BTC USD 48,273.0 Gold USD 1,754.18
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Umno bukan dahaga kuasa tapi tak mahu jadi ‘pak sanggup’ kegagalan PN, kata Zahid

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,319
Reaction score
555
Points
176
Tgk news ada kes covid di parlimen. Rasa2 diorg nak tangguh bersidang 26july tak?
 
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,126
Reaction score
5,849
Points
321
Yup, saya setuju tuan jaws.

Mungkin ada kandungan penulisan saya yang ada menyentuh sensitiviti kaum kita sendiri di atas, tapi saya cuma nak menyatakan kebenaran. Kita boleh salah kan kaum lain buat masa ini selagi kena pada tempatnya. Sebagai contoh, mempertikai hak istimewa melayu, memperkecil usaha & menghina agama Islam. Dari segi ekonomi, mungkin kerana kaum lain pegang supply chain perniagaan dari pengeluar sampai peruncit & menyukarkan kaum Melayu untuk mendapatkan pekerjaan lagi2 di syarikat2 besar bukan glc, menyebabkan Melayu terus tertinggal di belakang.

Kita dah guna macam2 cara tapi tak berjaya. Ayat ketuanan Melayu pun kita dah jaja merata, keris pun dah dicium, tapi Melayu nak berniaga pun macam2 syarat, terpaksa mengomel di ruangan komen di media sosial. Yang majoriti penguatkuasa pun orang Melayu kita, yang majoriti ambil dadah & makan rasuah pun orang Melayu kita. Yang bergaduh pasal politik jaja kaum jaja agama jaja janji pun orang kita. Saya tak nafikan fakta sebab orang Melayu majoriti di Malaysia, memang bab benda2 buruk ni yang sebangsa dengan kita yang menjadi majoriti pengamalnya. Saya tak nampak hala tuju kita sebab kita GAGAL merapatkan, malah menambah jurang antara kaum lagi. Ini bukan lagi masa untuk kita turun padang Merbok, turun jalan raya angkat sepanduk dan sebagainya.

Saya tak kata yang kaum lain takde kesalahan. Ramai je lau haw nut yang tak habis2 provoke orang melayu, tak hormat undang2, buat negara ni macam kepala mak bapak dia yang kena penggal dengan penjajah sebab nak tuntut kemerdekaan ... tak cukup dengan provoke Islam lagi, boleh pulak merata menceroboh tanah pbt, ikut sedap pacak tempat ibadat sampai masyarakat setempat terpaksa berkompromi. Belum masuk jadi islamofobik lagi padahal bergenerasi dah kat Malaysia ... dengan Bahasa Melayu bunyi radio rosak, belum yang berpintal pintal lagi. paling seronok, didik anak cucu untuk benci penduduk asal dengan macam2 istilah, almaklumlah Melayu ni miskin ... level balaci di mata mereka.

Pada hemat saya, kalau kita nak Melayu dan Malaysia maju, kita perlukan suatu polisi baharu. Yang berteraskan keadilan tapi pada masa yang sama, tidak melunturkan apa yang sedia ada termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Atas sebab tu, saya ilhamkan idea untuk satupadukan sistem pendidikan Malaysia. Tak bermaksud bila kita mulakan polisi baharu ni, kita terus bagi asal layak terus dapat. Kita akan uji kelayakan semua yang layak yang berasaskan polisi baharu ni. Kita mungkin tak merasa, tapi anak cucu kita InshaaAllah. Kita tak pinggirkan mana2 kaum dan agama tapi sebagai timbal balas, WAJIB iktiraf Islam & Melayu sebagai teras rasmi Malaysia. Kita kena mulakan normalisasi nilai2 Islam dalam pentadbiran & dalam hidup. Nilai2 Islam disini bukan bermaksud mewajibkan perempuan pakai burqa, lelaki pakai serban di pejabat, pasang audio zikir bingit2 tapi nilai macam kerajinan bekerja, kepatuhan kepada arahan ketua, pengurusan masa efektif, jujur, amanah dan sebagainya. Saya harap pada masa yang sama, kerajaan boleh gubal akta yang mewajibkan majikan untuk membenarkan pekerja Muslim dijaga & tidak didiskriminasi ... contoh macam isu hak menunaikan solat fardhu & solat jumaat, isu puasa, isu hak menutup aurat (bertudung, baju regular fit & blouse labuh) lagi2 bagi yang bertugas di counter & pramugari, cuti untuk wanita kematian suami dalam idah (4 bulan 10 hari) atau bekerja dari rumah (work from home) dalam tempoh idah dan lain2. Saya tidak menentang hudud untuk dilaksanakan, cuma saya harap isu2 Islam ni tak disempitkan pada hudud saja, tapi isu lain habis terabai.

Salah dan silap saya harap dimaafkan. saya terbuka untuk menerima teguran & memperbetul kenyataan saya.

Boss ada konsep..

Tapi pelaksanaan kita out..

Kita orang melayu islam kena duduk satu kerusi..

Cakap kita nak apa ?

Baru kita akan capai..

Tapi kalau semua nak buat cara masing2..

Kita x akan capai apa2//

---

Kaedah yg terbaik adalah ikut cara islam.. Semua kne setuju..

Yang melayu liberal, melayu fanatik agama, melayu kdng2 islam, melayu islam umumnya kne duduk satu meja bincang dan setuju..

Baru kita boleh open table kpd bukan melayu untuk ikut tatacara islam yg kita semua setuju..

Tp benda ni x akan berlaku..
Berani kerat kuku.. :D

---

So aku xde solusi kpd masalah ini..

melainkan kesemua melayu yg ada nk setuju dgn kaedah tatacara islam.. Kemudian bru kita boleh move fwd bina satu negara yang maju kedepan dgn jayanya tanpa halangan dari mana2 pihak..

---

Perkara begini bila orang melayu x faham..
Kita x akan move fwd..

Kena mula dgn orang melayu berkumpul, kemudian orang melayu kemukakan persetujuan bersama dgn tatatcara islam..

Baru kita jemput mana2 bukan melayu menjayakan nya..

Spe x nak.. Elok korang gi merempat di negara asal korang..

Boleh keluar..
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,126
Reaction score
5,849
Points
321
Org melayu/bumiputera 70% rakyat Malaysia. Sepatutnya takde masalah pegang 70% parlimen.

Masalah utama org melayu ialah berpecah dan tak support antara 1 sama lain. Org melayu merajuk sikit keluar parti pastu tubuh parti baru. Org melayu baru nak naik skit ada je org melayu lain yg perlekeh.

Kerajaan bole gubal akta, polisi, dasar, dll utk martabatkan melayu/islam tapi kalau org melayu tak ikut pun semua tu hanya tinggal on paper je lah. Tu belum lg org melayu sendiri yg perlekeh usaha tu.

Org kafir hanya boleh memerintah malaysia bila undi org melayu berpecah. Mungkin ada org melayu spesis ‘buang’ yg lebih selesa hidup di bawah pemerintahan org kafir.

Kena faham satu benda..

Melayu bumiputra skrng ade yg liberal, ade yg islam, ade yang ic islam tp perangai sama mcm bukan islam..

So aku buat kesimpulan..

Kita xde mejoriti melayu..
 

logammaut

Legendary Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
10,881
Reaction score
1,133
Points
201
Kena faham satu benda..

Melayu bumiputra skrng ade yg liberal, ade yg islam, ade yang ic islam tp perangai sama mcm bukan islam..

So aku buat kesimpulan..

Kita xde mejoriti melayu..
Melayu sendiri yg buat pilihan utk berpecah belah. Org bukan melayu hanya ambil kesempatan di atas perpecahan org melayu.
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
14,998
Reaction score
2,356
Points
201
Kena faham satu benda..

Melayu bumiputra skrng ade yg liberal, ade yg islam, ade yang ic islam tp perangai sama mcm bukan islam..

So aku buat kesimpulan..

Kita xde mejoriti melayu..
Betoi aku setuju ngn ang
 

odin_kaa

Active Member
Joined
Dec 29, 2012
Messages
1,490
Reaction score
235
Points
43
Boss ada konsep..

Tapi pelaksanaan kita out..

Kita orang melayu islam kena duduk satu kerusi..

Cakap kita nak apa ?

Baru kita akan capai..

Tapi kalau semua nak buat cara masing2..

Kita x akan capai apa2//

---

Kaedah yg terbaik adalah ikut cara islam.. Semua kne setuju..

Yang melayu liberal, melayu fanatik agama, melayu kdng2 islam, melayu islam umumnya kne duduk satu meja bincang dan setuju..

Baru kita boleh open table kpd bukan melayu untuk ikut tatacara islam yg kita semua setuju..

Tp benda ni x akan berlaku..
Berani kerat kuku.. :D

---

So aku xde solusi kpd masalah ini..

melainkan kesemua melayu yg ada nk setuju dgn kaedah tatacara islam.. Kemudian bru kita boleh move fwd bina satu negara yang maju kedepan dgn jayanya tanpa halangan dari mana2 pihak..

---

Perkara begini bila orang melayu x faham..
Kita x akan move fwd..

Kena mula dgn orang melayu berkumpul, kemudian orang melayu kemukakan persetujuan bersama dgn tatatcara islam..

Baru kita jemput mana2 bukan melayu menjayakan nya..

Spe x nak.. Elok korang gi merempat di negara asal korang..

Boleh keluar..

yang ni cukup saya setuju ...

pelaksanaan kita memang kelaut ...

pemimpin kita memang takleh pakai ... kita je yang still berpaut dekat diorang atas nama agama & bangsa ...

yang sedih tu ... kita tuding 1 jari kat orang lain ,,, tapi la ni 9 jari dituding balik kat kita :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

siapa je yang layak nak lead penyatuan melayu? umno? pas? ppbm? pejuang? pkr? takkan nak kena melutut kat dap kot haha

kita cakap lebih2 karang kena cop jkom la pengkhianat bangsa la ... silap2 kalau hardocre pas ... dikafirkan terus haha
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
14,998
Reaction score
2,356
Points
201
yang ni cukup saya setuju ...

pelaksanaan kita memang kelaut ...

pemimpin kita memang takleh pakai ... kita je yang still berpaut dekat diorang atas nama agama & bangsa ...

yang sedih tu ... kita tuding 1 jari kat orang lain ,,, tapi la ni 9 jari dituding balik kat kita :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

siapa je yang layak nak lead penyatuan melayu? umno? pas? ppbm? pejuang? pkr? takkan nak kena melutut kat dap kot haha

kita cakap lebih2 karang kena cop jkom la pengkhianat bangsa la ... silap2 kalau hardocre pas ... dikafirkan terus haha
Patut kt memang dh mudah bersatu sebab kt ada sultan dn raja, tp sebab politik punya pasai hbs berpecah sebab nak kuasa eh silap nk kaya hahaha
 

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
8,283
Reaction score
1,272
Points
151
Tgk news ada kes covid di parlimen. Rasa2 diorg nak tangguh bersidang 26july tak?
bro kalo semua MP ninggal kena covid cluster Gila Kuasa masa sidang parlimen mcmn?

xde pemimpin lah kita
 

odin_kaa

Active Member
Joined
Dec 29, 2012
Messages
1,490
Reaction score
235
Points
43
Patut kt memang dh mudah bersatu sebab kt ada sultan dn raja, tp sebab politik punya pasai hbs berpecah sebab nak kuasa eh silap nk kaya hahaha

masuk bab ni ultra sensitif ... saya berhenti ulas sampai sini je haha
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register