BTC USD 57,511.9 Gold USD 1,773.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

TRAGEDI 1313:Pencerobohan di Lahad Datu <Semoga Tentera Malaysia Selamat>UPDATE Pg1

amyamyamy

Banned
Messages
476
Joined
Jun 17, 2011
Messages
476
Reaction score
1
Points
15
Aku pernah merasa pakai uniform 4 tahun. Pernah merasa latihan hutan, pakai m16, belajar ilmu medan perang, aku pernah masuk lapangsasar asahan tgk dpn mata mcm mana tank kita berfungsi, pernah join DSA yg org buat dkt PWTC itu, 3/4 drpd hidup aku, aku duduk dlm kem tentera. Aku masih contact jurulatih aku dulu (ada yg masih servis/ada yg bersara), kwn2 aku pun ramai officer skrg, bapa aku sendiri berpangkat kolonel dlm ATM dan pernah terbabit dgn misi UN.

Jd kalau nak pusing ikut mana pun, aku yakin aku lebih drpd kau kecualilah kalau kau pernah merasa pakai BAT C 10.

Kalau tentera betul tak akan gelabah pun. Org awam takkan boleh tahu pasal pergerakan tentera. Kalau pun tentera ada sebarkan mcm jeneral td ckp dia ada tempatkan penembak tepat, tp dia tak boleh bgtahu lokasi dan org awam mmg takkan jumpa lokasi ini walaupun diorang pergi cari. Kalau org awam boleh jumpa, sultan sulu punya tentera pun boleh jumpa.

Apa yg org awam tahu, secara automatik kena fikir yg tentera sultan sulu dah tahu lebih dahulu. Jd kalau tentera rasa satu2 perkara itu tak ada org boleh tahu, mmg takkan siapa pun yg akan tahu tambah2 dlm operasi. Ini cara mereka bekerja.

Masalah yg berlaku zmn ada medium sosial ini ramai yg lebih sudu drpd kuah, ATM tak ckp apa2 ada org tertentu yg lebih2.

betul tu bro,aku kena sergah sekali dalam perjalanan balik dari sekolah.aku kencing kat tepi jalan.haaa tak basuh eeeaaaahh,terkejut beruk aku.memang tak perasan dan tak nampak.
 
Sponsored Post

mzak

Legendary Member
Messages
15,880
Joined
Nov 3, 2009
Messages
15,880
Reaction score
152
Points
128
bahlol mcm ko la yg buat najib selambe pegi kempen masa2 macam nih!

bukan suruh cite strategi bagai la sengal!

reporter patut pegi masuk kawasan, tunjuk tentera kita berkawal. bukan depa bole tau pon diorang amik video kat mana. tak de koordinate gps pun dlm video tu.

tunjuk animation video macam media US buat, macam2 info diorang boleh feed ke seluruh dunia.

tunjuk video tentera2 kita turun drpd charlie tu. bergerak ramai2 masuk truck. benda2 macam ni takkan nak kata sulit jugak??

macam kes kat lima orang meninggal kat semporna tu, media patut masuk cover location. tak de apa nak rahsia pon dah kat situ.

benda2 basic macam ni la kena cover. ini tak, semua benda nak blok. zaman komunis dulu bole la buat macam ni.

Betol..

kadang2 ini akan menakutkan, mengerumkan & menurunkan moral musuh melihat gerakan2 & kekuatan ketumbukan kita yang besar...

bukan cerita bab strategi & taktikal..

kita kena pamerkan kekuatan ketumbukan kita...

itu yang dilakukan oleh2 pasukan2 keselamatan luar..
 

naning

Active+ Member
Messages
4,149
Joined
Mar 3, 2013
Messages
4,149
Reaction score
433
Points
41
Kenapa laa nak pikirkan atau beria-ia sgt nak tubuh jawatankuasa laa itu laa ini laa... Nak siasat penglibatan pihak pembangkang dalam kes lahad datu nih. Suka sgt ambik berat benda yg tak penting. Padahal yg lebih penting ialah selesaikan kes nih dulu. Siasat dulu camne penceroboh nih boleh senang2 je ceroboh LD. Ada laa...

Serupa cam kes arwah adik Nurin dulu. Sibuk nak siasat adakah disebabkan kecuaian mak bapak dia ke, sibuk nak cari adakah sebab bapak dia ada pinjam along ke... Tu bukan isu yg penting! Yg penting cari dulu pembunuh, yg sampai sekarang tak jumpa2. Come on laa...

Aakau rasa mungkin inilah plan awalnya. dah makin nampak siapa dalang sebenarnya
 

seganu

Permanently Banned - Multiple ID
Messages
1,705
Joined
Oct 16, 2009
Messages
1,705
Reaction score
77
Points
30
Sultan Mohammad Fuad Abdulla Kiram, beliau pernah bekerja dengan pihak keselamatan Filipina di Malacanang dan mungkin masih bertugas, tapi tergamak mengaku Sultan Sulu. Beliau hari ini sedang giat usahakan gerakan "menuntut Sabah" untuk diserah kepada Filipina, kerana ayah beliau Sultan Esmail Kiram I telah serahkan Sulu tanpa persetujuan Rakyat Tausug kepada Filipina. Maka Filipina pun melompat gembira hinggakan bersusah payah menuntut Sabah setelah itu (hingga hari ini), bukan untuk Kesultanan Sulu tapi untuk Filipina "yang bermimpi di siang hari". Kerana Filipina ingat Esmail Kiram I ada kuasa serahkan Sulu kepada negara Kafir? Fuad dalam bahaya kerana rakyat Tausug sudah kenal dirinya, sekiranya beliau tidak membersihkan nama Kesultanan Sulu (keluarga Kiram) dari tangan kotor Filipina maka selama-lamanya keturunan beliau (Kiram) dicaci nista dalam lipatan sejarah Tausug?
 

sitoplasmat

Active+ Member
Messages
3,567
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,567
Reaction score
9
Points
25
PERHATIAN!!! Perkara yang ditegah dipos di sini ialah:

i) Lokasi roadblock polis
ii) Kehadiran polis dgn bilangan luar biasa
iii) Bil. anggota polis cedera dan terkorban
iv) Kejadian tembak-menembak yang baru
v) Lokasi kepongan baru
vi) Masa serbuan hendak dilaksanakan
vii) Terlihat orang yang mencurigakan
viii) Markas musuh dan polis
ix) Bil. polis di lokasi spesifik
x) Dokumen polis dsb

Sebaliknya buat pengesahan di FB polis atau terus rujuk polis.

Sekian, terima kasih.

TT: Mohon 1st. page....

first page please...TAK PAYAH TUNJUK HERO LA SANGAT NAK UPDATE2 BAGAI SEGALA PEKARA...LAANUN2 TU PUN SEDANG MEMBACA....
 

seganu

Permanently Banned - Multiple ID
Messages
1,705
Joined
Oct 16, 2009
Messages
1,705
Reaction score
77
Points
30
john-j-pershing-2.jpg
 

jamtulenmurah

CG Top Poster Club
Messages
25,458
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,724
Points
316
Sy pun newbie gak kan...sy local sabahan..lates info akn sampai dulu dkat sabahan n just share info dkat local ppl supaya alert..xkan la dlm isu mcm ni leh pula double standard..come one...negeri sy meh yg kena invade

Just keep feeding latest info here.

Jangan percaya lanun sulu harapkan korek intelligent dalam internet ni..... aduhhh.... kesian mentaliti APTB ni.

Ni bukan perang siber.... ni real wars...... dorang takkan masuk fesbuk cari info pon.....
 

ceklifxsniper

Legendary Member
Messages
12,466
Joined
Feb 7, 2010
Messages
12,466
Reaction score
126
Points
128
bila kita serang army sulu maka kita mengiktiraf kesultanan sulu..masalah sekarang ni diorang kategori terrorist.. mcm taliban..letihla kalau serang je maknanya kita iktiraf kesultanan sulu.. diorang dah langgar kedaulatan malaysia.. pasni senang la.. sape pun boleh langgar..dah terang-terang dia nak cabar yang dipertuan agong dgn claim sabah dan bawa masuk askar dia..



...kata semalam najib dah beri kata dua ... serahkan kpd polis dan tentera utk uruskan ..




... ni takde kaitan iktiraf kesultanan ... ni masalah ancaman kpd negara ...
 

KIZMAN

Active Member
Messages
2,307
Joined
Oct 9, 2011
Messages
2,307
Reaction score
4
Points
25
Pakai polis sbb sulu bukan sebuah kerajaan atau negara berdaulat....guna tentera utk pertahanan negara dr pencerobohan oleh negara atau kerajaan sah yg lain....they know what are they doing more than us.....sbb tu diorg dlm pdrm dan atm...dan kita dlm carigold skrg ni

kes al-maunah dulu camne lak?
 

mustopa_a

Legendary Member
Messages
12,098
Joined
Apr 9, 2008
Messages
12,098
Reaction score
73
Points
120
itula aku baca kenapa guna polis bukan tentera.. katanya kalau guna tentera

1) jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU.

2) Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita.

kalau niat dia masuk tak bawak senjata dan memang nak berunding lain la.. ni masuk bawak senjata.. pastu bunuh perajurit kita.. terang dah dia cabar kedaulatan malaysia.. dia bukannya claim duit.. dia claim sabah..so kenapa masih cakap mcm tu..ke aku ni memang susah nak faham situasi..

tak perlu ikut protokol, lanun tu pun banzai polis waktu angkat bendera putih..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register