Timbalan Perdana Menteri Sementara (Muhyiddin) umum RM2j untuk persatuan, penulis

CG Sponsors
haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
442
Points
136
Bernama
11:25AM Apr 15 2013

Sejumlah RM2 juta akan disalurkan kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bagi membantu penulis menghasilkan karya bermutu.
Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata peruntukan khas itu akan diguna bagi melaksanakan lima inisiatif membina bakat dan kemahiran penulis di negara ini.

"Saya melihat golongan penulis, khususnya menerusi persatuan-persatuan penulis di negara kita telah memainkan peranan penting dalam proses pembinaan negara bangsa.

"Golongan penulis di negara kita perlu terus dibela supaya mereka dapat menyumbang secara lebih bermakna terhadap usaha membina sebuah masyarakat yang maju, berilmu dan bersatu padu," katanya pada majlis ramah mesra bersama penulis, di Kuala Lumpur hari ini.

Lima inisiatif itu termasuk memberi bantuan kewangan RM10,000 kepada setiap persatuan penulis untuk membiayai program pembudayaan bahasa dan sastera, bantuan khas RM5,000 kepada penulis yang berminat menerbit dan memasarkan karya mereka serta membiayai kos menjalani program latihan luar negara.

Peruntukan itu juga diguna untuk membekalkan buku sastera ke perpustakaan sekolah dan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan menjadikan Hadiah Sastera Perdana Malaysia sebagai acara tahunan bermula tahun ini berbanding dwi-tahunan sebelum ini.

Muhyiddin turut menyarankan DBP dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) mengkaji semula program-program yang berpotensi melonjakkan penghasilan karya penulis dalam semua bidang.

Beliau berkata kerajaan BN amat menghargai peranan para penulis yang telah memberikan sumbangan besar terhadap usaha mewujudkan sebuah masyarakat yang maju, berilmu dan bersatu padu.

Katanya, untuk memastikan bidang penulisan dalam pelbagai genre terus berkembang seiring dengan kemajuan pesat negara, kerajaan akan terus membantu golongan penulis menerusi pemberian insentif, dana dan program latihan penulis muda.

"Bagi pihak kerajaan, usaha murni ini perlu sentiasa disokong supaya cita-cita mewujudkan sebuah negara maju beracuan sendiri dapat dicapai," katanya.

Justeru, beliau mahu penulis dan kerajaan sentiasa bersama-sama berganding bahu membina sebuah negara bangsa bertamadun tinggi melalui industri penulisan dan perbukuan negara.

Katanya, kerajaan bersedia menerima cadangan penambahbaikan dasar mahupun program bagi menjaga kebajikan penulis meliputi kemudahan berkarya, insentif, kebajikan dan pengiktirafan.

Dalam ucapannya, beliau turut menarik perhatian mengenai kejayaan pelaksanaan program transformasi kerajaan khususnya dalam bidang pendidikan termasuk pelaksanaan Pelan Induk Pendidikan Malaysia (2013-2015) yang sedang dan akan terus dilaksanakan jika BN terus diberi mandat.

Turut hadir Ketua II Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena) dan Ketua Pengarah DBP Dr Awang Sariyan.

- Bernama

http://www.malaysiakini.com/news/226808
 
Sponsored Post

pecot85

CG Top Poster Club
Joined
Jan 11, 2009
Messages
27,973
Reaction score
826
Points
161
ramai lagi yang x makan
 

jejantas

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2007
Messages
24,648
Reaction score
919
Points
161
Tuh umum th pkai duit dia menabung ker? Kalo duit negara dia x layak nak umum waktu nih ....... Sprm tgh tido ke waktu nih?
 

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,887
Reaction score
8,265
Points
716
najib umum RM 4 juta untuk SIKH ... :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register