BTC USD 51,647.0 Gold USD 1,780.24
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Turbine Ventilator (Boleh kurangkan bahang dlm rumah?)

mr_x6006

Legendary Member
Messages
14,719
Joined
Sep 26, 2009
Messages
14,719
Reaction score
282
Points
131


UPDATE 23/5/2015.

Ni ada syarikat Bumiputra yg bat servis jual n pasang benda alah ni..

http://turbinventilator01.blogspot.com/

Nampak cam menarik jgk..



Refer pd tajuk di atas, aku nak tanya geng2 CG dlm ni, rumah korang de x pkai Turbine Ventilator (TV) ni?

2012-08-13+13.36.59.jpg


2012-09-11+18.20.59.jpg



wind_turbine_ventilator_ventilation.jpg


De byk perbezaan tak, sebelum korang pasang TV ni & selepas?

Brape harga market price sekarang?
 
Last edited:
Sponsored Post

Breekachu

Super Active Member
Messages
6,287
Joined
Dec 15, 2012
Messages
6,287
Reaction score
136
Points
73
Kenapa tt, terbangun sebab kepanansan ke macam aku sekarang? Mcm baru lepas joging aku sekarang,bahang berpeleuh
 

mr_x6006

Legendary Member
Messages
14,719
Joined
Sep 26, 2009
Messages
14,719
Reaction score
282
Points
131
Kenapa tt, terbangun sebab kepanansan ke macam aku sekarang? Mcm baru lepas joging aku sekarang,bahang berpeleuh

Haha..

Skrg terasa bahangnya bro..

Malam2 x sedingin 20 tahun dulu.. Huhu..
 

Breekachu

Super Active Member
Messages
6,287
Joined
Dec 15, 2012
Messages
6,287
Reaction score
136
Points
73
Haha..

Skrg terasa bahangnya bro..

Malam2 x sedingin 20 tahun dulu.. Huhu..

Aku fuduk rumah flat,mmg tak dapat pasang la benda ni

Tapi mmg panas oo sekarang,naik motor pun berpeluh lepas berenti #:-S
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Messages
23,591
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,977
Points
201
Mahal ke??

Berapa Rosmah Mansor??
 

Duan82

Super Active Member
Messages
5,956
Joined
Dec 9, 2011
Messages
5,956
Reaction score
746
Points
121
Pasang benda ni tengok keadaan umah. Jika rumah kita kena pancaran matahari, iaitu matahari naik pagi sahaja. Maka ia sesuai di pakai. kalau rumah kena pancaran matahari turun, maka ia kurang sesuai, maksunya penghasilan haba dlm rumah, banyak dtg dari dinding rumah..bukan bumbung rumah. Tapi tanya kedai, semua sesuai. senang cakap, agak dulu, rumah kita ni banyaknya haba dtg dari mana, kalau dtg dari bumbung rumah..ia sesuai sgt2, sbb benda ni, memang dia tarik haba daripada bumbung rumah..keberkesanan haba akan turun hampir 80%.
 

azham

Super Active Member
Messages
7,320
Joined
Dec 20, 2012
Messages
7,320
Reaction score
2,013
Points
156
Dulu saya hampir2 install benda ni kat rumah.
12 set per RM1890. Plus kedai bagi fin kat syiling tu utk keluar haba dari rumah.
12 set kita sendiri pilih tempat yang nak install.
Tauke tu kata mustahil rumah jadi sejuk tapi ia boleh jadi nyaman dan tiada bau yang kurang enak.
Last2 tak jadi install sebab emak tak setuju sebab nampak tak cantik.
Info dari kawan2 saya yang dah pasang, rumah tidak berbahang.
Tidur malam tak berpeluh. Setakat nyaman je cuaca rumah tu.
...Ada yang share dgn jiran sebelah utk rumah teres. 12 biji tu byk sgt utk 1 rumah teres.
 

blankoguy85

Super Active Member
Messages
7,582
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,582
Reaction score
66
Points
80
Dulu saya hampir2 install benda ni kat rumah.
12 set per RM1890. Plus kedai bagi fin kat syiling tu utk keluar haba dari rumah.
12 set kita sendiri pilih tempat yang nak install.
Tauke tu kata mustahil rumah jadi sejuk tapi ia boleh jadi nyaman dan tiada bau yang kurang enak.
Last2 tak jadi install sebab emak tak setuju sebab nampak tak cantik.
Info dari kawan2 saya yang dah pasang, rumah tidak berbahang.
Tidur malam tak berpeluh. Setakat nyaman je cuaca rumah tu.
...Ada yang share dgn jiran sebelah utk rumah teres. 12 biji tu byk sgt utk 1 rumah teres.


uishh..12 biji turbine tu ker??

yg saya pernah pegi tanya.. dia ada 2 jenis..
1 yg medium size.. 1 large size..
org tu ckp.. kalau nk mudah.. ambil large size (sesuai utk umah teres)

pastu fin dia bg 12..jadi kt setiap bilik dia letak 2..
yg balance tu dia letak kt dapur sket.. ruang tamu sket..

itu yg saya tau lar..mmg berhajat nk pasang..
nmpak rare sket.. jimat duit beli aircond kt ruang tamu..
he he he.. :D

yg medium size dia open harga RM900..tak tau ler time promosi ker aper..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register