BTC USD 35,716.4 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tolong... Camne nak buat partion dalam external HDD??

ratusanRM

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,692
Paid Membership
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,692
Reaction score
363
Points
131
salam,


den baru je beli external HDD jenama buffolo 250 GB


masalahnya : camne nak buat partion???



sape2 bleh tolong???


untuk makluman, den guna vista
 
Sponsored Post

WMComm

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,845
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
lupa plak cara dia.adeh.kang salah ajar sesat jadinya. :))
sorry tuan tanah. :D
 

CrusheD_LameR

Moderator
Messages
1,308
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
gune disk management...

kalau pandai gune command prompt boleh gune command diskpart...

nak lebih senang...

- click start button
- right click kat computer
- select manage
- expand storage section dan select disk management
- pastikan backup hardisk tu dulu, dan identify hardisk mana nak split..
- right click(kat disk yang nak di partitionkan) utk delete / create n so on
 

WMComm

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,845
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
gune disk management...

kalau pandai gune command prompt boleh gune command diskpart...

nak lebih senang...

- click start button
- right click kat computer
- select manage
- expand storage section dan select disk management
- pastikan backup hardisk tu dulu, dan identify hardisk mana nak split..
- right click(kat disk yang nak di partitionkan) utk delete / create n so on

bro CrusheD_LameR dah bantu.apa lagi tuan tanah,praktikkan dan post testi kat sini ek. :)paid
 

isixisixisisix

Active Member
Messages
1,127
Joined
Mar 12, 2007
Messages
1,127
Reaction score
0
Points
20
salam,


den baru je beli external HDD jenama buffolo 250 GB


masalahnya : camne nak buat partion???



sape2 bleh tolong???


untuk makluman, den guna vista




ermmmm kalau tak silap , rasanya kalau dalam Vista kena guna 3rd Party software la bro...klu tak silap software AcronisDisk Director.


Kalau dalam XP just guna disk management jer...

p/s: leceh ar vista neh...
 

Sasuke Kun

Fun Poster
Messages
647
Joined
Jul 10, 2008
Messages
647
Reaction score
0
Points
10
control panel-administrative tools-computer management-klik disk management..pastu pilih harddisk yg nak buat partition then format ler brp partition yg kita nak.sblm buat seua tu kena cucuk external harddisk dulu.. tu cara yg aku buat kt 250gb external harddisk aku.
 

Sasuke Kun

Fun Poster
Messages
647
Joined
Jul 10, 2008
Messages
647
Reaction score
0
Points
10
ermmmm kalau tak silap , rasanya kalau dalam Vista kena guna 3rd Party software la bro...klu tak silap software AcronisDisk Director.


Kalau dalam XP just guna disk management jer...

p/s: leceh ar vista neh...

aku buat partition guna Vista ok jer..pakai teknik disk managment gak..best vista ni..:)
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,692
Paid Membership
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,692
Reaction score
363
Points
131
ok... TQ semua :D:D:D


masalah setel :)cgrock
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register