Movie The Garden of Evening Mists (2019)

CG Sponsors
Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
15,398
Reaction score
2,882
Points
236
The Garden of Evening Mists ialah sebuah novel cereka sejarah karya Tan Twan Eng yang pertama kali terbit pada tahun 2012. Ia berlatartempatkan semasa Tanah Melayu diduduki pihak Jepun semasa Perang Dunia Kedua.

The Garden of Evening Mists adalah sebuah filem drama sejarah Malaysia berbahasa Inggeris tahun 2019 yang diadaptasikan dari novel berjudul sama karya Tan Twan Eng.

Teoh Yun Ling, yang terkutuk dari kekejaman Perang Dunia II di Tanah Melayu, mencari kesenangan di bukit-bukau di Cameron Highlands. Di sana, dalam usaha membina sebuah taman sebagai penghormatan kepada adik perempuannya, dia memulakan hubungan cinta yang dilarang dengan tukang kebun yang misterius, Nakamura Aritomo.

Seorang yang selamat dari kem penjara Jepun yang kejam, Teoh Yun Ling telah bekerja dengan pihak berkuasa Malaysia menghukum penjenayah perang Jepun selama beberapa tahun. Dia menghina orang Jepun kerana membunuh adik perempuannya, tetapi untuk memberi penghormatan kepada jiwanya dia pergi ke dataran tinggi untuk melawat tukang kebun terkenal Nakamura Aritomo.

Aritomo enggan bekerja untuk Yun Ling tetapi mengambilnya sebagai pelatih supaya dia boleh membina tamannya sendiri. Menetap di dalam bilik teh, Yun Ling mula bekerja di The Garden of Evening Mists dan belajar membuat reka bentuk taman. Namun di luar hutan Malaysia, satu lagi peperangan melancarkan di Malaysia dalam keadaan kecemasan yang berterusan.

Nasionalis Melayu memerangi British untuk kemerdekaan, manakala gerila komunis membunuh para petani, pelombong, dan keluarga dengan kejam dengan cara yang dapat mereka perolehi untuk mengawal wilayah.

Barisan Pelakon
Sylvia Chang sebagai Teoh Yun Ling
Angelica Lee
sebagai Teoh Yun Ling muda
Hiroshi Abe
sebagai Nakamura Aritomo
Julian Sands s
ebagai Frederik Gemmell
David Oakes
sebagai Frederik Gemmel (Muda)
John Hannah sebagai Magnus Gemmell
Serene Lim
sebagai Teoh Yun Hong
Tan Kheng Hua
sebagai Emily

Seorang wanita Malaysia dihantui oleh kekejaman perang, kematian kakaknya dan hubungan rumit dengan seorang disyaki pengintip Jepun.

Penerimaan
Elizabeth Kerr yang menulis untuk The Hollywood Reporter menyebut banyak metafora dan adegan yang mencerahkan dan sensual dibuang bersama dengan naungan moral dari banyak karakter utama.The Garden of Evening Mists
PengarahTom Lin Shu-yu
Lakon layar olehRichard Smith
BerdasarkanThe Garden of Evening Mists
Novel by Tan Twan Eng
Dibintangi oleh
Syarikat
penerbitan
Astro Shaw
HBO Asia
National Film Development Corporation Malaysia
Constantin Film
CJ Entertainment
Mula ditayangkan4 Oktober 2019 (BIFF)
29 November 2019 (Taiwan)
Januari 2020 (Malaysia)
Tempoh tayangan120 minit
NegaraMalaysia
BahasaBahasa Inggeris
(ada juga dialog bahasa-bahasa Jepun, Melayu dan Kantonis)
 
Top
Log in Register