News Ujian Rangkaian 5G (SA) Di Malaysia, Kemaskini 3G & 4G

CG Sponsors
Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
12,733
Reaction score
2,447
Points
236
Celcom Axiata Menunjukkan Penyelesaian 5G di seluruh Pulau Langkawi

Celcom Axiata menunjukkan beberapa kes penggunaan 5G yang terdiri daripada 5G pintar City dan penyelesaian Perindustrian di seluruh pulau Langkawi awal minggu ini. Kes-kes penggunaan 5G ini diterokai dengan kerjasama pelbagai agensi pihak berkuasa tempatan dari pelbagai industri, dengan tujuan meningkatkan operasi harian melalui teknologi 5G.

Penyelesaian 5G dari Celcom di seluruh Langkawi termasuk:
 • Geo-fencing
 • Smart Perimeters
 • Smart Counter Balance of People (Crowd Control)
 • Live Streaming of 360 Panaromic Views to Langkawi International Airport
 • Fixed Wireless Access (FWA)
 • Safety and Security Smart City solution
 • Nine 360 degree UHD 4K panoramic live video cameras at Pantai Cenang and Dataran Cenang
Rangkaian Celcom 5G di Langkawi dilancarkan di tujuh lokasi berbeza menggunakan teknologi 5G New Radio (NR) yang mempunyai ciri-ciri spektrum C-band, Massive Multiple-Input dan Multiple Output (MIMO 64T64R) melalui teknologi Peralatan Premis Pelanggan 5G (CPE).

Baru-baru ini, Celcom mengerahkan penyelesaian Smart City Keselamatan dan Keselamatan 5G dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia Langkawi (PDRM) dan Majlis Perbandaran Langkawi (MPLBP) dengan menggunakan kamera video panorama 360 derajat UHD 4K di empat lokasi di sepanjang Jalan Pantai Cenang dan dua lokasi di Dataran Cenang, Langkawi.

Telco berkata penyelesaian Pintar Keselamatan dan Keselamatan 5Gnya dilengkapi dengan keupayaan Artificial Intelligence (AI) dan kemampuan analisis video yang memanfaatkan keupayaan 5G kependaman rendah dan kelajuan data yang tinggi, yang membolehkan pemantauan masa nyata dan kualiti gambar definisi tinggi untuk fungsi keselamatan yang berikut;
 • Facial recognition - keupayaan untuk mengenal pasti suspek berpotensi dengan pengesahan mata muka.
 • Peer Analysis - keupayaan untuk mengenal pasti rakan kongsi berpotensi melalui analisis video yang hampir sama silang.
 • Traffic violation - pelanggaran lalu lintas akan dikesan secara automatik
 • Vehicle analysis - Rakaman nombor plat dan pengenalan kenderaan
Semasa Projek Demonstrasi 5G (5GDP) Langkawi awal minggu ini, penyelesaian Smart City Keselamatan dan Keselamatan 5G Celcom telah disaksikan dan dialami oleh YAB Tun Dr Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia, Gobind Singh Deo, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato 'Seri Utama Mukhriz Mahathir, Menteri Besar Kedah, Dato 'Jamil Rakon, Setiausaha Kementerian Dalam Negeri dan Al-Ishsal Ishak, Pengerusi SKMM di Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi di Kuah.

Acara itu juga dianjurkan oleh Dato 'Wira Amiruddin Hamzah, Timbalan Menteri Kewangan, Dato' Eddin Syazlee Shith, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Muhammad Azlee Abdullah, Timbalan Ketua Polis Kedah, Dato 'Sahabudin Abd Manan, Jabatan Sumber dan Teknologi Strategik PDRM Timbalan Pengarah I, Mohd Firdaus Ahmad, Adun Kuah, Tan Sri Jamaludin Ibrahim, Pengerusi Celcom Axiata Berhad, Idham Nawawi, Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad dan Supt Mohd Iqbal Ibrahim, Ketua Polis Daerah Langkawi.

Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad, Idham Nawawi berkata kes penggunaan Celcom 5G di Pulau Langkawi, dengan kerjasama pelbagai agensi pihak berkuasa dan pemain industri yang berkaitan, telah menunjukkan manfaat teknologi 5G dengan penyelesaian IoT (Internet of Things) dan Kepintaran Buatan ( AI), meningkatkan hal ehwal harian untuk penggunanya.

"Kerjasama dan penerokaan awal kami dengan PDRM telah memberi impak positif untuk operasi harian mengenai keselamatan dan keselamatan awam, kerana teknologi 5G akan membolehkan PDRM memastikan keselamatan Langkawi lebih berkesan dan cekap. Kami akan terus bekerjasama dengan PDRM mengenai potensi untuk mengimplementasikan penyelesaian di Langkawi selepas pengkomersilan 5G.

"Kami percaya bahawa terdapat peluang yang lebih besar untuk mengoptimumkan manfaat penyelesaian ini dan mengalu-alukan lebih banyak kerjasama di seluruh industri untuk meneroka lebih banyak kes penggunaan 5G yang dapat dimanfaatkan oleh perusahaan, pihak berkuasa, sektor swasta dan awam, untuk menerajui inovasi teknologi menerusi industri dalam Malaysia.

"Untuk membangunkan ekosistem 5G di Malaysia dan selaras dengan Dasar Keusahawanan Kebangsaan 2030, Celcom akan terus mempercepatkan mendigitalkan perniagaan untuk ekosistem digital tempatan yang cekap dan mampan. Melalui Program Pembangunan Vendor Celcom (VDP) yang memberi tumpuan kepada pembangunan digital dan Dana Inovasi Digital Axiata (ADIF) yang membiayai permulaan digital, Celcom juga akan memperluaskan kerjasama dan melanjutkan usaha untuk meneroka pembangunan lebih banyak kes-kes penggunaan memberi manfaat kepada perniagaan dengan teknologi IoT dan rangkaian 5G.

"Celcom akan terus berdiri di samping negara dalam mengubah aspirasinya menjadi realiti, dan sebagai negara maju dalam Revolusi Perindustrian Keempat, kami bercita-cita untuk komitmen kami di Langkawi untuk mewujudkan situasi 'win-win-win', yang menuju ke arah membina industri yang lebih mampan yang akan memberi manfaat kepada rakyat dan mencapai aspirasi digital negara.Sumber asal https://www.malaysianwireless.com/2020/01/celcom-axiata-demonstrate-5g-langkawi/
 
Sponsored Post

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
12,733
Reaction score
2,447
Points
236
Majlis Projek Demonstrasi 5G Malaysia 2020

 
Last edited:

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
12,733
Reaction score
2,447
Points
236
Pembinaan 152 Menara Telekomunikasi Untuk Tambahbaik Sambungan 3G & 4G Di Seluruh Negara Bermula Bulan Ini

Dibawah Pelan Gentian Optik Dan Kesalinghubungan Negara (NFCP), kerajaan sedang cuba untuk memastikan bahawa semua rakyat Malaysia dapat menikmati sambungan internet yang pantas untuk pelbagai aktiviti, tidak kira kerja ataupun riadah.

Salah satu pelan dibawah fasa satu NFCP ialah untuk membangunkan menara-menara telekomunikasi di sekitar kawasan luar bandar untuk memastikan semua rakyat tidak kira latar belakang mendapat akses kepada sambungan internet mudah-alih.

Menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo, projek pembangunan menara telekomunikasi tersebut, yang akan dilaksanakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan memastikan 152 menara dibina di 500 lokasi di 210 mukim di seluruh Malaysia untuk meningkatkan liputan rangkaian 3G dan 4G di kawasan-kawasan tersebut.

Projek pembangunan menara telekomunikasi ini dijangka akan lengkap pada suku ketiga tahun ini.

Dalam pada itu, pihak SKMM juga bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri untuk membangunkan infrastruktur gentian optik dengan kelajuan 1Gbps di 37 kawasan perindustrian terpilih di seluruh Malaysia.Sumber asal http://berita.rtm.gov.my/index.php/ekonomi/15036-pembinaan-menara-komunikasi-baharu-di-152-lokasi-bulan-ini
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
12,733
Reaction score
2,447
Points
236
Hospital Di Wuhan Guna Robot Yang Dilengkapi Teknologi 5G

Lantaran wabak koronavirus yang sedang melanda di Wuhan, China ketika ini, dua hospital di sana menggunakan robot yang dilengkapi teknologi 5G bagi membantu para doktor di hospital. Fungsi robot-robot ini adalah untuk membimbing pesakit dan membasmi kawasan kuarantin bagi mengurangkan infeksi silang.Menurut syarikat CloudMinds yang membangunkan robot ini, salah satu robot dipasang dengan kemudahan skrin interaktif untuk digunakan di dewan hospital. Ia berfungsi bagi membimbing pesakit untuk menjalani diagnosis dan mempromosikan maklumat mengenai pencegahan wabak.

Selain itu, satu lagi robot telah diprogramkan untuk membersihkan dan membasmi kawasan kuarantin serta menghantar ubat-ubatan. Robot-robot ini disumbangkan ke hospital yang dikhaskan untuk merawat pesakit yang dijangkiti novel koronavirus.Pengilang robot Siasun dan Institut Automasi Shenyang Akademi China sedang membangunkan robot yang boleh menggantikan jururawat dalam menjalankan ujian pada tekak untuk mengesan virus itu.

Berita asal https://www.bernama.com/bm/dunia/news.php?id=1812152
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
12,733
Reaction score
2,447
Points
236
Malaysia Menjadi Rakan Forum 5G APAC GSMA

Komuniti eksklusif yang memacu rangkaian mudah alih 5G di rantau Asia Pasifik.
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini memaklumkan bahawa Malaysia secara rasminya kini menjadi anggota Forum 5G Apac GSMA.

Ia adalah langkah ke depan dalam memacu pembangunan 5G di Malaysia.

Forum 5G Apac GSMA ini mula diasaskan pada 25 September 2019 lalu di Malaysia dianggotai oleh wakil industri dan agensi kerajaan di rantau Asia Pasifik.

Komuniti ini bertujuan mencari kaedah terbaik untuk memacu perkembangan dalam pelbagai segmen berkaitan 5G di rantau ini.

Antara pemain utama industri telekomunikasi yang telah menyertai komuniti ini adalah KDDI dan NTT DOCOMO dari Jepun, KT, SK Telecom dan LG UPlus dari Korea Selatan.

SKMM memaklumkan, penyertaan Malaysia yang diwakili oleh SKMM sebagai anggota forum itu dicapai ketika pertemuan Pengerusi SKMM Al-Ishsal Ishak bersama Ketua GSMA Asia Pasifik, Julian Gorman pada 20 Januari lepas di Langkawi, Kedah.

Jadi dengan penglibatan Malaysia di dalam komuniti antarabangsa ini, ia juga akan menjadi sumber rujukan dalam menetapkan dasar dan peraturan terbaik bagi merangsang inovasi dan pengalaman berasaskan 5G di Malaysia.

Ia juga sekaligus akan dapat dimanfaatkan oleh pengusaha pelbagai jurusan industri dan seluruh rakyat Malaysia.

Selain itu, ahli komuniti forum juga diberi keutamaan untuk mengakses khidmat kepakaran, persidangan, makmal dan kajian-kajian yang dilakukan oleh GSMA.

Kepercayaan yang diberikan GSMA terhadap SKMM dalam mewakili Malaysia sebagai ahli forum juga adalah pengiktirafan terhadap kepimpinan SKMM sebagai peneraju pembangunan 5G di Malaysia.

 

BroAct

Active Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
2,285
Reaction score
78
Points
35
Pembinaan 152 Menara Telekomunikasi Untuk Tambahbaik Sambungan 3G & 4G Di Seluruh Negara Bermula Bulan Ini

Dibawah Pelan Gentian Optik Dan Kesalinghubungan Negara (NFCP), kerajaan sedang cuba untuk memastikan bahawa semua rakyat Malaysia dapat menikmati sambungan internet yang pantas untuk pelbagai aktiviti, tidak kira kerja ataupun riadah.

Salah satu pelan dibawah fasa satu NFCP ialah untuk membangunkan menara-menara telekomunikasi di sekitar kawasan luar bandar untuk memastikan semua rakyat tidak kira latar belakang mendapat akses kepada sambungan internet mudah-alih.

Menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo, projek pembangunan menara telekomunikasi tersebut, yang akan dilaksanakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan memastikan 152 menara dibina di 500 lokasi di 210 mukim di seluruh Malaysia untuk meningkatkan liputan rangkaian 3G dan 4G di kawasan-kawasan tersebut.

Projek pembangunan menara telekomunikasi ini dijangka akan lengkap pada suku ketiga tahun ini.

Dalam pada itu, pihak SKMM juga bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri untuk membangunkan infrastruktur gentian optik dengan kelajuan 1Gbps di 37 kawasan perindustrian terpilih di seluruh Malaysia.Sumber asal http://berita.rtm.gov.my/index.php/ekonomi/15036-pembinaan-menara-komunikasi-baharu-di-152-lokasi-bulan-ini
company mana yg buat?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register