BTC USD 61,421.0 Gold USD 1,777.07
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Undang-undang lemah atau mainan politikus?

Salah siapa dalam hal ini?

  • Penggubal Undang-undang

    Votes: 0 0.0%
  • Kerajaan

    Votes: 6 100.0%

  • Total voters
    6

mosya

Freshie
Joined
Nov 4, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
33
Berkaitan dengan kes LTTE , apa yang kita boleh simpulkan ?

Hari ini diberitakan :
LTTE: Dua pertuduhan terhadap ADUN Seremban Jaya batal


Dibatalkan tanpa sebab !

Sebelum ini kes Aisyah :


Siti Aishah Dipenjara Lima Tahun , rasanya berita penangkapan ini semua rakyat bersetuju kerana terlibat dengan pengganas , dimaklumkan juga Siti Aisya hanya memiliki buku berkaitan Daesh/Isis.

Sebelum ni kes Siti Aisyah pun pelik dari segi undang-undang.


-benda-pelik-dalam-kes-penangkapan-aisyah-pelajar-yang-dikaitkan-dengan-militan-isis/


Wajarkah ini berlaku dalam negara kita?
EFili6VU8AAXFM5.jpg
 
Sponsored Post

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,704
Reaction score
173
Points
48
mmg pertuduhan batal. tapi PDRM x lepas tangan. selagi yang di tuduh tu duduk dalam malaysia dan masih.hidup. pergerakan dia akan di intip 24 jam . Keluar dengan siapa.rumah kat mana. siapa dtg rumah . tadi keluar pergi mana yang mengintip tu bukan pakai polis peronda.menyamar jadi org biasa. PDRM ada mata mata dan ramai ahli jadi mata & telinga.
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,049
Reaction score
2,961
Points
201
dah lama undang2 di manipulasi oleh mereka yang berkuasa...
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,519
Reaction score
12,470
Points
1,906
saya dengan rendah diri mohon tuan tanah rujuk pada link berikut
Ape maksud pertuduhan batal sebenarnya
Polis mengaku salah tangkap ke mcm mana

tn jagajaga, maksud pertuduhan dibatalkan adalah tertuduh tu bebas dari pertuduhan tu dan no longer didakwa
pihak Peguam Negara dah gugurkan 2 pertuduhan tambahan ni dari tertuduh ADUN Gunasekaran ni..
bukan bermaksud polis mengaku salah tangkap :)

kalau utk kesalahan jenayah lain, biasanya apabila pertuduhan dibatalkan, maksudnya tertuduh dah bebas dan merdeka, a free man. dia dah tak didakwa dengan pertuduhan tu, jadi dia kira org yg tak bersalah la kan

namun dalam hal ni, Gunasekaran kekal ditahan kerana tidak dibenarkan ikat jamin untuk pendakwaan terdahulu.


CMM mereka ni sebenarnya dah dibebaskan ke tidak?

tak tn mynameis, Adun Gunasekaran ni hanya bebas dari 2 pertuduhan tambahan yg dibuat di Mahkamah Sesyen Seremban.
2 pertuduhan ni sebenarnya pertuduhan tambahan.

Namun ADUN Gunasekaran ni kekal ditahan kerana tidak dibenarkan ikat jamin untuk pendakwaan terdahulu.



utk makluman tn jagajaga dan tn mynameis, saya bagi info berikut ye:-


Di Mahkamah Sesyen Seremban
Tarikh: 6/11/2019

Tertuduh:
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seremban Jaya P. Gunasekaran.

Pertuduhan Pertama & Kedua:
==>Pertuduhan pertama dan kedua sebelum ini, Gunasekaran didakwa memiliki item berhubung kait LTTE di pejabat dan kediaman.
==>Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di nombor 2844, Jalan SJ 3/6B, Taman Seremban Jaya dan nombor 139, Kampung Baru Rahang, di sini, masing-masing pada pukul 9.58 pagi dan 11.50 pagi, 10 Okt lepas.
Jenayah yg didakwa dilakukan di N9.

Pertuduhan yg didakwa kat Mahkamah Sesyen Seremban ni yg dibatalkan,


tu merupakan dua pendakwaan baru, tambahan terhadap Adun Seremban Jaya P Gunasekaran berhubung memiliki item berkaitan dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).
Bagaimanapun rancangan itu dibatalkan di saat akhir.

Pendakwaan membuat e-filing semalam untuk dua pendakwaan baru terhadap anak guamnya di Mahkamah Sesyen Seremban.
"Tetapi hari ini pendakwaan memaklumkan mereka tidak akan meneruskan pendakwaan itu.

Cara yang betul adalah untuk menarik balik pendakwaan di mahkamah dan mereka memohon kepada hakim untuk menarik balik pendakwaan itu

Bagaimanapun Gunasekaran kekal ditahan kerana tidak dibenarkan ikat jamin untuk pendakwaan terdahulu.


https://www.malaysiakini.com/news/498777

Adun Gunasekaran ni masih ditahan dan tidak dibebaskan..






Namun (ADUN) Seremban Jaya P. Gunasekaran. masih didakwa di Mahkamah Sesyen Melaka dan juga Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur

Mahkamah Sesyen Melaka
Tertuduh:
(ADUN) Seremban Jaya P. Gunasekaran
Pertuduhan:
kerana didakwa menyokong LTTE

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur
Tertuduh:
(ADUN) Seremban Jaya P. Gunasekaran
Pertuduhan:
pendakwaan tambahan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 31 Oktober
Gunasekaran, Suresh Kumar dan Subramaniam masing-masing didakwa dengan pengetahuan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas LTTE dengan cara menggunakan aplikasi sosial Facebook atas nama berlainan.

Gunasekaran didakwa menggunakan nama DAP Guna Palanisamy, Subramaniam atas nama US Subra Subramanian dan Suresh Kumar dengan nama "RocketSuresh DAP".

Pertuduhan mengikut Seksyen 130J (1)(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sepanjang hayat atau maksimum 30 tahun atau denda dan boleh dirampas mana-mana harta yang digunakan atau diniat untuk digunakan untuk melakukan kesalahan itu jika sabit kesalahan.


Gunasekaran yang juga Timbalan Pengerusi DAP Negeri Sembilan telah dituduh di Mahkamah Sesyen Melaka pada 29 Okt kerana memberi sokongan kepada LTTE dan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 31 Okt lepas, atas pertuduhan tambahan.




jadi kiranya Adun Gunasekaran ni masih lagi didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dan Mahkamah Sesyen di Melaka
dia tak bebas dan masih lagi ditahan, kerana kesalahan jenayahnya tidak membenarkannya diikat jamin


gitula kiranya tn jagajaga dan tn mynameis :)
 
Last edited:

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,519
Reaction score
12,470
Points
1,906
begitu juga dengan huraian saya yg dibawah, saya dengan rendah diri mohon tuan tanah rujuk pada link berikut,
mahkamah tolak pertuduhan, atau pendakwaraya tarik balik kes... ?

KPN pon dan mula pusing2

DPP tolak kertas siasatan polis itu biasa.... tapi kalau DPP tetiba tarik balik kes tu lain sikit

En. Sponge, asalnya pihak DPP Timbalan Pendakwaraya yg mohon dari Mahkamah utk menarik balik 2 pertuduhan tambahan tu. kata je DPP Timbalan Pendakwaraya yg lebih kurang 'sort of' arah Mahkamah utk menarik balik 2 kes tu, kenapa saya katakan lebih kurang sort of arah,
sebabnya hanya DPP Timbalan Pendakwaraya atas arahan Peguam Negara yg boleh cadangkan utk tarik balik kes, Mahkamah hanya follow, ikut arahan, benarkan permohonan.
Mahkamah tak boleh utk menentang permohonan/ sort of arahan DPP Timbalan Pendakwaraya yg bertindak atas arahan Peguam Negara. Mahkamah kena ikut..

DPP tarik balik kes atau mohon utk gugurkan pertuduhan tu, perkara biasa En Sponge :)
sama la mcm kes LGE, yg mana DPP mohon utk lepaskan LGE dan isteri dia, tapi tak bebaskan
namun Mahkamah went extra mile dengan lepas dan bebaskan LGE dan isteri dia dari pertuduhan..
 
Last edited:

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,519
Reaction score
12,470
Points
1,906
mmg pertuduhan batal. tapi PDRM x lepas tangan. selagi yang di tuduh tu duduk dalam malaysia dan masih.hidup. pergerakan dia akan di intip 24 jam . Keluar dengan siapa.rumah kat mana. siapa dtg rumah . tadi keluar pergi mana yang mengintip tu bukan pakai polis peronda.menyamar jadi org biasa. PDRM ada mata mata dan ramai ahli jadi mata & telinga.

tn Gigahertz, 2 pertuduhan tambahan tu yg batal, digugurkan iaitu tuduhan memiliki item berkait LTTE, yg difailkan oleh DPP pada 5/11 kat Mahkamah Sesyen Seremban..

namun pertuduhan pertuduhan yg didakwa ke atas ADUN Gunasekaran kat Mahkamah Sesyen KL dan Mahkamah Sesyen Melaka yg berkait dengan memberi sokongan kepada ahli pengganas LTTE masih lagi kekal dan berkuatkuasa..

ADUN Gunasekaran ni masih lagi didakwa dan dia masih berada dlm tahanan dan tidak dibebaskan, memandangkan jenayah yg didakwa di Mahkamah Sesyen KL dan Melaka tidak boleh diikatjamin
jadi dia tak bebas, takde pergerakan mana mana melainkan dalam lokap/tahanan
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,519
Reaction score
12,470
Points
1,906
sudah tentu DPP tidak perlu utk memberi sebab pada Mahkamah yg mengapa mereka memohon kebenaran Mahkamah utk menggugurkan pertuduhan tersebut.
dan Mahkamah apabila DPP memohon perkara sedemikian rupa (pertuduhan digugurkan, dibatalkan), maka Mahkamah takde pilihan lain melainkan kena membenarkan permohonan DPP tersebut
ni adalah kuasa utk menggugurkan pertuduhan adalah terletak bawah kuasa Peguam Negara, DPP tu bawah Peguam Negara la kan.
Mahkamah takde kuasa langsung utk menghalang permohonan DPP ni, takde kuasa langsung utk menolak permohonan DPP..







utk makluman tuan tanah, pertuduhan tersebut adalah 2 pertuduhan tambahan..

tu merupakan dua pendakwaan baru, tambahan terhadap Adun Seremban Jaya P Gunasekaran berhubung memiliki item berkaitan dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).
Bagaimanapun rancangan itu dibatalkan di saat akhir.

Pendakwaan membuat e-filing semalam untuk dua pendakwaan baru terhadap anak guamnya di Mahkamah Sesyen Seremban.
"Tetapi hari ini pendakwaan memaklumkan mereka tidak akan meneruskan pendakwaan itu.

Cara yang betul adalah untuk menarik balik pendakwaan di mahkamah dan mereka memohon kepada hakim untuk menarik balik pendakwaan itu

Bagaimanapun Gunasekaran kekal ditahan kerana tidak dibenarkan ikat jamin untuk pendakwaan terdahulu.


https://www.malaysiakini.com/news/498777

Adun Gunasekaran ni masih ditahan dan tidak dibebaskan..
 

adamrao

Active Member
Joined
Mar 1, 2017
Messages
1,566
Reaction score
159
Points
43
dia kalo main ngan indu cina dia memang ada peruntukan untuk pusing pusing ronda keliling bagi orang pening dengan clause perundangan.. sebenarnya melayu nie bodoh.. dah kena bodoh ngan beruk bn kena bodoh ngan monyet pakatan pula.. dulu bn pun support cina indu at its finest.. lu orang tarak tau ka? tidak orang x kata icerds dah wujud dalam fail kera kerajaan bn lg? cuma bn xda telo nak buka.. cuma kuasa tuhan.. tuhan x tunjuk x bagi jalan bn luluskan dalam diam diam.. carry forward bawa ke setan pakatan pula.. kalo x nampak lagi x tau la melayu..

tengok depa main kes adib camna.. last anak indu kata anak indu pukul.. dan anak indu suruh p cari anak indu yang pukul.. serupa cari jarum kat padang bola.. clueless hopeless..

ada kes menarik pula cam budak kadet kena seterika tu.. suruh bela diri sendiri.. last last baru nak mengaku sebab xda support nak tolong depa lagi.. pala bana.. jawab dia undang undang boleh twist plot.. manakala melayu cina indu boleh guna kuasa politik twist plot undang undang..
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
15,499
Reaction score
653
Points
161
ooo 2 pertuduhan je...
ingatkan lepas terus semua pertuduhan...
 

BroAct

Active Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
2,330
Reaction score
92
Points
45
Nasib baik ada orang mcm CMM dlm cg ni. kalau tak jauh terpesong jawabnya nnt
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register