BTC USD 41,788.5 Gold USD 1,735.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PC News Terkejut Temui Benda Asing Dalam Nvidia RTX 3090

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
31,832
Reaction score
4,169
Points
236
Seorang pengguna komputer di negara Belanda bernama Antony ter Horst baru-baru ini telah berkongsikan penemuan benda asing yang pelik di dalam komputer miliknya. Penemuan benda asing itu berlaku selepas dia mendapati suhu pada kad grafik komputer yang digunakannya iaitu Nvidia RTX 3090 sering meningkat tinggi mencecah sehingga 110 darjah selsius hanya selepas seminit dua komputer tersebut dihidupkan.

Ekoran itu, dia bertindak membuka kad grafik tersebut bagi menggantikan pad termal kad grafik tersebut yang disangkanya sebagai punca kepada peningkatan suhu tersebut. Tetapi sebaik membuka kad grafik tersebut, Antony amat terkejut kerana mendapati terdapat sarung berupa kondom melekat pada papan litar kad grafik tersebut.

Namun begitu, selepas diselidiki sarung tersebut dia mengsyaki bahawa sarung seakan kondom itu sebenarnya adalah sarung jari (finger cot) yang digunakan oleh pekerja kilang yang memasang kad grafik tersebut. Mungkin secara tidak sengaja sarung jari itu tertanggal dan melekat pada unit kad grafik yang dibelinya sejak dari proses pemasangan produk di kilang lagi.

Selepas mengeluarkan sarung jari itu, kad grafiknya kembali berfungsi pada suhu sekitar 86 darjah selsius sahaja. Kad grafik Nvidia RTX 3090 telah pun dilancarkan pada September tahun lalu. Harga jualan kad grafik ini adalah berharga dari RM7,208.00. Menurut Nvidia, RTX 3090 adalah 10%-15% lebih pantas berbanding RTX 3080 dari aspek permainan 4K.​

1629893989128.png

1629893994675.png
 
Sponsored Post

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,510
Reaction score
949
Points
121
hanya mampu pakai gtx 1660 setakat ni. boleh la utk guna 3-5 tahun lagi. tapi mmg nak kena upgrade juga la at least dapat rtx 3080 dah ok.
 

akukuli

Active+ Member
Joined
Oct 17, 2013
Messages
2,841
Reaction score
287
Points
56
Hmm laju
Elok ni buat masuk lombong...
 

cariemas100

Fun Poster
Joined
Oct 24, 2020
Messages
946
Reaction score
320
Points
31
susah gak bro. byk game dah perlu hardware yg specs tinggi. harap gpu masa depan murah2 la mcm henfon skrg.
barang tech akan jdi murah mengikut peredaran, itu memang trend.

yg untung adalah mereka yang tak kejar sgt tech, cukup utk keperluan, hasilnya adalah jauh lebih memberangsangkan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register