BTC USD 32,636.3 Gold USD 1,784.77
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Teknik Untuk Menyelidik Orang Yang Kita Baru Kenal Thru Laman Sosial

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,350
Reaction score
123
Points
123
Ved petik dari satu blog yang sempoi punya :-

Korang kenal seseorang yang baru. Korang tak pernah jumpa. Korang kenal pun dalam alam maya. Macam mana nak tau dia seorang penipu atau tak?


Sonang ajo beb....

1) Dapatkan email dia. Lagi banyak email dia yang korang tau, lagi bagus. Email YM kadang-kadang tak berguna... try to make the person foward something to your email. Dia pasti akan gunakan email yang dia selalu pakai untuk mailing.


2) Trace his/her email dalam Facebook and jugak Google.com. Just paste it in the search box and click 'Search'. Lihat result.


3) Tengok setiap link yang muncul. Kalau untuk Facebook pulak, tengok wall dia dari atas sampai bawah. Find anything yang looks suspicious.


4) Cuba untuk setiap laman sosial macam Myspace, Friendster, photopages, bla bla bla.


5) Berdasarkan step 2-4, tanya dia samada dia ada akaun Facebook/Myspace/Friendster atau tak. Lihat jawapan dia. Kalau dia cakap TAKDE, dia sedang menipu. Kalau dia amik masa lama untuk betulkan jawapan dia semula kepada DULU ADA LAH SEKARANG PASS DAH LUPA, dia juga sedang menipu.


6) Kalau wall Facebook dia private, jangan risau. Tengok tiap2 kawan dia dalam friendlist dia. This may take some time, depends pada berapa ramai kawan yang dia ada. But trust me, BERBALOI-BALOI.


7) Kenal pasti profile siblings dia or bestfriends dia. Bukak satu-satu. Korang mungkin akan terjumpa page isteri/suami dia.


8) Dari profile siblings and kawan rapat, kita boleh dapat lihat album yang diorang share. Mungkin profile DIA private tapi pada profile kawan-kawan and siblings dia TAK PRIVATE. Kutip informasi yang korang nak banyak-banyak.


9) Tau full name dia? Google it. Who knows, korang akan terjumpa info yang menarik seperti gambar2 dia kawin ke...video dia kawin ke...


10) Berdasarkan step no. 7 tadi, kita dapat tau yang empunya badan tu dah berkahwin. Good job.


11) Kalau dia bagi nombor telefon KERJA instead of his/her personal number, DIA SEDANG MENIPU ANDA. Tak kira lah alasan dia "Handphone kerja I lebih banyak I pakai dari handphone personal I sendiri". If he/she is being truthful to you, he/she will give you BOTH numbers.


12) Ask him/her samada ada GF/BF ke belum. Kalau dia jawab "I single lagi, sape la nak kat I ni"...sila rujuk keputusan step 7 sampai 9. Bandingkan keputusan yang korang dapat dengan jawapan dia.


13) Simpan setiap chat log/sms/gambar-gambar berkaitan yang korang dapat sepanjang korang berhubungan.... penting untuk dijadikan bukti di kemudian hari.


14) Kalau korang dah tau and confirm dia ni kaki penipu, terpulanglah pada korang nak melayan dia, memaki hamun dia, mengantoikan dia pada bini/suami dia, sepak terajang dia, tinggalkan dia or kikis duit dia.


Renung-renungkan dan selamat beramal. Sekian terima kasih


Credit to :- http://www.loveydoveydoo.com/ :)cgrock
 
Sponsored Post

Syedz

CG Top Poster Club
Joined
Dec 23, 2008
Messages
21,979
Reaction score
109
Points
128
wah, bagus gak tips2 nih....
amat berguna utk kaum hawa :)
 

ciwi1166

Fun Poster
Joined
Jun 7, 2008
Messages
766
Reaction score
5
Points
15
mmg dah lame dah buat.. orng malas je kot xnak buat.
anyway tq. :)
 

aaril

Fun Poster
Joined
May 2, 2008
Messages
829
Reaction score
6
Points
15
jangan tipu2 berterus terang sahaja....berbaloi-baloi untuk masa yang panjang hehe
 

hafizan78

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
12,818
Reaction score
155
Points
123
takde butang thanks... good info...
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,690
Reaction score
361
Points
131
Saya dah lama amalkan benda ni. Hampir 80% (tidak rasmi) warga Malayisa ada akaun Laman Sosial. Check dan explore dulu. :D:D:D
 

eizza115

Active+ Member
Joined
Feb 13, 2008
Messages
2,688
Reaction score
0
Points
20
Ved petik dari satu blog yang sempoi punya :-

Korang kenal seseorang yang baru. Korang tak pernah jumpa. Korang kenal pun dalam alam maya. Macam mana nak tau dia seorang penipu atau tak?


Sonang ajo beb....

1) Dapatkan email dia. Lagi banyak email dia yang korang tau, lagi bagus. Email YM kadang-kadang tak berguna... try to make the person foward something to your email. Dia pasti akan gunakan email yang dia selalu pakai untuk mailing.



2) Trace his/her email dalam Facebook and jugak Google.com. Just paste it in the search box and click 'Search'. Lihat result.


3) Tengok setiap link yang muncul. Kalau untuk Facebook pulak, tengok wall dia dari atas sampai bawah. Find anything yang looks suspicious.


4) Cuba untuk setiap laman sosial macam Myspace, Friendster, photopages, bla bla bla.


5) Berdasarkan step 2-4, tanya dia samada dia ada akaun Facebook/Myspace/Friendster atau tak. Lihat jawapan dia. Kalau dia cakap TAKDE, dia sedang menipu. Kalau dia amik masa lama untuk betulkan jawapan dia semula kepada DULU ADA LAH SEKARANG PASS DAH LUPA, dia juga sedang menipu.


6) Kalau wall Facebook dia private, jangan risau. Tengok tiap2 kawan dia dalam friendlist dia. This may take some time, depends pada berapa ramai kawan yang dia ada. But trust me, BERBALOI-BALOI.


7) Kenal pasti profile siblings dia or bestfriends dia. Bukak satu-satu. Korang mungkin akan terjumpa page isteri/suami dia.


8) Dari profile siblings and kawan rapat, kita boleh dapat lihat album yang diorang share. Mungkin profile DIA private tapi pada profile kawan-kawan and siblings dia TAK PRIVATE. Kutip informasi yang korang nak banyak-banyak.


9) Tau full name dia? Google it. Who knows, korang akan terjumpa info yang menarik seperti gambar2 dia kawin ke...video dia kawin ke...


10) Berdasarkan step no. 7 tadi, kita dapat tau yang empunya badan tu dah berkahwin. Good job.


11) Kalau dia bagi nombor telefon KERJA instead of his/her personal number, DIA SEDANG MENIPU ANDA. Tak kira lah alasan dia "Handphone kerja I lebih banyak I pakai dari handphone personal I sendiri". If he/she is being truthful to you, he/she will give you BOTH numbers.


12) Ask him/her samada ada GF/BF ke belum. Kalau dia jawab "I single lagi, sape la nak kat I ni"...sila rujuk keputusan step 7 sampai 9. Bandingkan keputusan yang korang dapat dengan jawapan dia.


13) Simpan setiap chat log/sms/gambar-gambar berkaitan yang korang dapat sepanjang korang berhubungan.... penting untuk dijadikan bukti di kemudian hari.


14) Kalau korang dah tau and confirm dia ni kaki penipu, terpulanglah pada korang nak melayan dia, memaki hamun dia, mengantoikan dia pada bini/suami dia, sepak terajang dia, tinggalkan dia or kikis duit dia.


Renung-renungkan dan selamat beramal. Sekian terima kasih


Credit to :- http://www.loveydoveydoo.com/ :)cgrock

dah selalu dah buat...mmg suke check mahluk2 yg suspicious ni...:D
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,141
Reaction score
79
Points
1,020
terbaik ni leh cuba .. aku byk kali ken tipu ngan awek2 :)):))
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register