BTC USD 49,173.1 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tun Daim Zainudin melayu terkaya di dunia?

iswarahijau

Super Active Member
Messages
6,060
Joined
Dec 12, 2007
Messages
6,060
Reaction score
44
Points
70
-->http://en.wikipedia.org/wiki/Daim_Zainuddin meletakkan kekayaan beliau bernilai US$10.2billion.

SIAPA tidak kenal bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Bertubuh kecil dan tidak sukakan publisiti, hingga beliau pernah dikenali sebagai ‘Daim Yang Diam’

Aku terpanggil untuk menulis entry mengenai Daim bila aku terbaca senarai orang terkaya di Forbes dan juga di majalah Malaysian Business. Aku tak tahu apa ‘formula’ yang digunakan oleh kedua-dua majalah ini dalam meletakkan ‘ranking’ seseorang individu itu dari segi pengumpulan harta. Namun seperkara yang menarik adalah nama Daim tidak pernah tersenarai walaupun dalam tangga ke-100 individu terkaya di Malaysia. Apatah lagi di kalangan mereka yang terkaya di dunia.

Hinggalah suatu hari aku dihantar melakukan tugasan Tanzania. Ketika itu aku hendak menukar ‘travellers cheque’ di sebuah bank berhampiran Dar-Es-Salam, ibu negara republik berkenaan.

Aku ingat lagi nama bank itu, International Bank of Commerce (ICB). Untuk pengetahuan korang, aku tiba-tiba tergamam sebentar sebaik saja melangkah masuk ke perkarangan bank tersebut.

Mahu taknya, potret Daim ’sebesar-besar alam’ tergantung di dalamnya. Dalam hati aku berkata, apa kejadahnya gambar Daim kat dalam ni? Ke ada manusia lain kat Tanzania ni muka macam Daim?

Tapi bila fikir balik, mustahil pulak, kecualilah ada rakyat Afrika yang ‘albino’ jadi taukeh bank (sebab Daim ni agak cerah orangnya)

Sebaik saja selesai urusan, aku terus pergi berjumpa salah seorang pegawai bank di situ. Aku berpura-pura tanya siapakah lelaki dalam bingkai gambar yang besar itu.

“For your information Sir, he is the owner of this bank, Mr. Daim Zainuddin. We’ve got 59 branches in Indonesia, 23 branches in Africa itself plus nine branches in Eastern Europe,” katanya dalam ‘accent’ Afrikanya yang pekat itu.

ramai yang tak tahu yang Daim menguasai ICB Financial Group Holdings Ltd. (ICB)

ICB kini memiliki dan menguruskan bank komersial di 12 buah negara termasuk di Asia, Afrika dan Eropah Timur.

Daim kini memiliki sebanyak 151,844,00 unit saham dalam ICB yang mewakili kepentingan 84.4 peratus.

ICB yang beroperasi sejak 1994 dan disenaraikan di Pasaran Pelaburan Alternatif (AIM) Bursa Saham London kini mempunyai 130 buah cawangan bank di seluruh dunia!

Ambik ko! Sejak hari itu aku tak percaya lagi ‘ranking’ orang-orang terkaya di dunia yang dikeluarkan oleh Forbes.

Sejak itu juga, aku percaya masih banyak manusia di luar sana yang sememangnya berlipat kali ganda kaya tetapi terus ‘low profile’…seperti mana ‘Daim Yang Diam’.

Siapa kata Melayu tak hebat?

(Dua tahun lepas ICB menerima anugerah ‘Bank Terbaik 2006’ daripada The Banker di London.)

SAK: Tumpang bangga walaupun tak dapat nak tumpang tuah.
http://syahrilkadir.wordpress.com/2...daim-zainuddin-orang-melayu-terkaya-di-dunia/
 
Sponsored Post

gengjawa

CG Top Poster Club, XM Official, Introducing Broke
Messages
33,087
Paid Membership
Joined
Dec 22, 2006
Messages
33,087
Reaction score
200
Points
123
byknya duit dia..
 

zanuar

Banned
Messages
4,911
Joined
Oct 14, 2009
Messages
4,911
Reaction score
114
Points
33
memang betul Daim tu org paling kaya..tapi pasal beliau masuk politik,nama dia x di senaraikan..
 

iswarahijau

Super Active Member
Messages
6,060
Joined
Dec 12, 2007
Messages
6,060
Reaction score
44
Points
70
takyah pecaya itu forbes punya ranking..depa cuma kira kekayaan berdasarkan shares dlm company yg public listed..mengira market capitalisation sesuatu syarikat tersebut kemudian darab dgn peratus shares yg dimiliki owner
..
 

estacoco

Super Active Member
Messages
7,570
Joined
May 5, 2008
Messages
7,570
Reaction score
28
Points
70
banyak tol die dah korek masa jd menteri dulu yek. kewangan lak tu. bw, dah lama dah tau psl nih...
 

ejalmlk

Legendary Member
Messages
10,530
Paid Membership
Joined
Aug 8, 2008
Messages
10,530
Reaction score
43
Points
120
wow ............... banyak nyaaaaa

Tapi orangnya simple ajer
 

ZM90

Fun Poster
Messages
568
Joined
Apr 29, 2009
Messages
568
Reaction score
38
Points
20
dah jawatan pun Menteri Kewangan....MENTERI BYK WANG LER.....
 

mygol

Super Active Member
Messages
5,761
Joined
Apr 10, 2008
Messages
5,761
Reaction score
71
Points
70
Boleh pinjam duit x.....:)
nak buka bank juga mcm bang Daim....:D:D:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register