BTC USD 51,659.3 Gold USD 1,681.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Viral Tulis satu buku 5 hari sampai menang anugerah ! copy - paste - google translate

CG Sponsors




Sponsored Post

nokia3210

Active+ Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
2,508
Reaction score
393
Points
46
tak dpt hadam ..
kenapa nak carut? setiap muka isi sampah?
atau butthurt?
 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,839
Reaction score
403
Points
51
tak dpt hadam ..
kenapa nak carut? setiap muka isi sampah?
atau butthurt?
Bukak link twitter tu boss.
Ayat2 dalam buku tu direct translate google english-bm.
Dh mcm subtitle vcd pirate jadinya.
 

buncai

Fun Poster
Joined
May 21, 2011
Messages
585
Reaction score
37
Points
30
main cincai je publish buku.. takda buat "double check", tgk apa-apa kesilapan berlaku
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,558
Reaction score
12,173
Points
1,906
Dieyana Ayuni

Semalam jam 5:16 PTG ·

Assalamualaikum.

Ok. Maaf lewat. Baru ada masa nak tulis. Ceritanya begini, semalam saya ada tweet luahan ketidakpuasan hati saya terhadap satu buku Mejar (B) Mohammad Qayyum yang bertajuk DEKAD MEMBACA : REVOLUSI SIKAP MEMBACA.

Bersesuaian dengan tajuknya, tentang buku, tentang pembaca, apa kita boleh bayangkan? Haruslah bukunya sangat bagus. Buku ditulis oleh bibliophile yang mungkin sudah sangat banyak pengalaman dalam membaca. Tapi malangnya, penulisannya sama sekali tidak melambangkan dirinya sebagai seorang pembaca dan penulis yang telah menulis 154 buah buku.

Beliau menjelaskan ada masalah 'poisoning' bahan sewaktu hendak dicetak. Tuan Mejar boleh petik saya budak UiTM entah mana-mana, tapi saya nak bagitahu Tuan disini, saya adalah bekas pelajar jurusan TEKNOLOGI PERCETAKAN, Sarjana Muda Teknologi Percetakan, Lulus dengan Kepujian. Jadi, tak payah nak membongak issue poisoning dengan saya. Editor pun tidak ada, proof reader jauh sekali. Saya tahu step dari A sampai Z buat buku ya, Tuan Mejar. Jangan nak sembang sampai daun pisang.

Kawan-kawan boleh nilai sendiri penulisannya bagaimana, saya ada lampirkan gambar yang diceduk dari bukunya. Copy paste google translate. Saudara Iman Danial Hakim sendiri dah jumpa dimana dia ceduk artikel-artikel itu. Ok. Saya tidak ada masalah dia nak ceduk dari google kemudian compile, tapi tolonglah, translate, garap, dan perhalusi bahasa sebaik-baiknya. Penulis lain susah payah tulis buku. Mentang-mentanglah dia boleh terbit sendiri, suka-suka hati saja dia bazir pokok.

Sudahlah pembaca kita agak skeptik mahu membaca buku-buku lokal, Tuan Meja (saja buat typo sebab dia tulis nama aku Kasma Dey) memburukkan lagi keadaan.

Tujuan saya tulis kritikan ini bukan untuk tutup periuk nasik Tuan Mejar tapi untuk penambahbaikan. Hak mengkritik adalah hak pembaca. Biarpun saya tak beli. Yelah.. benda boleh pinjam library, buat apa beli yedak? Saya hanya akan beli buku-buku yang penulisnya memang tersedia bagus. Buku Tuan Mejar, ini bukan kali pertama saya terkena. Jadi, a big NO untuk beli.

Kalau Tuan Mejar mahu menjawab, sila berdebat secara sihat. Janganlah bertindak 'tidak matang' dengan menyerang saya secara personal. Saya ni hati berkeladak, saya balas balik.

Sekian penjelasan dari saya.

Saya tidak mintak maaf.

1605444671801.png

1605444681791.png

1605444691902.png

1605444702409.png

1605444711223.png

1605444720835.png

1605444730786.png

1605444741359.png

1605444750581.png

1605444760446.png

1605444769369.png

1605444778818.png

1605444793127.png

1605444804344.png


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,558
Reaction score
12,173
Points
1,906
Dieyana Ayuni

11j ·

MORE TO COME, BABY!


Kiridaren Jayakumar

19j ·

Ini adalah dari hasil sumber carian cik Fadiah Abu Zarin.
Parah sangat ini semua artikel Internet dijadikan bahan buku, ada yang portal laman web kerja pun dijadikan bahan buku terus haha!
Bukan ingin membuka aib orang, tetapi ini adalah satu kesalahan besar di dalam dunia perbukuan.
Penulis : Mejar Mohammad Qayyum
Penerbit : Casamas Enterprise

1605445095989.png

1605445205133.png

1605445214823.png

1605445224239.png

1605445237209.png

1605445247382.png

1605445255493.png

1605445263700.png

1605445319597.png

1605445327724.png

1605445337598.png

1605445347889.png
 

cropok

Active Member
Joined
Mar 30, 2018
Messages
1,806
Reaction score
473
Points
51
uishh..copy bulat2 dr tulisan org lain & x dak citation/reference kira fraud dh ni.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register