Toyota sudah, masa untuk Honda pulak

CG Sponsors




revolver

Active+ Member
Joined
Nov 23, 2009
Messages
3,142
Reaction score
110
Points
33
As most of you should know if you’ve been keeping up with the news on this site, there has been a recall for the 1st generation Honda Jazz and the 2nd generation Honda City (based on the 1st gen Jazz) worldwide due to a issue where water could possibly enter the power window switch and potentially cause a fire.

Honda Malaysia Sdn Bhd will be participating in the exercise, but they also reported that there are currently no reported incidents in Malaysia. There are currently 12,935 units of 2nd Generation City 2008 YM with 7,713 units of V-TEC and 5,222 units of i-DSI respectively. As for the Jazz, there are 3,090 units of 1.4-litre Japan made 2003 YM.

Honda Malaysia says that when the power window master switch is exposed to excessive amount of water (such as rainwater), especially when windows are left open for prolonged period of time, electrolyte materials from rainwater would sip into the power window switch unit. This would decrease the insulation resistance between the electric circuits, which could lead to current leaks. In severe cases, the switchboard would melt or burn. According to Honda Malaysia, there are a total of 3 burn cases reported so far, 2 in the US and 1 in South Africa.

“We will be writing to all our customers directly and inform them of the preemptive measures to address this situation. We are in the midst of preparing the replacement parts and we will then carry out the necessary inspection and replacement when the parts are ready. All charges incurred in the inspection and replacement work will be borne by the Company. We would like to assure our customers that all current selling models are not affected,” said Toru Takahashi, Managing Director and Chief Executive Officer of Honda Malaysia.

For more information, please call Honda Toll Free number at 1-800-88-2020, or visit any authorised Honda dealer. Of course, this recall exercise should logically only apply for customers who bought their Jazz from Honda Malaysia. But being a popular JDM model, there are most likely be grey import units out there as well. These owners have to somehow do something about it as well.

Honda Malaysia says that they will assist owners of grey import cars without discrimination but they are unable to confirm at time of publishing whether any work on grey import customers cars regarding to this update will be subject to any charges or not.
 
Sponsored Post

revolver

Active+ Member
Joined
Nov 23, 2009
Messages
3,142
Reaction score
110
Points
33
Coming just after Toyota’s sticky accelerator pedal recall, Honda joins the fray with a recall for its Jazz. BBC reports Honda saying that a master switch defect could cause water to enter the power window switch. potentially causing a fire. A total of 646,000 cars will be called in globally to fix this switch defect. This includes Jazz/Fit models built in Japan, China, Brazil, Thailand, Malaysia and India. The total figure also includes “27,000 City models in Asia”, the report added.

However, Honda Siel Cars India said that India will not be a part of the global vehicle recall. “There won’t be any impact on the recall in India because the Jazz that is being sold in India is a second generation vehicle, which is not a part of the global recall.” The official said the Jazz that is being recalled globally is the previous generation model.

So far, three cases of fires due to the defect have been reported – two in the US and one in South Africa. The latter, which happened in September last year, saw two-year-old Vanilla Nurse killed in Cape Town when the Jazz she was sleeping in caught fire.

No news yet from Honda Malaysia, but we will channel any official announcement as it comes our way.

nasib baik civic tak kena... :D
 

pokding

Active Member
Joined
Sep 26, 2009
Messages
2,416
Reaction score
20
Points
25
aku baru rancang nak amik civic....
 

Datuk

Fun Poster
Joined
Sep 16, 2008
Messages
575
Reaction score
1
Points
15
Aku dah tau dah kalo artikel dalam bahasa penjajah je warga cg mmg malas baca. Ni ha aku translate kan untuk korang.

Seperti kebanyakan anda harus tahu apakah anda sudah menjaga dengan berita di situs ini, telah berlaku penarikan semula untuk 1 generasi Honda Jazz dan generasi ke-2 Honda City (berdasarkan pada tarikh 1 gen Jazz) di seluruh dunia kerana isu air mana mungkin boleh memasukkan power window switch dan berpotensi menyebabkan kebakaran.

Honda Malaysia Sdn Bhd akan berpartisipasi dalam latihan, tetapi mereka juga melaporkan bahawa ada saat ini tidak ada laporan insiden di Malaysia. Saat ini ada 12.935 unit 2nd Generation Pekan 2008 YM dengan 7.713 unit V-TEC dan 5.222 unit i-DSI masing-masing. Adapun Jazz, terdapat 3.090 unit 1.4-liter jepang buatan 2003 YM.

Honda malaysia mengatakan bahawa ketika power window switch master terkena jumlah air yang berlebihan (seperti air hujan), terutama ketika jendela yang dibiarkan terbuka untuk jangka waktu lama, bahan-bahan elektrolit daripada air hujan akan menyesap kepada suis power window unit. Hal ini akan mengurangkan resistansi isolasi antara rangkaian elektrik, yang boleh menyebabkan kebocoran arus. Pada kes yang berat, pembekal akan meleleh atau terbakar. Menurut Honda Malaysia, ada total 3 terbakar kes yang dilaporkan sejauh ini, 2 di Amerika Syarikat dan 1 di Afrika Selatan.

"Kami akan menulis kepada semua pelanggan kami secara langsung dan memberitahu mereka tentang langkah-langkah antisipasi untuk mengatasi situasi ini. Kita berada di tengah-tengah mempersiapkan suku cadang dan kami akan melakukan pemeriksaan dan penggantian yang diperlukan ketika bahagian-bahagian siap. Semua kos yang dikeluarkan dalam pemeriksaan dan penggantian pekerjaan akan ditanggung oleh Syarikat. Kami ingin meyakinkan pelanggan kami bahawa semua model penjualan saat ini tidak terjejas, "kata Toru Takahashi, Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi nombor Bebas Pulsa Honda di 1-800-88-2020, atau kunjungi dealer Honda rasmi apapun. Tentu saja, ini latihan mengingati secara logis seharusnya hanya berlaku bagi pelanggan yang membeli Honda Jazz dari malaysia. Tetapi menjadi popular model JDM, ada kemungkinan besar akan berwarna abu-abu unit import di luar sana juga. Pemilik ini harus entah bagaimana melakukan sesuatu tentang hal itu juga.

Honda malaysia mengatakan bahawa mereka akan membantu pemilik kereta import abu-abu tanpa diskriminasi, tetapi mereka tidak boleh mengesahkan pada saat penerbitan apakah bekerja pada pelanggan import kereta abu-abu mengenai update ini akan dikenakan biaya apapun atau tidak.

Datang tepat selepas Toyota pedal minyak likat ingat, Honda bergabung dengan kehebohan dengan penarikan semula untuk Jazz. Honda laporan BBC mengatakan bahawa seorang guru beralih cacat boleh menyebabkan air untuk memasukkan power window switch. berpotensi menyebabkan kebakaran. Sebanyak 646.000 mobil akan dipanggil dalam global untuk memperbaiki kecacatan switch ini. Ini termasuk Jazz / Fit model yang dibina di Jepun, China, Brazil, Thailand, Malaysia dan India. Angka total juga merangkumi "Pekan 27.000 model di Asia", laporan menambah.

Namun, Honda kereta Siel india mengatakan bahawa India tidak akan menjadi bahagian dari kenderaan global ingat. "Tidak akan ada impak pada ingat di India kerana Jazz yang sedang dijual di India adalah generasi kedua kenderaan, yang bukan sebahagian daripada mengingati global." Pejabat itu mengatakan Jazz yang ditarik secara global adalah model generasi sebelumnya.

Setakat ini, tiga kes kebakaran disebabkan oleh kecacatan telah dilaporkan - dua di AS dan satu di Afrika Selatan. Yang terkini, yang berlaku pada bulan September tahun lalu, melihat dua-tahun tewas Vanili Perawat di Cape Town ketika Jazz dia tidur di terbakar.

Tidak ada berita namun daripada Honda Malaysia, tapi kami akan menyalurkan semua pengumuman rasmi seperti cara kami datang.
 

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
442
Points
136
bagus ada translation..
 

janggut_X

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
57,870
Reaction score
73
Points
520
Aku dah tau dah kalo artikel dalam bahasa penjajah je warga cg mmg malas baca. Ni ha aku translate kan untuk korang.

Seperti kebanyakan anda harus tahu apakah anda sudah menjaga dengan berita di situs ini, telah berlaku penarikan semula untuk 1 generasi Honda Jazz dan generasi ke-2 Honda City (berdasarkan pada tarikh 1 gen Jazz) di seluruh dunia kerana isu air mana mungkin boleh memasukkan power window switch dan berpotensi menyebabkan kebakaran.

Honda Malaysia Sdn Bhd akan berpartisipasi dalam latihan, tetapi mereka juga melaporkan bahawa ada saat ini tidak ada laporan insiden di Malaysia. Saat ini ada 12.935 unit 2nd Generation Pekan 2008 YM dengan 7.713 unit V-TEC dan 5.222 unit i-DSI masing-masing. Adapun Jazz, terdapat 3.090 unit 1.4-liter jepang buatan 2003 YM.

Honda malaysia mengatakan bahawa ketika power window switch master terkena jumlah air yang berlebihan (seperti air hujan), terutama ketika jendela yang dibiarkan terbuka untuk jangka waktu lama, bahan-bahan elektrolit daripada air hujan akan menyesap kepada suis power window unit. Hal ini akan mengurangkan resistansi isolasi antara rangkaian elektrik, yang boleh menyebabkan kebocoran arus. Pada kes yang berat, pembekal akan meleleh atau terbakar. Menurut Honda Malaysia, ada total 3 terbakar kes yang dilaporkan sejauh ini, 2 di Amerika Syarikat dan 1 di Afrika Selatan.

"Kami akan menulis kepada semua pelanggan kami secara langsung dan memberitahu mereka tentang langkah-langkah antisipasi untuk mengatasi situasi ini. Kita berada di tengah-tengah mempersiapkan suku cadang dan kami akan melakukan pemeriksaan dan penggantian yang diperlukan ketika bahagian-bahagian siap. Semua kos yang dikeluarkan dalam pemeriksaan dan penggantian pekerjaan akan ditanggung oleh Syarikat. Kami ingin meyakinkan pelanggan kami bahawa semua model penjualan saat ini tidak terjejas, "kata Toru Takahashi, Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi nombor Bebas Pulsa Honda di 1-800-88-2020, atau kunjungi dealer Honda rasmi apapun. Tentu saja, ini latihan mengingati secara logis seharusnya hanya berlaku bagi pelanggan yang membeli Honda Jazz dari malaysia. Tetapi menjadi popular model JDM, ada kemungkinan besar akan berwarna abu-abu unit import di luar sana juga. Pemilik ini harus entah bagaimana melakukan sesuatu tentang hal itu juga.

Honda malaysia mengatakan bahawa mereka akan membantu pemilik kereta import abu-abu tanpa diskriminasi, tetapi mereka tidak boleh mengesahkan pada saat penerbitan apakah bekerja pada pelanggan import kereta abu-abu mengenai update ini akan dikenakan biaya apapun atau tidak.

Datang tepat selepas Toyota pedal minyak likat ingat, Honda bergabung dengan kehebohan dengan penarikan semula untuk Jazz. Honda laporan BBC mengatakan bahawa seorang guru beralih cacat boleh menyebabkan air untuk memasukkan power window switch. berpotensi menyebabkan kebakaran. Sebanyak 646.000 mobil akan dipanggil dalam global untuk memperbaiki kecacatan switch ini. Ini termasuk Jazz / Fit model yang dibina di Jepun, China, Brazil, Thailand, Malaysia dan India. Angka total juga merangkumi "Pekan 27.000 model di Asia", laporan menambah.

Namun, Honda kereta Siel india mengatakan bahawa India tidak akan menjadi bahagian dari kenderaan global ingat. "Tidak akan ada impak pada ingat di India kerana Jazz yang sedang dijual di India adalah generasi kedua kenderaan, yang bukan sebahagian daripada mengingati global." Pejabat itu mengatakan Jazz yang ditarik secara global adalah model generasi sebelumnya.

Setakat ini, tiga kes kebakaran disebabkan oleh kecacatan telah dilaporkan - dua di AS dan satu di Afrika Selatan. Yang terkini, yang berlaku pada bulan September tahun lalu, melihat dua-tahun tewas Vanili Perawat di Cape Town ketika Jazz dia tidur di terbakar.

Tidak ada berita namun daripada Honda Malaysia, tapi kami akan menyalurkan semua pengumuman rasmi seperti cara kami datang.

abu abu ni apo
 

Datuk

Fun Poster
Joined
Sep 16, 2008
Messages
575
Reaction score
1
Points
15
abu-abu tu korang boleh wat spekualsi sendiri. boleh jadi sesuatu yg berwarna kelabu atau 2 orang atau lebih orang yg bernama Abu.
 

malkovich

Active Member
Joined
Oct 24, 2008
Messages
2,399
Reaction score
85
Points
30
kesimpulannye, belilah keter buatan protong!

:)paid
 

silverchair959

Legendary Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
17,641
Reaction score
81
Points
125
takder plak yg nak kutuk honda ngan toyota...kalau kena kat proton mmg satu dunia kecoh...haih
 

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,185
Reaction score
1,041
Points
1,101
Sponsored Post
Top
Log in Register