tips jaga kereta auto transmission

CG Sponsors




2poi

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2008
Messages
743
Reaction score
0
Points
50
tolong aku bg tips n petua nak jaga kereta auto trans. supaya dalam keadaan baik sentiasa?:D
 
Sponsored Post

fadel

Active+ Member
Joined
Mar 19, 2007
Messages
3,016
Reaction score
60
Points
35
hehehehe!!..sabo je r..ak cian sama kamu...:)mmmm!...penjagaan keta auto sama je ak fikir..:-?...jaga mcm keta manual.....yg best nye masa jem xyah nk sibuk2 tuko gear..pas2 kalo ikut highway..tgn kiri siap bole...faham aje lah...


. .ak nak kongsi 2 tips aje.. lebih kurang macam ni lah tips yang mampu di beri k!:-



1. Kereta Auto ni "manja' gearbox die. . . so yg tu yg paling penting nak jaga.

Pertama tamanye minyak gearbox kena jaga. . . pakai minyak yang direkomen ole pengeluar saja kalau tukar pon. . . juga yang disyorkan sahaja . . . selalu check bila time kena tukar. . . tukar. . jangan tunggu lama3x.. nanti lama3.. gearbox anda kong daa.!:)):D



2. Cara nak check minyak gear box tu . . . dia ada apa nama entah yg mcm nak check minyak hitam tu. . . kecik je kat ngan gearbox. . . cabut tu nngok. . . pasti minyak tu



a. Kaler dia still kaler asal. .

.. .cth mcam minyak transmission proton punya kaler merah. . . pastikan die masih merah. . ..


b. cuba bau. (nie kalo tak tao ak pon tao..!). . pastikan takde bau hangit. . . kalau ada bau trbakar tu. . . kena buat someseting la. . . tuk gearbox tahan lebih lama.


c. Kalau dia bwah paras minimum jganlah bawak keta tu. . . pastikan dia melebihi paras minimum. . .kalo tak habis hancur gigi2x.. gearbox. . . jalan tak sampai 1 km dah sangkut kereta tak bley gerak. . . nak gearbox baru. . . meleleh air mata bro.:((

d. Keta Auto ni tak bley nak aggresive sangat mcam manual. . . sapa pakai auto terpaksalah terima hakikat ni . . . nak2x..
. . . kelajuan die nngok dlam buku manual. . . die ada max kelajuan tuk setiap gear mengikut spec kenderaan. . .

e. kalau time berhentikat.. trafic light . . masukkan le ke gear N. . . . jangan dok biar die duk kat D tu. . . dlam gearbox tu lingat die brpusing. . . bagi la die rest sikit. . .



.....lebey kureng mcam 2.. lah tips2x tuk auto nie . . .nak lebey tao kena tanya otai2x...laen. !!!




...p/s: kalo perati keta2 mahal..seme pkai auto...BMW...MERC..AUDI..hmmmm
 

fadel

Active+ Member
Joined
Mar 19, 2007
Messages
3,016
Reaction score
60
Points
35
sori doblepost
 
Last edited:

asrul07

Active+ Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
3,055
Reaction score
3
Points
25
good tips..bagus maintenance,jimat belanja
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Aku tukar setahun sekali...
 

azrine

Legendary Member
Joined
Jul 22, 2008
Messages
14,535
Reaction score
560
Points
166
Aku tukar setahun sekali...
sama ngan aku..setahun sekali..

but aku punya ATF kali ni dah melebihi setahun 3 bulan..

alhamdullilah..mechanic aku..si Ah Tee kata ok lagi..fenin betui ler aku..nak tukar..dia kata jangan..cam ner tu..


:)cgrock
 

mtjeneym

Fun Poster
Joined
Jul 12, 2008
Messages
997
Reaction score
2
Points
15


sama ngan aku..setahun sekali..

but aku punya ATF kali ni dah melebihi setahun 3 bulan..

alhamdullilah..mechanic aku..si Ah Tee kata ok lagi..fenin betui ler aku..nak tukar..dia kata jangan..cam ner tu..


:)cgrock
Tukar je...... ape yang kita buat ni elokkan benda yang elok :):):)

bazirkan seratus lebih je tapi kalau dah kong ribu riban habis nak repair, lepas tu kau pergi jumpa Ah Tee lagi banyak senang la dia punya hati:)):)):))

dah pakai kereta auto 6 tahun.. aku amalkan tukar minyak tiap 20 000KM, dalam manual cakap tukar tiap 40 000KM,

cam aku cakap tadi elokkan menda yang elok tak salah kan:-?:-?:-?:-?
 

taurusboyz90

Legendary Member
Joined
Apr 20, 2008
Messages
10,017
Reaction score
119
Points
123
hehehehe!!..sabo je r..ak cian sama kamu...:)mmmm!...penjagaan keta auto sama je ak fikir..:-?...jaga mcm keta manual.....yg best nye masa jem xyah nk sibuk2 tuko gear..pas2 kalo ikut highway..tgn kiri siap bole...faham aje lah...


. .ak nak kongsi 2 tips aje.. lebih kurang macam ni lah tips yang mampu di beri k!:-



1. Kereta Auto ni "manja' gearbox die. . . so yg tu yg paling penting nak jaga.

Pertama tamanye minyak gearbox kena jaga. . . pakai minyak yang direkomen ole pengeluar saja kalau tukar pon. . . juga yang disyorkan sahaja . . . selalu check bila time kena tukar. . . tukar. . jangan tunggu lama3x.. nanti lama3.. gearbox anda kong daa.!:)):D



2. Cara nak check minyak gear box tu . . . dia ada apa nama entah yg mcm nak check minyak hitam tu. . . kecik je kat ngan gearbox. . . cabut tu nngok. . . pasti minyak tu



a. Kaler dia still kaler asal. .

.. .cth mcam minyak transmission proton punya kaler merah. . . pastikan die masih merah. . ..


b. cuba bau. (nie kalo tak tao ak pon tao..!). . pastikan takde bau hangit. . . kalau ada bau trbakar tu. . . kena buat someseting la. . . tuk gearbox tahan lebih lama.


c. Kalau dia bwah paras minimum jganlah bawak keta tu. . . pastikan dia melebihi paras minimum. . .kalo tak habis hancur gigi2x.. gearbox. . . jalan tak sampai 1 km dah sangkut kereta tak bley gerak. . . nak gearbox baru. . . meleleh air mata bro.:((

d. Keta Auto ni tak bley nak aggresive sangat mcam manual. . . sapa pakai auto terpaksalah terima hakikat ni . . . nak2x..
. . . kelajuan die nngok dlam buku manual. . . die ada max kelajuan tuk setiap gear mengikut spec kenderaan. . .

e. kalau time berhentikat.. trafic light . . masukkan le ke gear N. . . . jangan dok biar die duk kat D tu. . . dlam gearbox tu lingat die brpusing. . . bagi la die rest sikit. . .



.....lebey kureng mcam 2.. lah tips2x tuk auto nie . . .nak lebey tao kena tanya otai2x...laen. !!!




...p/s: kalo perati keta2 mahal..seme pkai auto...BMW...MERC..AUDI..hmmmm
thanks for the tips..amat berguna bagi aku yang baru ada kete ni:))
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
aku nak tambah sket boley tak? hehehe.......

ok.....awal pagi time korang nak turun keja/pegi mana2......

1. stat enjin.......
2. biar enjin tue idle seketika.......kasi fanas sket.....
3. ok.....korang masuk keta, kan?
4. tekan pedal brek tue........
5. dari P, shift gear lever ke R.....pedal brek jgn kasi lepas dulu......
6. dari R, shift gear lever ke N.....teruskan tekan pedal brek tue...
7. dari N, shift gear lever ke D....pedal brek jgn kasi lepas......

8. teruskan prosedur ini sampai ke gear yg paling bawah skali.....
9. pastue, shift balik gear lever tue ke P....

note...jarak masa pertukaran gear tue kasi la dalam masa 2 saat....jgn luper tau......pedal brek tue kasi tekan, throttle jgn usik.....

tujuan prosedur nih utk mempastikan sumer plat ratio, gear, bearing dalam transmisi automatik tue kena ngan ATF......time kiter parking keta auto lebih dari 6 jam, gerenti memang ada part yg agak kering, so ngan prosedur tue, sumer parts dalam box tue mendapat pelinciran dari ATF tue....

pas sumer prosedur tue korang dah buat, ok, boley pakai keta seperti biasa.....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register