Santai Tread paling panas gempar exclusive!!! Kenapa & kenapa?

CG Sponsors




BES

Fun Poster
Joined
May 27, 2012
Messages
562
Reaction score
48
Points
20
Last edited by BES; 15-06-2013 at 08:58 AM..
 
Last edited:
Sponsored Post

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
awal-awal TT dah limitkan skop agar jangan masuk ke topik belajar kerana ilmu, sedangkan tujuan sebenar belajar adalah untuk ilmu.

orang tak patut belajar sebab duit.

=========================================================================


kemudian TT lihat skop kelulusan vs duit.

kelulusan, bukan keterpelajaran.

dan duit tu pulak TT bandingkan antara kawan TT berniaga dan TT yang makan gaji.


1. TT sendiri dah silap langkah. TT belajar kerana kelulusan.
2. Saya assume TT kejar kelulusan sebab nak kerja yang lebih baik.
3. Senang cerita, dari 1 dan 2, TT belajar untuk duit.


Kalau nak duit, berniaga.

Atau kerja sendiri (bukak firm sendiri misalnya).

Tapi tak semestinya nak berniaga kena "takda pelajaran".

Belajar je la dulu, kemudian nak kerja atau nak berniaga itu keputusan TT. CUma jangan kerja makan gaji tapi nak mewah macam berniaga... itu yang ramai yang makan rasuah.





Ada bisnes yang kawan TT tak boleh buat.

Semua bisnes yang dia buat, TT boleh buat.

Yang membezakan dia dan TT, dari standing point TT, adalah kualiti keusahawanan.

How good is your business acumen?




Kawan TT boleh bukak firm architecture?

Apa yang kawan TT tahu pasal computer networking?

Apa yang dia tahu pasal international trade?



Dia kalau kembangkan bisnes dia ke luar negara pun dia kena belajar juga.

Walaupun informal, tetapi tetap kena belajar.

Nah, kat situ pembuktian belajar mesti kerana ilmu.

Orang tak peduli you ada sijil atau tak, u ada sijil tapi tak tahu macam mana nak handle workflow import-export pun barang tak boleh sampai juga kat client, TT tak boleh juga nak buat decision yang mantap dalam mencaturkan antara supplier-forwarding-client.





Apakah kerana belajr itu melibatkan kos berpuluh ribu ringgit maka belajar harus kerana duit?

Kalau gitu undi PR, kita perlukan pendidikan sepercuma yang mungkin.
 

Duan82

Super Active Member
Joined
Dec 9, 2011
Messages
5,951
Reaction score
743
Points
121
Study tu, ilmu untuk kau hidup kat dunia ni, dengan ada ilmu, kau dapat jaga perniagaan kau atau dengan kata lain, jaga duit kau. Kau baru sembang plan nak kerja, bukan lagi kerja. Usaha dan ilmu tu saling berkait rapat, kalau tak cerdik dan berilmu, meniaga pun kena tipu kat org.
 

Don Malaya

CG Top Poster Club
Joined
May 3, 2011
Messages
27,601
Reaction score
943
Points
171
salah niat dan pandangand ko tt..

Rezeki di tangan tuhan..
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
nak tiru cara kawan ko tu,boleh tapi kena ikut kefahaman kita cmana...minda kita cara kita...
 

hermanez

Fun Poster
Joined
Jun 26, 2012
Messages
386
Reaction score
3
Points
15
ilmu ni bagi aku ada byk cabang..kawan kau tu,bisnes udang pun perlu ilmu..kalau tak dia xkan berjaya,cuma cara dia belajar ilmu dia,cara dia aplikasi ilmu dia tu yg membezakan...
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,704
Reaction score
21,089
Points
1,671
klo sume orang xpergi belajar tinggi2..siapa nak ajar generasi nnt..suh sume orang jd peniaga sape yg nak beli?
 

nonoo1

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
5,854
Reaction score
322
Points
91
sebab masa depan kita bukan tulis kat dahi.. sebab tu org gi belajar.. btw ilmu adalah seiring ngan kejayaan, ade ke kejayaan datang tanpa ilmu
 

say-p

Active+ Member
Joined
Sep 23, 2009
Messages
3,041
Reaction score
12
Points
35
rezeki anugerah Allah...usaha, tawakal, doa, insyaAllah
 

7crew

Active Member
Joined
Aug 23, 2010
Messages
2,291
Reaction score
78
Points
30
tak semua orang ditakdirkan berjaya dalam perniagaan TT..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register