To Sell Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Subtitle

CG Sponsors




akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
1,967
Reaction score
2
Points
35
Adakah SV kompeten ?

Mesej ni baru saya terima....
"... And now after the PD i felt like giving up entirely and quit my study. At the first place i wanted to do experimental method for my research, but in semester 2 my supervisor asked me to change the RD to qualitative approach. To my surprise during the defense all the panelist would have agree that my research is more approachable using the experimental method and now im back to square one.
How do i even combine qualitative with quasi. Perhaps if u have any nearby workshop u can inform me since i am keen to meet u And i do hope that i can show u my writing and hoping to hear your feedback. Since the panelist cannot see the relevance of my research. I am so dissapointed and break down right now.
All my hardwork for the past year didnt get any credits. To an extend, i do feel like quitting.."

Komen ringkas:
1. Ini yang selalu saya tulis, ada SV yang kompeten dalam RD kajian dia sahaja maka apa sahaja masalah mesti ikut RD yang dia familiar.
2. Apa guna ada 3 assigned SVs kalau perkara sebegini boleh berlaku?
3. Betapa PG membuang masa, tenaga dan motivasi bila disyaratkan menyediakan proposal tebal2 persis mini thesis yang kemudiannya ditolak oleh panel PD.
4. Konsep menyediakan proposal begini dah lapuk dan patut diganti dgn simple dan brief proposal utk beberapa pages tetapi perlu dibentang dalam komiti beberapa kali sebelum PD.
5. Nature kajian quali dan quanti sangat berbeza dan tak sepatutnya berlaku kesilapan.


...Khidmat Terjemahan BM - English (Sijil,Jurnal,Abstrak,Tesis) & Proofread >> http://MyCambridge.blogspot.com
...Upah buat Thesis/Jurnal (Express dgn kaedah Rewrite/Paraphrase) & Membuat RESUME >> http://MyCambridge.blogspot.com




.
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
1,967
Reaction score
2
Points
35
Kisah 1 - Satu message yang aku terima…dalam ShoutMix aku…spt berikut:



Aku tak dapat bayangkan bila pelajar dah baca 50 artikel tapi tak jumpa2 GAP…. Sedangkan setiap artikel mengupas kajian sambil membincangkan latarbelakang kajian, the known and the unkown, variables, models hatta the future research. Pelajar boleh combine variables, ambil satu theory apply dalam different contact, hybrid the theories, upgrade dgn bina new model, validated the instruments dll…

Bila aku baca message tersebut…. Byk soalan dari jawapan yang aku dapat

Soalan apa?

Research adalah proses belajar …. dimulakan dengan LITERATURE SEARCH….yang asasnya membaca secara INTENSIVE dan EXTENSIVE. Membaca melibatkan berfikir supaya dapat menguasai apa yang dibaca.

Maka akupun terfikir….. apa pula jika pelajar tidak membaca secara intensive.... sedang yang membaca pun tak tahu apa nak buat? Terfikir lagi..... mana perginya SV yang bimbingannya diperlukan.....

Kisah 2 – Potensi supervisee
Pagi tadi aku menghirup kopi sambil bersembang dgn seorang calon PhD sebuah IPTA.. yang dah 3 semester. Dia menjelaskan bahawa kajiannya adalah bbentuk eksperimen utk lihat keberkesaan pengajaran satu subjek “kenegaraan” terhadap self-improvement dan jati diri pelajar menggunakan soal selidik.

Aku termangu… kerana selepas 3 semester, calon PhD tersebut mengaitkan eksperiment dgn survey dan soal selidik…. mcm tak kena jer. Aku dengar sekali jer dah tahu…. pelajar tersebut tidak mendapat gambaran yg jelas antara kajian eksperimen dan survey….. takkan SV tak nasihatkan apa2…..lantas aku terus bertanya…. Mengapa buat survey sesuatu yang terlalu abstrak…. Sedang dia boleh melakukan kajian kualitatif….

Apa jawapan pelajar tu?

Dia kata…. SV suruh dia fikirkan kajian survey hanya kerana SV cenderung kearah quantitative. Pelajar tupun diminta membaca….dan membaca…..tanpa arah tujuan.

Setelah berkenalan lanjut aku dapati pelajar tersebut yang juga pensyarah IPTA banyak kelebihan ….bukan sahaja dia expert subject “kenegaraan” tersebut….. dia juga mengenali ramai pakar (sebahagiannya adalah kenalan beliau) dalam bidang "kenegaraan"dan kenapa tidak menggunakan kelebihan tersebut bagi menjalankan kajian kualitatif yang lebih mengupas isu yang nak dikaji secara mendalam… sambil menemuduga pakar2 tersebut. Sementelahan beliau pula tidak arif tentang SPSS malah tidak ada lagi instrument (soal selidik) utk kajian yang kononnya bersifat survey tersebut. Lagipun objektif kajian lebih memerlukan kupasan qualitatif bukan kuantitatif..

Jadi apa kesimpulan ko?


Aku nak masing2 buat ler kesimpulan sendiri…. itu lebih adil….


2. Khidmat Terjemahan BM - English (Abstrak, Thesis, Jurnal, etc)

3. Khidmat Proofread (semak & edit - buku, report, speech, etc)

4. Service Transcribe ( Tukar Audio/Video > text/Words ) - Survey, Minit Mesyuarat, Lecture

5. Upah Membuat Thesis/Jurnal EXPRESS (melalui kaedah Rewrite/Paraphrase)

6. Khidmat buat Resume / CV (English / BM) & Carikan Kerja




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com







.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
1,967
Reaction score
2
Points
35
Tajuk 826 - Not ALL research is about “MEASUREMENT” !
Aku ni “quantitative person”. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku “getik” bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana “tiada nombor yang berceranggah” dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about “measurement” !

Meh baca ni baik-baik….

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH “MEASUREMENT” menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI “ISN’T MEASUREMENT” tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !



...Khidmat Terjemahan / Proofread Thesis, Jurnal & Upah membuat Thesis -> www.MyCambridge.blogspot.com





.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
1,967
Reaction score
2
Points
35
Research Gap.... pulak dah >
Disatu meja disebuah cafe di Canselori.... berlaku perbualan berikut yang bicarakan research gap spt definisi dalam photo. Tqvm yang berikan definisi tersebut....

X: Adakah ini bermakna kajian yang dibuat wpun telah diterima dan published dalam artikel masih ada kelompongan sana sini.

Y: Aah.... kelompongan tu apa yang kajian lepas tu tak buat lagi.

X: Mana u tahu apa yang tidak dibuat lagi?

Y: Sebab tu kena baca sampai 1000 artikel baru tahu, kat mana kelompongan tu...

X: Camner nak cari tu... sampai 1000 artikel nak baca?

Y: Yang itu pandai2 sendirilah.... bacaaaaa jer.. baca dan baca dan baca.... sampai cukup.... sampai jumpa kelompongan, yang tak dibuat lagi..

X: O... camtu plak.... abis kalau cari yang tak dibuat lagi… macamana u nak tulis LR kalau yang u buat tu belum dibuat lagi?

Y: Bukanlah macam tu…. maybe dah dibuat tapi kita buat pulak dalam konteks berbeza….

X: Hah? Dah ubah pulak definisi kelompongan? Iskhh.... kenapa pulak u nak buat konteks yang berbeza?

Y: Sebab itu tak dibuat lagi?

X: Tu jer sebabnya? Ic....

Y: Aah.... kadang2 bukan saja ubah konteks…. maybe guna variable yang tak digunakan lagi.

X: Memanglah kajian lepas tak guna, sebab mereka guna apa yang berkaitan dgn kajian mereka sahaja, apa kena mengena dgn variable lain. Kenapa pulak u nak guna variable yang lain?

Y: Kita ubahlah kajian sikit dan guna variable lain.

X: O… maksudnya kelompongan tu yang kajian lepas tak buat macam tu…. memanglah dia buat kajian yang dia buat tu, sampai published… tentulah dia tak buat apa yang u fikir u nak buat. Ini bukan kelompongan, ini u saja nak ubah2…tak yahlah susah2 nak baca sampai 1000 artikel

Y: Ala u tak faham maksud research gap tu…

X: Abis signifikan dan novelty camner pulak?

Y: Kalau dah jumpa gap macam ubah konteks dan variable… itulah kajian yang signifikan dan ada novelty yang bukan duplikasi..

X: Setakat tukar konteks… atau setakat guna variable lain ada jaminan ke signifikan dan novel, atau publisable?
Bagaimana pulak jika ada isu semasa yg terkini dan terhangat berlaku dalam bidang kajian u.... nak kena cari kelompongan dulu jugak ker? Kena baca 1000 artikel dulu ker?

Atau jika ada keperluan utk revised instrument pulak... itu pun kena baca jugak ke 1000 artikel dan cari kelompongan dulu?

Y: Alamak.... susah lah nak explain dgn U ni…

X: Kenapa susah nak explain?

Y: Kalau senang bukan PhD namanya…



...Servis Upah buat Thesis (Rewrite) , Transkripsi Audio -> Text, dan khidmat buat Resume -> www.MyCambridge.blogspot.com



.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register