BTC USD 65,321.4 Gold USD 1,784.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tenang lepas peluk Islam

rasyid9449

Active+ Member
Joined
Jul 10, 2009
Messages
3,469
Reaction score
73
Points
30
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Seramai 1,000 peserta terdiri daripada saudara Muslim menyertai Konvensyen Saudara Muslim Peringkat Wilayah Persekutuan yang berlangsung di Dewan Serbaguna Masjid Wilayah Persekutuan di sini, baru-baru ini.

Konvensyen sehari dianjurkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), itu bertujuan memperkukuhkan ikatan persaudaraan selain bertukar pendapat mengenai hala tuju kehidupan sebagai Muslim.


Majlis dirasmikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, turut dihadiri Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali dan Timbalan Pengarah Operasinya, Zainal Abidin Jaafar.

Che Mat berkata, pada konvensyen itu, peserta berpeluang mendengar kupasan menarik menyentuh isu saudara Muslim di negara ini menerusi tiga pembentangan kertas kerja.


“Antara pembentang mengambil bahagian ialah penceramah terkenal, Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah yang membentangkan tajuk Pendekatan Dakwah Di Kalangan Masyarakat Cina,” Mengambil tajuk ini secara peribadi, beliau membawa peserta meneliti pengalaman dilaluinya sendiri untuk dijadikan panduan kepada semua,” katanya.


Selain itu, katanya, seorang lagi pendakwah bebas yang mengambil bahagian ialah Muhammad Fitri Abdullah yang berkongsi pengalaman mewakili masyarakat India Muslim di negara ini.

“Penceramah yang bersama kita hari ini mewakili semua kaum yang ada. Jadi kita tidak nampak bagaimana isu tukar agama boleh menjadi satu konflik kerana segala-galanya sudah dihurai dengan jelas pada konvensyen ini,” katanya.


Sementara itu, seorang peserta, Nasir Abdullah, 50 berkata, dia bersyukur kerana diberikan hidayah untuk menerima Islam walaupun mendapat tentangan daripada keluarganya.

“Semuanya bermula kira-kira 12 tahun lalu ketika isteri saya mula memeluk Islam. Tetapi pada waktu itu, ibu saya membantah hasrat saya untuk turut menganut agama suci ini. Selepas kematian ibu, saya ke ibu pejabat Jawi dan terus masuk Islam di sana. Ternyata, kehidupan saya kini begitu tenang,” katanya.


Seorang lagi peserta, Shafie Lee Abdullah, 54, berkata, dia gembira dengan kehidupannya sebagai seorang Islam kini selepas hidup tanpa agama sejak dari kecil lagi.
 
Sponsored Post

astrowan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 26, 2009
Messages
22,317
Reaction score
249
Points
138
alhamdulillah mmg tennag selalu hadapiNYA
 

Uzyr R

Super Active Member
Joined
Jul 23, 2008
Messages
7,750
Reaction score
86
Points
70
alhamdulillah..bertambah saudara Islam..
 

aznor59

Active+ Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
2,668
Reaction score
23
Points
25
saudara islam dah dapat hidayah...orang islam yang mengabaikan ISLAMnyer....pulanglah ke pangkal jalan...
 

hafizan78

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Apr 2, 2009
Messages
12,818
Reaction score
155
Points
123
Dakwah yang macam ini perlu diperbanyakkan... bukannya realiti TV je...
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register