BTC USD 69,744.9 Gold USD 2,421.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

News Ujian Rangkaian 5G - Kemaskini 3G, 4G, Streamyx & Fibre Optik

Xploit Machine

Banned
gemgem
Messages
58,231
Joined
Nov 23, 2012
Messages
58,231
Reaction score
6,483
Points
916
Awards
1
Bagi yang mengikuti perkembangan arena rangkaian 5G, semestinya anda mengenali akan dua variasi rangkaian berkenaan, iaitu berbentuk kendiri (SA) dan juga bukan kendiri (NSA).

Secara ringkasnya, untuk variasi rangkaian 5G bukan kendiri (NSA), ia akan dibangunkan dengan bantuan infrastruktur rangkaian 4G sedia ada, sekaligus membolehkan rangkaian dibangunkan dengan lebih pantas dan pada kos yang rendah. Sementara untuk rangkaian kendiri pula, ia dibangunkan khusus untuk 5G semata-mata, sekaligus menawarkan sejumlah kelebihan lain – terutamanya kadar pendam (latency) yang lebih rendah, selain kapasiti lebih luas melaluinya.

Bercakap mengenainya, kini Telekom Malaysia mengatakan mereka ingin mempertontonkan sokongan rangkaian 5G SA mereka kepada umum tidak lama lagi melalui demo yang dijadualkan pada 5 Disember di Langkawi.

TM mengatakan mereka ingin menguji sejumlah perkara melalui demo berkenaan, termasuk implementasi teras 5G berasaskan NSA dan SA pada satu platform sama.
Buat masa ini, TM telah mulakan ujian 5G mereka di Subang Jaya dalam menguji ciri seperti lampu isyarat pintar, dan beberapa penyelesaian untuk bandar pintar.

Pada masa yang sama juga, TM turut menekankan yang mana mereka terbuka untuk turut bekerjasama dengan pelbagai syarikat telekomunikasi lain untuk projek-projek demo mereka.

TM-5-Gbps-950x713.jpg


Sumber asal https://www.hatred contents/news/te...rst-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425
 
SKMM Mempercepatkan Pelaksanaan Projek Infrastruktur Pelan Gentian Optik

Sebanyak RM3 bilion diperuntukkan bagi melaksanakan inisiatif NFCP sepanjang tahun ini.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini memaklumkan, enam inisiatif di bawah Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara [National Fiberisation and Connectivity Plan (NFCP)] iaitu dari NFCP 1 hingga NFCP 6 akan bermula tahun ini.

NFCP bertujuan untuk mengurangkan jurang digital melalui peluasan liputan dan peningkatan kualiti perkhidmatan jalur lebar talian tetap dan mudah alih, selain menyediakan asas bagi rangkaian baharu untuk teknologi 5G.

Kesemua enam projek NFCP itu merangkumi penyediaan perkhidmatan selular awam dan jalur lebar talian tetap di seluruh negara dan mampu melonjakkan tahap sosio-ekonomi Rakyat.

NFCP 1 yang telah pun bermula pada 15 Februari 2020 lalu. Manakala NFCP 2 dalam proses penerimaan dokumen cadangan daripada pemegang-pemegang lesen yang layak bagi meluaskan liputan perkhidmatan selular awam di pelbagai negeri di seluruh negara.

Sementara NFCP 3 menyasarkan untuk menyediakan rangkaian gentian optik dan perkhidmatan jalur lebar dengan kelajuan sehingga 500Mbps di 100,000 premis komersial dan kediaman.

Inisiatif-inisiatif lain yang sepertimana yang dimaklumkan oleh SKMM bagi perancangan tahun ini adalah:

NFCP 4 – melibatkan penyediaan kesalinghubungan di 151 perkampungan Orang Asli. Permintaan untuk Cadangan untuk projek ini dijangka akan dikeluarkan pada suku kedua 2020.

NFCP 5 – untuk menaiktaraf 377,360 pengguna rangkaian jalur lebar tembaga (copper) kepada rangkaian jalur lebar gentian optik dan dijangka akan bermula pada suku pertama, 2020. Telekom Malaysia Berhad (TM) akan melaksanakan projek ini dengan menggunakan sumbangan PPS oleh TM sendiri selaras dengan Peraturan-peraturan Komunikasi dan Multimedia (Pemberian Perkhidmatan Sejagat) 2002.

NFCP 6 – melibatkan pemasangan kemudahan rangkaian dan pelaksanaan perkhidmatan rangkaian di kira-kira 740 lokasi di seluruh negara untuk penyediaan perkhidmatan selular awam. Permintaan untuk Cadangan bagi projek ini dijangka akan dikeluarkan pada suku keempat 2020.

NFCP dijangkan akan merangsang pelaburan dan inovasi dalam industri-industri berkaitan di samping mewujudkan hampir 20,000 peluang pekerjaan baharu seperti yang dianggarkan oleh SKMM BAGI sepanjang tempoh pelaksanaan lima tahun bermula dari tahun 2019.

Screenshot-2849.jpg

377K Pelanggan Streamyx Di Naik Taraf Gentian Optik Bermula Tahun Ini

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia
baru sahaja mengumumkan 6 projek Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan (NFCP) untuk tahun 2020 ini.

Sehubungan dengan itu, sebanyak RM3 billion telah dilaburkan bertujuan untuk pembangunan kesemua projek tersebut. Projek-projek ini disasarkan untuk meningkatkan penyambungan rangkaian digital di pelusuk negara.

Ia juga secara tidak langsung akan mengurangkan jurang digital antara keseluruhan liputan, menaiktaraf kualiti rangkaian, serta pada masa yang sama meletakkan asas untuk rangkaian 5G yang terbaharu.
 • NFCP 1 dan NFCP 2 – NFCP 1 akan bermula 15 Februari 2020, manakala NFCP 2 masih menunggu kertas kerja. Kedua-dua projek akan melibatkan penaiktarafan rangkaian di kawasan servis awam dalam pelbagai negeri seluruh Malaysia.
 • NFCP 3 – Menyasarkan peningkatan gentian optik dengan kelajuan sehingga 500Mbps dalam 100,000 kawasan komersil dan perrumahan. Kawasan terlibat termasuklah Kudat (Sabah), Serian (Sarawak), Labis (Johor), Sekinchan (Selangor), Baling (Kedah), Lenggong, Bera (Pahang) and Bachok (Kelantan) dan banyak lagi.
 • NFCP 4 – Membekalkan rangkaian untuk 151 kediaman Orang Asli.
 • NFCP 5 – Menaik taraf 377,360 pengguna jalur lebar kuprum kepada gentian optik. Bermula suku pertama tahun 2020.
 • NFCP 6 – Pemasangan rangkaian fasiliti dan pembinaan servis rangkaian untuk kawasan awam sekitar 740 kawasan seluruh Malaysia.
Sumber rujukan https://www.mcmc.gov.my/en/media/press-releases/press-release

Screenshot-2848.jpgSKMM Akan Labur RM3B Untuk Kerja - Kerja Berkaitan NFCP

Dua tahun lalu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) telah mengumumkan Pelan Kesalinghubungan dan Fiberisasi Nasional (NFCP) untuk meningkatkan mutu sambungan internet Malaysia.

Sewaktu pembentangan pakej rangsangan ekonomi petang tadi oleh Perdana Menteri interim Tun Dr. Mahathir, beliau telah mengumumkan bahawa SKMM akan melaburkan sebanyak RM3 bilion untuk kerja-kerja berkaitan dengan NFCP sejajar dengan kehendak kerajaan untuk memastikan semua rakyat Malaysia mendapat akses kepada sambungan internet yang pantas.

SKMM kini sedang berada didalam fasa pembangunan menara-menara rangkaian 4G di 153 kawasan luar bandar di lapan buah negeri untuk memastikan mereka yang berada di kawasan-kawasan ini juga boleh berhubung dengan mereka yang tinggal di kawasan bandar, dan juga mendapat akses ke dunia digital.

Dalam pada itu, syarikat-syarikat telekomunikasi tempatan juga sedang menguji rangkaian 5G di pelbagai lokasi di sekitar negara dibawah projek yang sama.


Bagaimana Teknologi 5G Membawa Perubahan Dalam Komuniti ?

Langkah yang diambil untuk beralih kepada rangkaian 5G atau generasi kelima sistem selular akan mengubah prestasi dan kelajuan rangkaian internet. Bagi menyelaraskan harapan kerajaan untuk beralih kepada 5G secara menyeluruh menjelang tahun 2023, beberapa syarikat dan perniagaan telah meninjau teknologi 5G sejak 2017, dengan syarikat yang sudah bersedia menjalin kerjasama antara satu sama lain.

Selaras dengan pengumuman kerajaan Malaysia mengenai manfaat 5G kepada ekonomi, infrastruktur dan komuniti, keberkesanan 5G masih dipersoalkan oleh orang awam. Oleh itu, di bawah ini disenaraikan beberapa penambaikan atau peningkatan yang dapat dilihat dalam komunti dari segi keberkesanan dan produktiviti.


1. Peningkatan Kelajuan

Screenshot-2344.jpg


Dengan peningkatan prestasi transmisi 5G, ia adalah 5-10 kali ganda berbanding rangkaian 4G, dimana dapat meningkatkan kelajuan rangkaian bagi pengguna umum. Selain itu, stesen pangkalan data 5G turut menyokong ciri-ciri Multiple-Input Massive Multiple Input (MIMO).

Oleh yang demikian, rangkaian tanpa wayar membolehkan pemindahan dan penerimaan lebih dari satu isyarat data secara serentak melalui saluran radio yang sama. Seterusnya, peningkatan dalam kelajuan internet ini akan mengubah kualiti dan bentuk kandungan yang diterima.


2. Peningkatan Sambungan Internet

Antara penambahbaikan yang dibawa oleh rangkaian 5G ialah dapat menyokong sehingga sejuta peranti setiap kilometer persegi berbanding 4G yang hanya menyokong sehingga 100,000 peranti setiap kilometer persegi. Peranti ini juga tidak terhad kepada telefon pintar tetapi termasuk peranti rumah pintar, peralatan pemantauan, peranti IoT dan sebagainya.

Ia akan mempercepatkan penggunaan “Internet of Things”, “rumah pintar”, “komuniti pintar”, “kilang pintar” dan “Bandar pintar”. Dalam pada itu, telefon pintar dilihat sebagai saluran yang dapat menghubungkan manusia dan alam semesta. Apabila rangkaian 5G digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian, kapasiti penggunaan telefon pintar juga akan meningkat dengan ketara.


3. Peningkatan Data

Screenshot-2345.jpg


Caj tarif telekomunikasi yang tinggi dapat dikurangkan apabila penggunaan 5G semakin meluas. Dengan itu, pelbagai video yang tidak dapat diakses sebelum ini disebabkan oleh caj tarif yang tinggi akan segera tersedia. Misalnya, pada awal era 4G, aplikasi video pendek tidak tersedia. Namun, aplikasi tersebut semakin popular selepas pengurangan kos tarif 4G.

Pada masa akan datang, dengan jumlah kos komunikasi yang sama, kita mungkin akan dapat merasai data internet berkelajuan tinggi sehingga 10 ke 20 kali ganda atau tanpa had yang akan mengubah cara kita menggunakan internet dengan lebih baik.


4. Penambahbaikan Latensi

Screenshot-2346.jpg


Rangkaian 5G juga mempunyai URLLC (Ultra-Reliable Low-Latency Communication), iaitu isyarat yang sebelum ini memerlukan saluran khusus untuk memindahkan data. Kini, dengan sokongan 5G, ia menawarkan pemindahan dengan lebih cepat dan lebih rendah latensi. Setiap 10 saat pengurangan latensi akan memberikan peningkatan yang besar. Dengan fungsi ini juga, kita dapat mengawal peralatan dan pengkomputeran awan dengan menggunakan rangkaian 5G.

Screenshot-2343.jpg

TM Kini Membuka Peluang Kerjaya Dalam Bidang 5G Di Malaysia

Rangkaian 5G di Malaysia dijangka akan dikomersilkan pada suku ketiga tahun ini. Sehubungan dengan itu, syarikat Telekom Malaysia (TM) telah pun membuka peluang kerjaya dalam bidang rangkaian dan teknologi tersebut.

Screenshot-2339.jpg


Melalui portal rasmi TM dan juga laman rasmi Facebook TM Group, TM sedang mencari 29 calon untuk mengisi posisi jawatan kosong melalui bidang-bidang yang ditawarkan. Antara posisi yang ditawarkan adalah:
 • Pengurusan Teknologi Mudah Alih (Mobile Technology Management
 • Penyelesaian Reka Bentuk Mudah Alih (Mobile Architecture Solutions)
 • Pemerolehan Tapak Mudah Alih (Mobile Site Acquisition)
 • Perancangan Rangkaian Teras Mudah Alih (Mobile Core Network Planning)
 • Perancangan Rangkaian Akses Radio (Radio Access Network (RAN) Planning)
 • Perancangan Protokol Internet (IP) & Pengangkutan Mudah Alih (Mobile IP & Transport Planning)
 • Integrasi Perniagaan Mudah Alih (Mobile Business Integration)
1.jpg


Untuk memohon, anda boleh layari portal TM Career. Tarikh tutup permohonan adalah pada 6 Mac 2020 ini. Dan hanya calon yang terpilih sahaja akan dihubungi. Jadi jika ada rakan-rakan dan ahli keluarga yang berminat, boleh cuba memohon dengan segera.

Segala maklumat dan butiran yang lebih lanjut. sila layari laman TM Career.

Sumber: TM Career, TM Group

Microsoft Ingin Membawa Perisian Sekuriti Ke Android & iOS

Sejak beberapa tahun lalu kita telah dihebahkan dengan persediaan negara Malaysia untuk menerima teknologi 5G. Akhirnya tahun 2020 ini merupakan tahun dimana pelaksanaan teknologi ini dijalankan secara meluas di seluruh negara. Bukan sekadar pihak kerajaan, malah syarikat-syarikat telekomunikasi di Malaysia juga turut membuat persediaan rangkaian teknologi 5G ini untuk ditawarkan kepada para pelanggan mereka, dan Celcom adalah salah satunya.

Namun, tahukah anda apakah perbezaan teknologi 5G ini dengan 4G yang kita ada sekarang? Jika rangkaian 4G sekarang menggunakan Long Term Evolution (LTE) sebagai standard rangkaian, 5G pula menggunakan New Radio, atau dikenali sebagai NR sebagai standard rangkaiannya.

Dengan pelaksanaan rangkaian 5G ini di Malaysia, kadar pendam (latency) akan menjadi lebih rendah sekaligus membolehkan proses muat naik fail menjadi lebih laju terutamanya proses yang melibatkan fail yang besar. Kadar lengah masa juga akan menjadi sangat kurang semasa melayari internet dan juga bermain permua. Ini sekaligus memberi peluang kepada anda untuk menonton kandungan HDR dalam format berdefinisi tinggi dengan lancar walaupun ditonton secara penstriman. Hal ini adalah kerana teknologi 5G menyokong untuk menerima bantuan teknologi lain seperti realiti maya, kecerdasan buatan, realiti terimbuh dan banyak lagi.

Screenshot-2318.jpg


Dengan pelaksanaan teknologi 5G ini di Malaysia, kadar internet dikatakan menjadi 10 kali lebih laju sekaligus memberikan negara Malaysia kelebihan untuk mengaplikasikan Internet of Things (IoT) dan Kecerdasan Buatan (AI) dengan lebih baik. Hal ini seterusnya membuka peluang untuk negara Malaysia mempertingkatkan lagi industri-industri baru seperti kereta swapandu dan dron yang dikuasakan oleh teknologi 5G.

Celcom, sebagai salah satu syarikat telekomunikasi utama Malaysia telah bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk memulakan inisiatif dalam penyediaan infrastruktur teknologi 5G selepas pihak mereka bersetuju dengan Ericsson untuk menaik taraf infrastruktur rangkaian yang sedia ada. Dengan naik taraf rangkaian internet mereka di seluruh Malaysia, ini memberi peluang kepada pengguna untuk mengubah cara kerja mereka menjadi lebih efisyen serta dapat meningkatkan produktiviti harian mereka. Ini termasuklah dapat mewujudkan peluang kerja baru daripada pelbagai industri, seperti pengangkutan, pertanian, pendidikan, keselamatan dan banyak lagi.

Screenshot-2319.jpg


Pihak kerajaan menyasarkan teknologi 5G ini mampu untuk menawarkan sistem pengurusan yang lebih cekap dan dalam masa yang sama mendorong tempat-tempat pelancongan di Malaysia untuk dilengkapi dengan infrastruktur pelancongan yang pintar. Sejajar dengan sasaran kerajaan, Celcom telah membangunkan projek demonstrasi 5G yang dilengkapi dengan sistem kamera pengawasan. Sistem ini berkebolehan untuk membuat rakaman video panorama masa nyata beresolusi 3600 4K UHD di beberapa kawasan di Pulau Langkawi. Ia juga disokong oleh teknologi Kecerdasan Buatan dan Analisis Video bagi membolehkan pemantauan masa nyata dilakukan dengan rakaman beresolusi tinggi.

Celcom turut memperkenalkan sistem pengurusan Smart Port yang berkebolehan untuk memantau proses pelabuhan logistik dalam usaha menjadikan Langkawi sebuah pelabuhan pintar pada masa hadapan. Antara ciri Smart Port ini adalah ia mempunyai fungsi logistik pengesanan pintar keluar dan masuk, pengiktirafan lesen, dan pengesanan haba. Kemajuan dalam sistem pengurusan keselamatan di pelabuhan ini seterusnya akan membantu penduduk dan pelancong Langkawi untuk menikmati infrastruktur pelancongan pintar yang lebih selamat dan aman.

Selain itu, Petaling Jaya akan digunakan sebagai 5G Live Cluster Field Trial untuk mengkaji keberkesanan liputan 5G ini dalam dunia sebenar. Dengan pelaksanaan 5G ini di Petaling Jaya, ia akan menunjukkan bagaimana 5G berkebolehan dalam memajukan masyarakat dan mengubah cara kerja masyarakat disana dari segi keselamatan, pengangkutan, membeli belah dan aktiviti harian yang lain.

Beberapa kawasan di sekitar Petaling Jaya akan diawasi oleh kamera pengawasan 5G yang mampu untuk membuat rakaman dengan teknologi pengecaman wajah untuk menawarkan sistem keselamatan masa nyata yang berdefinisi tinggi, termasuklah stesen LRT Taman Jaya. Oleh itu, Celcom mengaplikasikan sistem Traffic Violation Detection yang akan membuat pemantauan trafik sekaligus dapat mengurangkan kesesakan jalan raya.

Screenshot-2320.jpg


Bukan itu sahaja, dengan kerjasama Ericsson, Celcom juga turut bekerjasama dengan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) untuk menyediakan platform bagi memudahkan proses penyelidikan dan pembangunan 5G di Malaysia. Ini menjadikan UTM sebagai universiti pertama di Malaysia yang dilengkapi dengan teknologi 5G ini. Hasil kerjasama ini telah mewujudkan pusat inovasi 5G, makmal penyelidikan 5G, dan ruang pembelajaran yang menawarkan program pembelajaran 5G untuk jangka masa pendek, sederhana dan panjang.

Secara keseluruhannya, projek demonstrasi rangkaian 5G ini masih lagi dalam peringkat penyelidikan dan sedang diuji secara berperingkat di Langkawi. Syarikat-syarikat telekomunikasi tempatan kebanyakkannya telah mempunyai projek tersendiri, termasuklah Celcom. Malah dengan projek-projek yang dijalankan oleh Celcom ini, ia sedikit sebanyak dilihat dapat membantu kerajaan untuk merealisasikan sasaran mereka. Kelak, mungkin kita dapat lihat cara kerja sesuatu sektor industri akan berubah menjadi lebih cepat dan dapat meningkatkan produktiviti mereka dengan bantuan teknologi 5G serta pengaplikasian peranti-peranti berhubung (IoT) di seluruh Malaysia.

Sumber asal https://avn.innity.com/click/?adid=...ps://www.celcom.com.my/about-celcom/5g-future

Malaysia Menjadi Rakan Forum 5G APAC GSMA

Komuniti eksklusif yang memacu rangkaian mudah alih 5G di rantau Asia Pasifik.
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini memaklumkan bahawa Malaysia secara rasminya kini menjadi anggota Forum 5G Apac GSMA.

Ia adalah langkah ke depan dalam memacu pembangunan 5G di Malaysia.

Forum 5G Apac GSMA ini mula diasaskan pada 25 September 2019 lalu di Malaysia dianggotai oleh wakil industri dan agensi kerajaan di rantau Asia Pasifik.

Komuniti ini bertujuan mencari kaedah terbaik untuk memacu perkembangan dalam pelbagai segmen berkaitan 5G di rantau ini.

Antara pemain utama industri telekomunikasi yang telah menyertai komuniti ini adalah KDDI dan NTT DOCOMO dari Jepun, KT, SK Telecom dan LG UPlus dari Korea Selatan.

SKMM memaklumkan, penyertaan Malaysia yang diwakili oleh SKMM sebagai anggota forum itu dicapai ketika pertemuan Pengerusi SKMM Al-Ishsal Ishak bersama Ketua GSMA Asia Pasifik, Julian Gorman pada 20 Januari lepas di Langkawi, Kedah.

Jadi dengan penglibatan Malaysia di dalam komuniti antarabangsa ini, ia juga akan menjadi sumber rujukan dalam menetapkan dasar dan peraturan terbaik bagi merangsang inovasi dan pengalaman berasaskan 5G di Malaysia.

Ia juga sekaligus akan dapat dimanfaatkan oleh pengusaha pelbagai jurusan industri dan seluruh rakyat Malaysia.

Selain itu, ahli komuniti forum juga diberi keutamaan untuk mengakses khidmat kepakaran, persidangan, makmal dan kajian-kajian yang dilakukan oleh GSMA.

Kepercayaan yang diberikan GSMA terhadap SKMM dalam mewakili Malaysia sebagai ahli forum juga adalah pengiktirafan terhadap kepimpinan SKMM sebagai peneraju pembangunan 5G di Malaysia.

Screenshot-2310.jpg

Hospital Di Wuhan Guna Robot Yang Dilengkapi Teknologi 5G

Lantaran wabak koronavirus yang sedang melanda di Wuhan, China ketika ini, dua hospital di sana menggunakan robot yang dilengkapi teknologi 5G bagi membantu para doktor di hospital. Fungsi robot-robot ini adalah untuk membimbing pesakit dan membasmi kawasan kuarantin bagi mengurangkan infeksi silang.

Screenshot-2038.jpg


Menurut syarikat CloudMinds yang membangunkan robot ini, salah satu robot dipasang dengan kemudahan skrin interaktif untuk digunakan di dewan hospital. Ia berfungsi bagi membimbing pesakit untuk menjalani diagnosis dan mempromosikan maklumat mengenai pencegahan wabak.

Selain itu, satu lagi robot telah diprogramkan untuk membersihkan dan membasmi kawasan kuarantin serta menghantar ubat-ubatan. Robot-robot ini disumbangkan ke hospital yang dikhaskan untuk merawat pesakit yang dijangkiti novel koronavirus.

Screenshot-2039.jpg


Pengilang robot Siasun dan Institut Automasi Shenyang Akademi China sedang membangunkan robot yang boleh menggantikan jururawat dalam menjalankan ujian pada tekak untuk mengesan virus itu.

Berita asal https://www.bernama.com/bm/dunia/news.php?id=1812152

Majlis Projek Demonstrasi 5G Malaysia 2020


Celcom Axiata Menunjukkan Penyelesaian 5G di seluruh Pulau Langkawi

Celcom Axiata menunjukkan beberapa kes penggunaan 5G yang terdiri daripada 5G pintar City dan penyelesaian Perindustrian di seluruh pulau Langkawi awal minggu ini. Kes-kes penggunaan 5G ini diterokai dengan kerjasama pelbagai agensi pihak berkuasa tempatan dari pelbagai industri, dengan tujuan meningkatkan operasi harian melalui teknologi 5G.

Penyelesaian 5G dari Celcom di seluruh Langkawi termasuk:
 • Geo-fencing
 • Smart Perimeters
 • Smart Counter Balance of People (Crowd Control)
 • Live Streaming of 360 Panaromic Views to Langkawi International Airport
 • Fixed Wireless Access (FWA)
 • Safety and Security Smart City solution
 • Nine 360 degree UHD 4K panoramic live video cameras at Pantai Cenang and Dataran Cenang
Rangkaian Celcom 5G di Langkawi dilancarkan di tujuh lokasi berbeza menggunakan teknologi 5G New Radio (NR) yang mempunyai ciri-ciri spektrum C-band, Massive Multiple-Input dan Multiple Output (MIMO 64T64R) melalui teknologi Peralatan Premis Pelanggan 5G (CPE).

Baru-baru ini, Celcom mengerahkan penyelesaian Smart City Keselamatan dan Keselamatan 5G dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia Langkawi (PDRM) dan Majlis Perbandaran Langkawi (MPLBP) dengan menggunakan kamera video panorama 360 derajat UHD 4K di empat lokasi di sepanjang Jalan Pantai Cenang dan dua lokasi di Dataran Cenang, Langkawi.

Telco berkata penyelesaian Pintar Keselamatan dan Keselamatan 5Gnya dilengkapi dengan keupayaan Artificial Intelligence (AI) dan kemampuan analisis video yang memanfaatkan keupayaan 5G kependaman rendah dan kelajuan data yang tinggi, yang membolehkan pemantauan masa nyata dan kualiti gambar definisi tinggi untuk fungsi keselamatan yang berikut;
 • Facial recognition - keupayaan untuk mengenal pasti suspek berpotensi dengan pengesahan mata muka.
 • Peer Analysis - keupayaan untuk mengenal pasti rakan kongsi berpotensi melalui analisis video yang hampir sama silang.
 • Traffic violation - pelanggaran lalu lintas akan dikesan secara automatik
 • Vehicle analysis - Rakaman nombor plat dan pengenalan kenderaan
Semasa Projek Demonstrasi 5G (5GDP) Langkawi awal minggu ini, penyelesaian Smart City Keselamatan dan Keselamatan 5G Celcom telah disaksikan dan dialami oleh YAB Tun Dr Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia, Gobind Singh Deo, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato 'Seri Utama Mukhriz Mahathir, Menteri Besar Kedah, Dato 'Jamil Rakon, Setiausaha Kementerian Dalam Negeri dan Al-Ishsal Ishak, Pengerusi SKMM di Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi di Kuah.

Acara itu juga dianjurkan oleh Dato 'Wira Amiruddin Hamzah, Timbalan Menteri Kewangan, Dato' Eddin Syazlee Shith, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Muhammad Azlee Abdullah, Timbalan Ketua Polis Kedah, Dato 'Sahabudin Abd Manan, Jabatan Sumber dan Teknologi Strategik PDRM Timbalan Pengarah I, Mohd Firdaus Ahmad, Adun Kuah, Tan Sri Jamaludin Ibrahim, Pengerusi Celcom Axiata Berhad, Idham Nawawi, Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad dan Supt Mohd Iqbal Ibrahim, Ketua Polis Daerah Langkawi.

Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad, Idham Nawawi berkata kes penggunaan Celcom 5G di Pulau Langkawi, dengan kerjasama pelbagai agensi pihak berkuasa dan pemain industri yang berkaitan, telah menunjukkan manfaat teknologi 5G dengan penyelesaian IoT (Internet of Things) dan Kepintaran Buatan ( AI), meningkatkan hal ehwal harian untuk penggunanya.

"Kerjasama dan penerokaan awal kami dengan PDRM telah memberi impak positif untuk operasi harian mengenai keselamatan dan keselamatan awam, kerana teknologi 5G akan membolehkan PDRM memastikan keselamatan Langkawi lebih berkesan dan cekap. Kami akan terus bekerjasama dengan PDRM mengenai potensi untuk mengimplementasikan penyelesaian di Langkawi selepas pengkomersilan 5G.

"Kami percaya bahawa terdapat peluang yang lebih besar untuk mengoptimumkan manfaat penyelesaian ini dan mengalu-alukan lebih banyak kerjasama di seluruh industri untuk meneroka lebih banyak kes penggunaan 5G yang dapat dimanfaatkan oleh perusahaan, pihak berkuasa, sektor swasta dan awam, untuk menerajui inovasi teknologi menerusi industri dalam Malaysia.

"Untuk membangunkan ekosistem 5G di Malaysia dan selaras dengan Dasar Keusahawanan Kebangsaan 2030, Celcom akan terus mempercepatkan mendigitalkan perniagaan untuk ekosistem digital tempatan yang cekap dan mampan. Melalui Program Pembangunan Vendor Celcom (VDP) yang memberi tumpuan kepada pembangunan digital dan Dana Inovasi Digital Axiata (ADIF) yang membiayai permulaan digital, Celcom juga akan memperluaskan kerjasama dan melanjutkan usaha untuk meneroka pembangunan lebih banyak kes-kes penggunaan memberi manfaat kepada perniagaan dengan teknologi IoT dan rangkaian 5G.

"Celcom akan terus berdiri di samping negara dalam mengubah aspirasinya menjadi realiti, dan sebagai negara maju dalam Revolusi Perindustrian Keempat, kami bercita-cita untuk komitmen kami di Langkawi untuk mewujudkan situasi 'win-win-win', yang menuju ke arah membina industri yang lebih mampan yang akan memberi manfaat kepada rakyat dan mencapai aspirasi digital negara.

Celcom-5G-demonstration-langkawi-use-cases-768x512.jpg


Sumber asal https://www.malaysianwireless.com/2020/01/celcom-axiata-demonstrate-5g-langkawi/

5G Kini Di Sokong 63 Telefon Pintar, Antara 199 Peranti - GSA

Kini terdapat lebih daripada 199 peranti sokongan 5G yang diumumkan di seluruh dunia, termasuk 63 telefon pintar, 13 hostpot (Mifi) dan 61 CPEs untuk perkhidmatan jalur lebar 5G akses tanpa wayar tetap (FWA).

Menurut laporan terbaru dari GSA, Persatuan Pembekal Mudah Alih Global, pada tahun 2019 bilangan peranti 5G yang diumumkan telah berkembang dengan pesat, bermula dengan beberapa pengumuman dan kemudian mengumpul laju sebagai pengendali di pelbagai bahagian dunia melancarkan perkhidmatan 5G komersial pertama mereka.

Menjelang pertengahan Disember 2019, GSA berkata ia telah mengenal pasti peranti 5G berikut:

Enam belas bentuk borang yang diumumkan (telefon, paparan kepala, hotspot, CPE dalaman, CPE luaran, komputer riba, modul, dongle / adapter, router, dron, robot, tablet, TV, suis, terminal USB dan mesin layan diri).

Tujuh puluh enam vendor yang telah mengumumkan peranti 5G yang tersedia atau akan datang.

Seratus sembilan puluh sembilan peranti yang diumumkan (termasuk varian serantau, dan telefon yang boleh ditingkatkan menggunakan penyesuai yang berasingan, tetapi tidak termasuk kedua-dua prototaip yang tidak dijangka akan dikomersilkan dan peranti bermerek pengendali yang pada dasarnya dipisahkan versi telefon lain), termasuk di sekurang-kurangnya 47 yang boleh didapati secara komersial (dari 42 pada pertengahan Disember dan sekitar 20 peranti yang boleh didapati secara komersial pada bulan Jun 2019):

Enam puluh tiga (63) telefon, sekurang-kurangnya dua puluh sembilan yang kini boleh didapati secara komersial, (termasuk tiga yang boleh diaktifkan 5G dengan penyesuai)

Tiga belas (13) titik panas (termasuk varian serantau), sekurang-kurangnya tujuh daripadanya kini boleh didapati secara komersial;

Peranti enam puluh satu (61) CPE (peralatan premis pelanggan) (dalaman dan luaran, termasuk dua peranti yang mematuhi spesifikasi Verizon yang tidak memenuhi piawaian 3GPP 5G) sekurang-kurangnya sembilan daripadanya kini dipercayai dijual secara komersil
 • Tiga puluh empat (34) modul
 • Tujuh (7) penghala
 • Tiga (3) robot
 • Tiga (3) televisyen
 • Dua (2) dongle / penyesuai snap-on
 • Tiga (3) tablet
 • Dua (2) drone
 • Dua (2) paparan yang dipasang kepala
 • Dua (2) komputer riba (notebook)
 • Satu (1) suis
 • Dua (2) terminal USB / dongle
 • Satu (1) mesin layan diri
Hampir 60% daripada semua peranti generasi kelima yang diumumkan telah dikenalpasti sebagai menyokong spektrum sub-6 GHz. Hampir satu pertiga difahami untuk menyokong spektrum mmWave.

Hanya 15 daripada peranti yang tersedia secara komersial (hanya satu pertiga daripada mereka) yang diketahui menyokong perkhidmatan yang beroperasi dalam spektrum mmWave.

Band yang diketahui paling disokong oleh peranti 5G yang diumumkan ialah n78 (3.5Ghz), n41 (2.5Ghz), n79 (4.7Ghz) dan n77 (3.7Ghz).

Dengan beberapa pengumuman pelancaran 5G dalam beberapa minggu kebelakangan ini, GSA kini mengira 56 operator di 31 negara yang telah melancarkan satu atau lebih perkhidmatan 5G komersial 3GPPcompliant (beberapa dengan telefon pintar; beberapa dengan router 5G; beberapa menawarkan perkhidmatan secara meluas; sesetengahnya mempunyai peranti geografi terhad atau dan ketersediaan pelanggan). Ini termasuk 46 perkhidmatan mudah alih generasi kelima (termasuk 3 pelancaran ketersediaan terhad) dan 29 5B FWA atau perkhidmatan jalur lebar rumah (8 ketersediaan terhad).

Sehingga kini, 342 pengendali melabur dalam rangkaian 5G dalam bentuk ujian, ujian, juruterbang, perancangan dan pelaksanaan sebenar. 75 pengusaha telah mengumumkan bahawa mereka telah menggunakan teknologi generasi kelima yang mematuhi 3GPP dalam rangkaian mereka, menjadikan mereka siap 5G.
GSA-5G-Device-Ecosystem-Report-December-2019-devices-768x424.jpg


GSA-5G-Device-Ecosystem-Report-December-2019-bands-532x600.jpg


Muat turun GSA 5G Device Ecosystem Report December 2019 https://www.malaysianwireless.com/w...-5G-Device-Ecosystem-Report-December-2019.pdf

Pengalaman Pelancongan Maya & Pandangan Langsung Gunung Machinchang - Digi 5G

19.01.2020 - Kuala Lumpur, Digi Telecommunications Sdn Bhd (Digi) mengumumkan bahawa mereka telah bekerjasama dengan Malaysia Airports dan Panorama Langkawi untuk melancarkan pengalaman pelancongan maya yang sebenar, yang dikuasai oleh rangkaian Digi 5G di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

Gondola kereta kabel dan zon pengalaman realiti maya (VR) yang ditubuhkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (Kod IATA: LGK) membolehkan para pengunjung menikmati pemandangan 360 darjah Gunung Machinchang, beroperasi secara langsung dari 20 kilometer jauhnya melalui kamera yang dipasang di stesen tengah SkyCab Langkawi, di mana perjalanan kereta kabel paling curam di dunia mengambil satu 708m di atas paras laut.

Menurut Telco, Digi 5G mempunyai keupayaan untuk menyampaikan kesambungan latency superspeed dan ultra-dipercayai rendah, pelawat dapat mengagumi pandangan masa nyata, ultra tinggi definisi tanpa lag atau kelewatan. Pengalaman pelancongan maya Digi 5G ini, yang dibuka kepada orang ramai sehingga Mac 2020, diunjurkan untuk menyediakan pengalaman perjalanan yang lebih immersive dan bersepadu bagi pelancong dan seterusnya industri pelancongan di negara ini.

Pameran Digi 5G ini merupakan sebahagian daripada Projek Demonstrasi 5G (5GDP), yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk memudahkan, membangun dan memupuk kes-kes penggunaan 5G dalam persekitaran hidup tetapi dikawal.

Ketua Pegawai Eksekutif Digi, Albern Murty menyoroti bahawa perintis pelancongan maya Langkawi 5G adalah sejajar dengan pendekatan kerjasama Digi dalam membina ekosistem 5G bersama rakan kongsi, serta bersesuaian dengan Melawat Malaysia 2020.

"Kami teruja dengan kemungkinan 5G membawa pelancongan maya seterusnya ke banyak destinasi tempatan dan menghubungkan lebih banyak orang ke pengalaman yang paling penting kepada mereka. Dengan kerjasama Malaysia Airports and Panorama, kami dengan sukacita membawa sekumpulan warisan Langkawi kepada pelancong dari saat mereka tiba di lapangan terbang. Ini hanya permulaan - kami terus belajar dan meningkatkan kes penggunaan kami dengan rakan-rakan kami, dan mengkaji kemungkinan dan skalabiliti komersial ketika kami maju dalam tempoh percubaan 5GDP ini, "tambah Albern.

Malaysia mensasarkan 30 juta ketibaan pelancong dan RM100 bilion dalam resit pelancongan untuk 2020. Bersandarkan slogan "Visit Truly Asia Malaysia 2020", kempen itu menjanjikan sambutan yang berwarna-warni dengan acara yang menarik dan menarik sepanjang tahun.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Lapangan Terbang Malaysia, Dato 'Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata, "Matlamat kami adalah untuk meningkatkan pengalaman lapangan terbang dengan menyediakan pengalaman maya tarikan pelancong tempatan di lapangan terbang itu sendiri. Ini adalah sebahagian daripada inisiatif Malaysia Pengalaman kami yang telah kami jalankan di lapangan terbang dengan menyokong VM2020. "

Beliau menambah lagi tahun lepas, LGK menerima pengiktirafan "Sangat Dipuji" dalam kategori 'Di bawah 4 juta penumpang' di Anugerah Pemasaran Routes Asia 2019 yang berprestij. Anugerah itu merupakan bukti kepada usaha pengendali lapangan terbang dalam memperkukuhkan kebolehpasaran dan kehadiran LGK di peta pelancongan, serta bertindak sebagai pemangkin yang lebih besar untuk pembangunan ekonomi pulau itu.

Ir. Abu Hashim Abdul Rahman, Pemangku Ketua Pegawai Operasi, Panorama Langkawi berkata, "Langkawi SkyCab adalah mercu tanda ikonik Langkawi. Terletak di dalam Global Geopark UNESCO Langkawi, kami teruja dapat mempamerkan permata Langkawi, seperti Gunung Machincang di mana SkyCab terletak, kepada pelancong tempatan dan asing yang tiba di LGK. Kami percaya bahawa 5G mempunyai potensi untuk menyampaikan aktiviti digital baru dan menarik yang dapat meningkatkan pengalaman pelancong dan meningkatkan daya tarikan Langkawi dan Malaysia di kalangan mata pelancong asing. "

Tapak hidup 5G Digi di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi adalah yang pertama di pulau itu, dengan yang kedua terletak di Hospital Langkawi. Stesen pangkalan mudah alih 5G yang terletak berhampiran terminal LGK beroperasi pada spektrum 3.4-3.5GHz (C-band) jalur lebar 100MHz dengan kelajuan 1.2Gbps.

Digi juga secara berterusan memudahkan ujian kes penggunaan 5G di ruang OpenLab 5G di Cyberjaya, yang berfungsi sebagai ruang inkubator untuk perniagaan, ahli akademik dan pemaju. OpenLab bertujuan untuk menyokong penyelidikan dan pembangunan 5G merentasi pelbagai menegak dan mengenal pasti kes-kes penggunaan yang paling berdaya maju yang boleh memberi manfaat kepada masyarakat kita.

digi-5g-virtual-tourism-langkawi-768x461.jpg


Berita asal https://www.malaysianwireless.com/2020/01/digi-5g-virtual-tourism/

Kerjasama Celcom - Pelabuhan Langkawi Untuk Demonstrasi 5G

19.01.2020 - Kuala Lumpur, Telekom dengan kerjasama pihak berkuasa Pelabuhan Langkawi, Dermaga Tanjung Lembung, Celcom Axiata menunjukkan bagaimana teknologi 5G meningkatkan operasi operasi harian di Pelabuhan Langkawi.

Projek ini adalah sebahagian daripada penyelesaian Smart City Keselamatan dan Keselamatan Celcom 5G dan salah satu daripada Projek Demonstrasi 5G MCMC di seluruh negara.

Kawalan Sempadan Digital 5G Celcom membolehkan pemandangan digital Port Landscape menggunakan digital 360? UHD 4K panorama kamera video secara langsung di kawasan itu. Kamera akan memanfaatkan keupayaan 5G kependaman rendah dan kelajuan data yang tinggi. Ini dipasangkan dengan Kecerdasan Buatan (AI) dengan perisian analitik video, akan menyediakan kawalan parameter keselamatan yang dipertingkatkan di seluruh pelabuhan.

Kamera-kamera di Pelabuhan Langkawi juga akan mewujudkan sempadan keselamatan digital yang tinggi di sepanjang garis pantai ke pelabuhan untuk mengelakkan penyeludupan dan pencurian, Pengimejan Thermal untuk memantau kawasan yang mudah terbakar, dan pemantauan masa nyata bagi kargo dan kenderaan yang tidak dijaga dan yang berpisah dari pulau di luar kawasan yang dibenarkan had masa, meminimumkan potensi ketirisan pendapatan.

Oleh kerana 5G dijangka menyampaikan kesambungan menyeluruh kepada pengguna dan perniagaan dengan pengalaman yang berbeza, Telco berkata rangkaian 5Gnya di Langkawi menggunakan teknologi 5G New Radio (NR) yang mempunyai spektrum C-band (3.5Ghz), Massive Multiple- Input dan Pelbagai Output (MIMO 64T64R) melalui teknologi Peralatan Premis Pelanggan 5G (CPE). Tambahan pula, Celcom akan memperluaskan kes-kes penggunaan 5G untuk turut meliputi Pemantauan Kawalan, Geo- Fencing & Smart Perimeter dan Akses Wayarles Tetap 5G.

Kawalan Sempadan Digital 5G Celcom telah disaksikan dan dialami oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, bersama dengan Idham Nawawi, Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad dan Muhd Nasir Abdul Aziz, Pengurus Besar Dermaga Tanjung Lembung di Pelabuhan Langkawi.

Ketua Pegawai Eksekutif Celham Axiata Berhad, Idham Nawawi berkata Celcom teruja untuk meneruskan penerokaan 5G dengan pihak berkuasa Port Langkawi, satu lagi pemain industri yang akan mendapat manfaat daripada teknologi 5G, seterusnya menerajui pembangunan dan penggunaan 5G di seluruh industri di Malaysia.

"Berikutan kejayaan pelaksanaan Smart City 5G Keselamatan dan Keselamatan Celcom dengan kerjasama Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Majlis Perbandaran Langkawi (MPLBP), kerjasama seterusnya dengan Dermaga Tanjung Lembung di Langkawi menerusi penggunaan teknologi 5G, akan membenarkan penciptaan aliran kerja operasi yang lebih baik dan cekap bagi pihak berkuasa pelabuhan.

"Kawalan Sempadan Digital 5G kami membolehkan sistem pengawasan keselamatan dan keselamatan ditingkatkan untuk pihak berkuasa pelabuhan untuk menjalankan operasi harian dengan lancar, dengan itu mengubah dan mewujudkan pelbagai peluang baru yang akan memberi manfaat kepada rakyat dan negara. Memandangkan kami terus meneroka lebih banyak kes penggunaan 5G yang dapat dimanfaatkan oleh perusahaan, pihak berkuasa, sektor swasta dan awam, kami mengalu-alukan lebih banyak kerjasama di seluruh industri untuk meneroka dan inovasi teknologi dan perkhidmatan 5G.

"Celcom akan terus berdiri di samping negara dalam mengubah aspirasinya menjadi realiti, dan sebagai negara maju dalam Revolusi Perindustrian Keempat, kami bercita-cita untuk komitmen kami di Langkawi untuk menyumbang dalam pembangunan ekosistem digital negara. Selain itu, dengan Celcom sebagai rakan penyambung rasmi untuk Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) 2020 yang akan datang, kami berharap untuk membolehkan dan mempamerkan inovasi dari syarikat-syarikat Malaysia, terutamanya permulaan digital dan teknologi berkaitan IR4.0 untuk perwakilan untuk mengalami, "Katanya.

celcom-5g-langkawi-authority-port-mcmc-768x512.jpg


Berita asal https://www.malaysianwireless.com/2020/01/celcom-5g-langkawi-port-authority/

TM & Digi Bekerjasama - 5G Demonstration Project (5GDP)

19.01.2020 - Kuala Lumpur, Telekom Malaysia Berhad (TM) dan Digi Telecommunications Sdn. Bhd. (Digi) telah bersetuju untuk bekerjasama dalam menguji keupayaan, kemungkinan dan batasan perkongsian rangkaian Malaysia 5G antara operator rangkaian pelbagai perkhidmatan. Kedua-dua syarikat telekomunikasi kini mengambil bahagian dalam Projek Demonstrasi 5G (5GDP) di seluruh negara yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Di bawah kerjasama ini, Digi kini mengendalikan laman web 5GDP (termasuk rangkaian radio 5G di lokasi dan rangkaian teras 5G) di Langkawi untuk menjalankan kes-kes penggunaan 5G, yang disokong oleh TM untuk menyediakan backhaul serat ke laman web ini. Di samping itu, kedua-dua pihak juga menerokai perkongsian Rangkaian Akses 5G Radio Access (RAN) di Langkawi.

Pada masa ini, di Langkawi, Digi telah melaksanakan dua (2) kes penggunaan 5G, iaitu pelancongan maya (live streaming HD video) di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LIA), dan pemindahan data perubatan masa sebenar dan ambulan yang berkaitan di Hospital Sultanah Maliha. TM telah memulakan sejumlah 11 kes penggunaan di Langkawi yang meliputi kluster Smart City, Smart Tourism dan Smart Farm.

Memorandum Persefahaman (MoU) ditandatangani oleh Tengku Muneer Tengku Muzani, Ketua Pegawai Strategi, TM manakala Digi diwakili oleh Kesavan Sivabalan, Ketua Pegawai Teknologi, Digi.

Mengulas mengenai perkembangan terkini, Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Noor Kamarul Annuar Nuruddin, TM berkata: "Kami sangat teruja untuk menyertai kerjasama ini dengan Digi; yang mencerminkan komitmen, keterbukaan dan ketelusan TM untuk bekerjasama dengan pemain industri, ke arah mencapai aspirasi Kerajaan untuk penyebaran 5G yang lebih efektif. Kami bercita-cita untuk bukan sahaja membolehkan ekosistem tetapi juga merancang untuk menjadi rakan kongsi neutral untuk pemain industri dan rakan kerjasama untuk melayani masyarakat digital dan gaya hidup yang lebih digital, perniagaan digital dan industri menegak, serta Kerajaan digital.

Kerjasama itu juga diharapkan dapat mempercepat penyampaian perkhidmatan 5G di seluruh negara dan membawa faedah yang besar kepada pelanggan kerana kami berusaha untuk menggunakan perkhidmatan 5G kepada rakyat Malaysia di seluruh negara, sejajar dengan aspirasi MCMC dalam meningkatkan kemanusiaan ke arah meningkatkan kualiti hidup rakyat. "

"Paling penting, TM bangga menjadi sebahagian daripada 5GDP kerana ia membolehkan kami menunjukkan keupayaan kami untuk menggunakan 5G di Malaysia, di mana kami telah melancarkan rangkaian khusus 5G Standalone (SA) pertama di negara ini. TM melalui produk dan penyelesaian yang inovatif dan komprehensif akan terus meletakkan asas Revolusi Perindustrian 4.0 (IR4.0) dan membolehkan Internet Perkara (IoT) - untuk melayani masyarakat digital dan gaya hidup yang lebih digital, perniagaan digital dan industri menegak, juga kerajaan digital, "katanya.

Menyimpulkan pentingnya kolaborasi peringkat industri untuk 5G, Ketua Pegawai Eksekutif Albern Murty, Digi berkata, "Melalui perkongsian kami dengan TM, kami terus komited untuk membina ekosistem 5G yang teguh dengan industri. Kami sentiasa melihat perkongsian sebagai cara yang positif untuk memberikan akses yang cekap dan meluas kepada rakyat Malaysia, dan kerja berjalan dengan baik dengan beberapa ujian kes penggunaan Digi yang digunakan melalui banyak perkongsian di Langkawi dan OpenLab 5G di Cyberjaya. Penemuan yang kami kumpulkan dari percubaan ini akan membantu menentukan bagaimana kami dapat melancarkan 5G dengan cara yang lebih bersepadu di seluruh industri, mengulangi cita-cita MCMC ke arah pendekatan yang dikongsi bersama dalam menggerakkan 5G untuk negara ini. "

Telekom-Malaysia-TM_logo-1-600x600.jpg


DiGi-new-logo-Telenor.jpg


Berita asal https://www.malaysianwireless.com/2020/01/tm-digi-malaysia-5g-demonstration-project-5gdp/

TM & U Mobile Bekerjasama - 5G Demonstration Project (5GDP)

19.01.2020 - Kuala Lumpur, Telekom Malaysia Berhad (TM) dan U Mobile Sdn Bhd (U Mobile) hari ini mengumumkan kerjasama untuk meneroka peluang perkongsian rangkaian menggunakan rangkaian Terminal Demonstrasi 5G TM (5GDP) TM sebagai platform.

Di bawah perkongsian itu, kedua-dua pihak berkata ia akan meneroka beberapa model perkongsian infrastruktur rangkaian seperti Multi-Operator Core Node (MOCN) atau Rangkaian Akses Radio Multi-Operator (MORAN). Kerjasama itu mengulangi komitmen kedua-dua pihak untuk membolehkan pelaksanaan yang cekap dan kos efektif untuk liputan 5G kawasan yang luas dan mendalam menjelang pengambilan infrastruktur 5G skala penuh di negara ini.

Memorandum Persefahaman (MoU) antara TM dan U Mobile telah ditandatangani oleh Tengku Muneer Tengku Muzani, Ketua Pegawai Strategi, TM manakala U Mobile diwakili oleh Woon Ooi Yuen, Ketua Pegawai Teknologi, U Mobile.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM, Dato 'Noor Kamarul Annuar Nuruddin berkata Syarikat telah menjadi pembekal infrastruktur perkongsian yang kuat, yang menjadi kebiasaan di banyak negara termasuk 5G. "Memandangkan industri semakin maju untuk gelombang pelaburan infrastruktur seterusnya untuk menyokong kes-kes penggunaan 5G inovatif dan permintaan pelanggan yang terus berkembang untuk jalur lebar mudah alih, telcos sedang mencari cara baru mempercepatkan penggunaan pelaburan sebaliknya menakutkan. Di sinilah kolaborasi akan menjadi kunci untuk telekomunikasi dalam era rangkaian 5G yang dikongsi.

Membina bersama dan berkongsi dengan telekomunikasi lain mengenai infrastruktur dan dengan ekosistem dan pemain digital yang muncul serta menegak industri untuk perkhidmatan digital inovatif akan membawa penjimatan besar dalam perbelanjaan modal dan operasi, membolehkan para pemain untuk memperluaskan liputan dengan kos yang lebih rendah dan mencapai pelancaran lebih cepat serta mengoptimumkan penggunaan sumber. Perkongsian infrastruktur bukan sahaja memberi makna ekonomi tetapi juga membantu menangani masalah masyarakat mengenai dampak visual dari sel kecil dan peralatan untuk memberikan manfaat 5G. "

Wong Heang Tuck, Ketua Pegawai Eksekutif U Mobile mengetengahkan kepentingan MOU, "U Mobile gembira untuk bekerjasama dengan TM untuk meneroka peluang perkongsian rangkaian untuk 5G," tambahnya. "Sejak beberapa bulan lalu, kami telah menjalankan ujian secara langsung untuk melepaskan potensi 5G yang tidak terhad untuk pelbagai menegak seperti penjagaan kesihatan dan kami bersedia untuk melancarkan perkhidmatan ini apabila 5G menjadi tersedia secara komersial. Pada inti penyebaran 5G adalah infrastruktur dan kami berminat untuk meneroka perkongsian rangkaian kerana ia mempercepatkan penggunaan dan sangat sesuai untuk penempatan lapangan hijau. Dengan MOU ini, kami berharap dapat mewujudkan perkongsian win-win dengan TM pada bulan-bulan mendatang apabila kami mendekati ketersediaan komersil 5G tahun ini. "

Pada masa ini, kedua-dua telekomunikasi menjalankan percubaan langsung 5G secara langsung sambil terus meningkatkan rangkaian terasnya. TM telah memulakan 11 kes penggunaan daripada sejumlah 35 kes penggunaan di bawah projek 5GDP yang dijalankan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) di Langkawi. Kes-kes penggunaan yang dikerahkan oleh TM meliputi kluster Smart City, Smart Tourism dan Smart Agriculture. TM berkata ia telah memasang 8 daripada 26 tapak ujian 5G hidup di Langkawi. Di samping itu, ia juga telah mengendalikan operasi Pusat Kompaun Operasi Bersepadu (IOCC) atau dikenali sebagai Pusat Komando TM 5G (5GCC) yang merupakan pusat pelaksanaan 5G di Langkawi.

U Mobile, sebaliknya, telah menggunakan rangkaian 5G di Langkawi dan mempamerkan kes penggunaan 5G untuk Penjagaan Kesihatan, Pelancongan, Hiburan dan Jalur Lebar Mudah Alih (eMBB) yang dipertingkatkan. Untuk Penjagaan Kesihatan, U Mobile berminat dengan MEDCOM dan DoctorOnCall untuk membuat perundingan jarak jauh menjadi kenyataan di Hospital Sultanah Maliha dan Berjaya Langkawi Resort masing-masing. U Mobile juga akan mempamerkan Pelancongan Maya, VR Gaming dan Akses Wayarles 5G Tetap di Berjaya Langkawi Resort.

Berita asal https://www.malaysianwireless.com/2020/01/tm-u-mobile-5g-langkawi/

5G Bantu Pihak Berkuasa Tingkatkan Keselamatan, CEO Celcom

20.01.2020 - Kuala Lumpur, Teknologi generasi kelima (5G) yang bakal diperkenalkan di negara ini membolehkan pemantauan keselamatan di lokasi umum dipertingkatkan dengan penempatan kamera pemantau berteknologi tinggi yang berupaya merakam pada masa nyata (real-time).

Teknologi berkenaan kini sedang diuji oleh syarikat telekomunikasi Celcom Axiata Bhd, yang telah meletakkan empat kamera mempunyai ciri kecerdasan buatan (AI) dan fungsi analisis video, di kawasan tumpuan di pulau peranginan ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Idham Nawawi berkata kamera yang berupaya merakam pemandangan 360 darjah menerusi resolusi 4K ((kualiti paparan 4000 pixel) dipasang di Jalan Pantai Cenang dan Dataran Cenang sebagai sebahagian projek demonstrasi 5G yang sedang dijalankan.

"Sistem ini dinamakan '5G Safety and Security Smart City solution' membolehkan pemantauan dibuat pihak berkuasa secara langsung dari jarak jauh.

"Teknologi ini sesuai digunakan bagi membantu pihak berkuasa seperti polis dan kastam menjalankan pemantauan dengan lebih berkesan dan tindakan boleh diambil dengan lebih pantas dalam mengatasi kes jenayah dan sebagainya," katanya kepada Bernama hari ini.

Celcom merupakan antara syarikat telekomunikasi yang menjalankan projek demonstrasi teknologi 5G di pulau peranginan terkenal ini.

Idham berkata demonstrasi pemasangan kamera definisi tinggi yang dipancar tanpa wayar atau wayarles itu juga mendapat kerjasama Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan, Lembaga Pembangunan Langkawi dan Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi.

"Apabila tahap keselamatan di kawasan pelancongan ditingkatkan menggunakan teknologi ini, secara tidak langsung ia akan meningkatkan keyakinan pelancong untuk berkunjung," katanya.

Menjelaskan dengan lebih lanjut, Idham berkata sistem pemantauan itu memberi manfaat kepada promosi pelancongan apabila ia boleh memberi gambaran langsung tentang suasana kawasan tarikan dari jarak jauh menerusi siaran resolusi 4K.

"Terdapat dua skrin yang kita pasang di ‘booth’ Celcom di Lapangan Terbang Langkawi ini...sebaik sahaja pelancong sampai, mereka boleh lihat bagaimana keadaan Pantai Chenang secara langsung walaupun belum tiba ke sana (Pantai Chenang)," katanya.

Pengkomersialan teknologi 5G dijangka dilancarkan pada suku ketiga tahun ini dan ia bukan sahaja akan mentakrifkan semula ketersambungan di negara ini tetapi akan membawa kesan positif kepada ekonomi serta memartabatkan Malaysia sebagai satu daripada perintis 5G di rantau ASEAN.

Teknologi berkenaan sedang menjalani projek demonstrasi di Langkawi yang dijadual dilancarkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, malam ini.

5d817e838609660b88c8991eca0eb38b.jpg


Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/507671

SKMM - Rangkaian 5G Boleh Dikomersilkan Menjelang Suku Ketiga Tahun Ini

Sejak awal tahun lepas, kerajaan Malaysia melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bersama-sama dengan syarikat-syarikat telekomunikasi tempatan telah mula menguji rangkaian 5G di negeri-negeri Malaysia.

Malam ini, di acara pembukaan Projek Demonstrasi 5G Malaysia di Langkawi, Al-Ishsal Ishak, Ketua Pegawai Eksekutif SKMM berkata bahawa beliau menjangkakan bahawa teknologi rangkaian 5G ini boleh dikomersilkan menjelang suku ketiga pada tahun 2020.

Beliau tidak memberi sebarang butiran mengenai industri-industri yang akan mula mengkomersilkan rangkaian 5G tersebut, tetapi berdasarkan ujian-ujian yang sedang dijalankan di sekitar negara, seperti Pulau Langkawi, SS15 dan Pulau Pinang, kita mungkin akan melihat beberapa industri tempatan menggunakan teknologi rangkaian tersebut.

Malah, tidak keterlaluan jika kita akan melihat syarikat-syarikat telekomunikasi tempatan mula memperkenalkan pelan-pelan yang menggunakan rangkaian 5G seawal tahun ini.

Screenshot-1237.jpg

GSMA - 24 Pasaran Di Rantau Asia Pasifik Dijangka Akan Melancarkan Rangkaian 5G

Di acara Persidangan Antarabangsa 5G Malaysia yang sedang berlangsung pada hari ini, pihak GSMA telah membuat beberapa pengumuman menarik mengenai keadaan rangkaian 5G di rantau Asia Pasifik.

Menurut Julian Gorman, Ketua Rantau APAC, GSMA, sekurang-kurangnya 24 negara di rantau ini akan mempunyai rangkaian 5G mereka sendiri menjelang tahun 2025 kelak.

Diantara negara-negara Asia Pasifik yang sudahpun mula atau sedang memulakan persediaan melancarkan rangkaian 5G mereka sendiri termasuklah Korea Selatan, Australia, Hong Kong, Filipina, Singapura, Malaysia dan sebagainya.

Menjelang 2025, negara-negara seperti Brunei, Kemboja, Indonesia, Myanmar dan Thailand juga akan hadir dengan sistem rangkaian 5G mereka sendiri, dan rantau ini akan menjadi salah satu daripada yang paling maju di dunia.

Menurut Gorman lagi, ia dijangka bahawa purata pengguna 5G di rantau ini akan berada di sekitar 18 peratus, tetapi untuk para pengguna di Malaysia, purata tersebut sedikit lebih tinggi pada kadar 20 peratus.

Slaid maklumat GSMA juga menunjukkan bahawa Malaysia akan mula memperkenalkan rangkaian 5G pada tahun ini, tetapi buat masa ini tiada siapa mengetahui bilakah ia akan mula diperkenalkan.

Screenshot-1236.jpg

TM & Digi Bekerjasama Untuk Menguji Perkongsian Rangkaian 5G Untuk Demo Di Langkawi

Pelbagai syarikat telekomunikasi kini menyertai Projek Demonstrasi 5G di Langkawi yang dikendalikan oleh pihak SKMM. Tidak ketinggalan adalah Telekom Malaysia dan Digi.

Menariknya, kini mereka mengumumkan yang mana kedua-dua syarikat akan bekerjasama untuk menguji perkongsian rangkaian 5G untuk tujuan berkenaan.

Kerjasama ini memperlihatkan Digi menjalankan tapak ujian 5G mereka di Langkawi yang dibantuk oleh TM yang menyediakan jaringan terhubung ke rangkaian utama di tapak berkenaan. Kedua-dua syarikat juga turut menjalankan eksplorasi perkongsian RAN di Langkawi.

Kerjasama ini sekaligus memperlihatkan yang mana ia akan menawarkan lebih keuntungan dari segi keberkesanan kos dan juga operasi yang lebih efisien.

Buat masa ini, kerjasama ini hanya untuk Projek Demonstrasi 5G di Langkawi sahaja.

190624-5g-malaysia.jpg

Kenapa Rangkaian 5G Penting Di Malaysia ?

Sejak tahun 2018 lagi, Malaysia sudah mula berhasrat ingin mengimplementasikan teknologi rangkaian 5G. Kemudian hanya pada tahun 2019 sahaja, ujian teknikal mula dilakukan. Persoalannya, kenapa rangkaian 5G ini penting? Kenapa Malaysia dilihat bersungguh-sungguh ingin menawarkan teknologi ini di negara?

Yang pertama, ia adalah salah satu langkah lain di Malaysia untuk ke arah digital penuh. Di Malaysia sekarang, sekitar 21% perkara sudah pun digital. Dengan wujudnya 5G, sasaran pada tahun 2021 sehingga 2025 adalah menawarkan 39,000 peluang pekerjaan. 40% daripadanya akan ditawarkan pada tahun 2025. Seterusnya, anggaran dalam tempoh empat tahun menuju ke masa hadapan ini – 5G dianggarkan akan menyumbangkan RM12.7B ke GDP.

Kelak, sebanyak 4.14 juta premis akan mula menyokong rangkaan fiber atau dinaiktaraf kepada rangkaian Internet yang pantas. Bagi meningkatkan lagi kehebatan rangkaian Internet di negara, 6,195 menara akan dibina atau dinaiktaraf untuk persediaan dengan teknologi ini. 5G juga penting kerana setakat ini, 93% sumbangan di dalam bursa Malaysia adalah daripada jalu lebar tetap dan perkhidmatan jalur lebar mudah alih.

Spektrum rangkaian 4G sekarang ialah 2300MHz/2600MHz. Jika anda tertanya, apa jadi dengan 4G kalau 5G telah tiba sepenuhnya? Jawapannya mudah, 4G akan kekal menjadi relevan. Kerana 4G dan 5G akan wujud bersama-sama antara satu sama lain. Dengan infrastruktur 5G, 4G juga akan menjadi stabil. Untuk 5G, terdapat spektru baharu yang akan digunakan iaitu – 700MHz/3.5GHz dan 26GHz/28GHz. Spektrum baru ini akan ditawarkan kepada syarikat-syarikat telekomunikasi dan hanya akan bersedia digunakan pada tahun 2021.

Setakat ini Kedah, Terengganu, Kuala Lumpur, Perak dan Pulau Pinang sudah mula hadir dengan infrastruktur untuk 5G. Yang mana infrastruktur ini adalah untuk kegunaan pelbagai (72 perkara). Di lima negeri ini, ujian akan diperlihatkan pada 19 Januari kelak. Aplikasi 5G penuh hanya akan ditawarkan bermula suku ketiga tahun 2020. Namun, ia adalah untuk industri sahaja dan bukannya untuk pengguna umum.

Apa lagi 5G boleh buat untuk negara? Setiap syarikat telekomunikasi sudah tentu, akan menawarkan pelan data mudah alih. Tetapi setiap syarikat telekomunikasi juga akan menawarkan sesuatu yang menarik untuk industri. Setiap tawaran ini adalah unik dan futuristik. Ia adalah seperti apa yang diperlihatkan oleh Huawei tahun lepas di acara MWC Shanghai 2019. Berikut adalah antara senarainya;

Maxis
- Sistem pembelajaran AR/VR dengan 5G – kelas biologi digital

Digi
- Bandar digital dan bandar pintar
- 5G dalam ambulans

UMobile
- 5G dalam hospital
- Pemindahan data pantas antara ambulans ke hospital
- Panggilan video HD 5G dalam hospital

TM
- Teknologi berkebun moden, bagi membantu para pekebun.

Terdapat banyak lagi kehebatan 5G. Seperti Celcom juga terlibat, Petronas atau juga Edotco. Ada yang menggunakan teknologi yang sama, tetapi aplikasinya adalah berbeza.

Screenshot-946.jpg


Screenshot-947.jpg

Kehebatan 5G Yang Membuatkan Amerika Syarikat & China Bergaduh

Dengan peperangan teknologi yang semakin jelas ketika ini, masih ramai yang kabur tentang 5G. Apa yang hebat sangat tentang 5G sehinggakan dua kuasa besar dunia bertarung antara satu sama lain?

Anda mungkin fikir bahawa 5G adalah seperti 4G, tetapi hanya sedikit lebih laju. Sebenarnya, ia jauh lebih laju berbanding 4G.

Malah, ia boleh mengubah dunia yang sedang kita jalani.

Teknologi baru 5G menjanjikan perubahan dalam hidup kita dengan menghubungkan berjuta-juta peranti dan membolehkan segala-galanya menjadi kenyataan daripada kereta tanpa pemandu hinggalah kepada rumah pintar.

Dengan kelajuan sehingga 20 kali ganda lebih pantas daripada 4G yang kebanyakan kita gunakan sekarang, teknologi kilat 5G akan mempercepat dan sambungkan segala-galanya.


Kepantasan Luar Biasa

Sebagai contoh, untuk memuat turun filem berdurasi 2 jam, 3G akan mengambil masa kira-kira 26 jam. Bagi 4G, anda perlu menunggu selama 6 minit. Tetapi dengan 5G, anda tidak sempat untuk bangun dan menyediakan popcorn anda kerana muat turun anda akan siap dalam masa 3.6 saat.

Ya, 3.6 saat!

Cuba bayangkan, tempoh masa yang anda ambil untuk putuskan filem mana yang anda ingin muat turun adalah lebih lama berbanding tempoh masa untuk memuat turunnya!

Dan tidak, 5G bukan hanya mengenai kelajuan. Ia merupakan pengubah kepada segala-galanya. Dengan teknologi ini, kita mungkin akan mempunyai bandar-bandar di mana semua perkara berkomunikasi antara satu sama lain.

Sebagai contoh, para doktor boleh melakukan pembedahan secara jarak jauh dari bahagian dunia yang lain. Dan bolehkah anda bayangkan sebuah kehidupan di mana video anda tidak pernah tersekat dan panggilan telefon yang tidak pernah putus?

Tidak dapat disangkal lagi bahawa teknologi 5G sangat menakjubkan. Namun persoalannya, mengapa China dan Amerika Syarikat berebut-rebut dan mengambil berat tentangnya?

Ia disebabkan satu sebab yang sama, iaitu wang.


Keuntungan Wang Menjadi Taruhan

Apabila A.S memenangi perlumbaan 4G pada awal dekad ini, ia memberikan rangsangan hampir RM400 bilion kepada KDNK mereka.

Dan bagi 5G, "hadiah" nya sudah tentu lebih lumayan. Sekiranya A.S menang, ia akan mewujudkan anggaran 3 juta pekerjaan dan menambah kira-kira RM2 trilion kepada KDNK sedia ada.

Jumlah ini tersangatlah besar dan jika dibandingkan dengan KDNK Malaysia pada tahun 2018 iaitu sebanyak RM1.49 trilion, nilai yang bakal dijana oleh 5G sahaja adalah lebih tinggi.

Dan sudah tentu, ia bukan sahaja melibatkan wang yang banyak dan kemampuan untuk anda memuat turun filem Avengers semata-mata.


Perebutan Kuasa Untuk Mengawal Dunia

Ia juga berkait rapat dengan kuasa. Ini kerana apabila sesebuah negara itu mengawal 5G, mereka juga mempunyai akses kepada setiap perkara yang semua orang lakukan dalam talian. Ini secara harfiahnya bermakna segala-galanya yang kita lakukan akan dikawal oleh mereka kerana hampir kesemua perkara pada hari ini dilakukan dalam talian.

Dalam perlumbaan ini, teknologi 5G yang terhebat dihasilkan oleh syarikat gergasi China iaitu Huawei. Bagi kebanyakan orang, Huawei mungkin paling dikenali sebagai pembuat telefon. Tetapi, ia juga merupakan pemain utama dalam membina infrastruktur untuk semua komunikasi kita pada hari ini.

Dan disebabkan syarikat ini adalah syarikat China, banyak kerajaan tidak percaya akan keselamatan teknologi ini.


5G China Jauh Meninggalkan Amerika Syarikat

Para pengkritik bimbang bahawa dengan membiarkan China membina 5G, ini bukan sahaja akan membolehkan mereka mengintip bahkan mematikan aliran data yang kita bakal bergantung.

Cuba bayangkan, jika Huawei menjadi pembekal 5G terkemuka di dunia, maka China boleh mengintip sesiapa sahaja. Dan perkara ini adalah sangat tidak menyenangkan bagi A.S, kerana ini adalah perkara yang mereka juga ingin lakukan. Walaupun A.S sedang membina teknologi 5G sendiri, namun 5G oleh China sudah terlalu jauh meninggalkan mereka dan sukar untuk dikejar.

Ia seperti persaingan pada satu ketika dahulu di antara DVD dan CD. Dan jika anda tertanya-tanya apakah itu CD, itulah tahap teknologi 5G milik A.S ketika ini. Jadi, ini adalah satu perlumbaan di mana ramai orang telah mengatakan bahawa A.S sudah tewas.


Donald Trump Cuba Jadi "Penyelamat"

Akan tetapi, negara Uncle Sam ini bernasib baik kerana mempunyai pemerintah yang cukup gila yang sanggup main kotor.

Presiden Donald Trump telah menandatangani perintah eksekutif mengharamkan syarikat A.S daripada menggunakan peralatan telekomunikasi yang dianggap sebagai ancaman kepada keselamatan nasional.

Dan ini merupakan serangan langsung terhadap China dan syarikat gergasinya Huawei.

Oleh ketika mana serangan A.S. terhadap syarikat itu sudah pon menyebabkan kesan domino yang besar, rangkaian mudah alih terbesar U.K mengeluarkan Huawei dari pelancaran 5Gnya, manakala 3 pengendali mudah alih Jepun telah berhenti mengambil pesanan atau melewatkan pelancaran telefon Huawei baru.

Donald Trump dapat melihat bahawa A.S tidak akan memenangi perlumbaan ini, jadi dia terpaksa menggunakan helah yang licik. Dia mungkin tidak begitu arif tentang 5G namun Trump tahu bagaimana untuk melengahkan pihak lawan.


Amerika Syarikat Terdesak Memenangi Perlumbaan

Mungkin ada pihak yang tidak menyalahkan Donald Trump sepenuhnya kerana A.S kelihatan tidak mempunyai cara lain untuk memenangi perlumbaan 5G ni. Ini kerana A.S tidak akan dapat memiliki 5G dalam masa terdekat, melainkan jika mereka berpura-pura untuk memilikinya.

Ketika ini, syarikat telekomunikasi A.S iaitu AT&T memaparkan logo 5G palsu pada iPhone dan iPad. Syarikat itu menyatakan bahawa ikon terbaru itu akan kelihatan apabila pengguna memuat turun versi beta terbaru Apple iaitu iOS 12.2. Namun, ia bukanlah 5G sebenar. AT&T hanya menukar nama rangkaain 4G LTE Advanced mereka kepada 5GE dan "E" tersebut bermaksud evolusi.

Jadi, A.S mungkin mempunyai peluang untuk memenangi perlumbaan ini dengan cara yang mereka lakukan sebelum ini, iaitu mencipta pemalsuan. Kuasa manakah yang akan terlebih dahulu menjadi penyedia 5G di dunia? Dan apakah kesan buruk yang dibawa oleh teknologi hebat ini?


Rujukan;

UMobile Bekerjasama Dengan DoctorOnCall & MEDCOM Untuk Konsultasi Doktor Yang Di Kuasakan 5G

Pada hujung minggu yang lalu, beberapa syarikat telekomunikasi tempatan yang terkemuka telah menunjukkan projek ujian rangkaian 5G mereka di Pulau Langkawi.

Diantaranya ialah U Mobile yang menunjukkan bagaimana dengan rangkaian tersebut, para pesakit yang terletak di kawasan luar bandar, ataupun tempat-tempat dimana klinik dan doktor sukar untuk ditemui, dan perubatan tidak mudah dibeli.

Di Pulau Langkawi, pihak U Mobile telah bekerjasama dengan DoctorOnCall, iaitu sebuah perkhidmatan tele-perubatan dimana pesakit boleh mendapatkan konsultasi doktor dan membeli ubat-ubatan yang diperlukan secara atas-talian.

Dengan kerjasama tersebut, U Mobile telah membina sebuah pondok konsultasi doktor yang dinamakan DocPOD, dimana pesakit boleh mendapatkan konsultasi daripada doktor bertauliah melalui penstriman video beresolusi tinggi yang menggunakan sambungan rangkaian 5G.

Selain daripada itu, pesakit boleh juga membuat saringan kesihatan asas seperti pemeriksaan tekanan darah, menguji tahap gula dalam darah dan sebagainya.

Menurut DoctorOnCall, selepas pemeriksaan, doktor kemudiannya akan menghantar preskripsi ubat pesakit ke sebuah farmasi, dimana ubat-ubat tersebut kemudiannya akan dihantar terus ke rumah pesakit.

Sebuah lagi kerjasama U Mobile didalam bidang perubatan ialah bersama-sama dengan MEDCOM, iaitu sebuah peranti perubatan yang membekalkan maklumat klinikal, fisiologi dan diagnostik masa sebenar melalui sambungan 5G.

Rangkaian 5G dikatakan penting untuk keberkesanan peranti ini kerana saiz data yang perlu dihantar kepada doktor-doktor perubatan melalui peranti MEDCOM ini agak besar.

Selain daripada sambungan WiFi jalur lebar ataupun gentian optik, rangkaian 5G adalah satu-satunya rangkaian yang mempunyai kapasiti kelajuan yang cukup laju untuk menghantar data tersebut dalam masa nyata.

Buat masa ini, ujian peranti 5G oleh U Mobile dan MEDCOM ini sedang dijalankan di Hospital Sultanah Maliha di Pulau Langkawi.

U-Mobile-5G-DocPod-950x713.jpg


Screenshot-433.jpg


Screenshot-434.jpg


Sumber rasmi https://www.u.com.my/about-us/press-release/1283

Maxis Menggabungkan Pembelajaran Dan Teknologi Melalui Program eKelas, Realiti Gabungan & 5G

Pada hujung minggu yang lalu, beberapa syarikat telekomunikasi tempatan yang terkemuka telah menunjukkan projek ujian rangkaian 5G mereka di Pulau Langkawi.

Diantaranya ialah Maxis, yang telah memperkenalkan projek eKelas mereka, yang memfokuskan kepada peningkatan pembelajaran kanak-kanak diluar bandar melalui Pusat-Pusat Internet Maxis di seluruh negara.

Menurut Maxis, program eKelas ini dihadiri oleh 10,000 para pelajar dari Darjah 6 hingga Tingkatan 5 di 72 Pusat Internet di 10 negeri di sekitar Malaysia. Di pusat-pusat tersebut, guru-guru mengajar para pelajar melalui penstriman video, dimana mereka mempunyai akses kepada semua komputer para pelajar didalam pusat Internet tersebut, dimana ia memudahkan guru-guru untuk memastikan para pelajar sentiasa fokus kepada matapelajaran.

Di Pulau Langkawi, Maxis memperlihatkan sebuah program eKelas yang unik dimana teknologi realiti maya digunakan untuk mengajar matapelajaran biologi didalam kelas.

Kelas khas ini dijalankan di Pusat Internet Kampung Padang Wahid, dimana 16 murid-murid diajar matapelajaran Biologi menggunakan peranti realiti gabungan 4K dengan perisian VR Class untuk yang sudahpun hadir dengan program pembelajaran yang dikemaskini.

Dengan peranti realiti gabungan tersebut, para pelajar boleh melihat dan menyentuh sendiri objek-objek seperti sel-sel hidup, organ dan lain-lain sebagai sebahagian daripada pembelajaran interaktif.

Dari segi penggunaan 5G, kesemua 16 komputer dan peranti-peranti realiti gabungan tersebut, bersama-sama dengan kebolehan menstrim guru dari Kuala Lumpur ke Langkawi semuanya disambung menggunakan rangkaian 5G yang sama tanpa isu sela-masa menurut penyelia Pusat Internet Kampung Padang Wahid.

eKelas Maxis dengan sokongan realiti gabungan ini akan diteruskan sehingga bulan Mac pada tahun hadapan, dimana ia kemudiannya akan bersambung sebagai pusat eKelas yang biasa.

A.jpg

B.jpg

C.jpg

D.jpg

Celcom & PDRM Langkawi Berkerjasama Bangunkan Sistem Keselamatan & Keamanan Menggunakan Teknologi 5G

Pada hujung minggu yang lalu, beberapa syarikat telekomunikasi tempatan yang terkemuka telah menunjukkan projek ujian rangkaian 5G mereka di Pulau Langkawi.

Celcom dilihat bekerjasama dengan pihak PDRM Langkawi dan juga Majlis Perbandaran Langkawi untuk membangunkan sistem Penyelesaian Pintar Keselamatan 5G yang menggunakan kamera 360 darjah dengan teknologi pengecaman muka yang terletak di sepanjang jalan kawasan Pantai Cenang dan juga Dataran Cenang.

Menurut Celcom, sebanyak empat kamera 360 darjah ini terletak di sepanjang jalan Pantai Cenang, dan dua kamera lagi diletakkan di kawasan Dataran Cenang untuk pengawasan tanpa kawasan titik buta.

Kamera-kamera ini hadir dengan resolusi 4K, dan bukan itu sahaja, ia juga hadir dengan kemampuan untuk mengecam muka melalui lensa beresolusi tinggi tersebut dan juga teknologi kecerdasan buatan.

Rakaman-rakaman video 4K tersebut kemudiannya akan disalurkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi menggunakan rangkaian 5G dan juga gentian optik dimana pihak polis kemudiannya boleh melihat rakaman-rakaman beresolusi tinggi tersebut, dan juga wajah-wajah pejalan kaki yang dirakam oleh kamera tersebut.

Selain daripada merakam wajah, kamera-kamera tersebut juga boleh digunakan untuk mengesan nombor plat kenderaan yang diletakkan di kawasan-kawasan yang tidak sepatutnya, seperti kawasan garisan kuning, ataupun parkir bertindih yang menghalang jalan.

Penyelesaian Pintar Keselamatan 5G ini dikatakan akan dilanjutkan ke beberapa kawasan disekitar Pulau Langkawi, khususnya di kawasan-kawasan lain yang mempunyai jumlah pelancong yang ramai.

1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg

Ini Adalah Kelajuan Rangkaian-Rangkaian Ujian 5G Di Langkawi

Syarikat-syarikat telekomunikasi tempatan semua hadir dengan projek-projek mereka tersendiri, dan berkesempatan untuk menguji rangkaian-rangkaian 5G mereka dengan ujian Speedtest untuk melihat sendiri kelajuannya.

Screenshot-379.jpg


Maxis
Maxis mempunyai sebuah projek e-kelas di Kampung Padang Wahid yang menggunakan teknologi penstriman dan juga realiti gabungan (mixed reality) untuk pembelajaran beberapa matapelajaran seperti Sains dan Sejarah.

Rangkaian 5G Maxis menggunakan spektrum C Band, dan ujian dijalankan menggunakan peranti Huawei Mate 30 Pro 5G. Kelajuan yang dirakam ialah 917Mbps.


Screenshot-380.jpg


Screenshot-381.jpg


U Mobile
U Mobile bekerjasama dengan sebuah syarikat tele-perubatan Doctor On Call untuk membina sebuah pod perubatan yang bukan sahaja membolehkan pengguna untuk mendapatkan nasihat perubatan daripada doktor melalui penstriman video, tetapi doktor tersebut juga boleh menjalankan beberapa ujian yang mudah.

Rangkaian 5G U Mobile agak menarik kerana mereka mempunyai dua rangkaian 5G yang berbeza, dimana salah-satu daripadanya menggunakan spektrum mmWave yang mempunyai kelajuan penghantaran data yang lebih pantas, dan spektrum C Band untuk peranti mudah-alih, dimana peranti ZTE Axon 10 Pro 5G digunakan untuk ujian kepantasan 5G.

Kelajuan rangkaian 5G mmWave U Mobile ialah 4.5Gbps, manakala kelajuan rangkaian 5G C Band mereka ialah sekitar 1,2Gbps,


Screenshot-382.jpg


Digi
Digi bekerjasama dengan Hospital Langkawi untuk menyambungkan ambulans-ambulans mereka dengan rangkaian internet supaya mereka boleh menghantar butiran ECG pesakit terus ke hospital untuk memudahkan doktor menyelamatkan pesakit yang memerlukan bantuan.

Digi turut menggunakan spektrum C Band, dan peranti yang digunakan untuk menguji rangkaian 5G mereka ialah ZTE Axon 10 Pro 5G. Kelajuan yang dapat dilihat ialah 1.0Gbps.


Screenshot-383.jpg


TM
Telekom Malaysia telah membangunkan sebuah sistem kamera litar tertutup disekitar Pantai Cenang yang boleh digunakan untuk pelbagai jenis tujuan.

Rangkaian 5G TM di Pulau Langkawi juga agak menarik kerana mereka adalah satu-satunya syarikat telekomunikasi disana yang menggunakan kelengkapan SA, ataupun Standalone yang membolehkan rangkaian 5G mereka hadir dengan sela-masa yang lebih rendah berbanding mereka yang menggunakan kelengkapan gabungan 4G dan 5G.

Ujian kepantasan penghantaran data mereka diuji menggunakan peranti Huawei Mate 30 Pro 5G, dan ujian tersebut memperlihatkan kelajuan sehingga 1.2Gbps.

TM One & MPSJ Menandatangani Memorandum Projek Bandar Pintar SS15

Baru-baru ini, syarikat telekomunikasi tempatan Telekom Malaysia dilaporkan bahawa mereka telah memulakan ujian penggunaan rangkaian 5G mereka di kawasan SS15, Subang Jaya.

Hari ini, pihak TM One telah menandatangani perjanjian bersama-sama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya untuk membangunkan beberapa projek yang menggunakan rangkaian 5G yang sedang diuji di kawasan SS15 sekarang.

Diantaranya ialah projek Smart Traffic Light, Smart Parking dan Smart Safety & Security yang sudahpun mula beroperasi sejak bulan November yang lalu.

Ketiga-tiga projek ini digunakan untuk membantu pihak MPSJ untuk mengawal kesesakan lalu lintas di kawasan SS15 yang cukup terkenal untuk masalah tersebut.

Selain daripada mengawal lampu isyarat jalan, sistem trafik 5G oleh TM One juga boleh digunakan oleh pengguna untuk mencari tempat letak kenderaan disekitar kawasan perniagaan SS15 menggunakan aplikasi yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan yang bukan sahaja boleh memberitahu berapa banyak tempat meletak tempat kenderaan kosong yang tinggal, malah boleh membawa pengguna ke plot parking kenderaan yang masih terbuka.

Dalam pada itu, sebanyak 100 kamera litar tertutup (CCTV) akan dipasang untuk meningkatkan tahap keselamatan orang-ramai yang sering berulang-alik di kawasan tersebut. Disamping itu, CCTV ini juga akan membantu untuk melihat jika ada tempat letak kereta yang kosong.

TM One, melalui syarikat penyelidikan mereka, TM R&D juga telah memulakan ujian untuk projek bekalan air Smart Water System di beberapa kediaman persendirian di kawasan SS15, manakala butiran lanjut mengenai Smart Retail Analytics akan diperkenalkan tidak lama lagi.

Memorandum yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak ini memastikan bahawa ujian projek-projek 5G ini akan berjalan selama enam bulan sehingga bulan April 2020.

Apabila ditanya, pihak TM One turut memberitahu bahawa terdapat kebarangkalian besar bahawa projek ini akan diteruskan selepas jangkamasa tersebut.

Kerjasama ini dilihat akan mempercepatkan cita-cita MPSJ untuk menjadi bandar pintar menjelang 2030 dan Selangor sebagai negeri pintar menjelang 2025.

11.jpg


22.jpg


33.jpg


44.jpg


55.jpg


66.jpg


Sumber asal http://www.bernama.com/state-news/beritabm.php?id=1798894


SKMM Akan Mengakhiri Fasa Pertama NFCP Dengan Tender Terbuka Untuk Menaiktarafkan Rangkaian 3G & 4G Di Kawasan Luar Bandar

Salah satu daripada tunjang utama Pelan Gentian Optik Dan Kesalinghubungan Negara (NFCP) ialah peningkatan liputan rangkaian 3G dan 4G diseluruh negara, dimana kelajuan purata rangkaian tersebut tidak kira dimana anda berada perlu berada pada kadar sekurang-kurangnya 30Mbps.

Pihak SKMM baru-baru ini telah mengumumkan dimana fasa pertama NFCP bakal berakhir pada penghujung bulan Januari kelak, dengan pengumuman pihak-pihak yang akan bertanggungjawab untuk menaiktarafkan perkhidmatan telekomunikasi tersebut di luar bandar melalui tender terbuka.

Dibawah fasa tersebut, 153 kawasan di lapan buah negeri akan memperlihatkan penaiktarafan perkhidmatan 3G dan 4G. Negeri-negeri tersebut ialah Johor, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Terengganu dan Sabah.

Dalam pada itu, pihak SKMM juga telah memulakan permintaan cadangan (Request for Proposal) untuk fasa kedua NFCP, dimana 500 kawasan di lapan buah negeri (Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Terengganu, Sabah, Sarawak) akan menerima penaiktarafan perkhidmatan 3G dan 4G yang sama.

Sama seperti fasa pertama, fasa kedua NFCP ini juga akan melibatkan tender terbuka, dimana syarikat-syarikat telekomunikasi akan mencadangkan cara-cara terbaik untuk meningkatkan liputan dan mutu rangkaian 3G dan 4G di kawasan-kawasan tersebut.

Syarikat-syarikat yang menerima tender untuk menjalankan projek-projek tersebut akan diumumkan pada penghujung bulan Mac 2020. Pihak SKMM turut mengatakan bahawa nama-nama kesemua syarikat-syarikat yang menerima tender ini boleh dilihat di laman web NFCP kelak.

Membiayai projek-projek ini ialah wang daripada Dana Pemberian Perkhidmatan Sejagat (Universal Service Provisions) yang telah diagihkan oleh pihak kerajaan negara untuk tujuan-tujuan seperti ini.

Sponsored Post

dengan peredaran masa dan teknologi 5G .. tidak akan lupakan 4G walaupun melibatkan kos infrastuktur .. tapi ramai kurang faham dan beranggapan semua akan dipaksa beralih dari 4G kepada 5G, sebenarnya tidak ..

- 5G dan 4G boleh kongsi spektrum yang sama
- 5G masih perlukan 4G untuk "handshake mode"
- Infrastruktur 5G masih guna yang sama dengan 4G /LTE sekarang (hanya upgrade sana - sini)
- 4G / LTE akan lebih laju berbanding sedia ada dengan bantuan teknologi 5G


seperti G, 2G dan 3G yang tidak dapat berganding bahu dengan 4G, tapi 4G dengan 5G masih akan kekal sahabat yang baik selama-lamanya .. saya masih guna 2G sebab jarang guna mobile data, ditempat2 yang saya pergi adanya WiFi (rumah, pejabat dan tempat2 awam) .. saya dapat save bateri bila guna 2G ..

menurut kajian dan artikel CNet, hanya 15% peranti 5G akan aktif 100% penggunanya, dan LTE akan meningkat kepada 53% berbanding 43% pada tahun 2018, jangan lupa LTE adalah asas kepada 5G

:D
 
MCMC tgh luaskan capaian luar bandar dgn 4G. dlm masa yg sama 5G start dekat bandar2 utama. benda gerak serentak. 5G takkan smp kawasan luar bandar selagi 4G infra belum complete. tapi kawasan bandar yg 4G coverage dah siap sedia boleh masuk 5G.

banyak guna 5G ni. IoT and all
 
terbaik.... tak sabar nak ada 5G....

tp pada masa sama, harap improve juga 4G.....kadang duk dalam Giant tiba2 takda line....sampai kat cashier, nak bayar pakai BoostApp pun jadi lembab......aku sebagai org IT, aku rasa malu org tgk duk loading lame sgt....huhuuuu
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register