Teknik Scalping Guna AutoFibo

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.20955
USD / JPY
103.894
GBP / USD
1.36123
USD / CHF
0.8902
USD / CAD
1.27260
EUR / JPY
125.665
AUD / USD
0.77113

CG Sponsors




tokeikang

Active Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
1,996
Reaction score
182
Points
33
Saya ingin berkongsi teknik sclaping kepada mereka yang suka berscalping ni... teknik ni sepanjang saya guna amat berkesan menghasilkan pips hijau. target profit 10 - 20 pips atau bergantung kepada range fibo ataupun ketamakan masing-masing.

Caranya:
tarik fibo dari low ke high atau sebaliknya pada TF15M pastu tukar ke TF1M.. supaya lebih jelas lagi..
point2 untuk enter dan exit adalah pada line fibo ini.
contoh : tadi saya enter pada high semalam (24/12/08)
EU 1.4018 saya sell pada High semalam lah kira tu... TP pada fibo 23.6 iaitu 1.3994 .

Nanti saya explain semula, klu kurang clear.
 
Sponsored Post

miXxer

Legendary Member
Joined
Nov 12, 2007
Messages
13,252
Reaction score
63
Points
120
Saya ingin berkongsi teknik sclaping kepada mereka yang suka berscalping ni... teknik ni sepanjang saya guna amat berkesan menghasilkan pips hijau. target profit 10 - 20 pips atau bergantung kepada range fibo ataupun ketamakan masing-masing.

Caranya:
tarik fibo dari low ke high atau sebaliknya pada TF15M pastu tukar ke TF1M.. supaya lebih jelas lagi..
point2 untuk enter dan exit adalah pada line fibo ini.
contoh : tadi saya enter pada high semalam (24/12/08)
EU 1.4018 saya sell pada High semalam lah kira tu... TP pada fibo 23.6 iaitu 1.3994 .

Nanti saya explain semula, klu kurang clear.

Letak chart SS skali bro.. so leh jelas sket.. :D
 

tokeikang

Active Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
1,996
Reaction score
182
Points
33

Terima kasih,
Perkara yang penting disini adalah S&R disamping Fibo.
Teori: Biasanya price/candlestick akan melakukan retracement lebih kurang 50% setiap kali turun atau naik. Jadi disini fibo adalah alat pengukurnya. Kalau price/candlestick melepasi fibo 23.6% dia akan ke 38.2% dan disini 38.2% akan bertindak sebagai S&R pula kalau tak lepas dia terus trend asal, kalau lepas dia akan ke Fibo 50% pulak.... dan seterusnya fibo 50% ini bertindak sebagai S&R pula. Begitulah seterusnya Fibo 61.8%, 76.4% ataupu 100%. Jadi kesimpulannya untuk scalping 10 - 30 pips, mudah ajer... Kaedahnya sama sahaja pada mana2 TF ataupun mana2 pair. saya lebih suka EU & GJ. EU=spread kecil, GJ =movement dia besar. tapi Capital kena besar sikit kalau nak main GJ.. Saya biasanya buat trade setiap line fibo ini, selalunya pending order kalu xder masa nak monitor, buat sell/buy limit sell/buy stop... ala sehari lebih kurang 10 -15 enter market, kira dah ok ah tu, [10 x 15pips = 150 pips] Lepas lah untuk bayar bil2 utilities tu. PERKARA perlu hati2 adalah time yang ada news yang beri effect besar jer, rujuk forexfactory.

Kalau nak masuk indicator:
=> SMA 5, 20, 100
=> trend signal
=> autoFibo
=> support & resistance
indicator ni buleh rujuk thread yg dipost oleh onetarmizi [Koleksi Custom Indicators Meta4] page berapa saya tak ingat.
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=18833
 
Last edited:

tokeikang

Active Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
1,996
Reaction score
182
Points
33
Scalping GJ

Ni salah satu lagi contoh pada GJ.[TF5]
Tadi saya ada buat sell limit tadi pd price 133.75 {Fibo 76.4%] dan TP pada 133.53[Fibo 61.8%] nampaknya price buleh drop jauh lagi menuju 50% fibo. tapi tak aper jangan tamak janji TP dah kena... Biasanya saya tak letak SL.

Kalau tak jumper cari indicator : autofibo iaitu #SupFibo & FiboPiv_V2 tu boleh ym saya ..


 
Last edited:

emziza

Fun Poster
Joined
Mar 18, 2007
Messages
509
Reaction score
0
Points
10
Ni salah satu lagi contoh pada GJ.
Tadi saya ada buat sell limit tadi pd price 133.75 {Fibo 76.4%] dan TP pada 133.53[Fibo 61.8%] nampaknya price buleh drop jauh lagi menuju 50% fibo. tapi tak aper jangan tamak janji TP dah kena... Biasanya saya tak letak SL.


bro,
upload gambo beso sikit,
tak jelaslah.
tk.
 

tokeikang

Active Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
1,996
Reaction score
182
Points
33
Terima kasih, yang ni besar sikit kot, he he .
Selamat mengepip hijau...untuk bonus akhir tahun... dan azam baru tahun baru hijrah 1430 & tahun 2009, hijau sehijaunyer...

 

nazrismail

Active Member
Joined
Dec 17, 2007
Messages
2,366
Reaction score
52
Points
30
Saya ingin berkongsi teknik sclaping kepada mereka yang suka berscalping ni... teknik ni sepanjang saya guna amat berkesan menghasilkan pips hijau. target profit 10 - 20 pips atau bergantung kepada range fibo ataupun ketamakan masing-masing.

Caranya:
tarik fibo dari low ke high atau sebaliknya pada TF15M pastu tukar ke TF1M.. supaya lebih jelas lagi..
point2 untuk enter dan exit adalah pada line fibo ini.
contoh : tadi saya enter pada high semalam (24/12/08)
EU 1.4018 saya sell pada High semalam lah kira tu... TP pada fibo 23.6 iaitu 1.3994 .

Nanti saya explain semula, klu kurang clear.
Teknik menarik, untuk GJ boleh makan lebih drpd 10-20pis.:)cgrock
 

tokeikang

Active Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
1,996
Reaction score
182
Points
33
GJ

Untuk GJ 20 pips masih selesa, itu bergantung kepada individu, tapi pada point2 S&R tadi memainkan peranan penting untuk enter atau exit. Terkadang point untuk enter/exit market ini yang ramai sahabat kita kurang arif. Tabiat market ni memang macam tu, kalau boleh faham kan satu2 pair tabiat dia ni, Satu lagi Major trend juga penting untuk diketahui..

Thanks
 

tokeikang

Active Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
1,996
Reaction score
182
Points
33
samar2 lagi...
Macamana nak explain ah.. Gini contoh

Open chart EU pd Tf15m,
Untuk lebih jelas Yesterday High/Low, tekan 'CRTL Y' itu border untuk 1 hari tu, Lepas tu kita tarik 'Fibonacci Retracement' dari low ke high atau high ke low.
Apabila dah ditarik Fibo ni, kita buleh tahu dimana level-level price yang sesuai untuk enter ataupun nak exit point.
Price ini perangai dia bila dia lepas satu2 level tersebut dia akan menuju ke level seterusnya kalau tak lepas dia kan retracement dan balik ke level sebelumnya ataupun lebih lagi, jadi konsep S&R ini perlu dipergunakan sepenuhnya untuk dapat profit,
Bagi day trader pula kita kena betul2 kenalpasti di mana strong support or resistance kerana disini merupakan entry point yang penting supaya kita sentiasa profit..
tapi di SINI kita cerita untuk SCALPING saja dulu,
untuk DAY trading tu, kena buka post lain pulak ah... perlu dengan Tecnhnical Analysis pulok..

Dibawah ni chart EU15M, low 24/12 ialah 1.3915 dan High 1.4018.
Jadi tarik jer Fibo dari Low ke High,>> macam chart ni...
Cuba perhati price seakan suka sesangat dia main kat line-line fibo ni, jadi pasang perangkap jer kat dia suka main tu,
JADI tangkap2lah pips kat sini sebagai seorang scalper.. harap membantu.... "trade apa yang kita lihat not trade ikut kita rasa" he he

 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register