BTC USD 38,992.2 Gold USD 1,813.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

UMNO penggerak negara berpendapatan tinggi!!!..PR watpe?..

PipFX

Active Member
Joined
Oct 4, 2010
Messages
2,206
Reaction score
120
Points
33
Syabas buat pemimpin kita!!!

SHAH ALAM 11 NOV : Antara faktor utama peningkatan ekonomi Singapura dengan pesat berbanding negara ini ialah kekurangan ketelusan dan ketirisan serius dalam sistem pentadbiran negara, ujar Ahli Parlimen Parit Buntar Dr Mujahid Yusof Rawa.

Malahan kelemahan ketara ini menjadikan Malaysia semakin ketinggalan di rantau ini apabila bersedia dipotong Singapura sebagai kuasa ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara selepas Thailand dan Indonesia tahun hadapan.

"Dari sudut ketelusan, ketirisan dapat dilihat dalam sistem Singapura sendiri sedangkan masalah di Malaysia ini sendiri bukanlah sangat Malaysia ini tidak kaya dan tidak mampu tapi ketirisan yang begitu ketara berlaku dalam pengendalian dana awam menyebabkan kita tidak dapat melonjak ke tahap sepatutnya kita melonjak," katanya ketika dihubungi TV Selangor.

Menurut laporan Bloomberg semalam, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Singapura tahun ini bakal mencecah USD 210 Billion berbanding Malaysia yang kadarnya hanya USD 205 Billion.

Bagaimanapun jika dikira dari segi saiz dan sumber negara, Singapura beratus kali lebih kecil dari Malaysia dan tidak mempunyai sumber yang pelbagai dan sekaya Malaysia.

Mujahid berkata perbezaan 'Good Governance' dari segi pentadbiran sehingga hilangnya kepercayaan pelabur asing mengakibatkan kejatuhan 81 peratus dari segi Kadar Pelaburan Terus Asing atau FDI pada tahun lalu.

Apa yang dihadapi sekarang ini berbanding dengan Singapura ialah soal pentadbiran baik tidak ada dalam negara kita sehingga kita tidak mampu memecut atau memacu ekonomi kita ke tahap yang lebih maju dan ini saya kira ataran faktor yang selama ini menjadi hambatan dalam ekonomi kita.

Mujahid turut mengulas betapa kepimpinan Malaysia di bawah Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Razak yang terus mengikis rakyat dengan memperkenalkan projek besar dan pada masa sama tidak meningkatkan malah memiskinkan lagi rakyat biasa.

Bagi Mujahid, ironi inilah perlu dilihat rakyat dalam memilih kepimpinan pada masa hadapan.

"Saya setuju dengan ironi itu pada waktu sama mereka membazir duit dengan projek mewah ini sedangkan masa sama kata rakyat kena berjimat, subsidi dah tak ada, rakyat perlu lebih peka kepada semua ini sedangkan mereka hidup dengan begitu mewah sekali," katanya.


Sumber

p/s:Kalau da ada,mod tlg delete thread ni..
 
Sponsored Post

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,939
Reaction score
542
Points
161
hahahaha rakyat yg lemah dan miskin x perlu diutamakan hahahaha
 

khairuls

Super Active Member
Joined
Sep 20, 2010
Messages
9,212
Reaction score
10
Points
65
Rakyat DIDAHULUKAN... baru la 1malaysia :)
jgn la membazir, jimat cermat :D
 

e.k.

Super Active Member
Joined
Jan 24, 2008
Messages
9,898
Reaction score
70
Points
70
singapore tu negara lebih pada perkhidmatan bukan pembuatan / perusahaan..

cuba singapore tu kat belah myanmar ke kat belah papua new guinea agak2 diorg boleh maju tak..sbb maju pun negara dia negara entrpeort dan berada di tgh laluan kapal2 perdagangan utk singgah...lagi satu negara diorg pro US dan Israel...mana yg baik kita ikut le yg tak elok tak yah le ikut
 
Last edited:

PipFX

Active Member
Joined
Oct 4, 2010
Messages
2,206
Reaction score
120
Points
33
singapore tu negara lebih pada perkhidmatan bukan pembuatan / perusahaan..

cuba singapore tu kat belah myanmar ke kat belah papua new guinea agak2 diorg boleh maju tak..sbb maju pun negara dia negara entrpeort dan berada di tgh laluan kapal2 perdagangan utk singgah...lagi satu negara diorg pro US dan Israel...mana yg baik kita ikut le yg tak elok tak yah le ikut

waa..hebatnye psl ekonomi..:)):)):))
 

PipFX

Active Member
Joined
Oct 4, 2010
Messages
2,206
Reaction score
120
Points
33
singapore tu negara lebih pada perkhidmatan bukan pembuatan / perusahaan..

cuba singapore tu kat belah myanmar ke kat belah papua new guinea agak2 diorg boleh maju tak..sbb maju pun negara dia negara entrpeort dan berada di tgh laluan kapal2 perdagangan utk singgah...lagi satu negara diorg pro US dan Israel...mana yg baik kita ikut le yg tak elok tak yah le ikut

lupe lak nak tanya..Malaysia ni xde perkhidmatan ke?..klu nak ikot kan dari segi permintaan terhadap sektor perkhidmatan,Malaysia lg tinggi..itu berdasarkan jumlah penduduk..ke salah sy ckp?..atau bro punya persepsi berbeza berkaitan perkhidmatan?..adakah mksd bro sektor perkhidmatan singapore dieksport ke luar negara?..:)):)):))
 

piracy_agen

Fun Poster
Joined
Jul 26, 2010
Messages
959
Reaction score
5
Points
15
Singapore negara pelopor teknologi penapisan air masin osmosis berbalik terbaik didunia .. air yg ditapis mereka berupaya mengeluarkan tahap ketulenan 98%
 

faizfakhirin

Active Member
Joined
Sep 24, 2006
Messages
2,047
Reaction score
8
Points
25
Singapore maju sbb disokong penuh oleh ISRAEL,AMERIKA...yang menjadikan singapore tmpt untuk memerhati negara islam di asia....israel n amerika bagi teknologi kat diaorang...bukan diaorang cipta sendiri cm contoh germany....nk compare ngn singapore tgk la plak keluasan tanah kapasiti....memang bleh control sgt2 ngn teknologi yg ada sekarang....kat malaysia ni, islam sendiri berpecah...semua nk bangunkan bangsa masing2...nk kepentingan masing2...sampain sanggup gadaikan bermcm demi kepentingan....benda ni xleh nk salah pada kerajaan semata...tapi individu...kita dan diri kita...sejauh mana kita nk majukan diri untuk bangunkan negara & tegakkan syiar islam...atau hanya mencari salah orang, merendahkan orang....
 

e.k.

Super Active Member
Joined
Jan 24, 2008
Messages
9,898
Reaction score
70
Points
70
lupe lak nak tanya..Malaysia ni xde perkhidmatan ke?..klu nak ikot kan dari segi permintaan terhadap sektor perkhidmatan,Malaysia lg tinggi..itu berdasarkan jumlah penduduk..ke salah sy ckp?..atau bro punya persepsi berbeza berkaitan perkhidmatan?..adakah mksd bro sektor perkhidmatan singapore dieksport ke luar negara?..:)):)):))

apa servis perkhidmatan yg org luar pakai dekat malaysia ni kebanyakan masih org malaysia yg guna terutamnya jabatan kerajaan jugak?

perkhidmatan kat malaysia lebih pada gov. bila sebut gomen nye servis bukan profit oriented...takkan tu x nampak kot

kalo swasta perkhimatan diorg berbayar dalam amauan yg agak besar

china baru je open market diorg pada luar dan malayia yg baru je nak naik dgn sektor pembuatan 2 kali jatuh...


-satu masa gawat

-kedua bila china open market semua pelabur zaman che det bawak masuk byk lari pi china sama vietnam....

lagi satu takkan tak perasan kebanyakan company luar yg ada kat malayia ni based utk asia tenggara masih kat singapura

at least bagi pandangan tu ada la point bukan nya main cakap je:p
 

PipFX

Active Member
Joined
Oct 4, 2010
Messages
2,206
Reaction score
120
Points
33
apa servis perkhidmatan yg org luar pakai dekat malaysia ni kebanyakan masih org malaysia yg guna terutamnya jabatan kerajaan jugak?

perkhidmatan kat malaysia lebih pada gov. bila sebut gomen nye servis bukan profit oriented...takkan tu x nampak kot

kalo swasta perkhimatan diorg berbayar dalam amauan yg agak besar

china baru je open market diorg pada luar dan malayia yg baru je nak naik dgn sektor pembuatan 2 kali jatuh...


-satu masa gawat

-kedua bila china open market semua pelabur zaman che det bawak masuk byk lari pi china sama vietnam....

lagi satu takkan tak perasan kebanyakan company luar yg ada kat malayia ni based utk asia tenggara masih kat singapura

at least bagi pandangan tu ada la point bukan nya main cakap je:p

oo..macam tu maksud bro..yg tu sy fhm..tp isu utama sekarang berdasarkan sumber yg sy bg ialah "bagaimana kerajaan menjana ekonomi berdasarkan sumber yg ada"..bknnya "membandingkan sektor apa yg memberi sumbangan besar pendapatan negara"..jika kita lemah dari sektor perkhidmatan..bgaimana pula dgn sektor2 lain?..contohnya sektor pengeluaran dan sektor pembuatan?:D:D:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register