Tunjuk karikatur Nabi Muhammad, guru dipenggal di Perancis

CG Sponsors




odin_kaa

Active Member
Joined
Dec 29, 2012
Messages
1,192
Reaction score
99
Points
40
aku tak setuju pun kalau betul ade org "islam" yg buat keja ni

menyusahkan org islam yg lain je nanti .. skrg nak pakai tudung dkt public pun susah kt sana

tp aku suspicious gak dengan issue ni, diorang ni mmg bangsa penjajah juga dari dulu, boleh jadi saje nak buat covert operation sbb nak join atau start agression dgn negara lain konon sama dgn tektik polis dunia.. pre emptive strike first

diorang nak keep the public hates certain group of people.. alah, negara lain ade yg sanggup bunuh org sendiri kot :p
bab hina nabi ni umpan je, bila kita dah termakan ... terus dia sapu kita sampai licin
 
Sponsored Post

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,531
Reaction score
333
Points
131
aku tak setuju pun kalau betul ade org "islam" yg buat keja ni

menyusahkan org islam yg lain je nanti .. skrg nak pakai tudung dkt public pun susah kt sana

tp aku suspicious gak dengan issue ni, diorang ni mmg bangsa penjajah juga dari dulu, boleh jadi saje nak buat covert operation sbb nak join atau start agression dgn negara lain konon sama dgn tektik polis dunia.. pre emptive strike first

diorang nak keep the public hates certain group of people.. alah, negara lain ade yg sanggup bunuh org sendiri kot :p
takut yahudi nak laga2kan Kristian dan Islam..
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
11,396
Reaction score
2,211
Points
191
Percaya lah korang news sampah.

Buat cerita kata islam extrem..

Penah dgr citer 9/11 ?

Hah sama konsep la tu..

---------

Takde spe nk gi sembelih org melainkan jenis gilo..

Klo dh gilo, maka orang tersebut tak bersalah kerana bertindak diluar sedar..
 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,924
Reaction score
1,692
Points
151
Linking Terrorism to Islam Sign of Ignorance: Al-Azhar


This is a sign of ignorance Sheikh Ahmed el-Tayyeb wrote in a post on Twitter, elbalad.news website reported.

It also signifies lack of respect for others’ views and is an example of inciting to violence and hurting the feelings of over one billion Muslims worldwide, he added.

It followed Islamophobic remarks by some French officials after a brutal attack by an extremist on a history teacher.

The teacher, named Samuel Paty, was beheaded outside his school in a Paris suburb on Friday.

The history teacher had raised controversy and provoked anger over showing defamatory cartoons of Islam’s Prophet Muhammad (PBUH) to his students.

French President Emmanuel Macron, who described the incident as an “Islamist terrorist attack,” said Paty was murdered because he “taught freedom of expression.”

Macron has recently come under scrutiny for describing Islam as “a religion that is today in crisis all over the world.”
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
29,766
Reaction score
1,199
Points
201
Solidarity pe benda.. penjenayah mati ditembak.. kes close la
 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,924
Reaction score
1,692
Points
151
Perancis arah sebuah masjid tutup enam bulan
Paris: Perancis menutup secara sementara sebuah masjid di sini, susulan kejadian seorang guru maut dipenggal selepas menunjukkan kartun didakwa Nabi Muhammad SAW.

Ia bagi membolehkan siasatan terperinci termasuk mengesan pihak yang didakwa membangkitkan kebencian berhubung kejadian berkenaan.

Presiden Perancis, Emmanuel Macron berjanji menggiatkan usaha perisikan untuk menghalang jaringan keganasan di negara itu.

Masjid itu berada di kawasan dengan penduduk yang padat di timur laut pinggir Paris.

Susulan pembunuhan kejam terhadap guru sejarah, Samuel Paty, Facebook masjid itu menerima kecaman selepas didakwa memuat naik video yang didakwa membangkitkan sentimen agama.

Video berkenaan dikatakan dimuat naik sebelum insiden pembunuhan guru berkenaan.

Agensi Deutsche Welle melaporkan, Kementerian Dalam Negeri mengesahkan masjid di Pantin yang memuatkan 1,500 jemaah ditutup selama enam bulan bermula malam Rabu.

Media sebelum ini melaporkan Patty maut selepas kepalanya dipenggal di luar sekolah dekat Conflans Saint-Honorine, petang Jumaat lalu.

Guru sejarah berkenaan sebelum itu menunjukkan kartun Nabi Muhammad SAW sebagai bahan perbincangan mengenai kebebasan bersuara.

Polis yang tiba di tempat kejadian menembak mati suspek dikenali Abdullakh Anzorov.

Suspek adalah remaja lelaki kelahiran Moscow dan berketurunan Chechnya, yang berusia 18 tahun.

Kes itu mendapat liputan meluas sehingga menyebabkan demonstrasi besar-besaran di seluruh Perancis.

1603339227133.jpeg
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151
"provoke dan play victim"....

itu lah tactic musuh2 islam....


.
.

kes Masjid Christchurch di New Zealand....org cuma bersembahyang saja di masjid, tiba2 kena bunuh....
org2 islam tu takde provoke pun.....
yang ni baru tak leh terima.... bunuh tanpa sebab..

.
.

tapi kes perancis ni,,, kalau diprovokasi, siapa yang tak marah....
ko main benda2 sensitif.....aduh....

bg aku kt sini, mmg guru tu punca...sbb dia provoke...apehal ko duk sentuh benda sensitif pasal agama org lain?!

tapi, aku tetap tak berapa setuju jugak org muslim tu penggal guru tu....
org hina agama kita, mmg kita perlu marah..... tp marah tak semestinya kita kena ikut je nafsu amarah kita....
kita boleh je cari jalan lain...cari jalan ikut undang2 yang tidak membuatkan imej islam kita tercalar...
kita kena bijak jugak lawan.... bunuh org ni jika org tu cuba bunuh kita dulu baru la kita bunuh org tu.....
tapi kalau dia guna tactic "provoke and play victim",, kita pun kena main cara bijak jugak...jgn ikut nafsu amarah sgt..

sekadar pendapat peribadi aku...
 

akukuli

Active Member
Joined
Oct 17, 2013
Messages
2,271
Reaction score
78
Points
35
sane xde covid ke..boleh pulak himpit ramai2
 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,924
Reaction score
1,692
Points
151
Depa pegi provoke lg
Tayang lagi besau la plak
Katun gamba nabi
———


Pix: Defying Islamists, Giant Mohammed Projected on French Govt Bldg
Oliver JJ Lane 21 Oct 2020
GettyImages-1229203698-e1603305658567.jpg
Getty Images
Heavily armed police officers stood guard Wednesday evening as a French city defied Islamist terrorism by projecting huge images of Charlie Hebdo cartoons on a local government building.

The projections, which included cartoons of Mohammed, came as part of a French national tribute to teacher Samuel Paty which is taking place on Wednesday evening. Paty, a history teacher in the greater Paris area, was murdered on Friday by a Muslim immigrant terrorist because he showed the cartoons to his pupils as part of a lesson on freedom of expression.



The images were projected onto two town halls in the Occitanie region — Montpellier and Toulouse — for four hours on Wednesday evening. Regional mayor Carole Delga was quoted by FranceBleu as saying of the decision to show the art: “there must be no weakness in the face of the enemies of democracy, facing those who transform religion into a weapon of war… those who intend to destroy the Republic.”

Cartoons of Mohammed, the Islamic prophet, have been used as justification by Islamist terrorists in several attacks, some deadly. The Offices of Charlie Hebdo were raided by Islamist gunmen in 2015, with many of the paper’s editorial staff killed. The court cases surrounding the killing finally being heard this year led to another attempted attack in September 2020, with a new would-be killer attempting to attack the now-vacated offices of the paper again.

The latest attack over the Charlie Hebdo cartoons took place last week when Samuel Paty was beheaded after showing the drawings in class. But the attacks pre-date Charlie Hebdo, with Danish newspaper Jyllands Posten the subject of several terror attack plots since it published an image of Mohammed wearing a bomb in his turban in 2005.

Friday’s attack has prompted a strong response from the French government, including police raiding individuals and organisations that expressed support for the attack and attacker in the immediate aftermath of the beheading, and even dissolving extremist Islamist organisations in the country that had previously been permitted to operate.

One mosque in France which shared to call to action which, it is believed, ultimately led to Patey’s murder issued an apology for its actions this week, insisting that it was not foreseeable that the call could lead to someone being killed. Despite the apology, the mosque has not escaped the attention of the French government, and will be shut down from next week.

A French police officer stands next to a portrait of French teacher Samuel Paty on display on the facade of the Opera Comedie in Montpellier on October 21, 2020, during a national homage to the teacher who was beheaded for showing cartoons of the Prophet Mohamed in his civics class. – France pays tribute on October 21 to a history teacher beheaded for showing cartoons of the Prophet Mohamed in a lesson on free speech, an attack that has shocked the country and prompted a government crackdown on radical Islam. Seven people, including two schoolchildren, will appear before an anti-terror judge for a decision on criminal charges over the killing of 47-year-old history teacher Samuel Paty. (Photo by PASCAL GUYOT/AFP via Getty Images)
A portrait of French teacher Samuel Paty is projected along with cartoons of French satirical weekly newspaper Charlie Hebdo onto the facade of the Hotel de Region in Montpellier, on October 21, 2020, during a national homage to French teacher Samuel Paty who was beheaded for showing cartoons of the Prophet Mohamed in his civics class. (Photo by PASCAL GUYOT/AFP via Getty Images)
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,863
Reaction score
11,093
Points
1,906
#BHdunia Dua remaja itu didakwa dengan pertuduhan ‘jenayah konspirasi keganasan’
https://bit.ly/32Cub7N

3 remaja didakwa bunuh guru
November 7, 2020 @ 7:59am
paty_1604707180.jpg

Tiga remaja didakwa dengan pertuduhan ‘jenayah konspirasi keganasan. FOTO AFP

PARIS: Tiga remaja didakwa kerana membunuh guru sejarah, Samuel Paty yang kepalanya dipenggal selepas menunjukkan kartun merujuk Nabi Muhammad ketika kelas kebebasan bersuara berlangsung, kata sumber kehakiman.
Sumber berkata, tertuduh masing-masing dua remaja lelaki berusia 18 tahun dan seorang perempuan berumur 17 tahun yang ditahan Selasa lalu, didakwa dengan pertuduhan 'jenayah konspirasi keganasan'.

"Remaja lelaki berasal dari Perancis dan Russia, Abdullah Anzorov, 18, disyaki mempunyai hubungan dengan pembunuh Paty, yang kini dalam tahanan pra-perbicaraan.

"Remaja perempuan pula ditempatkan di pusat tahanan belia, dipercayai mempunyai hubungan dengan salah seorang lelaki terbabit," katanya.

Paty, 47, dipenggal kepala berhampiran sekolahnya di luar Paris oleh remaja berusia 18 yang berasal dari Chechnya selepas kempen dalam talian menegur guru itu kerana menunjukkan kartun menghina Nabi Muhammad SAW dalam kelas kebebasan bersuara.

Insiden itu mencetuskan kemarahan dan mendorong Presiden Emmanuel Macron membanteras pelampau dan keganasan Islam di negara yang mengalami gelombang serangan jihad sejak 2015 dan mengorbankan lebih 250 mangsa.

Anzorov ditembak dan dibunuh polis. Setakat ini, 10 individu sudah didakwa dalam kes itu, termasuk dua remaja berusia 14 dan 15 tahun yang mengarahkan pembunuhan Paty.

Sumber berkata, tiga suspek terbaru ditahan di wilayah berasingan di timur Perancis, ratusan kilometer dari pinggir bandar Conflans-Sainte-Honorine di Paris, lokasi Paty dibunuh, dan jauh dari bandar Normandia Evreux tempat Anzorov menetap. - AFP

 
Sponsored Post
Top
Log in Register