Tunku Azizah syor pendidikan wajib sehingga Tingkatan Lima

CG Sponsors




Ms Senorita

CG Journalist
Joined
Mar 31, 2014
Messages
931
Reaction score
276
Points
31
Facebook Twitter Email

Tunku Azizah syor pendidikan wajib sehingga Tingkatan Lima


TUNKU AZIZAH: Selama ini saya sangka pendidikan wajib bagi anak-anak Malaysia ialah sehingga Tingkatan Lima.

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan mengesyorkan kepada pihak kerajaan agar mewajibkan semua rakyat Malaysia menerima pendidikan sehingga Tingkatan Lima.

Perkara itu diluahkannya menerusi akaun Twitter rasminya @cheminahsayang selepas baginda meluahkan rasa dukacita apabila mengetahui syarat persekolahan hanya diwajibkan sehingga ke Tahun Enam.

“Saya selama ini menyangka pendidikan wajib ialah sehingga Tingkatan Lima. Hari ini baru saya dapat tahu ia hanya wajib hingga Tahun Enam.

“Jadi, saya ingin mengesyorkan kepada kerajaan Malaysia supaya semua rakyat Malaysia diwajibkan bersekolah sehingga Tingkatan Lima, bagi membasmi kemiskinan dan menghentikan perkahwinan kanak-kanak,” tulisnya.

Seperti biasa, muat naik berkenaan menarik perhatian netizen.

Rata-rata, ramai yang bersetuju dengan pandangan yang diberikan Raja Permaisuri Agong.



Tunku Azizah Mahmood [email protected]

i always thought education is compulsory till form 5 n was shocked to learn today that school is only compulsory till std 6. jadi sy ingin syor kan kpd kjaan msia supaya semua rakyat msia di wajibkan bersekolah sehingga tingkatan 5,to eradicate poverty n end child marriage



Tunku Azizah Mahmood [email protected]


i always thought education is compulsory till form 5 n was shocked to learn today that school is only compulsory till std 6. jadi sy ingin syor kan kpd kjaan msia supaya semua rakyat msia di wajibkan bersekolah sehingga tingkatan 5,to eradicate poverty n end child marriage

[email protected]

Saya setuju Tuanku. Kerajaan perlu bantu anak yang miskin.. free kan yuran sekolah.. bantu golongan miskin ..jangaan taknak bantu pula.. sebab golongan miskin mdmang pedlukan bantuan..kalau kerajaan tak bantu maka kepada siapa mereka nak minta tolong



Tunku Azizah Mahmood [email protected]

i always thought education is compulsory till form 5 n was shocked to learn today that school is only compulsory till std 6. jadi sy ingin syor kan kpd kjaan msia supaya semua rakyat msia di wajibkan bersekolah sehingga tingkatan 5,to eradicate poverty n end child marriage

The [email protected]

This is good iniative! Tapi ramai jugak orang miskin tak mampu tanngung belajar sampai F5. Mungkin Tuanku boleh buat sesuatu mcm program biasiswa ke




Tunku Azizah Mahmood [email protected]

· 11h
i always thought education is compulsory till form 5 n was shocked to learn today that school is only compulsory till std 6. jadi sy ingin syor kan kpd kjaan msia supaya semua rakyat msia di wajibkan bersekolah sehingga tingkatan 5,to eradicate poverty n end child marriage

[email protected]

Setuju tuanku, tp kerajaan kena buat kajian utk basmi kemiskinan sbb bg sy kemiskinan is the main factor yg buatkan this thing happen.




Tunku Azizah Mahmood [email protected]

i always thought education is compulsory till form 5 n was shocked to learn today that school is only compulsory till std 6. jadi sy ingin syor kan kpd kjaan msia supaya semua rakyat msia di wajibkan bersekolah sehingga tingkatan 5,to eradicate poverty n end child marriage

Pauline [email protected]

Very well said Tuanku. Making education compulsory until form 5 at least is truly a need for our nation. Hope it will equal regardless of any socioeconomic status and races in our country. Being an educator myself it is indeed a great concern on the future generation.


Awal tahun ini, Timbalan Menteri Pendidikan Teo Nie Ching pernah menyatakan, kerajaan sedang mengkaji semula Akta Pendidikan 1996 bagi mewajibkan kanak-kanak melengkapkan persekolahan dari Tahun Satu sehingga Tingkatan Lima.

Katanya, ibu bapa yang gagal menghantar anak ke sekolah mungkin berdepan denda sebanyak RM5,000 ataupun penjara selama enam bulan.

Akta tersebut ketika ini hanya mewajibkan murid-murid melengkapkan persekolahan dari Tahun Satu sehingga Tahun Enam sahaja.

Sumber : astro awani
 
Sponsored Post

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
22,146
Reaction score
2,450
Points
191
orang cina ramai sekolah kan anak dia sampai darjah 6..

lepas tu diorang suruh kerja dan carik pengalaman..

lepas 18tahun pandai dah running bisness sendiri..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register