BTC USD 34,705.4 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Terkini update :Arab Saudi telah membenarkan saf di Masjidil Haram dirapatkan.

chel_fi82

Active+ Member
Messages
4,717
Joined
Nov 25, 2009
Messages
4,717
Reaction score
100
Points
43
Terkini
Arab Saudi telah membenarkan saf di Masjidil Haram dirapatkan.


Hukum Solat dalam keadaan Saf berjarak - Ustaz Mohib Khouli

Jarak Saf Dalam Mendepani Covid-19 | Dr. Rozaimi Ramle dan Syeikh Mohib Khouli
 
Last edited:
Sponsored Post

g-man

Super Active Member
gem
Messages
6,710
Joined
Jan 16, 2011
Messages
6,710
Reaction score
1,073
Points
151
Menarik, tq atas sharing👍
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,961
Joined
Apr 15, 2012
Messages
30,961
Reaction score
2,364
Points
266
Awards
1
dua2 ustaz ni den stuju

jadi dlm keadaan skg, klu musafir luar rumah singgah rnr atau masjid/surau solat lah jarak2 ikut sop

tapi bilo blk rumah solatlah jemaah rapat2 dgn ahli keluarga

apo susah? x perlu gaduh2 isu ni

nanti org2 kaki smayang gaduh2, yg ketawakan kito ialah org yg tak smayang

ekekekekekeke
 

chel_fi82

Active+ Member
Messages
4,717
Joined
Nov 25, 2009
Messages
4,717
Reaction score
100
Points
43
dua2 ustaz ni den stuju

jadi dlm keadaan skg, klu musafir luar rumah singgah rnr atau masjid/surau solat lah jarak2 ikut sop

tapi bilo blk rumah solatlah jemaah rapat2 dgn ahli keluarga

apo susah? x perlu gaduh2 isu ni

nanti org2 kaki smayang gaduh2, yg ketawakan kito ialah org yg tak smayang

ekekekekekeke

bab jgn kena ketawa dgn org tak sbyg tu win.
 

chel_fi82

Active+ Member
Messages
4,717
Joined
Nov 25, 2009
Messages
4,717
Reaction score
100
Points
43
Alhamdulillah selesai sudah program dialog: Jarak Sof Dalam Mendepani Covid-19: Tuntutan Agama atau Pemahaman Songsang?

Saya ucapkan terima kasih kepada Mufti Perlis, Saudara Zamri Vinoth, staf-staf One Centre Perlis yang telah menyediakan Pentas Kangar untuk saya. Terima kasih juga kepada Dr Irwan selaku moderator untuk dialog semalam.

Akhirnya, penghargaan saya adalah buat sahabat saya Ustaz Mohib Khouli yang dikasihi. Terima kasih kerana sudi berdialog dengan saya yang marhaen ini. Saya menyayangi beliau dan sebagaimana beliau menyayangi saya.

Moga dialog ini menjadi ruang kita bertukar-tukar fikiran. Walau mungkin kita berbeza, anda tetap sahabat saya. Ukhuwwah tetap dipelihara.

Itulah dia medan perdebatan. Biarpun kita nampak agresif atau bertarung hakikatnya kita tetap muslim yang bersaudara.

Maafkan saya juga jika ketegasan saya tidak menyenangkan sebahagian orang. Pada saya, kebenaran tetap akan dipelihara. Nilailah hujah yang diberikan dengan penuh objektif.

Saya dalam perjalanan balik ke Tanjong Malim, Perak. Doakan saya selamat sampai.

Dr Rozaimi Ramle
 

JiwaTenang

Active Member
Messages
2,029
Joined
Sep 9, 2008
Messages
2,029
Reaction score
26
Points
35
dua2 ustaz ni den stuju

jadi dlm keadaan skg, klu musafir luar rumah singgah rnr atau masjid/surau solat lah jarak2 ikut sop

tapi bilo blk rumah solatlah jemaah rapat2 dgn ahli keluarga

apo susah? x perlu gaduh2 isu ni

nanti org2 kaki smayang gaduh2, yg ketawakan kito ialah org yg tak smayang

ekekekekekeke
U rock abang man...ekekeke
 

konaLeper

Fun Poster
Messages
827
Joined
Dec 22, 2016
Messages
827
Reaction score
571
Points
71
Debat Jarak Saf Dalam Mendepani Covid-19 | Tuntutan agama atau pandangan songsang? Dr. Rozaimi Ramle - Syeikh Mohib Khouli


16:57 nyawa kita terancam…..

Analogi diberi: berada dlm keadaan dipaksa utk mengucap kalimah kufur atau kena bunuh tidak kena tempat. Dlm kes ni, tak ucap kalimah kufur, 100% gerenti mati (kena bunuh).

Tapi tidak dlm kes covid19.
Macam mana boleh terancam nyawa jika recovery rate = 99.78%?
makna kata, dlm 100 orang, takde sorang pun mati (melainkan 0.22 orang boleh dianggap lengkap sbg 1 orang).

Terbukti secara saintifik?
Mengenai lockdwon terutamanya, ni pandangan saintis yg berbeza.

Aku tak dengar smpai habis sbb bagi aku, ni usaha nak tepis kritikan terhadap menteri.
Pastinya, aku mungkin silap.
 

wan_rizal70

Fun Poster
Messages
744
Joined
Oct 15, 2020
Messages
744
Reaction score
230
Points
23
16:57 nyawa kita terancam…..

Analogi diberi: berada dlm keadaan dipaksa utk mengucap kalimah kufur atau kena bunuh tidak kena tempat. Dlm kes ni, tak ucap kalimah kufur, 100% gerenti mati (kena bunuh).

Tapi tidak dlm kes covid19.
Macam mana boleh terancam nyawa jika recovery rate = 99.78%?
makna kata, dlm 100 orang, takde sorang pun mati (melainkan 0.22 orang boleh dianggap lengkap sbg 1 orang).

Terbukti secara saintifik?
Mengenai lockdwon terutamanya, ni pandangan saintis yg berbeza.

Aku tak dengar smpai habis sbb bagi aku, ni usaha nak tepis kritikan terhadap menteri.
Pastinya, aku mungkin silap.

Aku setuju dengan great barrington drclaration tu
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Penjarakan saf itu sunnah atau bidaah?
1613240063898.png
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register