Teknik trade berdasarkan NEWS. Mari kita cuba teknik ni pulak.

CG Sponsors




marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,833
Reaction score
2,747
Points
201
Semasa News, volume akan berkurang kerana Market maker tiada information..bila kekurangn information, risk utk trade adalah tinggi...jadi, mereka keluar..ini menyumbang kepada kondisi low liquidity..
.
apabila volume berkurang...ini akan memerikan kesan besar pada price..price sgt mudah bergerak dlm low liquidity .

dalam keadaan low liquidity, volatitlity meningkat..slippage meninggkat..kemampuan utk melakukan execution juga sgt sukar kerana ketiadaan volume

perlu difahami juga..stop loss order yg diletakkn dalam pasaran tidak dikeluarkan ..ini kerana posisi stop loss tidak boleh "cancel" atau pull out ..

jadi ketika news..stop loss ini lah yg akan dicari..

terdapat beberapa indicator yg boleh mengesan aktiviti stop hunting ini
biasa broker yang menggunakan met4 ni memang tidak sesuai untuk trade news....

so far broker yang gunakan web based tidak berlaku masalah2 seperti di met4....

cuma siapa yang memahami pergerakan pair...sebelum news dan selepas news ada 'emas hitam' yang tersembunyi di antara tu.....

broker tetap mencari keuntungan daripada trader...jadi pandai2 lah trader memahami peel bagi setiap broker untuk trade news...

kepantasan close trade di perlu kan dan set target juga amat sesuai apabila trade news...
 
Sponsored Post

Don Malaya

CG Top Poster Club
Joined
May 3, 2011
Messages
27,601
Reaction score
909
Points
171
biasa broker yang menggunakan met4 ni memang tidak sesuai untuk trade news....

so far broker yang gunakan web based tidak berlaku masalah2 seperti di met4....

cuma siapa yang memahami pergerakan pair...sebelum news dan selepas news ada 'emas hitam' yang tersembunyi di antara tu.....

broker tetap mencari keuntungan daripada trader...jadi pandai2 lah trader memahami peel bagi setiap broker untuk trade news...

kepantasan close trade di perlu kan dan set target juga amat sesuai apabila trade news...

MT4 price mmg akan volatile tinggi..spread kembang..execution sgt2 sukar...jadi..

ade 3 keadaan yg kita boleh lihat how information distribute among player :

1) sebelum news -- mayb 1minutes sblm news -- semua org tak tahu apa information yg bakal dikeluarkan..ini menjawab mengapa big player keluar dari market dan memberikan kesan kepada liquidity dan volatility yg tinggi kpd price..kerana mereka tidak mahu mengambil risiko..boleh search maksud adverse selection

2) ketika news dikeluarkan
--- infomation mula tersebar ke semua player..the first player yg tahu adalah high frequency trader kerana kemampuan mereka mendapatkan info less than 1 milisecond.. mereka akan mula gunning the market

3) selepas news --information mula jelas..order2 yg hit dlm market mula keluar di time and sale..liquidity mula stabil..transaction mula meningkat..minat trader naik kerana information sudah jelas..

sy prefer selepas NEWS..mayb 3 to 5 minutes...reason adalah nak tgk apa "information" yang telah diberikan selepas pergerakan tersebut..salah satu info yg dicari adalah stop trader..

purpose any market adalah searching liquidity" ..stoploss adalah liquidity yg dicari..
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,833
Reaction score
2,747
Points
201
MT4 price mmg akan volatile tinggi..spread kembang..execution sgt2 sukar...jadi..

ade 3 keadaan yg kita boleh lihat how information distribute among player :

1) sebelum news -- mayb 1minutes sblm news -- semua org tak tahu apa information yg bakal dikeluarkan..ini menjawab mengapa big player keluar dari market dan memberikan kesan kepada liquidity dan volatility yg tinggi kpd price..kerana mereka tidak mahu mengambil risiko..boleh search maksud adverse selection

2) ketika news dikeluarkan
--- infomation mula tersebar ke semua player..the first player yg tahu adalah high frequency trader kerana kemampuan mereka mendapatkan info less than 1 milisecond.. mereka akan mula gunning the market

3) selepas news --information mula jelas..order2 yg hit dlm market mula keluar di time and sale..liquidity mula stabil..transaction mula meningkat..minat trader naik kerana information sudah jelas..

sy prefer selepas NEWS..mayb 3 to 5 minutes...reason adalah nak tgk apa "information" yang telah diberikan selepas pergerakan tersebut..salah satu info yg dicari adalah stop trader..

purpose any market adalah searching liquidity" ..stoploss adalah liquidity yg dicari..
selepas news pun kekadang pergerakan market tidak follow keputusan news.....dalam sesetengah keadaan...

sbb tu selepas news 2-3 minit...kkdng market stuck..tak ada pergerakan....2-3 hour selepas tu kkdng baru ada movement yang high impact...

di situ risk kepada mereka yang baru berjinak dengan news..
 

Don Malaya

CG Top Poster Club
Joined
May 3, 2011
Messages
27,601
Reaction score
909
Points
171
selepas news pun kekadang pergerakan market tidak follow keputusan news.....dalam sesetengah keadaan...

sbb tu selepas news 2-3 minit...kkdng market stuck..tak ada pergerakan....2-3 hour selepas tu kkdng baru ada movement yang high impact...

di situ risk kepada mereka yang baru berjinak dengan news..

betul ..market tak semestinye follow result news..

ia depend pada liquidity juga..

katakan news adalah positive..tapi bila big institution mahu membeli..dia tak dapat nak beli sebab takde sape nak jual ??

jadi mereka perlu mencari price yg ada org mahu jual kpd mereka...jadi , stop loss adalah tmpat liquidity yg mereka boleh executed..

maka, aktiviti ini sebenarnye kita boleh kesan dan lihat menggunakan software tertentu yg fokus kepada mechanic execution mereka..

aktivit selepas news lebih penting kerana ia reflect kepada apa yg informed trader sedang dan akan buat

news ini hanya hype utk create dan attract liquidity masuk dlm market..dan dari info news nie yg bawa participant
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,833
Reaction score
2,747
Points
201
betul ..market tak semestinye follow result news..

ia depend pada liquidity juga..

katakan news adalah positive..tapi bila big institution mahu membeli..dia tak dapat nak beli sebab takde sape nak jual ??

jadi mereka perlu mencari price yg ada org mahu jual kpd mereka...jadi , stop loss adalah tmpat liquidity yg mereka boleh executed..

maka, aktiviti ini sebenarnye kita boleh kesan dan lihat menggunakan software tertentu yg fokus kepada mechanic execution mereka..

aktivit selepas news lebih penting kerana ia reflect kepada apa yg informed trader sedang dan akan buat

news ini hanya hype utk create dan attract liquidity masuk dlm market..dan dari info news nie yg bawa participant
dan pandangan saya..news juga percepatkan sesuatu analisis TQ di capai...tp bukan satu kemestian..tetapi kebarangkalian itu tinggi....

jika trader dapat memahami situasi dan hubungkait antara TQ dan FA....pasti akan profit....

namun untuk enter market...keupayaan bilis akan terhad....berbanding big player yang banyak mencipta pergerakan market...
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,833
Reaction score
2,747
Points
201
dapat kita perhatikan..market lemau..bila tak ada news....

sebenarnya yang mencorakkan market adalah news...tp news pun akan bergerak mengikut pattern...

setiap pattern di baca melalui TA...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register