BTC USD 66,517.5 Gold USD 2,400.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

trading business europe - malaysia...

maus

Freshie
Messages
41
Joined
May 26, 2008
Messages
41
Reaction score
7
Points
11
salam semua..saya org baru kat forum CG ni tp dah lama follow perbincangan di sini..saya bukak topic ni utk kita sama bincang perkara berkaitan trading business..apa yg saya nak fokuskan kat sini adalah trading dgn european countries..kenapa europe??senang je sbb diorang centre utk banyak barang yg berkualiti dan ada market luas kita pasarkan produk kita..actually saya dah lama nak bincangkan ttg perkara ni..manalah tau kita sama2 ada idea atau sama2 boleh beri pendapat utk kebaikan bersama..utk mulakan thread ni,saya nak tanyakan forumers semua apa yg kita mahukan dari europe dan apa yg kita nak offer ke europe..apa2 pun boleh asalkan jangan trade benda2 illegal sudah..lepas ni kita boleh bincangkan benda2 lain jugak mcm prospek produk malaysia,pasaran kat malaysia utk produk dari sana,do and don't etc...lets talk :)
 
Sponsored Post

ermm
nk masuk pasaran euro nie mmg susah mereka nie nk kualiti yg tinggi contoh saya bagi mcm kerepek ubi mereka nk setiap kali kerepek tu di masak minyak kena tukar... tp kalau aksik tukar minyak kos sangat tinggi..
aku ada la pengalaman deal dgn euro compy seblm nie mereka nie nak kita ada GMP,SLAM,ISO,dan sbaginya
 
Aku pun baru berjinak-jinak...
Tapi wat masa nie aku deal dgn trader d sbelah negara arab...
Banyak gak bekalan yg depa perlukan kat sana, mcm2 produk depa suruh aku cari...

p/s: bagus ada thread nie, at leats kita leh shear info bersama...
:)

Bagitau la serba sedikit so far ape yang dorang suruh ko cari. Mana tau ada yang boleh supply kalau ko tak dapat cari benda tu. Atau sekadar untuk pengetahuan bersama.

Aku pown teringin nak tau ape yang pak arab tu dok cari kat negara kita ni.

Dan interested jugak nak tau ape keperluan market di europe.

Suke la thread ni. Takde yang nak berkongsi pengalaman ke..?
 
Aku nak tau juga, sbb market europe bkn sekadar jerman, perancis, uk, itali, sepanyol dsb. tp lebih kpd europe yg tak berapa maju (by europe standard) lg mcm romania, bulgaria, poland. atau mgkn boleh fokus kt ada ramai org islam compare dgn europe lain iaitu bosnia herzegovina (dan turki).

agak2 ape requirement derang eh? bestnya kalo ada members sini yg dudok obersi kalo bole observe benda2 camni.

kalau tak silap aku, aku penah dengar cite ada sorang usahawan ni, dia dapati harga bateri sel kering kat russia or bekas negara USSR camtu la, harganya sangat mahal di sana. jadi dia eksport sel kering tu ke sana and making very2 banyak la profitnya. jadi katakan la, kat eropah tu rupanya ada market utk selipar jepun (contohnya), bole la kita market selipar jepun. mana la tau, sbb negara derang bkn ada pokok getah! selipar jepun pun kosnya murah. haha.
 
Aku pun baru berjinak-jinak...
Tapi wat masa nie aku deal dgn trader d sbelah negara arab...
Banyak gak bekalan yg depa perlukan kat sana, mcm2 produk depa suruh aku cari...

p/s: bagus ada thread nie, at leats kita leh shear info bersama...
:)
Kata trade dgn pak arab. Kata leh share info. Tapi x ada pun info dari ko tentang apa yg produk yg pak arab demand :-?

EDIT:
Ha-ah, ni thread Eropah ler, bkn thread Arab. Kekeke. Maafkan sayYya :p
 
Sory ler erk tuan tanah...
Tapi still dlam trading gak kan ( senang cita worldwide )... :))

Ok lah pak arab nie depa ada offer suruh aku cari bekalan untuk depa..
Mcm biasa ler produk makanan & Dll, cam contoh skrg nie aku tgh usahakan untuk dapat kan bekalan ayam yg siap di proses untuk di eksport ker iraq.
1st dilevery nie dia nak tgk queto dari kami dulu berapa kami leh offer dan jika ok, projek nie akan berterusan... mcm2 lagi later aku post erk.. :)

alhamdullilah 1 lg projek aku baru selesai ngn partner siapkan 1 proposal untuk bekalkan baja ke argentina, insyallah doakan aku berjaya erk.. ;)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register