Terlalu Ramai ‘Shopping Online’ Masa PKP, Syarikat Kurier Hadapi Masalah

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,014
Reaction score
12,082
Points
1,906
#ICYMI Barang banyak sampai, berlori-lori setiap masa. Dimaklumkan staf ramai berhenti kerana isu dalaman pihak pengurusan dan ada juga yang mengadu barang hilang.
#sinarplus #dominasigayahidup #PKP

“Aduan Marhaen” Terlalu Ramai ‘Shopping Online’ Masa PKP, Syarikat Kurier Hadapi Masalah
1-94.png


January 26, 2021

TABIAT membeli-belah secara online sudah menjadi trend dalam kalangan masyarakat. Ia semakin berkembang dengan pantas selari dengan kemudahan edagang yang disediakan.
Tahun lalu merupakan tahun kemajuan besar bagi e-dagang apabila rakyat Malaysia didorong mengutamakan perbelanjaan dalam talian (online) untuk pelbagai pembelian termasuklah barangan berjenama dan premium.

Perkembangan itu juga mungkin disebabkan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan beberapa barang tidak boleh dibeli di luar dan orang ramai menggunakan perkhidmatan kurier untuk membeli barang secara online.

Akibatnya, beberapa syarikat kurier yang mengendalikan perkhidmatan penghantaran barang beberapa kawasan tidak dapat mengelak daripada lambat menghantar barangan disebabkan kekurangan tenaga kerja.
Salah satu perkhidmatan yang terkesan dengan situasi itu adalah J&T yang mana baru-baru ini seorang pengguna Twitter telah memuat naik gambar pusat operasi J&T kawasan Selangor yang memperlihatkan gudang mereka sarat dengan kotak bungkusan.



y0ROljeX-2-32.png

Posting itu juga mendapat perhatian ramai termasuk pengacara dan penulis lirik terkenal, Ahmad Fedtri Yahya yang telah mengulang kicau posting tersebut dengan caption “aduan marhaen” dan disusuli dengan hashtag #jnt.
“Saya nasihatkan hentikan dulu membuat penghantaran J&T di kawasan sekitar Selangor terutama kawasan Sri Kembangan.
“Barang banyak sampai, berlori-lori setiap masa. Dimaklumkan staf ramai berhenti kerana isu dalaman pihak pengurusan Selangor.
“Selain barang hilang,barang rosak dan lain-lain, kami semalam beratur panjang ada yang hampir tiga jam menunggu untuk mengambil barang (self pickup).
“Tiada staf yang berada di kaunter untuk melayan pelanggan yang sangat ramai, cara terakhir kami terpaksa masuk ke dalam pejabat dan jerit panggil orang untuk keluar buat kerja dalam gudang,” tulisnya dengan penuh kesal.
Bagaimanapun, seorang staf J&T menerangkan bahawa terdapat lebih banyak barangan yang perlu dihantar semasa PKP dan mereka kekurangan tenaga kerja untuk menghantar barangan tepat pada masanya.

Mereka juga mengadu bahawa sistem yang diguna pakai juga sering kali tergendala menyebabkan mereka sukar untuk menjejaki bungkusan pelanggan.

Pengadu tersebut juga mendakwa barangannya sudah enam hari hilang tanpa jejak dan staf di situ juga meminta semua pembeli barang dalam talian bersabar kerana kekurangan kakitangan dan mereka juga kini terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19.



 
Sponsored Post

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,260
Reaction score
167
Points
83
#ICYMI Barang banyak sampai, berlori-lori setiap masa. Dimaklumkan staf ramai berhenti kerana isu dalaman pihak pengurusan dan ada juga yang mengadu barang hilang.
#sinarplus #dominasigayahidup #PKP

“Aduan Marhaen” Terlalu Ramai ‘Shopping Online’ Masa PKP, Syarikat Kurier Hadapi Masalah
View attachment 334308

January 26, 2021

TABIAT membeli-belah secara online sudah menjadi trend dalam kalangan masyarakat. Ia semakin berkembang dengan pantas selari dengan kemudahan edagang yang disediakan.
Tahun lalu merupakan tahun kemajuan besar bagi e-dagang apabila rakyat Malaysia didorong mengutamakan perbelanjaan dalam talian (online) untuk pelbagai pembelian termasuklah barangan berjenama dan premium.

Perkembangan itu juga mungkin disebabkan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan beberapa barang tidak boleh dibeli di luar dan orang ramai menggunakan perkhidmatan kurier untuk membeli barang secara online.

Akibatnya, beberapa syarikat kurier yang mengendalikan perkhidmatan penghantaran barang beberapa kawasan tidak dapat mengelak daripada lambat menghantar barangan disebabkan kekurangan tenaga kerja.
Salah satu perkhidmatan yang terkesan dengan situasi itu adalah J&T yang mana baru-baru ini seorang pengguna Twitter telah memuat naik gambar pusat operasi J&T kawasan Selangor yang memperlihatkan gudang mereka sarat dengan kotak bungkusan.



View attachment 334309
Posting itu juga mendapat perhatian ramai termasuk pengacara dan penulis lirik terkenal, Ahmad Fedtri Yahya yang telah mengulang kicau posting tersebut dengan caption “aduan marhaen” dan disusuli dengan hashtag #jnt.

Bagaimanapun, seorang staf J&T menerangkan bahawa terdapat lebih banyak barangan yang perlu dihantar semasa PKP dan mereka kekurangan tenaga kerja untuk menghantar barangan tepat pada masanya.

Mereka juga mengadu bahawa sistem yang diguna pakai juga sering kali tergendala menyebabkan mereka sukar untuk menjejaki bungkusan pelanggan.

Pengadu tersebut juga mendakwa barangannya sudah enam hari hilang tanpa jejak dan staf di situ juga meminta semua pembeli barang dalam talian bersabar kerana kekurangan kakitangan dan mereka juga kini terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19.




Fedtri yahya ni penulis lirik terkenal ke??
Igtkan pengacara tv3 jer..


Syarikat courier ni dah tau xcukup org ambil lah orang.. Kerja kontrak.. Kemudian naikkan komisen bungkusan tu untuk boost performance..

Atau buat mcm grab tu...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,794
Reaction score
12,195
Points
2,376
#ICYMI Barang banyak sampai, berlori-lori setiap masa. Dimaklumkan staf ramai berhenti kerana isu dalaman pihak pengurusan dan ada juga yang mengadu barang hilang.
#sinarplus #dominasigayahidup #PKP

“Aduan Marhaen” Terlalu Ramai ‘Shopping Online’ Masa PKP, Syarikat Kurier Hadapi Masalah
View attachment 334308

January 26, 2021

TABIAT membeli-belah secara online sudah menjadi trend dalam kalangan masyarakat. Ia semakin berkembang dengan pantas selari dengan kemudahan edagang yang disediakan.
Tahun lalu merupakan tahun kemajuan besar bagi e-dagang apabila rakyat Malaysia didorong mengutamakan perbelanjaan dalam talian (online) untuk pelbagai pembelian termasuklah barangan berjenama dan premium.

Perkembangan itu juga mungkin disebabkan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan beberapa barang tidak boleh dibeli di luar dan orang ramai menggunakan perkhidmatan kurier untuk membeli barang secara online.

Akibatnya, beberapa syarikat kurier yang mengendalikan perkhidmatan penghantaran barang beberapa kawasan tidak dapat mengelak daripada lambat menghantar barangan disebabkan kekurangan tenaga kerja.
Salah satu perkhidmatan yang terkesan dengan situasi itu adalah J&T yang mana baru-baru ini seorang pengguna Twitter telah memuat naik gambar pusat operasi J&T kawasan Selangor yang memperlihatkan gudang mereka sarat dengan kotak bungkusan.



View attachment 334309
Posting itu juga mendapat perhatian ramai termasuk pengacara dan penulis lirik terkenal, Ahmad Fedtri Yahya yang telah mengulang kicau posting tersebut dengan caption “aduan marhaen” dan disusuli dengan hashtag #jnt.

Bagaimanapun, seorang staf J&T menerangkan bahawa terdapat lebih banyak barangan yang perlu dihantar semasa PKP dan mereka kekurangan tenaga kerja untuk menghantar barangan tepat pada masanya.

Mereka juga mengadu bahawa sistem yang diguna pakai juga sering kali tergendala menyebabkan mereka sukar untuk menjejaki bungkusan pelanggan.

Pengadu tersebut juga mendakwa barangannya sudah enam hari hilang tanpa jejak dan staf di situ juga meminta semua pembeli barang dalam talian bersabar kerana kekurangan kakitangan dan mereka juga kini terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19.



Best shoping online ni
Slide je hp
Sedo² duit nak abis dah dalam bank
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,803
Reaction score
310
Points
91
aku x paham dgn syarikat courier ni,knapala nk cut cost komisen utk rider penghantar,dah cut pastu dok claim rugi je manjang.padahal demand tinggi kot.antara bisnes yg x terkesan bile pkp ni.knapa cas penghantaran rendah sgt ke?

contoh beli brg shoppe,kos hantar rm4..adakah kos rm4 tu terlalu rendah?.xleh nk cover kos hantar.kalu rendah sgt apsal x naikan saje kos phantaran tu jd rm5 ke rm10 ke..janji jgn kaco komisen bdak2 courier la.parcel banyak kot..so win2 la

mana2 pun sama Jnt la poslaju la pe la
 
Last edited:

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,517
Reaction score
473
Points
131
Fedtri yahya ni penulis lirik terkenal ke??
Igtkan pengacara tv3 jer..


Syarikat courier ni dah tau xcukup org ambil lah orang.. Kerja kontrak.. Kemudian naikkan komisen bungkusan tu untuk boost performance..

Atau buat mcm grab tu...

rasanya ada..

ta[i diorang pun potong leher plak.
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,288
Reaction score
1,543
Points
201
Sebb tak systematik.. manual shorting.. brg longgok. Memang bermasalah.. tak ada yg nak automation system shorting ni
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,014
Reaction score
12,082
Points
1,906
Best shoping online ni
Slide je hp
Sedo² duit nak abis dah dalam bank
betul setuju tn TXT
dah la window shopping ni satu therapy
jadi klu tak beli tu rasa mcm tak puas hati
teringat teringat je
tu yg beli jugak 😅
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,794
Reaction score
12,195
Points
2,376
betul setuju tn TXT
dah la window shopping ni satu therapy
jadi klu tak beli tu rasa mcm tak puas hati
teringat teringat je
tu yg beli jugak 😅
Godaan kuat mek
Tambah² tengok dalam Shopee
Murah²
Tapi jangan cepat tertipu
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,014
Reaction score
12,082
Points
1,906
Godaan kuat mek
Tambah² tengok dalam Shopee
Murah²
Tapi jangan cepat tertipu
aah tn TXT shopee,
pastu FB dengan carousell, aduuh saya mmg kalah dlm hal ni :D
setiap bulan ada je bershopping kat sini

dah selesai bershopping
terus buat azam, takde dah nak bershopping baru
tetiba datang design cantik cantik
Allah, mmg sukar nak lepas tu, bershopping pulak


mmg kuat godaannya tn TXT :D
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,794
Reaction score
12,195
Points
2,376
aah tn TXT shopee,
pastu FB dengan carousell, aduuh saya mmg kalah dlm hal ni :D
setiap bulan ada je bershopping kat sini

dah selesai bershopping
terus buat azam, takde dah nak bershopping baru
tetiba datang design cantik cantik
Allah, mmg sukar nak lepas tu, bershopping pulak


mmg kuat godaannya tn TXT :D
Simpan mek duit mek
Beli yang keperluan je
Kemahuan lek lu 😁
 
Sponsored Post
Top
Log in Register