BTC USD 24,197.3 Gold USD 1,801.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

To Sell Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Subtitle

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
ROTx - Mudah je nak perlekehkan Proposal PG (#3)

Muqaddimah:
Tujuan utama proposal bukan utk siapkan tesis tetapi utk MULAKAN KAJIAN dengan menyemak researchability dan untuk memulakan pembacaan yang lebih MENDALAM.
1. Proposal TAK PERLUKAN CHAPTERS sebagaimana kajian pun tak perlukan chapter. Kajian hanya perlukan tajuk.. pernyataan masaalah.. RO.. RQ.. methodology dan maybe gantt chart. Masa present PD dan VIVA pun kita present kajian, bukan by chapters.
2. Bila proposal disibukkan dgn 3 chapters yang tebal maka kecohlah pulak kenapa PG tak menyediakan proposal yg jelas dan 'berkesinambungan'. Masing-masing dgn wajah kehairanan, kenapa lah PG 'bengap' sangat sedang bukan itu caranya PG patut menyediakan proposal.
3. Proposal juga disibukkan dengan gap itu dan gap ini, melebihi keperluan kajian, sedang itu hanya satu pendekatan yang dianuti sebahagian old school yang 'percaya kepada kelompongan' dalam sosial sains, sedang yang lebih universal adalah problematization yang merangkumi juga extension, integration, innovation dan creation.
4. Proposal perlu menonjolkan 'contribution' (spt contoh ROTx) yang dapat disusuri dari awal hingga akhir proposal
5. PG dimangsakan dengan membuang banyak masa utk pastikan proposal lengkap dgn kerja-kerja editing, revision yang kadang-kadang berubah sana sini tak abis-abis sedang ia masih subject to change.
6. Kajian bersifat HEURISTIC dgn ill-structured problematic, maka ia terdedah dgn komentar yang pelbagai fahaman, maka sayugia ia disediakan dalam bentuk proposal yang ringkas tapi lengkap utk kurangkan isu PG demotivated dijadikan bola ditendang ke sana sini dari awal sehingga VIVA.
7. Kenapa PG kat obersi boleh hasilkan kajian yang hebat2 hanya dengan proposal 5 muka surat sedang PG kita terkial-terkial macam tak larat wpun berbekal proposal 50 muka surat yang sarat?
8. Pemahaman asas PG akan jelas dengan proposal yang ringkas dan dapat dilihat kesinambungannya, baru diikuti selepas itu dengan pembacaan lanjut untuk pemahaman yang mendalam, susah ke nak faham?
9. Proposal adalah blueprint aka kerangka kajian keseluruhan, maka ia mesti dilihat sebagai rangka utk dinilai kekukuhan rangka tersebut, bukan ketebalannya.
10. Saya dah cuba bantu PG yang belajar di obersi menyediakan asas rangka ini... dari FROT ke ROT ke ROTplus (kini ada ROTx) then selepas 3 dan 4 tahun, mereka berjaya dgn kajian yang hebat ! Ada apa masalah?

Khidmat Proofread & Translate Jurnal & Thesis ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com





.
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Subtitle

mencari-khidmat-proofreading-tesis.jpg


1. http://www.MyCambridge.blogspot.My >> Kelas Bahasa Inggeris Dewasa & Tuisyen MUeT / iELTs

2. http://www.Mudah2u.Co.Vu ...

- Khidmat Proofread & Terjemahan Melayu - English > Buku / Jurnal / Tesis / Abstrak / Assignment / Speech / Artikel

- Service Transcribe - tukar audio / video / buku fizikal ke >> Microsoft Words Text

- Servis Membuat Subtitle English / Sarikata BM - untuk Montage / Klip Video / Filem / Dokumentari / dan lain-lain

- Kursus membuat Subtitle (Private course @ Shah Alam / Putrajaya / Seremban)




Prosedur Tempahan :

a. Emelkan ke >> [email protected] :

- Dokumen yang ingin diterjemah / proofread
- ATAU Audio / Video yang perlu di buat Subtitle / Transcribe

b. Kami akan reply dengan "Quote Harga" serta akaun pembayaran.
c. Hantar deposit ke akaun pembayaran dan kerja akan dimulakan.
d. Hasil kerja yang telah siap akan dihantar selepas baki dijelaskan.



*Sijil Penterjemah dan Surat Pengesahan ada disediakan.
**Resit juga tersedia untuk tujuan claim.



Antara pelanggan yang mengunakan khidmat kami:

1. Senior research fellow, Social Security Research Centre, University of Malaya

2. Jabatan Geografi & Alam Sekitar, Fakulti Sains Kemanusiaan Universiti Pendidikan Sultan Idris, 35900 Tanjong Malim, Perak, MALAYSIA

3. Research Management Center , Faculty of Medicine, University of Malaya 50603, Kuala Lumpur, Malaysia





#Diskaun untuk UM, UPSI, UPM, UiTM, UKM, UTM, UTeM, UNIMAS, UMS, UMP, UUM, UNIMAP, UMK, UniSZA, UPNM, UMT, USAS, UTHM , etc.



*****Share INFO ini dengan rakan Anda !
Apa tujuan anda buat Master / Doctorate?

Samada anda buat master, PhD atau DBA, EdD dll.. dua tujuan asasnya adalah..


1. Menjadi independent researcher yang professional
2. Menghasilkan kajian novel yang dapatannya menyumbang kepada pengetahuan dalam bidang yang dikaji.


Dua ini sahaja matlamat asas yang perlu dipegang. Memaksa PG membuat kajian kuantitatif atas dasar generalisasi yang bukan dua tujuan utama di atas satu yang keterlaluan.


Tajuk kajian mestilah tajuk yang diminati dan ada keperluan utk dilakukan oleh PG sendiri. Tugas SV utk memastikan kajian tersebut sesuai dan researchable. Itu sahaja. Tiada paksaan utk buat kuanti atau kuali jika ia bersesuaian dgn nature kajian yang dicadangkan oleh PG.


Bukalah Proquest. Banyak tesis kajian social science di universiti ternama, katakan di US dan UK yang berkaitan dgn situasi di China, Vietnam, Brazil, Nigeria dll negara, kerana ada keperluan PG dari negara2 tersebut lakukan kajian berkenaan dan sering kali ia berbentuk KUALITATIF.


Menjadikan generalisasi sebagai syarat wajib atas tiket kuantitatif untuk menerima tajuk kajian adalah menyalahi hak PG yang menjadi klien dan pembayar yuran pengajian.


>> Khidmat Proofread Thesis, Jurnal, sekali dgn Sijil Penterjemah & Surat Pengesahan >> >> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com

atau emel [email protected]


.
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
Tajuk 697 - Cari / publish / cite jurnal scopus ? Kenali SCImago



Jurnal indexed by scopus menjadi satu keperluan, bualan dalam dunia akademia. Jadi anda perlu pastikan jurnal yang anda hantar adalah scopus, jurnal yang dirujuk juga scopus. Jika tidak.... jurnal / rujukan anda akan diperlekeh dan kelihatan usaha anda selekeh. Maybe ada yang akan ketawa terkekeh kekeh .... adalah pulak yang kene sekeh !!



Bagi newbies.... sila ke web SCImago, search engine yang menggunakan data base ELSEVIER berindex scopus.



Contoh - Pic 1


Saya ingin mencari jurnal berkaitan "science education" maka ada 41 jurnal dan sumber artikel bertaraf scopus dipaparkan





scimago1.jpg





Contoh - Pic 2


Saya menyemak jurnal PERTANIKA UPM... ternyata ianya scopus...cayalah UPM !



scimago2.jpg




2. Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil)

3. Service Transkripsi Tukar Audio/Video -> Text (Subtitle, Survey, Minit)

4. Upah buat Thesis/Jurnal cepat & murah (kaedah Rewrite/Paraphrase)

5. Khidmat Menukar Thesis yang Anda susah payah buat kepada Buku untuk
Diterbitkan oleh Universiti (buat Duit!)

6. Khidmat buat Resume / CV (English / BM)




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com

atau emel [email protected]


.
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
Tajuk 1818 - Analisis Artikel.. Pls Share..

1. Menganalisis artikel satu yg perlu dikuasai oleh PG. Ia bukan mudah bagi yg baru utk bermula.. jika tiada panduan... apatah lagi PG yg lansung tak pernah publish artikel. Skit2 suruh analisis artikel.. entah apa yg nk dianalisis tak plak dijelaskan (foto 1).
2. Analisis artikel bukan hanya cari kekuatan.. kelemahan.. dahlah PG pun tak tahu apa yg kuat dan apa yg lemah.
3. Aku cadangkan .... utk PG merujuk kpd template AOT aku (foto 2) dgn 20 perkara yg perlu ada dlm artikel dan komen 20 elemen ini. Contohnya... adakah artikel menyatakn reka bentuk kajian dan boleh tak reka bentuk mjawab persoalan kajian. At least tak adalah terkial2 apa nk di analisis...
OT



...Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
Tajuk 1814 - PhD akan lebih mudah jika ...

1. Passion dan minat dalam research.
Buat PhD sebab anda ada minat mendalam dalam research. Apa sahaja yang ada kaitan dgn research, anda tidak berlengah untuk kuasai. Tak tahu Rasch analysis, anda terus belajar, mencari siapa yang boleh mengajar. Anda seronok dengannya, kerana dapatan kajian anda akan menyumbang sesuatu dalam mengembangkan pengetahuan anda sendiri terlebih dahulu.

2. Suka scholar environment.
Anda suka bersama mereka yang juga scholar. Menghormati dan berkolaborasi. Anda tahu, dengan cara ini penyelidikan anda akan lebih berkembang dan akan menjadikan anda semakin menguasai bidang anda sehingga menjadi expert setelah menimba banyak pengetahuan.

3. Belajar kemahiran baru
Anda mula menguasai terma-terma dalam research. Anda tahu mendapatkan sumber rujukan. Anda kuasai keperluan penulisan. Anda tahu menganalisis data. Anda tahu membuat publication.
Kalau kurang yang diatas... merengus lah sepanjang masa


Upah buat Thesis/Jurnal Cepat
& Servis Transkripsi Tukar Audio > Text / Subtitle
>> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
Aku ni “quantitative person”. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku “getik” bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana “tiada nombor yang berceranggah” dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about “measurement” !

Meh baca ni baik-baik….

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH “MEASUREMENT” menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI “ISN’T MEASUREMENT” tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !


...Khidmat Translate BM - Eng & Proofread (Jurnal, Thesis, Abstrak, Sijil) >> http://www.MyCambridge.blogspot.com




.
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
Not ALL research is about “MEASUREMENT” !
Aku ni “quantitative person”. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku “getik” bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana “tiada nombor yang berceranggah” dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about “measurement” !

Meh baca ni baik-baik….

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH “MEASUREMENT” menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI “ISN’T MEASUREMENT” tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !


...Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) -> http://www.MyCambridge.blogspot.com





.
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
“Tesis siap cepat kurang matang”

"Kalau setakat abis 3 tahun tu belum cukup matang"
Selalu jer aku dengar pernyataan di atas. PG cam biasalah... mengangguk je. Kata apapun yess saja.
1. Pertama: Lambat atau cepat?

Ini logic yang kurang tepat dan sgt memalukan sapa yang menutur dan mempercayainya. Kualiti thesis lebih logic dikaitkan dengan (i) isu yang dipilih yang ada urgency, significant dan novel (ii) LR yang kritis (iii) ketepatan / kesesuaian pemilihan research design, termasuk analisis data (iv) perbincangan yang menyeluruh… bukan cepat atau lambat.
Maka, tentulah kurang sihat, kalau ada calon PhD yang pilih “lambat” berbanding “cepat”...yang relex jer macam xder apa2 berlaku... sbb itu wujudnya gesaan utk GOT - got it ? Ini bukan mcm makan sahur.... lagi lambah lg byk pahala.
2. Kedua: Matang?
Apa yang matang dan tak matang? Umur atau isi thesis? Kalau umur tentulah dah terlajak matang, maka tentulah yang matang tahu menyediakan isi yang juga matang. Apa pulak isi yang matang tu. Tentulah berbalik kepada yang pertama di atas.
3. Ketiga: Had masa
Kenapa PhD ada had masa – dulu 4 tahun, sekarang 3 tahun. Ini kerana keperluan asas menyediakan thesis yang matang adalah artikel dan buku2 yang berkualiti, yang jauh lebih mudah diperolehi sekarang... bukan main google jer cam budak2 sekolah.
Kalau dulu, 30 artikel perlukan 3 bulan, sekarang maybe 30 minit dah ada dalam tangan. Kalau ada budget, boleh beli lagi.. Yang tak dapat, boleh pula minta library carikan atau minta dari sumber lain termasuk kawan2 di obersi. Dulu mana ada Mendeley… now semua dah online.
Jadi bacalah artikel dan bahan berkualiti... sehingga memahami dan mampu memberikan argument yang baik.... bukan mesti baca sampai ribu2... takut makin kelabu...
4. Keempat:
Kalau bermula lewat, mana nak sempat matang. Sebab itu, aku suruh mulakan bacaan, penulisan wpun belum mendaftar lagi. Dulu mana kelas SPSS, AMOS, PLS, Atlas.ti di IPTA mahupun diluar IPTA utk analisis data, so joinlah mana2 yang patut seawal semester 1.
Ingat bro.... anda mungkin abiskn 3 bulan tak faham2 sesuatu yg boleh anda kuasai dlm sehari dgn hadiri bengkel ! Kalau tunggu, bilanya nak matang…
Yang dah daftar, boleh saja bermula esok harinya. Kenapa tunggu abis 1 semester baru nak mula…. Lambat bermula bukan bermakna matang...
5. Kelima:
Segala2 bermula dgn proposal yang baik... jadi belajarlah camner nak buat proposal... apply dulu ROT dan rujuk juga thesis lepas dalam bidang yang sama. Baca dan familiarize dan dapatkan idea, format dll utk menyediakan proposal. Jgn citation buat manual... kelam kabut... gunalah MENDELEY.
Thesis boleh pinjam di pusat sumber jabatan / library masing-masing. Kalau tak mula menulis, bila nak matang? Kalau main trial-n-error… tanpa panduan… ini bukan menjamin kualiti… ini menjamin anda memanjang jer tak reti !
6. Keenam:
MS Word tu word processor… berdesup boleh tulis thesis. Abis kalau dah guna Word pun macam typewriter electric… nak guna navigation xtahu…. split xtahu… cross-references xtahu… break page xreti… style xtahu…. Insert caption tak reti… nak customize TOC xtahu…. Grouped object xtahu…. yang tahu adalah menaip macam ayam patuk beras
7. Ketujuh:
Kalau nak edit pulak…. berpusing2 macam gasing… sampai pening sedang yang nak edit tu simple jer tapi jadi bersimpul-simpul ! Ini bukan matang… ini dinamakan ……. (maaf idea xdatang)
8. Kelapan:
Kalau dah 5, 6, 7 tahun tak siap2…. Itu aku fikir bukan matang…. itu trang tang tang…
Ini xtermasuk yg lambat siap kerana ditimpa musibah.. instrument meletup... sakit..... SV pindah uni.... yg kes cenggini.. kita simpati... isolated cases kita tolak tepi.
9. Kesembilan:
PhD hanya permulaan utk matang. Teruskan buat research... sampai tahap Prof... dan expert.... tapi percayalah ... tiada noktah pd istilah matang dlm dunia research kerana sifat knowledge yg terus bkembang... asal jgn jadi otai tapi buat research jd pembonceng kapcai !


...Upah buat Thesis/Jurnal Cepat & Servis Transkripsi Tukar Audio > Text / Subtitle -> http://www.MyCambridge.blogspot.com



.
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
PhD akan lebih mudah jika ...

1. Passion dan minat dalam research.
Buat PhD sebab anda ada minat mendalam dalam research. Apa sahaja yang ada kaitan dgn research, anda tidak berlengah untuk kuasai. Tak tahu Rasch analysis, anda terus belajar, mencari siapa yang boleh mengajar. Anda seronok dengannya, kerana dapatan kajian anda akan menyumbang sesuatu dalam mengembangkan pengetahuan anda sendiri terlebih dahulu.
2. Suka scholar environment.
Anda suka bersama mereka yang juga scholar. Menghormati dan berkolaborasi. Anda tahu, dengan cara ini penyelidikan anda akan lebih berkembang dan akan menjadikan anda semakin menguasai bidang anda sehingga menjadi expert setelah menimba banyak pengetahuan.
3. Belajar kemahiran baru
Anda mula menguasai terma-terma dalam research. Anda tahu mendapatkan sumber rujukan. Anda kuasai keperluan penulisan. Anda tahu menganalisis data. Anda tahu membuat publication.
Kalau kurang yang diatas... merengus lah sepanjang masa


1. Kelas Bahasa Inggeris (Dewasa/utk Kerja) & Tuisyen MUeT/iELTs EXPRESS 1 Bulan

2. Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil)

3. Service Transkripsi Tukar Audio/Video -> Text (Subtitle, Survey, Minit)

4. Upah buat Thesis/Jurnal cepat & murah (kaedah Rewrite/Paraphrase)

5. Khidmat buat Resume / CV (English / BM)




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com
 

akhmal_imran

Active Member
Messages
2,265
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,265
Reaction score
3
Points
35
Knp kelas Research Methodology dikatakan tidak bkesan ?
Ini cadangan simple2 utk kelas RM..

1. Kelas RM bukan kelas teori dgn lecturer guna PPoint presentation sepanjang masa.
2. PG mesti dah ada dummy / working title kajian.. dibincangkn 2 minggu pertama kelas RM.
3. PG diminta siapkn a brief proposal dgn cadangan Approach, Design dan Procedure (ADP) utk kajian masing2
4. Dari ini PG buat presentation utk rasionalised pemilihan diikuti class discussion
5. Group quali dan group kemudian berbincang lebih mdlm
6. Perbaiki bahagian methodology proposal setelah mdpt komen.. ptanyaan dan pembacaan lebih mdlm.
7. Jika ramai dlm kelas RM.... hanya PG quali dan quanti terpilih perlu present RM masing2.
8. Di akhir 14 minggu kelas RM.. masing2 PG patut dah ada ADP dan memahami sepintas lalu methodology PG lain dari presentation mereka.
9. Perbincangan juga melibatkn sumber rujukan yg penting utk mmantapkn ADP.
10. RM dlm proposal mestilah sedetail yg mungkin... termasuk sampling teknik dan instrumentation disiapkan dlm 14 minggu kelas RM
11. PG perlu fokus kpd ADP mereka sahaja.. termasuk analysis data. Klu sendiri punya ADP yg satu pun tak clear.. buat penat je masuk kelas RM...


>> Khidmat Proofread & Translate BM - Eng (Abstrak, Thesis, Jurnal, Sijil) >> http://www.MyCambridge.blogspot.com




.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register