BTC USD 37,858.7 Gold USD 1,792.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Teknik serampang dua mata( ku sangka panas sampai ke petang,rupanya hujan ditengahari

Status
Not open for further replies.

zen piper

Fun Poster
Messages
316
Joined
Oct 2, 2008
Messages
316
Reaction score
121
Points
23
Salam buat semua....teknik ni sesuai digunakan pada pair EU & GU masa tengahari, sebelum London market open..Selalunya dari pukul 11am sampai 1:30pm(waktu malaysia), pergerakan market untuk 2 pair ni akan sideway...dan selalunya selepas 1:30pm, market akan mula bergerak..so ceritanya macam ni:-

1) dapatkan resistant & support bagi pergerakan yang sideway tu.
2) PO BUY kira-kira 25 pip diatas resistant. TAKE PROFIT ,30 pip.STOP LOST,50pip.
3) PO SELLdibawah support tu...jarakkan 25pip gak dari support.TAKE PROFIT,30 pip gak..STOP LOST,50 pip.
4) bila breakout terjadi..market yang mula bergerak pada 1 trend yang terjadi akan kena PO sama ada keatas atau kebawah dan seterusnya ke TAKE PROFIT.

kita jarakkan PO dari resistant & support pasal takut berlaku false breakout..PO tu korang boleh adjust ikut korang..kalau rasa tak cukup, tambah jadi 30pip..letak STOP LOST,jangan tak letak..mana tahu 'reversal' plak...cuba try,test dalam demo dulu kalau tak yakin...selamat mentrading..:D
 
Sponsored Post

jejantas

CG Top Poster Club
gem
Messages
24,648
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2007
Messages
24,648
Reaction score
920
Points
161
Salam buat semua....teknik ni sesuai digunakan pada pair EU & GU masa tengahari, sebelum London market open..Selalunya dari pukul 11am sampai 1:30pm(waktu malaysia), pergerakan market untuk 2 pair ni akan sideway...dan selalunya selepas 1:30pm, market akan mula bergerak..so ceritanya macam ni:-

1) dapatkan resistant & support bagi pergerakan yang sideway tu.
2) PO BUY kira-kira 25 pip diatas resistant. TAKE PROFIT ,30 pip.STOP LOST,50pip.
3) PO SELLdibawah support tu...jarakkan 25pip gak dari support.TAKE PROFIT,30 pip gak..STOP LOST,50 pip.
4) bila breakout terjadi..market yang mula bergerak pada 1 trend yang terjadi akan kena PO sama ada keatas atau kebawah dan seterusnya ke TAKE PROFIT.

kita jarakkan PO dari resistant & support pasal takut berlaku false breakout..PO tu korang boleh adjust ikut korang..kalau rasa tak cukup, tambah jadi 30pip..letak STOP LOST,jangan tak letak..mana tahu 'reversal' plak...cuba try,test dalam demo dulu kalau tak yakin...selamat mentrading..:D

SL lebaih besar dari TP? :D
 

zen piper

Fun Poster
Messages
316
Joined
Oct 2, 2008
Messages
316
Reaction score
121
Points
23
SL lebaih besar dari TP? :D

SL tu letak lebih pasal kalau price retract sebelum continue trend, at least tak kena SL..kalau betul2 reversal baru kena..kalau letak dekat sgt nanti price retract ngam2 price SL,kena SL sebelum continue trend plak..tapi kalau tak brani nak risk 50 pip,letaklah brapa yang sanggup rugi...:D
 

zen piper

Fun Poster
Messages
316
Joined
Oct 2, 2008
Messages
316
Reaction score
121
Points
23
Sesuai untuk TF M15 & M30..Kenapa EU & GU je sesuai? Pasal dua2 pair ni mempunyai pergerakan yang hampir serupa pasal dua2 ni europe base currency..CHF tak pernah try lagi...sapa2 yang ada try CHF v USD boleh tolong share trading result...:D
 
Last edited:

iwak

Super Active Member
Messages
7,594
Joined
Mar 21, 2008
Messages
7,594
Reaction score
37
Points
80
knapa x buat po 1 pip dari suport n resistant
 

zen piper

Fun Poster
Messages
316
Joined
Oct 2, 2008
Messages
316
Reaction score
121
Points
23
knapa x buat po 1 pip dari suport n resistant

Pasal nak elak dari false breakout...kalau letak PO dekat sgt dengan resistant & support, kalau break tu false, rugilah...
(False breakout bermaksud yang breakout dah jadi tapi price tu kembali ke dalam resistant dan support channel).. Pastu berubah arah dari PO..pasal tu jugalah kita kena pasang SL...:D
 

onetarmizi

Elite Member
Messages
4,259
Paid Membership
Joined
May 30, 2006
Messages
4,259
Reaction score
933
Points
76
Salam buat semua....teknik ni sesuai digunakan pada pair EU & GU masa tengahari, sebelum London market open..Selalunya dari pukul 11am sampai 1:30pm(waktu malaysia), pergerakan market untuk 2 pair ni akan sideway...dan selalunya selepas 1:30pm, market akan mula bergerak..so ceritanya macam ni:-

1) dapatkan resistant & support bagi pergerakan yang sideway tu.
2) PO BUY kira-kira 25 pip diatas resistant. TAKE PROFIT ,30 pip.STOP LOST,50pip.
3) PO SELLdibawah support tu...jarakkan 25pip gak dari support.TAKE PROFIT,30 pip gak..STOP LOST,50 pip.
4) bila breakout terjadi..market yang mula bergerak pada 1 trend yang terjadi akan kena PO sama ada keatas atau kebawah dan seterusnya ke TAKE PROFIT.

kita jarakkan PO dari resistant & support pasal takut berlaku false breakout..PO tu korang boleh adjust ikut korang..kalau rasa tak cukup, tambah jadi 30pip..letak STOP LOST,jangan tak letak..mana tahu 'reversal' plak...cuba try,test dalam demo dulu kalau tak yakin...selamat mentrading..:D


kenapa ada ayat ni pada topik thread "ku sangka panas sampai ke petang,rupanya hujan ditengahari":-?

Ada apa2 kaitan ke?
 

zen piper

Fun Poster
Messages
316
Joined
Oct 2, 2008
Messages
316
Reaction score
121
Points
23
kira macam kita pasang teknik ni masa 2 pair ni ngah sideway time tengahari..tup2,tetiba dia bergerak ke satu arah, selalunya selepas London market open..kebiasaannye trend akan mula selepas 1:30pm-2pm(London open)...kegunaan masa sideway market je.. itu pasal PO je..nak tangkap trend yang akan terjadi..kalau ngah market trending, teknik ni x boleh guna.....bila dah kena mana2 PO sama ada BUY atau SELL set up, PO yang satu lagi yang tak kena bolehlah delete...:D
 

mynor5535101

Active+ Member
Messages
4,452
Joined
Nov 29, 2007
Messages
4,452
Reaction score
189
Points
33
Salam buat semua....teknik ni sesuai digunakan pada pair EU & GU masa tengahari, sebelum London market open..Selalunya dari pukul 11am sampai 1:30pm(waktu malaysia), pergerakan market untuk 2 pair ni akan sideway...dan selalunya selepas 1:30pm, market akan mula bergerak..so ceritanya macam ni:-

1) dapatkan resistant & support bagi pergerakan yang sideway tu.
2) PO BUY kira-kira 25 pip diatas resistant. TAKE PROFIT ,30 pip.STOP LOST,50pip.
3) PO SELLdibawah support tu...jarakkan 25pip gak dari support.TAKE PROFIT,30 pip gak..STOP LOST,50 pip.
4) bila breakout terjadi..market yang mula bergerak pada 1 trend yang terjadi akan kena PO sama ada keatas atau kebawah dan seterusnya ke TAKE PROFIT.

kita jarakkan PO dari resistant & support pasal takut berlaku false breakout..PO tu korang boleh adjust ikut korang..kalau rasa tak cukup, tambah jadi 30pip..letak STOP LOST,jangan tak letak..mana tahu 'reversal' plak...cuba try,test dalam demo dulu kalau tak yakin...selamat mentrading..:D

Kalau Hit kedua dua PO dan Dua SL macam mana kamu nak counter..bagi lah tahu....tak ada penerangan pun ...:eek::eek:

P/S Buat PO tak Perlu TF hanya perlu Price action..:eek::eek:
 

pokcak

Super Active Member
Messages
9,664
Paid Membership
Joined
Jan 22, 2006
Messages
9,664
Reaction score
95
Points
80
kenapa ada ayat ni pada topik thread "ku sangka panas sampai ke petang,rupanya hujan ditengahari":-?

Ada apa2 kaitan ke?

tu yang musykil tu. kalau duk main hujan panas gitu, takut demam je.
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.11494
USD / JPY
115.255
GBP / USD
1.34050
USD / CHF
0.93126
USD / CAD
1.27678
EUR / JPY
128.502
AUD / USD
0.69883

CG Sponsors




Top
Log in Register