BTC USD 49,326.7 Gold USD 1,783.34
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tip Mudah Lipat Dan Susun Baju Anak Dengan Kemas, Barulah Sedap Mata Memandang!

Fiezpro84

Super Active Member
Messages
5,408
Paid Membership
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,408
Reaction score
641
Points
151
Berikut adalah perkongsian seorang ibu, Zuera Burn di Facebooknya untuk tip dan rujukan buat semua.

Langkah Pertama


wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


keluarkan semua pakaian dan kumpulkan di satu tempat yang paling lapang dalam rumah. Lepas tu asingkan ikut tuan baju atau kegunaan termasuk pakaian dalam,stokin,tudung,tuala dan cadar even langsir pun serta kain untuk lap habuk,meja dan sebagainya.

Langkah Kedua

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Wujudkan bakul untuk setiap ahli rumah sebenarnya lebih senang. Selepas proses pertama fokus kepada 1 ahli rumah dan buat penilaian kepada baju sama ada masih perlu atau tidak. Jika pakai hanya setahun sekali anda fikirlan tempat yang sesuai mana nak letak baju tu asingkan pakaian malam,siang,sekolah,sukan dan lain2 ikut keperluan so nanti bila dah siap kita nampak banyak mana baju yang kita ada untuk sesuatu keperluan. Contohnya tudung selepas kita dah asingkan nanti anda akan nampak banyaknya bilangan tudung itu untuk satu2 warna. So nampak tak anda cenderung kepada warna apa. Sampaikan ada satu warna sampai 20pcs so nanti shopping jangan beli dahh warna tu okay, selepas ni boleh fokus kepada almari masing2 pula ye..

Langkah Ketiga

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Langkah ketiga: belajar cara lipat baju yang betul bulan gulung2 sumbat jer ye sebab saya pernah tengok ibu anak 5 dah dia lipat baju gulung dan sumbat jerr memang takde kebas dan gosok2 pun pada baju� kesian plak tengok

Ok ade pelbagai cara lipat baju.. tengok almari lebar mana untuk satu2 bahagian..ok sila belajar ye nak guna alat ni pun boleh, dulu saya wujudkan alat ini utk setiap anak tapi since dah pandai lipat tanpa alat ni saya let go dah semua so hasil dari ini juga boleh bagi anak kemahiran lipat kain tau

Langkah Keempat

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Untuk ruang yang besar biasanya laci laaa cadangan saya buat macam ni blh DIY guna kotak jer atau bakul ikut kreativiti anda la

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Yang ni almari guna kaedah macam laci jugak cuma tegakkan bakul ke bahagian belakang almari laaa....ikut kreativiti masing2 ye

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Yang ni almari macam ni so tak perlu guna bakul pun ok lagi mudah

Langkah Kelima

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Ok selesai kemas baju dalam almari tadi ada laa baju yang tak muat, koyak,rosak,nak buang,nak sedekah boleh laa packing macam ni..siap label lagi senang....

Langkah 6

Tudung macam mana nak simpan??? Ni ada contoh pelbagai gaya nak simpan boleh buat ikut kesesuaian ruang yang anda ada..

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Untuk tudung awning ini cara yang paling sesuai kalau kita gulung nanti agak2 anda pakai tak kalau gulung so better kena show laaa sbb kita nampak depan mata

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Ini pulak shawl atau bawal susun macam ni guna penyangkut kecik tu..ada jual kat kedai2 yg jual alat utk peniaga sila cari murah jerr xsampai 50 sen satu beli borong lagj murah

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Guna bakul macam ni pun ok jugak tau tapi pastikan anda nampak tudung tu sbb sexara psikologinya bila kita nampak kita pakai kalu tak nampak mmg tak pakai laaa

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Ok ada lagi 2 kaedah dalam gambar ni sama ada nak kepit dengan hanger yg ade penyepit tu atau guna loop tu yg bulat2 tu tapi honestly saya tak suka pakai yang lubang2 tu sebab awning rosak jugak dan tudung berkedut

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Yang ni sesuai utk tudung yang awning lembut sangkut nanti ready utk dipakai

Langkah 7

Yang ni pula tips urus baju sekolah anak-anak dan baju kerja suami/isteri

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Sediakan baju sepasang sehari dan cukup untuk seminggu kalau saya 5 pasang seorang laaaa dan bila 5 orang jadilah 25 pasang seminggu tahun depan 30 pasang untuk anak2 sila jangan pengsan dulu ye

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Ok ni tips semasa menggosok..sila buat pengkhususan setiap kali buat apa2 tugas contohnya bila gosok kain gosok semua kainnnn jer dan bila gosok seluar gosok seluar jerrrr baru lebih cepat dan sistematik laaa kerjabuat kita

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Saya buat macam ni...baju,seluar,tie,singlet dan underwear so bila anak2 dah siap mandi ambik 1 hanger siap ada semua kat situ kan senang

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Untuk baju suami dan saya pun siap2 dahh macam baju anak2 jugak tapi untuk diri sendiri special sikit sebab bila nak pakai tu tetiba eh eh nak pakai tudung ni laa tak nak laa yang tu (standard bagi wanita lain jugak kan) so saya dah siap sangkut dan iron semua tudung tu hehehehee

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Kalau tak muat tempat sangkut guna cara ni..pembuka tin tu letak situ hehehe jimat ruang kan?

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Ni kalau ade ruang anda boleh letak macam ni ...kemas,tersusun dan cantik kan?

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Atau wujudkan satu bilik atau ruang persalinan macam ni pun okay kan

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Kaedah ni pun menarik tau...tulis hari so anak2 tak tertukar laaa....sila cuba baru tahu sesuai ke tak

Langkah kelapan

Ruang persalinan atau bilik khas untuk letak semua baju dan keperluan pakaian. Ada orang suka buat macam ni.. ada orang tak suka...saya suka yang macam ni lagi senang nak urus sebab di satu ruang sahaja... tapi sebab tak cukup ruang even dah 5 bilik so kita guna kaedah lain laaa hehehe...ini sekadar idea kalau boleh ikut silalah cuba kalu takleh ikut gunalah kaedah lain yang sesuai dengan situasi dan keperluan masing2 ye...

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Penyangkut ni berlambak kat Ikea sila cari dan susun ikut kreativiti anda laaa yeee

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Atau boleh tempah lagi best sebab ikut ukuran ruang bilik kita

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Atau boleh guna yang dah siap jual macam ni..yang ni boleh sangkut 100pcs tudung heheehe

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Ini pula tong yang saya guna sebelum ni utk letak barang2 yang tak digunakan sangat atau lebihan laa contohnya baju2 baru tapi tak pakai sebab tak muat,baju baby yang dah tak muat, segala topi dan songkok yang jarang dipakai,paper bag yang cantik2 dan mahal sayang nak guna, baju2 yang guna setahun sekali dan macam2 lagi laaa...tp semua tong ni saya dah let go sbb dah ada kabinet heheehe so anda yang takde ruang boleh laaa gina kaedah ni lagi kemas tak nampak serabut laaaa

wanita ini kongsi cara mudah lipat dan susun baju anak


Ini rupa kalau guna kaedah sangkut2 ni tapi pada saya ade kekangan sebab nanti berhabuk tapi anda boleh gunakan kreativiti anda untuk tutup bahagian atas tu ye sama ada letak papan dan boleh letak barang yang simpan dalam tong atas tu makesure susun kemas dan rapi baru nampak kemas tau

Selamat mencuba!

Sumber : Zuera Burn
 
Sponsored Post

stuck

Active+ Member
Messages
4,336
Joined
Apr 12, 2007
Messages
4,336
Reaction score
213
Points
33
memerlukan kerajinan sgt ni kalau nk buat mcm tu..
 

pudins70

Super Active Member
Messages
9,193
Joined
Mar 28, 2011
Messages
9,193
Reaction score
980
Points
121
Aku kerah saja semua anak-anak lipat baju sekali dengan baju aku sendiri.
Setakat ni, semuanya berjalan lancar.
 

TT

CG Super Hardcore Club
Messages
161,973
Top Poster #4
Joined
Jan 13, 2009
Messages
161,973
Reaction score
22,075
Points
1,671
Nampak kt fb servis lipat baju

FB_IMG_1634903017498.jpg
 

TT

CG Super Hardcore Club
Messages
161,973
Top Poster #4
Joined
Jan 13, 2009
Messages
161,973
Reaction score
22,075
Points
1,671
Lipat sahaja. Siap iron rm1 sehelai.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
325,239
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
325,239
Reaction score
16,648
Points
2,376
Aku kerah saja semua anak-anak lipat baju sekali dengan baju aku sendiri.
Setakat ni, semuanya berjalan lancar.

Sama la kita bang
Teman org rmh lipat baju sekali
Janji semua terlipat
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
325,239
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
325,239
Reaction score
16,648
Points
2,376
Nampak kt fb servis lipat baju

FB_IMG_1634903017498.jpg

Punya la ramai yang tak sempat
Mungkin malas nak lipat baju
Tu boleh terfikir servis gini
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Messages
35,063
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,063
Reaction score
2,493
Points
201
Punya la ramai yang tak sempat
Mungkin malas nak lipat baju
Tu boleh terfikir servis gini

Sebab masa.. keje je da amik magrib.. sabtu half day keje.. bayangkan yg keje 12jam .. seminggu sehari cuti
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
325,239
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
325,239
Reaction score
16,648
Points
2,376
Sebab masa.. keje je da amik magrib.. sabtu half day keje.. bayangkan yg keje 12jam .. seminggu sehari cuti

Yang jenis kerja gitu
Memang penat
Baju pun dobi je
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Messages
35,063
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,063
Reaction score
2,493
Points
201
Yang jenis kerja gitu
Memang penat
Baju pun dobi je

Trend keje skrg.. kontrak.. permenant jawatan da kurg ada...

Waktu kerja plak nak Cari yg sabtu ahad cuti pon da makin sukar.. so kita akan facing long hours waktu bekerja... Dan gaji minimum kekal rendah sampai kiamat
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register