BTC USD 64,101.2 Gold USD 1,777.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Troll A - Pelantar Gas Terbesar Dalam Sejarah

kaka88

Active Member
Joined
Nov 22, 2009
Messages
1,410
Reaction score
6
Points
25
Sedikit info berkenaan platform Troll A.

Platform ni mula dibina pada tahun 1991 dan mula diguna pada tahun 1996. Ia dimiliki oleh syarika Statoil iaitu syarikat minyak dari Norway. Troll A bertempat di North Sea, Norway dan ia adalah platform yang terbesar dalam sejarah pernah ditempatkan di offshore.

Jumlah ketinggian platform ni 472 meter iaitu lebih tinggi daripada Eiffel Tower kat Paris tu dan mempunyai berat sebanyak 656,000 tan. Platform ni mempunyai 4 kaki setinggi lebih kurang 300 meter dan dinding kesemua kaki adalah setebal 1 meter! Terdapat lif dalam kaki Troll A dimana ia mengambil masa 9 minit unuk sampai ke bahagian paling bawah.

Sumber: Wikipedia

1.jpg

3.jpg

4.jpg

6.JPG

2.jpg

8.jpg

5.jpg

Sumber: KLIK SINI

Berikut adalah video tentang Troll A:
http://www.youtube.com/v/SIL_xuFgK4A?fs=1&hl=en_US
http://www.youtube.com/v/OxU7Lp4wpVo?fs=1&hl=en_US
http://www.youtube.com/v/xxdxVtnFF9o?fs=1&hl=en_US
http://www.youtube.com/v/5hf4z_j9poU?fs=1&hl=en_US
http://www.youtube.com/v/L_KH5tqUjKQ?fs=1&hl=en_US
 
Sponsored Post

qba437

CG Top Poster Club
Joined
Oct 20, 2008
Messages
32,537
Reaction score
92
Points
120
memang hebat laa pelantar nih..tapi klu tsunami datang..ada kesan x? :-?
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,260
Reaction score
862
Points
176
memang babas besau nye...huhuhu.. naik lagi laa harga minyak ni...
 

kaka88

Active Member
Joined
Nov 22, 2009
Messages
1,410
Reaction score
6
Points
25
oppss.. mcm mana diorang buat flooring tu?

alaaa...mcm getah kedap udara yg lekat kt cermin tu...
cmtu la jgk konsep diorng buat flooring tu...
sbb tu platform ni bleh lekat kt seabed...
 

kaka88

Active Member
Joined
Nov 22, 2009
Messages
1,410
Reaction score
6
Points
25
memang hebat laa pelantar nih..tapi klu tsunami datang..ada kesan x? :-?

ntah la klu tsunami tu...
kuasa Tuhan sume tu...
ombak kt tgh laut tu pn dh kuat dh....
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
besarnye... tak pernah aku naik platform yg ade lift kat dalam... huhu... kat malaysia mane ade platform yg ade lift... sume pakai tangga jer... kecuali satu jer yg masih dalam pembinaan kat yard pasir gudang, sebahagian lagi kat heuston, US...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register