Tuntutan L.A.D ( Rumah Lambat Siap )

CG Sponsors




raz4

Active+ Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
4,224
Reaction score
25
Points
30
Salam CGrian..

Aku ada beli rumah..sepatutnye siap jan 2007..tapi baru siap jun 2009..so aku ada terbaca org buat tuntukan keatas pemaju untuk menuntut ganti rugi lewat serah rumah..ada sape2 tau mcm mana prosedur mende nie..ada calculation tak..contoh rege rumah 300K..so berapa sepatutnye pemaju kene bayau kat aku..yg aku baca tu dia rumah lambat siap 8bulan jek..kira2 sepatutnye dapat 6k lebih..tapi pemaju nak bagi 2800 jek..bile mamat tu tanye mcm mana pengiraan pemaju tu tak mau bagitau..so sebelum aku g tuntut kat pemaju..nak tanya pada org bijak pandai kat CG nie..kalau2 ada yg pernah buat tuntutan keatas pemaju..:D..so depa takleh nak kerat aku..
 
Sponsored Post

aiman

Active Member
Joined
Apr 19, 2006
Messages
1,894
Reaction score
1,356
Points
101
Bro pergi je ke developer tgk diorg nak cakap apa. Memang developer tak nak bayar full, biasanya diorg offer mungkin 50% drp full payment. Kalau tak setuju bro pergi ke tribunal pembeli rumah kat Pusat bandar damansara. Tribunal boleh tolong claim 100%, cuma makan masa sikit. Bro punya rumah 2 tahun lewat, banyak boleh claim. Tak ingat camna cara kira dia, dulu buat claim tahun 2004, dah lupa.
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Salam CGrian..

Aku ada beli rumah..sepatutnye siap jan 2007..tapi baru siap jun 2009..so aku ada terbaca org buat tuntukan keatas pemaju untuk menuntut ganti rugi lewat serah rumah..ada sape2 tau mcm mana prosedur mende nie..ada calculation tak..contoh rege rumah 300K..so berapa sepatutnye pemaju kene bayau kat aku..yg aku baca tu dia rumah lambat siap 8bulan jek..kira2 sepatutnye dapat 6k lebih..tapi pemaju nak bagi 2800 jek..bile mamat tu tanye mcm mana pengiraan pemaju tu tak mau bagitau..so sebelum aku g tuntut kat pemaju..nak tanya pada org bijak pandai kat CG nie..kalau2 ada yg pernah buat tuntutan keatas pemaju..:D..so depa takleh nak kerat aku..
baca semula perkiraan tu ada dalam S&P
 

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
tgk dlm SnP berapa % yg dia dah janji kalu lewat relase..
 

bahas18

Active+ Member
Joined
Nov 12, 2007
Messages
2,907
Reaction score
168
Points
33
Boleh rupanya mcm tu...thanks tt

Aku nak tanya soklan gak...(tumpang thread tt)
Kalo rumah tu dijadual siap pada 2009 tapi dah 2010 blum siap2..
kiranya masih dalam pembinaan..
Ada tak boleh dituntut apa2?

Ke nak tunggu siap br boleh claim L.A.D tu?
mohon tunjuk ajar..
 

chedin

Active Member
Joined
Nov 25, 2007
Messages
1,166
Reaction score
9
Points
25
Salam CGrian..

Aku ada beli rumah..sepatutnye siap jan 2007..tapi baru siap jun 2009..so aku ada terbaca org buat tuntukan keatas pemaju untuk menuntut ganti rugi lewat serah rumah..ada sape2 tau mcm mana prosedur mende nie..ada calculation tak..contoh rege rumah 300K..so berapa sepatutnye pemaju kene bayau kat aku..yg aku baca tu dia rumah lambat siap 8bulan jek..kira2 sepatutnye dapat 6k lebih..tapi pemaju nak bagi 2800 jek..bile mamat tu tanye mcm mana pengiraan pemaju tu tak mau bagitau..so sebelum aku g tuntut kat pemaju..nak tanya pada org bijak pandai kat CG nie..kalau2 ada yg pernah buat tuntutan keatas pemaju..:D..so depa takleh nak kerat aku..


For delay in handing over the building:
Total number of delayed days x cost of house x 10% divided by 365 days
 

chedin

Active Member
Joined
Nov 25, 2007
Messages
1,166
Reaction score
9
Points
25
Boleh rupanya mcm tu...thanks tt

Aku nak tanya soklan gak...(tumpang thread tt)
Kalo rumah tu dijadual siap pada 2009 tapi dah 2010 blum siap2..
kiranya masih dalam pembinaan..
Ada tak boleh dituntut apa2?

Ke nak tunggu siap br boleh claim L.A.D tu?
mohon tunjuk ajar..

Late ascertained damages atau LAD hanya boleh di tuntut bila rumah dh siap dgn CF...selagi belum siap selagi tula boleh claim LAD...
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
For delay in handing over the building:
Total number of delayed days x cost of house x 10% divided by 365 days
formula nie lah aku nak kasi tau semalam :))
 

raz4

Active+ Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
4,224
Reaction score
25
Points
30
thanz sume..huhuhuhu..nanti aku g tanya berapa leh dapat..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register