Tips untuk elak tinggal solat 5 waktu

CG Sponsors




ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
738
Points
166
Subuh - Kalau dah terjaga dalam pukul 5.30 atau 6.00 pagi tu, cepat-cepat la bangun dan mulut terus ucap Alhamdulillah. Ye la syukur Allah masih bagi peluang untuk kita sedut udara FREE yang Allah bagi kat kita.

Andai kata baru terjaga pukul 6.30 pagi, bangunnnnnn terus dan bersiap untuk solat. Kalau tidak pasti akan tinggal solat tu :(


Zohor - Konon banyak keje kat office tu. Ahh... kita nak takut dengan Allah atau takut Boss? Boss kita tu kalau tak solat, peluang untuk kita berdakwah :) Dah tu bila sedar dah masuk waktu zohor, khabar awal-awal kat boss kata satgi saya nak pegi solat jap.

Apa nak makan?? Makan la jangan sampai tak solat sudah !!!


Ops... nak kuar umah dah... huhu.. ok nanti sambung lagi... :)cgrock


[UPDATE]


ye saya datang ni.. :)

maaf la pening kepala hari ni... Ok2 jom kita sambung :)

Asar - Orait... balik keje kul brapa? 5 ptg? 5.30 ptg? dah sampai umah terus la siap-siap untuk solat. Takyah la nak buat alasan rehat kan badan lah, bagi peluh keringlah. alih-alih tertido sampai ke magrib... puas ati ke gitu hari-hari pegi cari rezeki Allah nak tanggung keluarga, tapi asar tak solat :(

Magrib - Hm... tahniah la sebab pandai bahagi masa untuk beriadah petang-petang :) Tapi pandai jugak la bahagi masa nak solat magrib. Contohnya balik dari padang tu awal la sikit dalam pukul 6.45 ptg ke... tak pun 6.50 ptg ke ... Hm... kalau takat jaga kesihatan je lebih, tapi solat magrib diabaikan, yakin ke takkan dapat penyakit? Ingat la... sihat sakit tu Allah punya hak tau ....

Isyak - Ha... ni confirm ramaiiiiiiii yang kerap tinggal solat. Ye la bagi yang ada business sendiri, selalu sangat balik lewat malam ke rumah. SIBUK dengan business la katakan... Syukur la Allah masih bagi peluang kat kita untuk sampai ke rumah. Allah sayangkan kita supaya kita balik sampai rumah, siap-siap untuk solat isyak dulu. Tapi tidak... :( Rehat dan terus rehat... Akhirnya tertidur dengan tak solat isyak... :(



Sahabat.... Aku Hanya Insan Biasa... Kita semua hanya insan biasa... Kita sama-sama perlukan kekuatan iman untuk terus hidup dengan aman kat dunia Allah ni. Dulu kita boleh kata bahawa hari ni aku di atas, esok mungkin kau di atas..

Tapi dengan keadaan dunia sekarang ni, saya boleh katakan bahawa, Sekarang saya berada di atas, tapi mungkin sekejap lagi saya berada di bawah :( So masa saya di bawah, saya mintak tolong sangat-sangat sahabat sekalian untuk tarik saya berada di atas bersama-sama :)

Wallahu a'alam...

Sila-sila kongiskan :)

:)cgrock
 
Last edited:
Sponsored Post

lah7257

Active Member
Joined
Mar 20, 2007
Messages
1,971
Reaction score
5
Points
25
Yang Asar punya tak de ke tips. Time asar je liat semacam je nak solat.
 

brozul

Super Active Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
8,469
Reaction score
28
Points
70
sahabat ahib, asar,magrib,isyak camne?
 

badrush

Super Active Member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
5,519
Reaction score
18
Points
65
dia bz tu...

jap gi dia sambung...
 

Kurma

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
4,219
Reaction score
95
Points
30
Subuh - Kalau dah terjaga dalam pukul 5.30 atau 6.00 pagi tu, cepat-cepat la bangun dan mulut terus ucap Alhamdulillah. Ye la syukur Allah masih bagi peluang untuk kita sedut udara FREE yang Allah bagi kat kita.

Andai kata baru terjaga pukul 6.30 pagi, bangunnnnnn terus dan bersiap untuk solat. Kalau tidak pasti akan tinggal solat tu :(


Zohor - Konon banyak keje kat office tu. Ahh... kita nak takut dengan Allah atau takut Boss? Boss kita tu kalau tak solat, peluang untuk kita berdakwah :) Dah tu bila sedar dah masuk waktu zohor, khabar awal-awal kat boss kata satgi saya nak pegi solat jap.

Apa nak makan?? Makan la jangan sampai tak solat sudah !!!


Ops... nak kuar umah dah... huhu.. ok nanti sambung lagi... :)cgrock
:):):)statement kaler ijau aku suka:)....
mula2 dlm hati kata..kalau tak makan tengahri tak ada tenaga...mcmmana nk solat kalau tak ada tenaga....so makan dulu...bila nk makan...ambil nasik dan lauk2 melebihi yg patut....kononnya nk bagi ada tenaga...walhalnya nasik dan lauk tur dh tahap maksimun...sambil makan sambil borak2..sambil minum air :D:D...lagi sempoi kalau ada isu dekat opis kar...atau isu politik kar...lagi kuat borak sambil makan...sedar tak sedar..perot dah overload..bila dah overload...lepak dulu kononnya nk bagi nasi turun dan mampat baru ada tenaga nk solat....lepak2 punya lepak nasik dah mampat dlm perot...maka bermulalah metabolisma yg tidak dijana dgn betul....so mulalah mata naik layu....dlm hati kata...lelap jap....so taklah bila solat zohor serupa lakukan qiamulai...so lelap dulu...bila dah lelap perot pon mampat...maka TGV pun bermula dlm lelap...layannnnn....tiba2 terasa ada org tepuk belakang....puhhhhh..gangu betoi org tengah syok layan TGV....ropa2 yg tepuk tur boss kita sambil tunjuk jam di dinding sudah 2.30 petang....tekejut berok dn tiba2 teringat solat tapi muka boss terbayang dlm mata lak~X(~X(...errrr nk solat kar nk cont keja...jam dah 2.30....aku kluar jam 1 tadi..errrrrr nk g solat... boss dh bagi masa yg cukup 1 ke 2 waktu lunch....mula fikir kembali budget time...makan 15 minit...solat 15 minit balance 30 minit masa pegi dn balik ke tempat makan.....cukup tur...tapi kenapa ari ni dan semalam dan mungkin besok besok selalu tak cukup masa.....salah boss...salah masa tak cukup...salah makan....salah berborak:-?:-?:-?

makan sekadar mungkin....Makan ala Nabi Muhammad s.a.w...:):):)
menghargai masa....jika tidak ia akan memotong seumpama pedang....
 
Last edited:

badrush

Super Active Member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
5,519
Reaction score
18
Points
65
:):):)statement kaler ijau aku suka:)....
mula2 dlm hati kata..kalau tak makan tengahri tak ada tenaga...mcmmana nk solat kalau tak ada tenaga....so makan dulu...bila nk makan...ambil nasik dan lauk2 melebihi yg patut....kononnya nk bagi ada tenaga...walhalnya nasik dan lauk tur dh tahap maksimun...sambil makan sambil borak2..sambil minum air :D:D...lagi sempoi kalau ada isu dekat opis kar...atau isu politik kar...lagi kuat borak sambil makan...sedar tak sedar..perot dah overload..bila dah overload...lepak dulu kononnya nk bagi nasi turun dan mampat baru ada tenaga nk solat....lepak2 punya lepak nasik dah mampat dlm perot...maka bermulalah metabolisma yg tidak dijana dgn betul....so mulalah mata naik layu....dlm hati kata...lelap jap....so taklah bila solat zohor serupa lakukan qiamulai...so lelap dulu...bila dah lelap perot pon mampat...maka TGV pun bermula dlm lelap...layannnnn....tiba2 terasa ada org tepuk belakang....puhhhhh..gangu betoi org tengah syok layan TGV....ropa2 yg tepuk tur boss kita sambil tunjuk jam di dinding sudah 2.30 petang....tekejut berok dn tiba2 teringat solat tapi muka boss terbayang dlm mata lak~X(~X(...errrr nk solat kar nk cont keja...jam dah 2.30....aku kluar jam 1 tadi..errrrrr nk g solat... boss dh bagi masa yg cukup 1 ke 2 waktu lunch....mula fikir kembali budget time...makan 15 minit...solat 15 minit balance 30 minit masa pegi dn balik ke tempat makan.....cukup tur...tapi kenapa ari ni dan semalam dan mungkin besok besok selalu tak cukup masa.....salah boss...salah masa tak cukup...salah makan....:-?:-?:-?

makan sekadar mungkin....Makan ala Nabi Muhammad s.a.w...:):):)
menghargai masa....jika tidak ia akan memotong seumpama pedang....

salah diri sendiri..

lu pikir la sendiri...
 

building

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2007
Messages
9,831
Reaction score
57
Points
70
:):):)statement kaler ijau aku suka:)....
mula2 dlm hati kata..kalau tak makan tengahri tak ada tenaga...mcmmana nk solat kalau tak ada tenaga....so makan dulu...bila nk makan...ambil nasik dan lauk2 melebihi yg patut....kononnya nk bagi ada tenaga...walhalnya nasik dan lauk tur dh tahap maksimun...sambil makan sambil borak2..sambil minum air :D:D...lagi sempoi kalau ada isu dekat opis kar...atau isu politik kar...lagi kuat borak sambil makan...sedar tak sedar..perot dah overload..bila dah overload...lepak dulu kononnya nk bagi nasi turun dan mampat baru ada tenaga nk solat....lepak2 punya lepak nasik dah mampat dlm perot...maka bermulalah metabolisma yg tidak dijana dgn betul....so mulalah mata naik layu....dlm hati kata...lelap jap....so taklah bila solat zohor serupa lakukan qiamulai...so lelap dulu...bila dah lelap perot pon mampat...maka TGV pun bermula dlm lelap...layannnnn....tiba2 terasa ada org tepuk belakang....puhhhhh..gangu betoi org tengah syok layan TGV....ropa2 yg tepuk tur boss kita sambil tunjuk jam di dinding sudah 2.30 petang....tekejut berok dn tiba2 teringat solat tapi muka boss terbayang dlm mata lak~X(~X(...errrr nk solat kar nk cont keja...jam dah 2.30....aku kluar jam 1 tadi..errrrrr nk g solat... boss dh bagi masa yg cukup 1 ke 2 waktu lunch....mula fikir kembali budget time...makan 15 minit...solat 15 minit balance 30 minit masa pegi dn balik ke tempat makan.....cukup tur...tapi kenapa ari ni dan semalam dan mungkin besok besok selalu tak cukup masa.....salah boss...salah masa tak cukup...salah makan....salah berborak:-?:-?:-?

makan sekadar mungkin....Makan ala Nabi Muhammad s.a.w...:):):)
menghargai masa....jika tidak ia akan memotong seumpama pedang....
nak lebey afdhal, g arr solat dulu baru makan... gpun zohor dah awal skrang..
 

felix

Active+ Member
Joined
Mar 9, 2006
Messages
3,170
Reaction score
7
Points
25
bagi aku tip tuk x tinggal solat..slalu ingat mati..
tip lain:-
asar-->aku slalu solat 5pm so dh jd kebiasaan...korang pun patut set satu masa tuk solat.

magrib --> lepas mandi terus solat..senang je kn

isyak -->lepas abis tgk berita TV3 terus solat...
 

Kurma

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
4,219
Reaction score
95
Points
30
nak lebey afdhal, g arr solat dulu baru makan... gpun zohor dah awal skrang..
itu yg terjadi skrg...ramai pekerja2 di mesia semakin obesiti secara tak sedari....taksub kepada makan..dan ramai yg tak moderate masa:D:D:D...kita boleh beratkan sarapan pagi....dan kurangkan lunch sekadar perlu...dan kembali beratkan sarapan sebelah petang sebelum maghrib ( Ini sunnah juga ) dan hampir tiada makanan berat sebelah malam....:):):)
Sebenarnya waktu zohor mengajar kita manage time management secara bijak tanpa mencuri waktu kerja.....juga mengurus cara kita berdiet....sb bila waktu kerja ( bukan waktu rehat 1 - 2 ) kalau nk dirikan solat kena minta izin dr boss atau majikan terlibih dahulu mngikut hukum mungkin kita tak perasan atau terlepas pandang walaupun solat itu wajib....:):)

Semasa aku buat penilaian dan kaji selidik dalam ceramah......ramai yg boleh menulis peraturan yg ingin dipatuhi....ramai yg boleh berlisan mengata itu dan ini....tetapi sedar tak sedar ramai yg kontra apa yg di tulis dan apa yg di perkatakan.....tapi ramai yg tak sedar waktu zohor jika di pratik dgn masa yg moderate membuat kita dlm kumpulan yg pentingkan masa dan produktiviti berganda....
dan kebanyakkan mereka ini tepat masa dan berterusan tepat masa diri solat pd waktu lain
 
Last edited:

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
738
Points
166
sahabat ahib, asar,magrib,isyak camne?
ye saya datang ni.. :)

maaf la pening kepala hari ni... Ok2 jom kita sambung :)

Asar - Orait... balik keje kul brapa? 5 ptg? 5.30 ptg? dah sampai umah terus la siap-siap untuk solat. Takyah la nak buat alasan rehat kan badan lah, bagi peluh keringlah. alih-alih tertido sampai ke magrib... puas ati ke gitu hari-hari pegi cari rezeki Allah nak tanggung keluarga, tapi asar tak solat :(

Magrib - Hm... tahniah la sebab pandai bahagi masa untuk beriadah petang-petang :) Tapi pandai jugak la bahagi masa nak solat magrib. Contohnya balik dari padang tu awal la sikit dalam pukul 6.45 ptg ke... tak pun 6.50 ptg ke ... Hm... kalau takat jaga kesihatan je lebih, tapi solat magrib diabaikan, yakin ke takkan dapat penyakit? Ingat la... sihat sakit tu Allah punya hak tau ....

Isyak - Ha... ni confirm ramaiiiiiiii yang kerap tinggal solat. Ye la bagi yang ada business sendiri, selalu sangat balik lewat malam ke rumah. SIBUK dengan business la katakan... Syukur la Allah masih bagi peluang kat kita untuk sampai ke rumah. Allah sayangkan kita supaya kita balik sampai rumah, siap-siap untuk solat isyak dulu. Tapi tidak... :( Rehat dan terus rehat... Akhirnya tertidur dengan tak solat isyak... :(



Sahabat.... Aku Hanya Insan Biasa... Kita semua hanya insan biasa... Kita sama-sama perlukan kekuatan iman untuk terus hidup dengan aman kat dunia Allah ni. Dulu kita boleh kata bahawa hari ni aku di atas, esok mungkin kau di atas..

Tapi dengan keadaan dunia sekarang ni, saya boleh katakan bahawa, Sekarang saya berada di atas, tapi mungkin sekejap lagi saya berada di bawah :( So masa saya di bawah, saya mintak tolong sangat-sangat sahabat sekalian untuk tarik saya berada di atas bersama-sama :)

Wallahu a'alam...

Sila-sila kongiskan :)

:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register