BTC USD 51,630.4 Gold USD 1,681.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Trade Kefahaman Zon A ( TKZA )

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.18451
USD / JPY
108.922
GBP / USD
1.38160
USD / CHF
0.93643
USD / CAD
1.26775
EUR / JPY
129.019
AUD / USD
0.76409

CG Sponsors




Sponsored Post

daredevil07

Junior Member
Joined
Nov 24, 2011
Messages
95
Reaction score
4
Points
11
@FAUZEY_FX

Sy ada beberapa soalan yg mungkin dah disebut dalam thread ni tapi mungkin sy terlepas pandang:

1) Tuan mengatakan yg kita kena marking cs jam 8am waktu tempatan. Broker sy GMI Edge dan cs jam 8am (waktu di MT4 3am) sy adalah yg ke-empat kiraannya daripada cs period separator. Adakah betul?

2) Kalau dilihat trend market hari sebelumnya adalah menurun, tetapi 1-2 cs dihujung market menunjukkan engulfing (menaik), adakah trend itu masih dikira menurun, atau menaik?

3) Contoh cs pada jam 2pm telah break low zon A, dan cs jam 3pm sudah keluar dari zon A, adakah kita perlu tunggu cs jam 4pm untuk entry atau boleh sahaja entry terus tanpa tunggu cs jam 3pm tu habis?
 

rockstar

Active+ Member
Joined
Jan 7, 2007
Messages
4,829
Reaction score
33
Points
30
assalam tt...sy dh dload tkza sistem nih....minta halal ilmu...nmpk gaya mcm paham klau sy tgk backtest.....sy try dulu tgk camne live trade paham ke x paham... ;) ;)
 

TengkuHaadi

Active+ Member
Joined
Mar 24, 2008
Messages
4,340
Reaction score
468
Points
41
0034(berlukis).png


Kalau teknik thread ni digabung dengan Teknik Plan Trade Zon A AL-Wahhab barulah mudah skit nak faham teknik lawan Arah ni. Ambik masa jugak la nak fahamkan term2 dlm ni sebab NERDY semacam je. NOS la, TURBO la, Charger la, OTS la. Kalau guna term asal TBST kan mudah nak faham.

Garis Merah melintang dipanggil garis An-Nur yang mewakili Zon B SELL yang terakhir. Katakan Arah yang sebelumnya adalah BUY. Kemudian market naik semula melebihi garis An-Nur membuat puncak tertinggi dipanggil OTS.

Pada keesokannya ada satu candle masuk semula ke dalam garisan An-Nur close body bukan rejection. Kemudian selagi Zon A berada di bawah OTS (puncak tertinggi) dan berada di bawah garis An-Nur atau setara ia dianggap Valid.

Kemudian tunggu Candle arah yang keluar daripada Zon A. Dengan syarat candle yang keluar daripada Zon A tu sebelum masa US Open iaitu pukul 7 malam ke bawah sahaja. Mana-mana candle yang keluar selepas pukul 7 malam dianggap BERISIKO.

Kadang selepas market membuat OTS dan kemudian ada satu candle masuk semula ke dalam Zon A PADA HARI YANG SAMA, selagi Zon A berada di bawah OTS dan garis An-Nur ia dianggap Valid dan masa candle yang keluar sebelum pukul 7 sahaja dianggap Valid.

Samalah kalau market sebelumnya jelas ke SELL dan kemudian membuat Zon B ke BUY. Kemudian market kembali ke SELL membuat OTS terendah. Permulaan Zon B BUY diletak garis mewakili An-Nur. Kemudian tunggu satu candle masuk semula ke ke garis An-Nur sama ada keesokkannya atau pada hari yang sama. Selagi Zon A berada di atas OTS terendah dan di di atas garis An-Nur. Tunggu candle keluar dari Zon A dgn syarat sebelum pukul 7 mlm ke atas.
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,480
Reaction score
804
Points
171
@FAUZEY_FX

Sy ada beberapa soalan yg mungkin dah disebut dalam thread ni tapi mungkin sy terlepas pandang:

1) Tuan mengatakan yg kita kena marking cs jam 8am waktu tempatan. Broker sy GMI Edge dan cs jam 8am (waktu di MT4 3am) sy adalah yg ke-empat kiraannya daripada cs period separator. Adakah betul?

2) Kalau dilihat trend market hari sebelumnya adalah menurun, tetapi 1-2 cs dihujung market menunjukkan engulfing (menaik), adakah trend itu masih dikira menurun, atau menaik?

3) Contoh cs pada jam 2pm telah break low zon A, dan cs jam 3pm sudah keluar dari zon A, adakah kita perlu tunggu cs jam 4pm untuk entry atau boleh sahaja entry terus tanpa tunggu cs jam 3pm tu habis?
maaf lambat response bro..ni jawapan kepada soalan2 bro :

1) ye betul.. open market jam 6am utk bulan nov sampai mac.. so cs zon a adalah yg ketiga.. kalau bulan april sampai oktober, cs zon a adalah yg keempat..

2) dikira menurun.. so hari berikutnya fokus buy je

3) boleh entry jam 3pm sbb cs jam 2pm dh break low zon a
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,480
Reaction score
804
Points
171
View attachment 314051

Kalau teknik thread ni digabung dengan Teknik Plan Trade Zon A AL-Wahhab barulah mudah skit nak faham teknik lawan Arah ni. Ambik masa jugak la nak fahamkan term2 dlm ni sebab NERDY semacam je. NOS la, TURBO la, Charger la, OTS la. Kalau guna term asal TBST kan mudah nak faham.

Garis Merah melintang dipanggil garis An-Nur yang mewakili Zon B SELL yang terakhir. Katakan Arah yang sebelumnya adalah BUY. Kemudian market naik semula melebihi garis An-Nur membuat puncak tertinggi dipanggil OTS.

Pada keesokannya ada satu candle masuk semula ke dalam garisan An-Nur close body bukan rejection. Kemudian selagi Zon A berada di bawah OTS (puncak tertinggi) dan berada di bawah garis An-Nur atau setara ia dianggap Valid.

Kemudian tunggu Candle arah yang keluar daripada Zon A. Dengan syarat candle yang keluar daripada Zon A tu sebelum masa US Open iaitu pukul 7 malam ke bawah sahaja. Mana-mana candle yang keluar selepas pukul 7 malam dianggap BERISIKO.

Kadang selepas market membuat OTS dan kemudian ada satu candle masuk semula ke dalam Zon A PADA HARI YANG SAMA, selagi Zon A berada di bawah OTS dan garis An-Nur ia dianggap Valid dan masa candle yang keluar sebelum pukul 7 sahaja dianggap Valid.

Samalah kalau market sebelumnya jelas ke SELL dan kemudian membuat Zon B ke BUY. Kemudian market kembali ke SELL membuat OTS terendah. Permulaan Zon B BUY diletak garis mewakili An-Nur. Kemudian tunggu satu candle masuk semula ke ke garis An-Nur sama ada keesokkannya atau pada hari yang sama. Selagi Zon A berada di atas OTS terendah dan di di atas garis An-Nur. Tunggu candle keluar dari Zon A dgn syarat sebelum pukul 7 mlm ke atas.
teknik ni sape yg ajar bro?..
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,480
Reaction score
804
Points
171
assalam tt...sy dh dload tkza sistem nih....minta halal ilmu...nmpk gaya mcm paham klau sy tgk backtest.....sy try dulu tgk camne live trade paham ke x paham... ;) ;)
wassalam bro.. kena lukis past market.. contoh lukisan ada kt page depan..
 

TengkuHaadi

Active+ Member
Joined
Mar 24, 2008
Messages
4,340
Reaction score
468
Points
41

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,480
Reaction score
804
Points
171
Ce check kat channel EQ SQUARE ni http://m.youtube.com/channel/UCe8AwdaH4j2ZeIECXXQW6Nw/videos

EQ Traderz ni serpihan TBST ke? Yang ajar Teknik STS Zon A Al-Wahhab ni Kang Goro. Tak kenal plak sape, orang kuat TBST kot.

Ustaz Mukram bese gak tgk dia ajar Trade Kefahaman TBST. Best kalau dia yg ajar tak rasa bosan. Dlm channel ni dia ajar teknik N3J. Best gak teknik ni.
ohh abg mukram yg ajar.. sy xfollow dia.. tbst advance x kena ngn jiwa sy.. terlalu complex bagi sy
 

TengkuHaadi

Active+ Member
Joined
Mar 24, 2008
Messages
4,340
Reaction score
468
Points
41
Yang N3J teknik dia tak ajar yg tahap advance pun just basic Zon B dgn HH1 je.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register