BTC USD 23,306.4 Gold USD 1,930.23
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Tiada perarakan Hari Kebangsaan 31 Ogos 2020 - zahirkan patriotisme di media sosial

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,312
Joined
Apr 15, 2012
Messages
34,312
Reaction score
2,924
Points
266
Awards
1
Logo-2020-1.jpg.webp

AGENDANASIONAL

banner-Portal-SK-Jalur-Gemilang-F.jpg


KUALA LUMPUR, 21 OGOS: Kementerian Komunikasi dan Multimedia hari ini menyeru rakyat di negara ini agar menghidupkan suasana sambutan Hari Kebangsaan yang akan disambut pada 31 Ogos ini dengan penuh semangat patriotik sekalipun negara sedang berdepan ancaman pandemik Covid-19.

Menterinya Datuk Saifuddin Abdullah berkata walaupun tiada perarakan Hari Kebangsaan diadakan pada tahun ini, rakyat boleh meraikan sambutan secara kreatif dan berkongsi gambar atau video menerusi media sosial.

“Kita galakkan rakyat ambil gambar dan video dan kongsikan kreativiti mereka untuk mengekspresikan Hari Kebangsaan. Oleh kerana tiada acara seperti biasa, tidak bermakna kita tidak boleh menghidupkan semangat sambutan negara secara bersama,” katanya ketika menjadi tetamu program Malaysia Hari Ini yang disiarkan stesen televisyen TV3.

Menurut Saifuddin, sambutan Hari Kebangsaan tahun ini juga adalah serentak dengan ulang tahun ke-50 Rukun Negara yang dilancarkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 9 Julai lepas.
Sambutan Hari Kebangsaan tahun ini akan diadakan di Dataran Pahlawan, Putrajaya pada 31 Ogos dan seterusnya sambutan Hari Malaysia pada 16 September yang akan berlangsung di Sibu, Sarawak.

Menurutnya, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah turut berkenan berangkat ke Dataran Pahlawan bagi upacara menerima tabik hormat daripada pasukan kawalan keselamatan utama dan seterusnya menyampaikan titah diraja yang akan disiarkan secara langsung.

“Kebiasaannya tiada titah diraja pada Hari Kebangsaan tetapi kerana 50 tahun lepas Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada masa itu mengisytiharkan Rukun Negara pada tarikh 31 Ogos, maka kita ambil bersempena ulang tahun 50 tahun itu untuk ucapan titah baginda,” katanya.

Sementara itu, Saifuddin berkata tema ‘Malaysia Prihatin’ yang dipilih bagi sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia pada tahun ini melambangkan Malaysia sebagai negara yang berbilang kaum dan bersatu padu, manakala ‘prihatin’ merujuk kepada aspek kebersamaan rakyat Malaysia terutamanya dalam berdepan suasana kebiasaan baharu.

“Untuk menjadi patriotik dan prihatin tidak perlu buat perkara besar-besar. Bantu bagi pelitup muka kepada teman, mengingatkan satu sama lain tentang penjarakan fizikal, kutip sampah tepi jalan, itu semua aksi-aksi prihatin. Tidak perlu jadi menteri untuk jadi patriotik,” katanya.

Saifuddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2020 berharap setiap stesen televisyen berusaha menghidupkan suasana sambutan itu bagi memastikan hari berkenaan diraikan bersama.

“Selalu kita tengok selain perarakan tentera akan ada juga aset-aset yang dibawa ke Dataran Merdeka tetapi kali ini takkan nak dibawa aset-aset itu ke studio … semuanya bergantung pada kreativiti stesen-stesen televisyen,” katanya.

– BERNAMA
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,312
Joined
Apr 15, 2012
Messages
34,312
Reaction score
2,924
Points
266
Awards
1
PSX_20200625_162810-1-960x640.jpg.webp

AGENSIBERITA UTAMASELANGOR

Tiada perarakan Hari Kebangsaan di Selangor, kekang penularan Covid-19

Ogos 22, 2020 7:47 am
banner-Portal-SK-Jalur-Gemilang-F.jpg


SHAH ALAM, 22 OGOS: Selangor tidak menganjurkan perarakan Hari Kebangsaan yang akan disambut 31 Ogos ini.
Setiausaha bahagian (khidmat pengurusan) berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira perkembangan terkini Covid-19.

“Setakat ini kita hanya meneruskan kempen Kibar Jalur Gemilang dilancarkan Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari serentak bersama Kerajaan Persekutuan pada 28 Julai lalu.

“Bagaimanapun sebelum itu, majlis tahlil, doa selamat dan bacaan yasin sempena sambutan Hari Pahlawan telah diadakan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah pada 24 Julai,” kata Muhamad Shah Osmin ketika dihubungi.

Kementerian Komunikasi dan Multimedia semalam menyeru rakyat di negara ini agar menghidupkan suasana sambutan Hari Kebangsaan dengan penuh semangat patriotik sekalipun negara sedang berdepan ancaman pandemik.

Menterinya Datuk Saifuddin Abdullah dilaporkan berkata walaupun tiada perarakan Hari Kebangsaan diadakan pada tahun ini, rakyat boleh meraikan sambutan secara kreatif dan berkongsi gambar atau video menerusi media sosial.

Malaysia menyambut ulang tahun kemerdekaan kali ke-62 tahun ini dengan tema Malaysia Prihatin.

 
Sponsored Post

Top
Log in Register