BTC USD 55,135.6 Gold USD 1,835.32
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tolong!!!Kejutan Eletrik Masa Aku Sentuh PC

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
Tolong aku!!!

Masa main internet tadi.tangan aku tersentuh pc.terjadi kejutan elektrik ( nasib baik aku masih hidup.Alhamdulillah )

Kejutan elektrik kecil aje.Kawan-kawan yang tahu tentang hardware tolong beritahu sikit apa yang rosaknya pc aku ni.Power supply ke?

Sekarang aku pakai laptop bini.Pc aku tu aku off dulu.

Sapa-sapa boleh tolong.Kena hantar kedai baiki ke?

 
Sponsored Post

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
eleh,biasalah geng....kebocoran arus kecik tu...takder aperlah...
klau voltan 240 volt tu bocor mestilah suis utama tendang daaa..
 

HelangMerah

Active Member
Joined
Oct 13, 2008
Messages
1,281
Reaction score
2
Points
25
aku pun penah kena dulu..siap test kat "test pen" ada lampu lagi....maybe wiring kat umah tu kot....

try bwk pc ko kat umah org lain dulu....masalah pc ni kena cek satu2..
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
kekadang bkn pc tapi monitor tu masalah...jadi bersiap sedialah utk monitor utk burn..pernah aku kena..
 

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
eleh,biasalah geng....kebocoran arus kecik tu...takder aperlah...
klau voltan 240 volt tu bocor mestilah suis utama tendang daaa..

yeke.

kalau aku on pc aku tu.takde masalah kan?

tak akan rosak pc kan?
 

cooltamil4u

Fun Poster
Joined
Nov 30, 2007
Messages
274
Reaction score
4
Points
15
Senang buka dulu cover cpu pas tu pasang soket pastu check ngan test pen dari mana ke mana ada supply.
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
masa aku kat ukm....pnah jadi kat aku...masa tu guna laptop member...

member aku cakap, maybe wiring kat bangunan atau plug situ....so dia suruh aku pakai selipar getah masa guna laptop....menjadik.....takde renjatan lagi....arus takleh mengalir dr lantai ke kaki aku dan ke jari....
 

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
kekadang bkn pc tapi monitor tu masalah...jadi bersiap sedialah utk monitor utk burn..pernah aku kena..

monitor aku ok

pc aje.

aku test pakai test pen.ada nyala ~X(
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,992
Reaction score
194
Points
83
aku selalu kene kat lubang usb hehe selalu nak cucuk pen drive ke main sentuh2 je lubang tu malas nak tgk...kejap lai kene le sket2 cam kene gigit semut hehe.

p/s cable phone kat rumah aku tu pun ade karen hehe
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
common problem je nie...pakai selipar getah aje..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register