Trade Kefahaman Zon A ( TKZA )

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13
USD / JPY
106.904
GBP / USD
1.26225
USD / CHF
0.94122
USD / CAD
1.35885
EUR / JPY
120.802
AUD / USD
0.695

CG Sponsors




FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
BAB 1 : PENGENALAN MENGENAI TRADE KEFAHAMAN ZON A

Assalamualaikum kepada tuan-tuan dan puan-puan, pertama sekali tahniah kerana Allah telah menggerakkan hati tuan-tuan dan puan-puan untuk belajar Teknik Kefahaman Zon A ini. Pertama sekali saya ingin memberitahu bahawa teknik kefahaman zon A ini adalah sebahagian dari ilmu dari teknik ibu nya iaitu Trade Bank Smart Trade (TBST). Teknik Kefahaman Zon A (TK Zon A) ini telah melahirkan ramai jutawan senyap. Mentor saya, Ayra Johari telah menjadi jutawan Forex dalam tempoh beberapa bulan sahaja. Saya adalah student beliau untuk batch yang terawal sekali.

Okay dalam teknik TK Zon A ini kita guna candlestick jam 8 pagi waktu Malaysia sebagai reference dan time frame untuk teknik ini dan untuk trade adalah time frame H1. Candlestick jam 8 pagi ini dipanggil sebagai zon A. Okay mari saya tunjukkan screenshot untuk mudah lebih faham.


A6924DB7-7F7D-4469-8A55-7EA18AA88C2D.jpeg



Untuk lebih mudah faham bagaimana candlestick 8 pagi ini berfungsi adalah ianya untuk sebagai marking jika ada price tembus keluar ke atas atau ke bawah dari zon A tersebut. Jika dilihat pada screenshot di atas, candlestick jam 1 petang keluar ke atas dari zon A. Maka kita buy jam 2 petang. Mudah kan? Oh ya! dari SS kt atas, kita nampak candle jam 10 pagi keluar ke bawah zon A. Kenapa tak sell? Kerana SOP untuk TK Zon A ni adalah entry waktu petang.. Seeloknya jam 2 petang ke atas sebab market untuk pair EURUSD ini mula aktif waktu 2 petang jam Malaysia.

Sekian sahaja untuk Bab 1. Bab 2 kita akan mengenal pasti bentuk-bentuk TK Zon A. InshaAllah..

sy letak disclaimer siap2 .. teknik TKZA ni x sempurna sebab ada kelemahannya tersendiri.. loss tetap ada tetapi terkawal dengan MM..
 
Last edited by a moderator:
Sponsored Post

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
BAB 2 : BENTUK-BENTUK TRADE KEFAHAMAN ZON A

Okay, kita sudah pun belajar mengenai asas-asas TK Zon A. Pada bab ini kita akan belajar mengenai bentuk-bentuk TK Zon A. Ada 3 kategori TK Zon A iaitu :

A) Pattern Tinggalkan Zon A
B) Pattern Kembali Ke Zon A
C) Pattern Sideway dalam Zon A

A) Pattern Tinggalkan Zon A ini ada 4 bentuk :


1) Buy To Buy

7F865B92-C9E2-47D1-BBA7-5FD7AE2EE088.jpeg



Contoh bentuk buy to buy:

F26A7A5D-74F3-44DC-9C2D-A3EB1A310B14.jpeg



2) Sell to sell

2BB3095A-FE1F-4DA1-81F9-F8F31A3A469F.jpeg


Contoh bentuk sell to sell :

92559B2F-2256-4F16-81A7-C28DD72747AF.jpeg



3) Buy to sell

BUY TO SELL.jpg


Contoh bentuk buy to sell :

BUYTOSELLGU26OCT2017.jpg


4) Sell to buy

SELL TO BUY.jpg


Contoh bentuk sell to buy :

SELLTOBUYGJ27FEB2017.jpg





B) Pattern Kembali Ke Zon A ada 6 bentuk :

1) Buy cross zon A


BUY CROSSING ZON A.jpg


Contoh bentuk buy cross zon A:

BUYCROSSZONAEJ9JAN2017.jpg



2) Buy reject low zon A

BUY REJECT LOW ZON A.jpg


Contoh bentuk buy reject low zon A:

BUYREJECTLOWZONAEU4MAY2017.jpg


3) Buy reject high zon A

BUY REJECT HIGH ZON A.jpg



Contoh bentuk buy reject high zon A

BUYREJECTHIGHZONAEJ6JAN2017.jpg



4) Sell cross zon A
SELL CROSSING ZON A.jpg



Contoh bentuk sell cross zon A:

SELLCROSSZONAGU4MAY2017.jpg



5) Sell reject low zon A

SELL REJECT LOW ZON A.jpg



Contoh bentuk sell reject low zon A:

SELLREJECTLOWZONAEU1JUN2017.jpg



6) Sell reject high zon A

SELL REJECT HI ZON A.jpg



Contoh bentuk sell reject high zon A:

SELLREJECTHIGHZONAGJ22FEB2017.jpg



C) Pattern Sideway Dalam Zon A ada 1 bentuk:

SIDEEWAY.jpg


Bentuk ni jarang sangat berlaku. Namun mentor Ayra Johari kata kalau jumpa bentuk ni memang lubuk duit katanya..

sidewaydalamzona.jpg


Boleh tengok screenshot di atas. CS jam 10 pagi tidak lepas high zon a selepas itu dia junam. Kemudian cs jam 1 pagi masuk semula dalam zon A
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
BAB 3 : MARKET [email protected] TRADE KEFAHAMAN ZON A

Tiada teknik di dalam dunia Forex ini yang menjamin 100% profit tanpa loss. Ini bermakna tiada teknik yang perfect. Tambahan pula Forex adalah bisnes berisiko tinggi dan potensi untuk loss adalah tinggi. Sebab itu penting untuk trade mengikut proper money management. Jadi bila loss, loss dapat dikawal dengan baik dengan money management yang bagus.

Berikut beberapa contoh market batal. Biasanya market batal ni market membuat bentuk SELL CROSS ZON A jika market di high dan BUY CROSS ZON A jika market di low. Untuk tambahan ada juga market buat 2 bentuk pada 1 hari di time frame H1.Jika jumpa market sebegini, ianya batal. Lihat contoh-contoh di bawah.


MARKETBATALEU12JAN2016.jpg

ni market mempunyai 2 bentuk di dalam 1 hari



marketbatalEJ23NOV2016.jpg

market di high dan membuat sell cross zon A


marketbatalEU5jan2017.jpg

market keluar masuk zon A


Market batal yang lain boleh cari sendiri pada market-market lepas. Ini homework kalian, saya sudah beri contoh kalian boleh discover sendiri. :)
 
Last edited:

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
BAB 4 : MONEY MANAGEMENT TRADE KEFAHAMAN ZON A

Dalam bab ini, ianya berkait rapat dengan bab 3 iaitu bab market batal. Kenapa ianya berkait rapat?. Ini kerana jika market batal berlaku, loss kita berada di dalam kawalan. Untuk bertahan lama di dalam bisnes Forex, kita perlu follow proper money management. Persoalannya, apa itu proper money management?. Proper money management adalah pengurusan kewangan yang baik. Money management bukan sahaja penting di dalam bisnes Forex, akan tetapi ianya penting pada kehidupan seharian kita. Jika kita tak pandai urus wang kita, pasti kewangan kita hancur. Ini fakta yang tidak dapat disangkal lagi. Okay dalam Forex ada high risk, medium risk dan low risk. Disini saya akan kongsikan cara trade low risk sahaja. Bukan apa kalau saya kongsikan kepada anda money management yang high risk punya, takut akaun tak bertahan lama dan anda salahkan saya pula.

Okay sekarang anda cuma perlu guna formula berikut untuk tentukan lot size :

Lot size akaun standard = (modal / 10000)

Contoh jika anda guna modal $100. Maka, 100/10000 dapatlah 0.01 lot size. Berapa pula TP dan SL nya?. Anda boleh set TP dan SL kepada 50 pips SL dan 50 pips TP. Ini bermakna anda hanya risikokan 5% dari capital anda.

Now, bila perlu tambah lot size? Cadangan saya, tambah lot size bila sudah mencapai 100% profit. Contoh jika anda mengunakan modal $100, anda trade guna lot size 0.01 sehingga mencapai $200. Bila sudah capai $200 barulah anda tambah lot size menjadi 0.02. Mudah kan?.

TP dan SL anda boleh adjust mengikut kemahuan anda dan berapa risiko yang anda sanggup tanggung. Perkongsian ini adalah berdasarkan pengalaman saya selama 7 tahun di dunia Forex.
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
BAB 5 : PERATURAN DAN CARA TRADE ( SOP ) TRADE KEFAHAMAN ZON A

Okay bab ini paling penting sekali selain money management. Anda perlu ikut peraturan dan cara trade ( SOP ) untuk trade kefahaman zon A ni. Potensi win rate adalah 90% mengikut pengalaman saya. 10% bakinya adalah market batal/berisiko.

Peraturan trade :
1) buy di low
2) sell di high
3) follow proper money management

Cara trade ( SOP ) :
1) lihat bentuk market (guna TF H1 sahaja), jika market sebelum di low ( bawah ), pada hari berikutnya kita fokus buy sahaja. Jika market sebelum berada di high ( atas ), pada hari berikutnya kita fokus sell sahaja. Jika market sideway dalam atau luar zon A, lihat kedudukan market 2 atau 3 hari sebelumnya. Jika kedudukan market 2 atau 3 sebelumnya di high, maka hari ni fokus sell dan sebaliknya.
2) Trade pada waktu petang sahaja bermula jam 2 PM dan ke atas. Namun boleh entry lebih awal jika yakin dengan analisa.
3) Pastikan candle keluar zon A. Jika candle bersaiz besar iaitu 50 pips ke atas keluar zon A, elok jangan trade sebab biasanya candle ini adalah trick sahaja.
4) Lepas dah letak order, letak SL dan TP mengikut money management.
5) ada 4 pair utama utk TKZA ini :
a) GBPUSD
b) GBPJPY
c) EURUSD
d) EURJPY
namun boleh juga entry di pair lain dan tidak digalakkan entry di pair exotic seperti USDMXN, USDTRY dan lain-lain kerana pair exotic teramat ganas dan berisiko!.

p/s : hati-hati bila candle muncul doji sebab biasanya doji menandakan market akan putar arah atau akan muncul candle besar.

TIPS !
Perbanyakkan lukis market yang lepas-lepas. Sebab bentuk market sentiasa berulang. Lebih banyak anda lukis bentuk market, lebih cepat kefahaman anda akan dapat. Jangan lupa bezakan bentuk-bentuk market yang anda lukis ya!.


TAHNIAH! ANDA KINI TELAH TAMAT PENGAJIAN DI DALAM TRADE KEFAHAMAN ZON A. SEMOGA APA YANG SAYA KONGSIKAN MENJADI ASBAB KEJAYAAN KALIAN. JANGAN LUPA UNTUK PERBANYAKKAN SEDEKAH DAN TOLONG ORANG YANG KESUSAHAN!.
 
Last edited:

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
Ok done share ilmu tkza.. harap bermanfaat.. Jika nak tanya apa-apa boleh tnye dalam thread ni.. inshaAllah sy akan jawab
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
REVIEW TRADE TKZA GBPNZD 23 JANUARI 2020

Alhamdulillah, mulai hari ini saya akan kongsikan screenshot review trade pair-pair seperti EURUSD, GBPUSD, EURJPY, GBPJPY dan lain-lain yang berkaitan.

Semalam iaitu pada 23 Januari 2020 yakni pada pair GBPNZD berlaku bentuk sell reject low zon A.. Sila lihat screenshot di bawah :

TKZA23JAN2020_GN.jpg


( sila klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas )


Penjelasan : kalau kita lihat, candle jam 10 pagi break low zon A. Patut sell jam 11 am bukan? Tetapi dalam SOP kita, kita akan trade pada jam 2 pm ke atas. Biasanya kalau candle break high atau low zon A waktu pagi, jam berikutnya berlaku repair atau reversal. Baik, sekarang kita lihat candle jam 4 pm break low zon A semula. Jadi boleh sell jam 5 pm. Biasanya kalau trade pada pair GBPNZD ini, peluang nak dapat 50 pips sehari adalah tinggi. Pada screenshot di atas, kalau sell jam 5 pm sudah boleh collect 64 pips. Kalau ikut sop memang ok. Kita akan sell jika market kat atas.. kalau nak tau kat atas atau kat bawah, boleh lihat market sebelumnya.. cuba tengok market 22 Januari 2020, dia berada di atas kan? So 23 Januari boleh fokus sell. Mudah kan?. Hanya follow SOP sahaja boleh beri 90% win rate. Selebihnya adalah market batal atau invalid.

Selamat bertrading guys..
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
REVIEW TRADE TKZA GBPUSD 24 JANUARI 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Salam weekend. Cuti-cuti ini elok guna masa untuk ulangkaji market yang lepas-lepas. Okay jom review market GBPUSD yang bertarikh 24 Januari 2020

TKZA24JAN2020_GU.jpg


Kalau tengok kedudukan market, market 23 Januari kelihatan sideway jadi perlu tengok kedudukan market pada 22 Januari. Kedudukan market 22 Januari berada di atas, jadi hari ini ( 24 Januari ) kena fokus sell. Candle jam 5 PM cross zon A atau break zon A jadi kita sell jam 6 PM. Bentuk market 24 Januari ni adalah buy cross zon A. Kalau kira pips, boleh dapat 36 pips. Okay la kan?. Tuan-tuan dan puan-puan kena banyak lukis market.. Nanti akan sampai kefahaman mana market valid mana market batal. InshaAllah kalau ada market batal saya akan review pada post yang akan datang supaya kalian faham TKZA ini. TQ
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
REVIEW MARKET BATAL EURUSD 13 JANUARI 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Post-post yang lepas saya ada share market yang valid kan? Now kita tengok market yang batal atau tidak valid. Ya, dalam TKZA sememangnya ada market yang valid dan tidak valid. Tiada teknik yang perfect. TKZA ini pun ada kelemahannya. Kelemahan TKZA adalah apabila market sedang trending. Di bawah ini screenshot market batal EURUSD.


MARKETBATAL13JAN2020_EU.jpg


Sekarang kita tengok kedudukan market. Adakah kedudukan market berada di bawah atau di atas maka kena tengok market sebelumnya iaitu pada 12 Januari 2020. Kedudukannya berada di atas jadi sekarang iaitu pada 13 Januari 2020 kena fokus sell. Kalau lihat pada cs jam 5 pm, dia dah break low zon A. Jadi kita boleh sell jam 6 pm. Tetapi malangnya market menaik bermula jam 7 pm hingga 1 am. Sebab itu perlu adanya stop loss. Walaupun market nampak valid, ianya boleh jadi batal pada bila-bila masa dan market batal tidak boleh jadi valid. Setiap trade wajib ada stop loss sebab kita tidak tahu bila market akan menjadi 'gila'. Seperti dalam bab market batal, market EU 13 Januari 2020 membuat bentuk sell cross zon A di high.
 

FAUZEY_FX

CG Top Poster Club
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,128
Reaction score
752
Points
171
mohon mod tak merge thread ni kat thread TBST sebab TKZA ni istimewa skit..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register