Tolong!! Tak Tahu Nak Buat Apa Dgn Tanah 12 Eka.

CG Sponsors




tabib

Fun Poster
Joined
Jul 19, 2009
Messages
518
Reaction score
10
Points
15
salam warga CG,
harap ada yg dpt membantu..
kwn ade tanah seluas 12 ekar..
mslhnya, tnh ni x penah dikerjakn langsung..
konsider berhutan lol..
so, kwn bercadang nk start sesuatu pd tanah ni..
masalahnya:
1) kwn x tahu nak start dari mana.
2) kwn langsung xde modal.(duit tiap bulan ckup sara keluarge je)
3) kwn dh blacklisted kalau nak loan.
4) tanah tu jauh dari tempat tinggal kwn skunk.(kwn duk jb. tp tnh tu dkt segamat)
5) kwn x nak jual/cagar tanah tu.(pesan ayah)
6) ape bisnis nak buat kat situ pun tak tahu ape yg sesuai.
7) dilemma..samede boleh ke kwn concentrate kat tnh tu n tanggung anak bini. lepas ade hasil ok laa..tp mcm mn semase nk tunggu hasil??
8) kwn xde pengalaman langsung dlm menguruskan tanah/bertani.
9) kawasan mmg blom membangun lg. Jauh dari bandar/pekan.

Harap ada antara pembaca yg boleh memberi idea/pendapat. Apa kwn perlu buat pada tanah ni?
tq.
 
Sponsored Post

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
Bersihkan..dan jadikan ladang lembu,kambing ah bro.Ayah kawan aku dia buat start dari 2 ekor kambing..lepas 2 tahun jadi 40 ekor huhu..Pastu ayah dia tak berapa kuat..dia jual semua kambing tu
 

gengjawa

CG Top Poster Club, XM Official, Introducing Broke
Platinum Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
33,087
Reaction score
200
Points
123
cari jer org sana minta kerjakan
biasanya tanam sawit yg bagus
tt sedikan tanah
pengusaha modalkan benih & pengurusan
wat la perjanjian 50/50 ke
atau wat tempoh pajakan cam [email protected]
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,413
Reaction score
21,052
Points
1,671
cari modal upah bersihkan dulu apehal..sok2 dh bersih bykla idea nk wat pe
 

chedin

Active Member
Joined
Nov 25, 2007
Messages
1,166
Reaction score
9
Points
25
salam warga CG,
harap ada yg dpt membantu..
kwn ade tanah seluas 12 ekar..
mslhnya, tnh ni x penah dikerjakn langsung..
konsider berhutan lol..
so, kwn bercadang nk start sesuatu pd tanah ni..
masalahnya:
1) kwn x tahu nak start dari mana.
2) kwn langsung xde modal.(duit tiap bulan ckup sara keluarge je)
3) kwn dh blacklisted kalau nak loan.
4) tanah tu jauh dari tempat tinggal kwn skunk.(kwn duk jb. tp tnh tu dkt segamat)
5) kwn x nak jual/cagar tanah tu.(pesan ayah)
6) ape bisnis nak buat kat situ pun tak tahu ape yg sesuai.
7) dilemma..samede boleh ke kwn concentrate kat tnh tu n tanggung anak bini. lepas ade hasil ok laa..tp mcm mn semase nk tunggu hasil??
8) kwn xde pengalaman langsung dlm menguruskan tanah/bertani.
9) kawasan mmg blom membangun lg. Jauh dari bandar/pekan.

Harap ada antara pembaca yg boleh memberi idea/pendapat. Apa kwn perlu buat pada tanah ni?
tq.
Salam tuan...
memandangkan tt tak boleh buat loan atau takleh cagarkan tanah dan jual tanah....cadangan sy..

a) sewa kan tanah tu
b) buat JV dengan sesiapa yg ada duit utk buat projek tanaman atau penternakan atau kolam ikan atau tapak parking barang atau kenderaan atau apa je janji tanah tak tergadai...untung sama dirasa...
 

anak_jatiperak

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2009
Messages
5,360
Reaction score
6
Points
65
Salam...mike buat jer tanaman tebu dan sternia( ganti gula da)kan bagus..Apa macam????/menarik tak rancangan teman
 

iwak

Super Active Member
Joined
Mar 21, 2008
Messages
7,594
Reaction score
37
Points
80
kalo utan lg tebang pokok jual kayu dia
 

ichizen98

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2009
Messages
589
Reaction score
6
Points
15
pertanian fertigasi bole mintak geran tu
 

fizex81

Fun Poster
Joined
Nov 24, 2008
Messages
440
Reaction score
71
Points
25
pajak tanah tu, biar orang lain usahakn. ada lah gak masyuk
 

tabib

Fun Poster
Joined
Jul 19, 2009
Messages
518
Reaction score
10
Points
15
ermm.. sblom ni mmg ayah kwn tu nk pajakkan tanah tu.
tp org yg nk pajak tu sanggup bayar RM1500 tuk setahun...
pastuh..nak ikat 10 tahun..
mak aihh..x bole jadi ni..kalu RM1500 sebulan kwn bole consider lg..
tu yg kwn tibe2 je dtg angin nk kejekn tanah tu..
mungkin ada btol jugak..knape laa org sanggup bayar sket tu je..
ye laa.. tanah terbiar.. so x nampak prospek dia..
lain laa kalau dh dibersihkn ekk..
so.. 1st step.. kwn plan utk bersihkn tnh tu dlu.
thx geng..kerna memberi sket sinar tuk kwn usahakn tanah tu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register