The Day The Earth Stood Still

CG Sponsors




tuahhanani

Fun Poster
Joined
Nov 18, 2008
Messages
110
Reaction score
0
Points
10
Ada kawan2 CG yang dah tengok movie ni tak?
Saya tengok on 12/12/08 hari tu.

Pada pandangan saya, movie ni agak heavy.
Dan kalau diteliti dengan lebih halus dan mendalam, sebenarnya cerita ini tak ubah seperti hari kiamat (mengikut gambaran bagi omputih).

Sorry la saya tak berapa pandai nak mengulas. Jadi jangan marah ye kalau ulasan ni agak kelam kelibut.

Kisah bermula bila Keanu yang pegang watak Klaatu turun ke bumi dalam sebuah sfera. Dan ada beberapa buah sfera lain yang turun bersama2 dengan Klaatu tu tapi ditempat yang berbeza.

1-- Ditunjukkan seolah2 kelahiran semula Keanu bila para saintis buat pemeriksaan, dan tiba2 sarung plasenta tu terkupas. Maka jadilah manusia.

2-- Klaatu berperanan untuk mengamankan bumi dari keganasan manusia. Diceritakan jugak Klaatu ni boleh hidupkan manusia yang dah mati (macam mana pun dia mengaku tak semua perkara dia boleh lakukan).

3-- Jadi Klaatu ni nak berjumpa dengan Presiden untuk bagi tau supaya hentikan keganasan, supaya manusia berubah, dan nak bagi tau bumi akan musnah.
Tapi dia dihalang oleh kolonel dari bertemu presiden. Jadi, dia takde cara lagi melainkan membiarkan bumi musnah.

4-- Diringkaskan, tiba2 kolonel tu terkenang pasal bahtera, banjir, dan Noah bila bumi hampir musnah.
Fungsi sfera tu pun ditunjukkan untuk menyelamatkan manusia, haiwan dan segala yang ada dibumi. Siapa nak selamat, masuklah dalam sfera tu...

5-- Kemudian, satu kumpulan lipas besi yang boleh membiak dengan cepat dengan membelah2 kan badan je makin lama makin banyak dan menyerang segala apa yang ada dibumi.
Bangunan, besi, signboard, manusia, dll habis dimusnahkan (ditunjuk seolah2 lipas tu makan segala benda tu dengan sekelip mata habis).

6-- Bila lipas2 tu mula menyerang, barulah manusia ni nak insaf dan sedar dari kesilapan. Jadi Klaatu ni pun cubalah untuk menghalang keadaan jadi lebih teruk dengan balik semula dalam sfera. Dan keadaan pun pulih dan tenang macam biasa.

Pada pandangan saya sebagai orang Islam, cerita tersebut tak ubah seperti kisah2 yang ada dalam Al-Quran tetapi di olah mengikut kefahaman mereka. Semak butir berikut (harap buat pembetulan sekiranya ada fakta yang salah, manusia adakala khilaf jugak dalam hal2 macam ni):-

1-- Kemunculan semula Nabi Isa.
2-- Berkuasa; yakni Allah.
4-- Kisah bahtera Nabi Noh.
5-- Tiupan sangka kala ketika berlakunya kiamat.


Itu mengikut pandangan saya la.
Adakalanya setiap movie yang kita tengok kita kena perhalusi apa yang tersirat dan tersurat.
Cerita2 macam ni boleh kita tengok, tapi anggaplah ia sebagai hiburan. Jangan pulak percaya dan ikut saja...

Wassalam.
 
Sponsored Post

alonso

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
62,520
Reaction score
426
Points
531
yeke??
nak tgk la kalo camni..
 

ykenobi

Super Active Member
Joined
Nov 19, 2008
Messages
6,422
Reaction score
14
Points
65
yeke??
nak tgk la kalo camni..
pelakon utama keenu reeves la bro..
ala..takyah susah buang duit g tgk bro..citer mmg x sedap..ntahpapentah..membuang tenaga jer g beratur panjang2 kt cinema..cite hampeh!..baik g tgk LOS DAN FAUN..:)):)):)) huhuhu

p/s : donlod kt torrent jer
 

gOdFeLLa

Senior Member, InstaForex Official, Introducing Br
Platinum Member
Joined
Jan 4, 2007
Messages
9,441
Reaction score
401
Points
81
Tengok cerita omputih ni, baik kita jangan kait dengan agama. anggap sekedar hiburan cukup la.

takut menyesatkan pulak.
 

tuahhanani

Fun Poster
Joined
Nov 18, 2008
Messages
110
Reaction score
0
Points
10
Betul tu...
Ini filem remake, rebranding, dan segala macam 're.....' lagi...
 

hnnnhh

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2008
Messages
290
Reaction score
1
Points
15
tak best mana pun.. tak berbaloi tengok kat cinema..sesuai untuk di download kat torrent site dan kawasan2 yg sewaktu dengan nya
 
Sponsored Post
Top
Log in Register