Tips Kekalkan kelajuan Broadband (untuk yang abis limit)

CG Sponsors




along313

Active Member
Joined
Aug 20, 2006
Messages
2,480
Reaction score
76
Points
30
Assalamualaikum..

maaf kalu cara ni dah ade sblum ni kt cg sbb dah try search tp tak jupe lak ade org yg share.

ok mula2 korang buat macam ni.

1. klik start > run/search program and files
2. taip cmd > enter

akan keluar command prompt

3. taip ipconfig/all

akan terpapar segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns.

perhatikan description connection.pastikan korang perhatikan ip yang broadband punye.jangan silap.
kemudian tengok gateway atau dns server tu.

4.taip nombor gateway atau dns server tu

cth: korang taip

ping 10.176.44.70 -t

5.kemudian enter

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.
dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan proses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page. (kadang2 akan lagg gak skit).

kalau malas nak taip setiap kali nak ping.just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat
then double klik bile setiap kali nak ping

@echo off
cd\
ping 10.176.44.70 -t

*gantikan 10.176.44.70 dengan [email protected] broadband korang.

ak dah buat speed kt maxis broadband aku terus jadi laju balik dan stabil speed dia....
padahal dah lebih limit.

:)

Harap membantu korang sume. caiyok..


SOURCE
forum.putera.com
gempak.org
 
Sponsored Post

T2T

Super Active Member
Joined
Apr 16, 2008
Messages
6,927
Reaction score
113
Points
73
Assalamualaikum..

maaf kalu cara ni dah ade sblum ni kt cg sbb dah try search tp tak jupe lak ade org yg share.

ok mula2 korang buat macam ni.

1. klik start > run/search program and files
2. taip cmd > enter

akan keluar command prompt

3. taip ipconfig/all

akan terpapar segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns.

perhatikan description connection.pastikan korang perhatikan ip yang broadband punye.jangan silap.
kemudian tengok gateway atau dns server tu.

4.taip nombor gateway atau dns server tu

cth: korang taip

ping 10.176.44.70 -t

5.kemudian enter

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.
dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan proses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page. (kadang2 akan lagg gak skit).

kalau malas nak taip setiap kali nak ping.just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat
then double klik bile setiap kali nak ping

@echo off
cd\
ping 10.176.44.70 -t

*gantikan 10.176.44.70 dengan [email protected] broadband korang.

ak dah buat speed kt maxis broadband aku terus jadi laju balik dan stabil speed dia....
padahal dah lebih limit.

:)

Harap membantu korang sume. caiyok..


SOURCE
forum.putera.com
gempak.org
boleh cuba.. :) :)cgrock
 

bangsi

Banned
Joined
Jul 11, 2008
Messages
1,177
Reaction score
3
Points
25
bro, aku guna digi...
bila aku try ping dua2 gateway & dns server, dua2 kuar timed out.....

leh tolong....

kalau ok, leh teruskan donlod movie nih...
 

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,190
Reaction score
1,041
Points
1,101
Jgn bil aku tetiba mencanak sudah..thx sharing
 

elmyda

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2007
Messages
9,552
Reaction score
157
Points
73
bkn tiap2 x kita ping akan send data ke? klau direct ping 24hours tk berenti silap2 kang hbs quota bandwith limit o00..
 

RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
tq tt share...hehehe
 

along313

Active Member
Joined
Aug 20, 2006
Messages
2,480
Reaction score
76
Points
30
Jgn bil aku tetiba mencanak sudah..thx sharing
cuba je dulu, kalu mencanak kena pose le gayanye :D, ni utk broadband yg fix bayarannya so takkan dorg nak cas kita lebih kan.
 
Last edited:

along313

Active Member
Joined
Aug 20, 2006
Messages
2,480
Reaction score
76
Points
30
bro, aku guna digi...
bila aku try ping dua2 gateway & dns server, dua2 kuar timed out.....

leh tolong....

kalau ok, leh teruskan donlod movie nih...
stakat ni ramai yg cuba kt maxis dan celcom, digi tu tak pasti lak, try guna ip prefered digi lak, tgk ape jadi nanti.
 

along313

Active Member
Joined
Aug 20, 2006
Messages
2,480
Reaction score
76
Points
30
bkn tiap2 x kita ping akan send data ke? klau direct ping 24hours tk berenti silap2 kang hbs quota bandwith limit o00..
sbb tu dah maklum utk yg abis limit tu, kalu limit ada lagi guna biasa pun takpe :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register