Teknik stochastic oscillator

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.08502
USD / JPY
110.763
GBP / USD
1.29236
USD / CHF
0.97970
USD / CAD
1.32938
EUR / JPY
120.181
AUD / USD
0.66078

CG Sponsors




pagiygglpkinisdhtrg

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
3,795
Reaction score
404
Points
41
Salam rakan2 trader yang saya hormati sekalian. :D

Mungkin ada dikalangan anda yang ternanti2 apakah teknik yang saya gunakan untuk menewaskan pair ganas iaitu GJ (<----perasan plak mamat ni :)) )dan teknik yang sama saya gunakan semasa menggegarkan tournament instaforex di hari pertama tournament dilangsungkan http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=48104&page=96( tak lama pastu MC :eek: bukan kesalahan teknik tapi kerana tiada SL :D)

Pertama2nya mungkin ada yang tertanya apakah stochastic oscillator atau panggilan manjanya stoch :">. Setting apakah yang terbaik dan bagaimana cara menggunakannya. Disini saya tidak dapat mengulas panjang tentang stoch ni tetapi saran saya anda bole tanya kepada pakcik google ataupon makcik yahoo kerana mereka lebih pakar dalam memberikan maklumat yang anda inginkan. :D

Di ruangan ini saya hanya ingin berkongsi dengan anda bagaimana cara saya 'enter market' tanpa menunggu masa yang lama. Saya berharap kaedah ini sedikit sebanyak dapat menjadi salah satu panduan ( di CG byk kaedah yg mantap utk dipelajari dan di praktikkan ) yang dapat membantu anda membuat keputusan samada BUY atau SELL dan bilakah timing yang paling cantik untuk anda memasuki pasaran. #:-S (letih menaip)

Cara saya ini mungkin terdapat Otai2 atau senior forex yang tidak setuju tetapi saya mohon agar kita sama2 mencari kelemahan dan kelebihan teknik ini. :)paid <---newbie juga ni (kenal forex belum setahun :"> )

Mari kita sambung mengaji. Cuba anda perhatikan chart dibawah. Yang ada hanya stoch dan tiada indikator yang lain.



Apakah kesimpulan yang anda dapat dari chart ini? :-? ayuh fikir dong :))

Baiklah. Jika anda perhatikan dengan teliti, terdapat 3 zon iaitu zon 0-20, 20-80 dan 80-100. Betul tak kawan2? Ok untuk pengetahuan anda zon 0-20 adalah zon bahaya atau dikenali sebagai zon Oversell (OS), zon 20-80 adalah zon selamat dan 80-100 adalah zon bahaya dan dikenali sebagai zon Overbought (OB)

Lalu apa yang menariknya? Cuba anda perhatikan pula chart di bawah



Sudahkah anda kenalpasti dimana zon bahaya. Kalau diperhatikan market akan bergerak turun setelah OB dan akan naik semula setelah OS. Ini adalah normal dalam pergerakan apa saja di dunia ini. Pernahkan anda dengar istilah "Hidup umpama roda, sebentar di atas sebentar di bawah "? :D Situasi yang sama berlaku dalam trading chart. Ia bertujuan mengimbangi pergerakan harga. Ada malam ada siang. Ada lelaki ada perempuan. Cukup cantik ciptaan Allah yang melengkapkan sesuatu itu dengan pasangannya. <---ceramah la pulak :">

OK. Next
 
Last edited:
Sponsored Post

pagiygglpkinisdhtrg

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
3,795
Reaction score
404
Points
41
Kenapa saya suka menggunakan TF 1m ?
Ada rakan trader yang YM saya untuk mempelajari apa kaedah yang saya gunakan kerana sering screen shot yang saya pamerkan membuat segilintir newbie panas punggung <---yeke, ntah2 perasan lagi :)). Saya menyatakan saya menggunakan TF1 m. Nak tau apa jawapannya. ini --> :eek:. Hanya gelak tahap gaban yang saya dapat. Memang betul TF 1m sangat jarang trader gunakan sebagai time frame utama tetapi ini yang saya gunakan setiap hari :D

Rata2 para trader gemar menggunakan TF 1H , 30m dan 4H. Untuk saya simple saja, Candlestick (CS) TF1m adalah lebih akurat atau tepat untuk saya kerana setiap 1 CS melambangkan pergerakan selama 1 minit. Jadi data2 yang diproses oleh indikator lebih banyak dan hasilnya lebih jitu ( pendapat sayala ) berbanding time frame yang lebih besar. Sebenarnya kalau ada timeframe 1 saat pon saya nak pakai :D

Tetapi saya juga tidak melupakan time frame yang lain untuk menganalisa arah pergerakan trend. Lebih besar time frame adalah lebih tepat untuk mengetahui arah trend market. TF 1m hanyalah digunakan untuk enter market.

TF 1m sangat sesuai untuk anda melakukan sclap dimana anda bole mendapat profit antara 20 -50 pip dalam masa beberapa detik ( <---bukan time news ) dan sekiranya market sedang ranging, anda juga masih boleh memperolehi pip sekitar 10 -30 pips ( bedasarkan pengalaman saya. Ok. Cuba anda buka terminal trading anda sekarang. Ambil time frame 1m. Insert indokator stoch dgn menggunakan setting 5,3,4 . ( apa2 pair pon boleh tapi seelok2nya GJ ) Cuba anda kira berapa pips yang bergerak dari OB ke OS dan OS ke OB. Sudah? Lalu bilakah waktu enter yang tepat?

Cuba lihat chart di bawah dan perhatikan bila waktu saya enter market :">



Saya akan menggunakan OB untuk sell dan OS untuk buy. Saya akan pastikan bahawa kesemua garis biru dan merah stoch memasuki zon bahaya sebelum saya membuat keputusan buy atau sell. Apapon biasanya keputusan buy atau sell ini adalah hasil pertimbangan yang saya rasakan sudah 90-100% matang.

OK kawan2. Saya rasa cukup dulu untuk sekarang. Nanti kita sambung lagi akan datang tentang pelajaran bagaimana mengenal trend dgn menggunakan stoch, apakah risiko menggunakan kaedah saya ini dan apakah cara untuk mengurangkan risiko dan memaximumkan pips ( bukan profit. Kalau profit bergantung kepada lot anda. hehe... ) Saya buka pertanyaan dari pihak anda dan saya akan cuba menjawab sebaik mungkin mengenai teknik ini. Sekian terima kasih.
 
Last edited:

rockstar

Active+ Member
Joined
Jan 7, 2007
Messages
4,799
Reaction score
32
Points
30
Salam rakan2 trader yang saya hormati sekalian. :D

Mungkin ada dikalangan anda yang ternanti2 apakah teknik yang saya gunakan untuk menewaskan pair ganas iaitu GJ (<----perasan plak mamat ni :)) )dan teknik yang sama saya gunakan semasa menggegarkan tournament instaforex di hari pertama tournament dilangsungkan http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=48104&page=96( tak lama pastu MC :eek: bukan kesalahan teknik tapi kerana tiada SL :D)

Pertama2nya mungkin ada yang tertanya apakah stochastic oscillator atau panggilan manjanya stoch :">. Setting apakah yang terbaik dan bagaimana cara menggunakannya. Disini saya tidak dapat mengulas panjang tentang stoch ni tetapi saran saya anda bole tanya kepada pakcik google ataupon makcik yahoo kerana mereka lebih pakar dalam memberikan maklumat yang anda inginkan. :D

Di ruangan ini saya hanya ingin berkongsi dengan anda bagaimana cara saya 'enter market' tanpa menunggu masa yang lama. Saya berharap kaedah ini sedikit sebanyak dapat menjadi salah satu panduan ( di CG byk kaedah yg mantap utk dipelajari dan di praktikkan ) yang dapat membantu anda membuat keputusan samada BUY atau SELL dan bilakah timing yang paling cantik untuk anda memasuki pasaran. #:-S (letih menaip)

Cara saya ini mungkin terdapat Otai2 atau senior forex yang tidak setuju tetapi saya mohon agar kita sama2 mencari kelemahan dan kelebihan teknik ini. :)paid <---newbie juga ni (kenal forex belum setahun :"> )

Mari kita sambung mengaji. Cuba anda perhatikan chart dibawah. Yang ada hanya stoch dan tiada indikator yang lain.



Apakah kesimpulan yang anda dapat dari chart ini? :-? ayuh fikir dong :))

Baiklah. Jika anda perhatikan dengan teliti, terdapat 3 zon iaitu zon 0-20, 20-80 dan 80-100. Betul tak kawan2? Ok untuk pengetahuan anda zon 0-20 adalah zon bahaya atau dikenali sebagai zon Oversell (OS), zon 20-80 adalah zon selamat dan 80-100 adalah zon bahaya dan dikenali sebagai zon Overbought (OB)

Lalu apa yang menariknya? Cuba anda perhatikan pula chart di bawah



Sudahkah anda kenalpasti dimana zon bahaya. Kalau diperhatikan market akan bergerak turun setelah OB dan akan naik semula setelah OS. Ini adalah normal dalam pergerakan apa saja di dunia ini. Pernahkan anda dengan istilah "Hidup umpama roda, sebentar di atas sebentar di bawah "? :D Situasi yang sama berlaku dalam trading chart. Ia bertujuan mengimbangi pergerakan harga. Ada malam ada siang. Ada lelaki ada perempuan. Cukup cantik ciptaan Allah yang melengkapkan sesuatu itu dengan pasangannya. <---ceramah la pulak :">

OK. Next
oooo...sesuai utk tf kecik ke setting kt atas tuh?...:-?:-?
 

centepede

Active Member
Joined
Feb 15, 2008
Messages
1,371
Reaction score
20
Points
25
pukul berapa tuh...aku x tau time broker insta nih
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
Thx Bro pagiygglpkinisdhtrgberdrglksnabulan..

mcmna nk entry rule????:)paid
 

pagiygglpkinisdhtrg

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
3,795
Reaction score
404
Points
41
Saya minta rakan2 agar jangan quote kerana akan merosakkan pemandangan thread ini :)). tanya saja soalan dan saya akan jawab :"> Awww. Malu i......:))
 

pagiygglpkinisdhtrg

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
3,795
Reaction score
404
Points
41
oooo...sesuai utk tf kecik ke setting kt atas tuh?...:-?:-?
Kaedah ini boleh digunakan di semua TF. Terserah anda suka yang mana. Biasanya kalau TF 1m , anda boleh menelan sekitar 20 -100 pips. kalau TF 5m , sekitar antara 50 - 200 pips, dan seterusnya. Lagi besar Tf lagi byk pergerakan pips. Cuba buka trading terminal anda dan masukkan stoch dan kira sendiri utk setiap TF, berapakah pergerakan OB ke OS dan pergerakan OS ke OB. Jangan terkejut sebenarnya banyak bangat :)paid
 

pagiygglpkinisdhtrg

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
3,795
Reaction score
404
Points
41
pukul berapa tuh...aku x tau time broker insta nih
Pukul berapa camna tu bro? saya tak faham soalan :">. Cuba zoom di chart tu nati anda nampak pukul berapa kat bawah tu :)paid

Kaedah ini anda boleh gunakan bila2 masa cuma utk waktu2 news kurang digalakkan ( bole2 saja asal tau risko atau besarkan SL ke tahap gaban ) :))
 

montok

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,797
Reaction score
53
Points
30
Dari OB ke OS, pastu dari OS ke OB, Byk Tuh.. Bole bg strategi nak exit yg selamat x bro? Modal apungan? GJ tuuu...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register