BTC USD 51,578.3 Gold USD 1,782.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Thailand dibuka kepada pengunjung dari 46 negara bermula 1 Nov

cek mek molek

CG Hardcore Club
Messages
95,623
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
95,623
Reaction score
15,454
Points
1,906
antivax @ geng secupak cengkih Mesia tak marah ke kat gomen Thai ...?

rasis la gomen Thai ni... kesian geng secupak cengkih
tn eizz, rasanya dia marah pada kerajaan malaysia je kot

Arab saudi, thailand yg impose syarat dos vaksin lengkap, rasanya diorang takde marah pun
rasanya diorang takde halangan pada Arab saudi yg mensyaratkan dos lengkap utk tunai ibadah
 
Sponsored Post

eizzbizz

Super Active Member
Messages
9,607
Joined
Sep 2, 2009
Messages
9,607
Reaction score
970
Points
126
tn eizz, rasanya dia marah pada kerajaan malaysia je kot

Arab saudi, thailand yg impose syarat dos vaksin lengkap, rasanya diorang takde marah pun
rasanya diorang takde halangan pada Arab saudi yg mensyaratkan dos lengkap utk tunai ibadah
biasa la CMM ..
geng secupak cengkih ni.. kalo hati dah hitam.. sampai ke lubang kubur dibawanya...
 

SMI6

Active+ Member
Messages
3,550
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,550
Reaction score
840
Points
86
antivak dia rentas negeri bawak cengkih sudah memadai
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Messages
52,463
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,463
Reaction score
1,783
Points
596
lama tak pergi thailand... ingat nak drive masuk thailand lagi la ... pergi phuket pulak... syurga makanan...
Masuk kot padang besar pun leh ok
 

jaih

Legendary Member
Messages
10,172
Joined
Jan 14, 2006
Messages
10,172
Reaction score
537
Points
171
by air jaaa kan... jalan darat takleh lagi kan... ker dah buka... jgk utk jln darat
kalu dah buka ... maka berbondong2 laa oberlander dr malaysia naik utara telen..
g chiang mai.. mae hong song..
 

puyol

CG Top Poster Club
Messages
25,336
Joined
Jun 28, 2011
Messages
25,336
Reaction score
2,826
Points
201
Masuk sana layan petrol RON91. Mana nak dapat kat sini.
 

syahrizam

Active+ Member
Messages
3,625
Joined
Jan 4, 2011
Messages
3,625
Reaction score
107
Points
43
Tapi kena beli insuran boleh cover usd 50k. sape tau kat mana nak beli insuran ni dan berapa nak kena bayar?
 

lau_kau

Legendary Member
Messages
16,760
Joined
Aug 2, 2007
Messages
16,760
Reaction score
2,778
Points
201
thailand femes dengan tpt berpemandangan indanh dan makanan
Salah cmm, Thailand top sebab industri pelacuran dia, klau xdk benda tu memang xramai pelancong nak mai Thailand nie....bkn cantik mn pun pemandangan dia...baik pemandangan negara kt lg cantik hahaha
 

lau_kau

Legendary Member
Messages
16,760
Joined
Aug 2, 2007
Messages
16,760
Reaction score
2,778
Points
201
Tapi kena beli insuran boleh cover usd 50k. sape tau kat mana nak beli insuran ni dan berapa nak kena bayar?
Try tanya travel agent dia....klau insuranse kereta tau la beli kt mn....
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Messages
95,623
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
95,623
Reaction score
15,454
Points
1,906

Beli 4 Jenis Insurans Ini Sekiranya Anda Memandu Kenderaan Sendiri Masuk Ke Thailand

August 15th, 2019 |

1634976277632.png


Sejak kebelakangan ini, ramai rakyat Malaysia melancong ke Thailand dan mengambil keputusan untuk memandu sendiri. Bagi yang berniat mahu membawa masuk kereta, korang perlu sedar akan kepentingan mengambil insurans perlindungan diri dan pengangkutan sebelum memandu ke sana. Ini antara beberapa jenis insurans yang perlu korang beli dan ketahui kepentingannya.

Insurans masuk Thailand dengan kereta​


1634976313168.png

1634976326604.png


Insurans wajib – compulsory insurance​


1634976342411.png


Insurans wajib ini tidak memberikan pampasan sepenuhnya. Mempunyai had perlindungan setakat 80,000 Baht (RM10,000) sahaja. Ini adalah insurans yang paling digemari dalam kalangan rakyat Malaysia yang memasuki Thailand.

Insurans ini untuk melindungi rakyat Thailand sahaja sekiranya berlaku kemalangan. Tambahan, undang-undang di Thailand memberi perlindungan kepada warganegaranya sahaja. Harga bagi insurans Siam City ini adalah sebanyak RM18 sahaja dengan perlindungan selama 9 hari.

Insurans sukarela – voluntary insurance​

71515933202_freesize.jpg


Insurans sukarela ini memberi had perlindungan kecederaan sehingga 300,00 Baht dan kerosakan kereta bagi pihak ketiga sehingga 200,000 Baht. Sekiranya anda telah mengambil dan membeli insurans sukarela ini, anda tidak perlu mengambil insurans wajib.

Insurans ini tidak melindungan kereta anda tetapi hanya melindungi kereta pihak ketiga sahaja. Harga Siam City Insurance bagi pakej ini sekitar RM 95 sahaja.

Ensorsement Insurans​

Thai-Trip-Siam-Trip-1.jpeg


Misalnya, kereta anda menggunakan Etiqa Takaful dan anda boleh menghubungi syarikat Etiqa Takaful untuk membuat Ensorsement Extention ke Thailand. Anda haruslah memegang polisi syarikat tersebut sekiranya mahu buat Endorsement Extention.

Anda boleh memohon extention untuk tempoh selama mana anda mahu ke Thailand. Hanya Insuran Komprehensif sahaja yang boleh buat extention, manakala pihak ketiga tidak boleh memohon.

Ini adalah procedur sekiranya berlaku kemalangan di Thailand. Pertama adalah buat laporan polis terlebih dulu, tow kereta ke sempadan Malaysia adalah atas kos sendiri, dari sempadan towing ditanggung oleh Etiqa Takaful. Manakala, repair kereta kena buat di workshop Malaysia. Terakhir, untuk kenderaan 3rd party di Thailand, mereka perlu dahulukan duit sendiri baru boleh claim pada Etiqa Takaful di Malaysia. Urusan ini engambil masa antara 2 hingga 6 bulan.

Insurans perjalanan – travel insurance​

insurans-thai.jpeg


Insurans perjalanan ini adalah tambahan kepada perlindungan anda. Terdapat banyak syarikat yang menawarkan Insurans Perjalanan dan insurans ini lebih kepada perlindungan untuk diri sendiri.

Apabila berlakunya kemalangan di Thaiand, kos menjadi agak tinggi sekiranya tiada insurans wajib dan voluntary insurance. Menurut undang-undang Thailand, pihak ketiga atau pihak yang dilanggar layak menuntut pampasan kerosakan kenderaan dan kos bilangan hari tanpa kenderaan.

Jadi, untuk anda yang ingin ke Thailand dengan memandu kenderaan sendiri adalah dinasihatkan membeli insurans ini demi jaminan diri sendiri sekiranya berlakunya kemalangan. Pelbagai jenis insurans yang dijual di kedai-kedai sekitar Changlun dan Bukit Kayu Hitam sekiranya anda masuk melalui negeri Kedah.


 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register