BTC USD 57,200.3 Gold USD 1,787.69
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tiga politeknik akan dinaik taraf: Mohd Khaled

alisha_qistina

Super Active Member
Messages
6,412
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,412
Reaction score
257
Points
81
PUTRAJAYA - Tiga buah politeknik akan dinaik taraf mulai tahun depan bagi membolehkan politeknik berkenaan menyediakan kursus diploma lanjutan.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia juga adalah satu pendekatan awal sebelum politeknik itu dinaik taraf menjadi universiti.

"Kalau kita lihat di luar negara sudah ada politeknik diikhtiraf dan menyediakan kursus di peringkat lebih tinggi daripada diploma. Ini memandangkan sistem politeknik penting untuk meningkatkan sektor teknikal dan vokasional di negara ini.

"Kementerian juga tidak mahu pendidikan di politeknik hanya tersekat sehingga di tahap diploma sahaja malah politeknik juga akan dijadikan sebagai pusat Penyelidikan dan Pembangunan (R&D)," katanya kepada pemberita selepas Perhimpunan Bulanan kementerian, hari ini
 
Sponsored Post

vtec

Fun Poster
Messages
516
Joined
Jun 3, 2007
Messages
516
Reaction score
3
Points
15
tapi nama tak syok diploma lanjutan...walaupun sama level ngan degree
 

sonche

Super Active Member
Messages
8,432
Paid Membership
Joined
Nov 22, 2006
Messages
8,432
Reaction score
50
Points
70
pendapat aku, naikkan taraf pengajian akademik dulu. takyah nak sibuk upgrade nama kepada university.

Contoh : Massachusetts Institute of Technology (MIT), diorang utamakan kualiti akademik daripada duk sibuk nak upgrade NAMA kepada UNIVERSITY.
 

Dzil77

Active Member
Messages
1,908
Joined
Dec 7, 2007
Messages
1,908
Reaction score
1
Points
20
Politeknik Ungku Omar, Ipoh dari dulu kata nak naik taraf tapi xder gak!... poly pertama di mlaysia nih!... :)paid
 

lutttfi

Permanently Banned - Multiple ID
Messages
7,423
Joined
Dec 26, 2007
Messages
7,423
Reaction score
58
Points
70
harap2 ader perkhabaran gembira hari nie..
PUO maybe kan di jadikan Universiti hari nie..
tnggu news jer~ :)paid
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register