• Forum searching, newly uploaded avatar and existing gif avatar currently not working properly. We are working on it.

Tolong... Camne nak buat partion dalam external HDD??

Recommended Brokers


Latest Threads

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Verified
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,678
Reaction score
355
Points
0
Location
AIA Public Takaful
salam,


den baru je beli external HDD jenama buffolo 250 GB


masalahnya : camne nak buat partion???



sape2 bleh tolong???


untuk makluman, den guna vista
 
Sponsored Post

WMComm

CG Top Poster Club
Verified
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,846
Reaction score
95
Points
0
Location
Anfield, Liverpool
lupa plak cara dia.adeh.kang salah ajar sesat jadinya. :))
sorry tuan tanah. :D
 

CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
0
gune disk management...

kalau pandai gune command prompt boleh gune command diskpart...

nak lebih senang...

- click start button
- right click kat computer
- select manage
- expand storage section dan select disk management
- pastikan backup hardisk tu dulu, dan identify hardisk mana nak split..
- right click(kat disk yang nak di partitionkan) utk delete / create n so on
 

WMComm

CG Top Poster Club
Verified
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,846
Reaction score
95
Points
0
Location
Anfield, Liverpool
gune disk management...

kalau pandai gune command prompt boleh gune command diskpart...

nak lebih senang...

- click start button
- right click kat computer
- select manage
- expand storage section dan select disk management
- pastikan backup hardisk tu dulu, dan identify hardisk mana nak split..
- right click(kat disk yang nak di partitionkan) utk delete / create n so on
bro CrusheD_LameR dah bantu.apa lagi tuan tanah,praktikkan dan post testi kat sini ek. :)paid
 

isixisixisisix

Active Member
Joined
Mar 12, 2007
Messages
1,127
Reaction score
0
Points
0
salam,


den baru je beli external HDD jenama buffolo 250 GB


masalahnya : camne nak buat partion???



sape2 bleh tolong???


untuk makluman, den guna vista



ermmmm kalau tak silap , rasanya kalau dalam Vista kena guna 3rd Party software la bro...klu tak silap software AcronisDisk Director.


Kalau dalam XP just guna disk management jer...

p/s: leceh ar vista neh...
 

Sasuke Kun

Fun Poster
Joined
Jul 10, 2008
Messages
647
Reaction score
0
Points
0
control panel-administrative tools-computer management-klik disk management..pastu pilih harddisk yg nak buat partition then format ler brp partition yg kita nak.sblm buat seua tu kena cucuk external harddisk dulu.. tu cara yg aku buat kt 250gb external harddisk aku.
 

Sasuke Kun

Fun Poster
Joined
Jul 10, 2008
Messages
647
Reaction score
0
Points
0
ermmmm kalau tak silap , rasanya kalau dalam Vista kena guna 3rd Party software la bro...klu tak silap software AcronisDisk Director.


Kalau dalam XP just guna disk management jer...

p/s: leceh ar vista neh...
aku buat partition guna Vista ok jer..pakai teknik disk managment gak..best vista ni..:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register