trus turun lagi...
b)jika matket naik dari -45% kepada -30%...Scofield sudah untung 15% dari pelaburan 25% fund ditangan....

Pendapat saya ekonomi yg teruk skrg ialah ekonomi US...kerana masalah subprime yg disebabkan oleh hutang...
pasaran market malaysia ikut turun kerana pelabur2 asing bergegas mengeluarkan wang dari pasran kita dengan menjual pegangan masing2 utk menanmpung kerugian mereka di barat...
dan kesan pertama yg melanda kita adalah penutupan syarikat2 dan kilang terutama elektronik...permintaan barang kehendak st alat elektronik (TV,VIDEO dsb merosot kerana US sudah kekurnagan wang disamping hutang yg tinggi)...tetapi kilang yg berasas barang keperluan masih lagi akan mampu bertahan disebabkan permintaan pada barnag perlu tidak akan merosot...

Ekonomi mesia juga pelbagai..disokong oleh juga komoditi...komoditi Mesia pula spt sawit dan getah adalah berkadaran dgn minyak mentah....kenaikn rege minyak mentah turut mendoonr kenaikan minyak sawit dan getah...kerana ia menjadi barnag pngganti....

Penurunan minyak mentah juga disebbakan oleh kemerosotan permintana di US....

setiap yg berlaku ada keuntungan dan kerugian pada pihak tertentu...kita pasti suka minyak murahkan..

Keadaan ekonomi akan kembali pulih...kita tk boleh bandingkan masalah ekonomi sekarang dgn masalh ekonomi tahun 97/98,,,kerana ketika itu masalah ekonomi disebabkan oleh gangguan nilai matawang diAsia....tetapi skrg masalah disebabkan oleh hutang lapuk di US...disebabkan US penjana ekonomi terbesar dunia maka ia turut mengheret negara lain didunia...

so cara terbaik laburkan sebahagian dulu dan kemudian tunggu dan lihat pergerakan pasaran...bukan senang utk dapat diskaun sebegini..mgkin kena tunggu lagi 10 tahun utk ekonomi dunia kembali bermasalah dgn tajuk yg baru....
normal ler tu utk ekonomi dunia bermasalah....

tq bro for comment..panjang tu nak tulih..appreciate that..
ok question
if aku dump dulu 25% so lg 75% apa perlu aku buat utk letak kat tmpt sementara? kat mana nak letak? aku tanak hold dlm bank dah coz dah beberapa bulan duduk dlm tu..
boleh estimate timeframe yg perlu aku tunggu utk invest semua percent jumlah yg aku ada?
 

M.Scofield

Junior Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
72
Reaction score
6
Points
11
bagi pelabur yg bijak pastinya keadaan semasa ini yg ditunggu sebab bila pasaran market menurun nilai2 saham menjadi murah..bmakna unit2 yg dapat dibeli akan bertmbah byk...
pelabur sering bertanya berapa jauh lagi market akan turun...mereka bimbang jika memasuki pasaran ketika ini dan kemudian 3-4 bulan berikutnya pasaran trus menurun dan menjadikan belian yg mereka buat sebelumna akan dlm posisi negatif...
bagi aku la...jika ada duit banyak spt yg M scofield lebih baik kiranya dilaburkan kira2 25% dahulu (skrg market drop lbh kurang -45% dari highest)...sekurang2nya Scofield sudah pegangan unit...
a)jika market trus menurun kepada -50% dan kemudian market mula membuat mendatar utk stabil boleh tmabah lagi 25%...dan menimpan baki 50% fund kira nya market trus turun lagi...
b)jika matket naik dari -45% kepada -30%...Scofield sudah untung 15% dari pelaburan 25% fund ditangan....

Pendapat saya ekonomi yg teruk skrg ialah ekonomi US...kerana masalah subprime yg disebabkan oleh hutang...
pasaran market malaysia ikut turun kerana pelabur2 asing bergegas mengeluarkan wang dari pasran kita dengan menjual pegangan masing2 utk menanmpung kerugian mereka di barat...
dan kesan pertama yg melanda kita adalah penutupan syarikat2 dan kilang terutama elektronik...permintaan barang kehendak st alat elektronik (TV,VIDEO dsb merosot kerana US sudah kekurnagan wang disamping hutang yg tinggi)...tetapi kilang yg berasas barang keperluan masih lagi akan mampu bertahan disebabkan permintaan pada barnag perlu tidak akan merosot...

Ekonomi mesia juga pelbagai..disokong oleh juga komoditi...komoditi Mesia pula spt sawit dan getah adalah berkadaran dgn minyak mentah....kenaikn rege minyak mentah turut mendoonr kenaikan minyak sawit dan getah...kerana ia menjadi barnag pngganti....

Penurunan minyak mentah juga disebbakan oleh kemerosotan permintana di US....

setiap yg berlaku ada keuntungan dan kerugian pada pihak tertentu...kita pasti suka minyak murahkan..

Keadaan ekonomi akan kembali pulih...kita tk boleh bandingkan masalah ekonomi sekarang dgn masalh ekonomi tahun 97/98,,,kerana ketika itu masalah ekonomi disebabkan oleh gangguan nilai matawang diAsia....tetapi skrg masalah disebabkan oleh hutang lapuk di US...disebabkan US penjana ekonomi terbesar dunia maka ia turut mengheret negara lain didunia...

so cara terbaik laburkan sebahagian dulu dan kemudian tunggu dan lihat pergerakan pasaran...bukan senang utk dapat diskaun sebegini..mgkin kena tunggu lagi 10 tahun utk ekonomi dunia kembali bermasalah dgn tajuk yg baru....
normal ler tu utk ekonomi dunia bermasalah....

wow..ini komen positif juga..suka aku baca..
1)boleh tunjukkan aku bukti2 tak bhw ekonomi dah turun lebih dari 45%?
2)so environment ekonomi skrg tak sama dgn environment masa recession thn 90an? right? mana lebih teruk?
3)boleh bg sedikit analisis tak mcm mana utk yakinkan aku bhw market tak akan menjunam lebih dr 50% memandangkan skrg dah byk cerita kita dgr Barat dah start kumpul emas utk prepare kejatuhan matawang yg takkan pulih lagi..takut nanti semua equity yg dah dump dlm unit trust semua jd hampas.
 

M.Scofield

Junior Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
72
Reaction score
6
Points
11
Bagi pendapat saye, first thing to look at is market has sold of its value close to more than 50 percent which means that market value karang is as close to like in year 2002 during the sars recession. So its best to invest to equitys now. Warren buffet himself invest in stocks karang.

Secondly is your risk profile, kalau your risk profile is high then most of your portfolio will be in equity rather than in bonds.

Thirdly is fund management, how your banker, agen or advisor handles your portfolio is another thing. My side charges minimal upfront fee but ader maintenance fee TAPI clients bole do switches for free at NO cost. We active manage clients portfolio. Most agents just charge first time then buat **** jer...dats not the right thing to do.

After certain period of time, clients portfolio will be rebalance according to clients risk profile.

Warren Buffet says Be Fearful When Others ARe Greedy,But Be Greedy When Others ARe Fearful

So This is the time to be greedy.

thx for comment bro..anyway keep bring good comment for me as my questions to other..leh selit gak bg info boleh compare nanti..tengkiu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register