Trick to hide files in JPG image

CG Sponsors




sky

Fun Poster
Joined
Mar 8, 2007
Messages
993
Reaction score
57
Points
20
This trick is simple but it is really geeky. Did you know that you can hide your files in JPG image? Here I will show you how. But before we can proceed, prepare our tools first.

Tools

* WinRAR
* Command Prompt
* Hidden files (Eg: password.txt)
* A JPG image file (Eg: nerd.jpg)

Ok, now we move on how to do this trick. Btw here is my nerd.jpg.



1. Put your hidden file and your image file in the same folder. Here I have password.txt and nerd.jpg. Both I put in a folder I named it Secret in drive D.



2. Put all these files into a RAR archive. I named this archive as Hidden.rar



3. Open Command Prompt and go to the folder where you place the files. Type the following command,

Code:
copy /b nerd.jpg + hidden.rar cool.jpg
where nerd.jpg is our original image file, hidden.rar is our RAR archive and cool.jpg is the JPG image file that we want to create.



4. Now you will have 4 files in the folder. nerd.jpg, password.txt, hidden.rar and cool.jpg



5. If you open cool.jpg file, you will see the same image like nerd.jpg.



6. If you open cool.jpg file with WinRAR, here is what you will get.


Secret files in JPG image file.

7. Below is my cool.jpg image file. Try open the file with WinRAR and read what I wrote in the password.txt file.






+++++
 
Last edited:
Sponsored Post

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
692
Points
161
uish.. cambest.. nak try :D
 

sky

Fun Poster
Joined
Mar 8, 2007
Messages
993
Reaction score
57
Points
20
Selain WinRAR, WinZIP juga boleh digunakan.. dan klu nk lagi secure, time archive tu leh gunakan option encryption.
 

fnd75

Active Member
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
good info tuan tanah. thanks :D
 

sky

Fun Poster
Joined
Mar 8, 2007
Messages
993
Reaction score
57
Points
20
sharing is staring. bagi yg suka hidden2 kan file tu.... x kesah ler password ke, 3gp ke.. sesuai sgt ler ni kot.. :D
 

PaRaNoRMaL

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 22, 2007
Messages
7,159
Reaction score
84
Points
75
ape nak susah... takyah buat tu sumer.... file jadi besau... right click je kat gambar tu dalam win explorer pastu gi kat properties...click hidden... then dia hilang laa bila close window explorer tu... :D

pastu kalau nak tengok balik file tu... gi kat window explorer, gi kat tools then folder option, view... drag ke bawah then thick kat 'show all file'... dia kluar smua hidden file... tapi pastikan bile nak close window explorer tu deactivate smula show all file tu (yg kite activate tadi)takut nanti kite ade terdelete programe file kee... susah kite....
 

adamma

CG Top Poster Club
Joined
Mar 7, 2007
Messages
23,639
Reaction score
39
Points
120
aku dh subcribe thread ni, aku nk praktikkan nnti
 

fnd75

Active Member
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
ape nak susah... takyah buat tu sumer.... file jadi besau... right click je kat gambar tu dalam win explorer pastu gi kat properties...click hidden... then dia hilang laa bila close window explorer tu... :D

pastu kalau nak tengok balik file tu... gi kat window explorer, gi kat tools then folder option, view... drag ke bawah then thick kat 'show all file'... dia kluar smua hidden file... tapi pastikan bile nak close window explorer tu deactivate smula show all file tu (yg kite activate tadi)takut nanti kite ade terdelete programe file kee... susah kite....
bergantung pd tujuan la bro.
kalo nak hidden file dlm pc boleh ikut cara mu :D
yg tuan tanah bagitau ni utk compile file2 lain dan boleh dilihat sbg 1 fail imej (jpg)
 

PaRaNoRMaL

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 22, 2007
Messages
7,159
Reaction score
84
Points
75
bergantung pd tujuan la bro.
kalo nak hidden file dlm pc boleh ikut cara mu :D
yg tuan tanah bagitau ni utk compile file2 lain dan boleh dilihat sbg 1 fail imej (jpg)
betul tu memang betul....aku tak ingat mane aku letak 1 software untuk hidden file tak kire file ape pon ....nanti kalau aku jumpe smula prog tu aku paste programe tu kat sini untuk dikongsi bersama..... :D tapi aku nak kene cari dulu laa...:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register