telepon dan internet tergangu kerana kabel fiber optik di Mediteranian rosak

CG Sponsors




underscore

Legendary Member
Joined
Sep 20, 2008
Messages
11,494
Reaction score
4,245
Points
196
Kabel bawah laut untuk hubungan telepon dan internet terganggu sejak hari Jumaat kemarin. Jalur penghubung ke Asia tengah ke Eropah terganggu kerana rosaknya pada kabel fiber optik antara Mesir dan Itali.
Kabel tersebut membawa lebih dari 75% penghubung dari Asia tengah, Eropah dan Amerika. Kejadian sebelumnya pada bulan Januari juga pernah terganggu ketika kabel serat optik tersangkut di kapal kerana cuaca buruk.

Vodafone group PLC di Mesir dilaporkan terkena gangguan tersebut.

Verizon Com sebagai perusahan nombor 2 telecom Amerika telah memindahkan jalurnya dari Asia tengah ke Eropah dan Amerika.

Kesan pemindahaan tersebut membuat kecepatan transfer data menurun hingga separuh, dan dijangka selesai dalam minggu depan.

Perusahaan Portugal Telecom juga mengarahkan jalur mereka ke area yang tidak terganggu dan memindahkan jalur komunikasinya ke arah lain.
France Telecom atau si Orange Mobile mendapat gangguan sampai 55% menurunnya trafik suara ke daerah Arab Saudi, 52% untuk Mesir dan 82% untuk jalur ke India bahkan sempat terputus.

Sekarang komunikasi untuk ke kota Mumbai dan London telah beralih ke arah Hongkong.

Kabel SMW4
atau dikenal SEA-ME-WE untuk komunikasi kabel optik di Asia tengah, menghubungkan 12 negara seperti Pakistan, Singapura, Indonesia, Malaysia, Bangladesh, India, Sri Lanka, Arab Saudi, Mesir, Italia dan Perancis.
Dan dijangka kembali normal pada 31 Desember 2008.
~X(
 
Sponsored Post

rocksoft

Fun Poster
Joined
Jul 6, 2008
Messages
527
Reaction score
2
Points
25
client2 dari india dan uk dah bising tak dpt masuk server di bawah ISP TMnet.. puas mencari solutions tak dpat, nampaknya sah2 kabel SMW3 - SMW4 yang sebabkan bende ni..
 

bintang4

Super Active Member
Joined
Mar 4, 2007
Messages
8,528
Reaction score
332
Points
81
patutle lembab jer mendonload sehari dua nih ~X(
 

bangzaf

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2007
Messages
14,855
Reaction score
33
Points
120
patut le semalam cam lembab jer...
mlm ni ok plak...
 

kasmarol

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2008
Messages
9,934
Reaction score
59
Points
80
:-?:-?:-? 2 psl rmh gua pn slow internet ni!!
 

Fx_L

Super Active Member
Joined
Jul 23, 2008
Messages
8,145
Reaction score
139
Points
73
rmh wa pun sama..
tenet lembab sungguh..
celcom broadband ada kaitan tak..
sebab sebelum nie okay je..
tapi dalam beberapa hari lepas.. lembab..
 

mspenyu

Freshie
Joined
Jun 15, 2007
Messages
10
Reaction score
0
Points
3
patutlah lembab sgt internet 2-3 hari nie. Ingatkan sy sorang jer ada masalah. Paling geram tak dapat nak akses web m2u.com.my, asyik hang jer...tension nyer...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register