The Mystery of Fibonacci (fising trade style)

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.12682
USD / JPY
107.714
GBP / USD
1.24737
USD / CHF
0.94497
USD / CAD
1.35793
EUR / JPY
121.374
AUD / USD
0.69279

CG Sponsors




fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101
okey... sy rasa setakat golden section nie semua org dah tau kot..sebab hari2 korang pakai....

but how about sequence?...mcm mana nak gunakan nya.... k simple jer

sequence number nie tetap...1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,
dan seterus nya.. mcm mana ia terhasil.semua nya adalah dari penambahan nilai digit sebelumnya... contoh 1+1=2, 1+2=3, 2+3 =5..mcm tu lah sequence number terhasil...

jadi mcm mana kita nak pakai dia semasa kita menganalisa market..
simple je... kala trend tu jumlah pips dia begini 55022 jadi the sequence number terhampir is 55...itu trend market..so selepas market tepu..market akan membuat satu pembetulan harga(correction)..so how much pips die nak wat correction.. lihat susunan sequence 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,....

-55 adalah trend sequence so...
correction market adalah minimum ut 21 atau 34 pips..base on sequence...so...

after..market complete buat UT..market akn forward ke next sequence 89.....:)
 
Sponsored Post

fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101
x faham sangat maksud sedara.. :((

saya faham dgn cara saya, yg mana wave kemungkinan akan berubah mengikut time..


p/s: mungkin yg saya faham ttg Fibo Time Zone tu silap kot..
yup betul la aper yg bro maksudkan tu..cuma time market berubah sebenarnya kita boleh detect base on sequence:)
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
okey... sy rasa setakat golden section nie semua org dah tau kot..sebab hari2 korang pakai....

but how about sequence?...mcm mana nak gunakan nya.... k simple jer

sequence number nie tetap...1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,
dan seterus nya.. mcm mana ia terhasil.semua nya adalah dari penambahan nilai digit sebelumnya... contoh 1+1=2, 1+2=3, 2+3 =5..mcm tu lah sequence number terhasil...

jadi mcm mana kita nak pakai dia semasa kita menganalisa market..
simple je... kala trend tu jumlah pips dia begini 55022 jadi the sequence number terhampir is 55...itu trend market..so selepas market tepu..market akan membuat satu pembetulan harga(correction)..so how much pips die nak wat correction.. lihat susunan sequence 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,....

-55 adalah trend sequence so...
correction market adalah minimum ut 21 atau 34 pips..base on sequence...so...

after..market complete buat UT..market akn forward ke next sequence 89.....:)

baru mengguna kalkulator jap tadi...

Secara mathematiknya:

Sekiranya price bergerak dari point 0 ke point 55 (55 point)

Selepas tu pullback sebanyak 34 point.

Secara mathematik adalah: 55 - 34 = 21 point

maknanya 21/55 = 0.38 atau 38% pullback

betul ke cara penggiraan mcm tu...
 

kancilhijau

Active Member
Joined
Jul 7, 2008
Messages
1,453
Reaction score
15
Points
25
okey... sy rasa setakat golden section nie semua org dah tau kot..sebab hari2 korang pakai....

but how about sequence?...mcm mana nak gunakan nya.... k simple jer

sequence number nie tetap...1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,
dan seterus nya.. mcm mana ia terhasil.semua nya adalah dari penambahan nilai digit sebelumnya... contoh 1+1=2, 1+2=3, 2+3 =5..mcm tu lah sequence number terhasil...

jadi mcm mana kita nak pakai dia semasa kita menganalisa market..
simple je... kala trend tu jumlah pips dia begini 55022 jadi the sequence number terhampir is 55...itu trend market..so selepas market tepu..market akan membuat satu pembetulan harga(correction)..so how much pips die nak wat correction.. lihat susunan sequence 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,....

-55 adalah trend sequence so...
correction market adalah minimum ut 21 atau 34 pips..base on sequence...so...

after..market complete buat UT..market akn forward ke next sequence 89.....:)
dlm cth tu 55ribu pips ker?....

katakanlah kalau 55, correction UT 21 atau 34 pips adalah berdasarkan fibo sequence....naper x ambik 89?
 

fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101
ini salah satu cara pengunaan date base on sequence lihat

pada chart... kenapa high price pada sequence 3/1/10 dan kenapa price buat lower pada 8/2/10... kenapa 3 dan kenapa 8...#:-S#:-S

so...pada sequence number nie kita leh alert market melakukan evolution baru...terhadap price pada hari dan ketika itu

 

fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101
dlm cth tu 55ribu pips ker?....

katakanlah kalau 55, correction UT 21 atau 34 pips adalah berdasarkan fibo sequence....naper x ambik 89?
cara kita count trend kita kira sequence tu forward..kalo kita nak tau market tu UT..kita kira die reverse:)
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
ini salah satu cara pengunaan date base on sequence lihat

pada chart... kenapa high price pada sequence 3/1/10 dan kenapa price buat lower pada 8/2/10... kenapa 3 dan kenapa 8...#:-S#:-S

so...pada sequence number nie kita leh alert market melakukan evolution baru...terhadap price pada hari dan ketika itu

maksud sedara 3 & 8 tu haribulan ke??

apa kaitan haribulan dgn sequence no??

adakah haribulan pun memain peranan terutama pada sequence number dan reversal price??
:)paid :)cgrock
 

fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101

baru mengguna kalkulator jap tadi...

Secara mathematiknya:

Sekiranya price bergerak dari point 0 ke point 55 (55 point)

Selepas tu pullback sebanyak 34 point.

Secara mathematik adalah: 55 - 34 = 21 point

maknanya 21/55 = 0.38 atau 38% pullback

betul ke cara penggiraan mcm tu...


huhuu...right..tp lagi simple bro guna terus sequence sebab die tetap...same gak ngan golden ratio...semua nya adalah ketetapan...itu lah cara...nya,,kadang2 market kita ambik average on pips die tak kene pada sequence contoh mcm nie 1542 pips...so nilai sequence terhampir adalah 13..right...yg penting mark kan nilai range pips yg terhampir base on sequence tuk mendapatkan direction seterusnya market
 

kancilhijau

Active Member
Joined
Jul 7, 2008
Messages
1,453
Reaction score
15
Points
25
cara kita count trend kita kira sequence tu forward..kalo kita nak tau market tu UT..kita kira die reverse:)
ok...maknanya kalau dr 0 ke 55 point adalah DT...

price kemungkinan akan buat correction max 34 pips...

tp kalau dah ader tanda market nak reverse ke UT...so dia akan naik sampai 89pip...

cam tu ker??:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register