Teknik melajukan browser Firefox korang

CG Sponsors




ahmadnaim

Active Member
Joined
Dec 14, 2007
Messages
1,065
Reaction score
49
Points
35
lajukan firefox korang dgn beberapa tips2 masakan chef wan

Assalamualaikum dan Aloha.

Ni ada beberapa tips dan trik utk mozilla firefox v2.0 v3.0 keatas dan tips ni telah di cuba pd winXP dan Vista so aku share je dgn korang kalo nk try silalah try.

p/s:jgn lupe backup dulu value2 asal


1.type about:config kt address bar
2.taip network.http.pipelining pada filter search bar tu. double-click utk set value to true.
3.pastu kt filter search bar taip network.http.pipelining.maxrequests.double-click pastu setkan value 8
4.taip pulak network.http.proxy.pipelining dan double click utk set pd value true.
5.dalam IPv6 capable DNS server, IPv4 address kemungkinan akan dipulangkan kembali bile alamat IPv6 di mintak. Jadi susah sket la Mozilla nak recover dari misinfo yg terjadi tapi nasib baik ade function signification delay. So mcm biasa dekat filter search engine korang taip network.dns.disableIPv6 dan setkan pada value true dgn double-click.

6. CONTENT INTERRUPT PARSING
Application ni fungsi dier mcm nak halang application2 tak dikenali yg cube nk kacau page respond lebih kurang gitu la.tapi function ni tak diaktifkan lagi so nk aktif kan kena la wat Preference Name baru. Right-click(Apple user ctrl-click) kt mana2 je kat dlm about:config window tu pastu pilih New pastu Boolean,kemudian:
a:Taip content.interrupt.parsing pastu klik ok
b:nnti dia mintak value pilih true and ok.

7.Daripada tunggu page nak abis loading baru la mozilla display whole page, baik korang adjust setting ni di mana korang bleh kawal amaun masa maksimum utk satu2 application bile rendering page. so mcm biasa Right-click n pilih New pastu Integer dari pop-up menu:
a:taip content.max.tokenizing.time dalam New Integer value pastu click ok.
b:Nnti dia akan minta value so korang enter 2250000 and click ok.

8. CONTENT NOTIFY INTERVAL
Utk fungsi ni, dia akan setkan masa minimum utk tunggu antara reflows,lebih kurang mcm reload gak la. so mcm biasa right-click kt mana2 windows dlm about:config tu and pilih New pastu Integer dalam pop-up menu.
a:type content.notify.interval dalam New Integer value pop-up windows pastu klik ok.
b:Nnti dia mintak value korang enter 750000 and click ok.

9.CONTENT NOTIFY ONTIMER
A. Fungsi Preference Names ni adalah utk sets sekiranya nak reflow pages pada setting yg lebih tinggi dari setting yg korang wat tadi iaitu content.notify.interval. Mcm biasa right-click and select New and then Boolean dari pop-up menu.
B. taip content.notify.ontimer dalam New boolean value pop-up window pastu klik ok.
C. Nnti dia mintak value dan pilih true and klik ok.

10. Notify Backoffcount
ni pun antara function penting utk reflows dimana dia kawal max no of timer-based reflows dlm firefox page.kalo number ni dh dpt,nnti page akan reflow sekali je pastu abisla downloading. kalo korang nk apply preference ni so right-click pastu select New pastu Integer dr pop-up menu.
A. taip content.notify.backoffcount dalam New Integer value pop-up window pastu klik ok.
B. Nnti mcm biasa dia mintak value korang enter 5 pastu click ok.

11. CONTENT SWITCH THRESHOLD
Korang boleh interact dgn loading page bile content.interrupt.parsing is set to true. Bile page tgh loading, ade 2 mode applikasi la kononnye; high frequency dgn low frequency interrupt mode. High frequency akan memastikan greater UI responsiveness masa loading page. Low frequency interrupt mode akan memastikan quicker page load. Application high frequency berlaku bile korang gerakkan mouse ataupun taip pada keyboard dan switch back to low frequency ,pde bile korang takder aktiviti utk beberapa ketika. Preference ni boleh lah kontrol amount of time. so Right-click kat mana2 je dlm ruangan about:config pastu select New and then Integer
A. taip content.switch.threshold dalam New integer value pop-up window pastu klik ok.
B. Nnti dia mintak value korang masukkan 750000 and click OK.


12. NGLAYOUT INITIALPAINT DELAY

Ni pun antara punca2 website korang lambat nak loading cuz xde preference ni la konon2. Jadi dgn preference ni korang xyah tunggu sampai abis satu website didownload baru nk loading, nnti dia akan loading sket2 bdasarkan downloading dia so kire balance la. So mcm biasa right-click (oh lupe nk bgtau kalo Apple user ctrl-click)
A. kat filter tu taip nglayout.initialpaint.delay dalam New integer value pop-up window and klik ok.
B. Nnti dia mintak value masukkan 0 dan klik ok.

Tutup browser korang dan relaunch kembali firefox seperti biasa, insyaALLAH ada perubahan pada pecutan beberapa milisecond.


Download Fasterfox http://fasterfox.mozdev.org/

Web2 lain

http://www.howtogeek.com/howto/internet/firefox/tweak-firefoxs-responsiveness-config-setting/
http://support.mozilla.com/en-US/kb/Backing+up+your+information#Restoringaprofilebackup



 
Sponsored Post

gambate

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Nov 9, 2007
Messages
6,761
Reaction score
101
Points
73
lajukan firefox korang dgn beberapa tips2 masakan chef wan

Assalamualaikum dan Aloha.

Ni ada beberapa tips dan trik utk mozilla firefox v2.0 v3.0 keatas dan tips ni telah di cuba pd winXP dan Vista so aku share je dgn korang kalo nk try silalah try.

p/s:jgn lupe backup dulu value2 asal


1.type about:config kt address bar
2.taip network.http.pipelining pada filter search bar tu. double-click utk set value to true.
3.pastu kt filter search bar taip network.http.pipelining.maxrequests.double-click pastu setkan value 8
4.taip pulak network.http.proxy.pipelining dan double click utk set pd value true.
5.dalam IPv6 capable DNS server, IPv4 address kemungkinan akan dipulangkan kembali bile alamat IPv6 di mintak. Jadi susah sket la Mozilla nak recover dari misinfo yg terjadi tapi nasib baik ade function signification delay. So mcm biasa dekat filter search engine korang taip network.dns.disableIPv6 dan setkan pada value true dgn double-click.

6. CONTENT INTERRUPT PARSING
Application ni fungsi dier mcm nak halang application2 tak dikenali yg cube nk kacau page respond lebih kurang gitu la.tapi function ni tak diaktifkan lagi so nk aktif kan kena la wat Preference Name baru. Right-click(Apple user ctrl-click) kt mana2 je kat dlm about:config window tu pastu pilih New pastu Boolean,kemudian:
a:Taip content.interrupt.parsing pastu klik ok
b:nnti dia mintak value pilih true and ok.

7.Daripada tunggu page nak abis loading baru la mozilla display whole page, baik korang adjust setting ni di mana korang bleh kawal amaun masa maksimum utk satu2 application bile rendering page. so mcm biasa Right-click n pilih New pastu Integer dari pop-up menu:
a:taip content.max.tokenizing.time dalam New Integer value pastu click ok.
b:Nnti dia akan minta value so korang enter 2250000 and click ok.

8. CONTENT NOTIFY INTERVAL
Utk fungsi ni, dia akan setkan masa minimum utk tunggu antara reflows,lebih kurang mcm reload gak la. so mcm biasa right-click kt mana2 windows dlm about:config tu and pilih New pastu Integer dalam pop-up menu.
a:type content.notify.interval dalam New Integer value pop-up windows pastu klik ok.
b:Nnti dia mintak value korang enter 750000 and click ok.

9.CONTENT NOTIFY ONTIMER
A. Fungsi Preference Names ni adalah utk sets sekiranya nak reflow pages pada setting yg lebih tinggi dari setting yg korang wat tadi iaitu content.notify.interval. Mcm biasa right-click and select New and then Boolean dari pop-up menu.
B. taip content.notify.ontimer dalam New boolean value pop-up window pastu klik ok.
C. Nnti dia mintak value dan pilih true and klik ok.

10. Notify Backoffcount
ni pun antara function penting utk reflows dimana dia kawal max no of timer-based reflows dlm firefox page.kalo number ni dh dpt,nnti page akan reflow sekali je pastu abisla downloading. kalo korang nk apply preference ni so right-click pastu select New pastu Integer dr pop-up menu.
A. taip content.notify.backoffcount dalam New Integer value pop-up window pastu klik ok.
B. Nnti mcm biasa dia mintak value korang enter 5 pastu click ok.

11. CONTENT SWITCH THRESHOLD
Korang boleh interact dgn loading page bile content.interrupt.parsing is set to true. Bile page tgh loading, ade 2 mode applikasi la kononnye; high frequency dgn low frequency interrupt mode. High frequency akan memastikan greater UI responsiveness masa loading page. Low frequency interrupt mode akan memastikan quicker page load. Application high frequency berlaku bile korang gerakkan mouse ataupun taip pada keyboard dan switch back to low frequency ,pde bile korang takder aktiviti utk beberapa ketika. Preference ni boleh lah kontrol amount of time. so Right-click kat mana2 je dlm ruangan about:config pastu select New and then Integer
A. taip content.switch.threshold dalam New integer value pop-up window pastu klik ok.
B. Nnti dia mintak value korang masukkan 750000 and click OK.


12. NGLAYOUT INITIALPAINT DELAY

Ni pun antara punca2 website korang lambat nak loading cuz xde preference ni la konon2. Jadi dgn preference ni korang xyah tunggu sampai abis satu website didownload baru nk loading, nnti dia akan loading sket2 bdasarkan downloading dia so kire balance la. So mcm biasa right-click (oh lupe nk bgtau kalo Apple user ctrl-click)
A. kat filter tu taip nglayout.initialpaint.delay dalam New integer value pop-up window and klik ok.
B. Nnti dia mintak value masukkan 0 dan klik ok.

Tutup browser korang dan relaunch kembali firefox seperti biasa, insyaALLAH ada perubahan pada pecutan beberapa milisecond.


Download Fasterfox http://fasterfox.mozdev.org/

Web2 lain

http://www.howtogeek.com/howto/internet/firefox/tweak-firefoxs-responsiveness-config-setting/
http://support.mozilla.com/en-US/kb/Backing+up+your+information#Restoringaprofilebackup



dak ..yang tips tuh aku paha..pompuan seksi ni apakejadah buat kat sini:-?~X(
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,686
Reaction score
359
Points
131
ape kaitan pic tu :-?:-?~X(~X(~X:)(scam:(scam
 

kizuro

Active+ Member
Joined
May 11, 2008
Messages
3,795
Reaction score
2
Points
25
apo pulak ade pompuan tibe2 ni?
 

anipo

Active+ Member
Joined
May 15, 2008
Messages
4,887
Reaction score
126
Points
33
dia kot yg buat step2 ni..:phehe
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
hurm...
jaz kongsi kat forum ni..
saya pernhla buat nak lajkan firefox ni..
pasal letak software apa ntah.. dh x ingat..
tau x apa jadik sayanye firefox???
huhu... firefox saya jadik cm x betul...
cthnye lah, kdg2 dia akan kuar "this link appears broken""

huhu.. masalahnye, saya pun dh lupa camna nk betulkan balik ke lama...:(:(:(:)((

moral of story, korunk bersedia la apa yg akan terjadi pada firefox korunk.. klo jadi bertambah baik, alhamduliallah.. klo jadi cam saya, sabar jela ek...huhu...

ada sesapa tau camna nk betulkan benda tu???:(:)((
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
hurm...
jaz kongsi kat forum ni..
saya pernhla buat nak lajkan firefox ni..
pasal letak software apa ntah.. dh x ingat..
tau x apa jadik sayanye firefox???
huhu... firefox saya jadik cm x betul...
cthnye lah, kdg2 dia akan kuar "this link appears broken""

huhu.. masalahnye, saya pun dh lupa camna nk betulkan balik ke lama...:(:(:(:)((

moral of story, korunk bersedia la apa yg akan terjadi pada firefox korunk.. klo jadi bertambah baik, alhamduliallah.. klo jadi cam saya, sabar jela ek...huhu...

ada sesapa tau camna nk betulkan benda tu???:(:)((
 

ahmadnaim

Active Member
Joined
Dec 14, 2007
Messages
1,065
Reaction score
49
Points
35
dak ..yang tips tuh aku paha..pompuan seksi ni apakejadah buat kat sini:-?~X(
oo sori2 la sis..rileks2 tu la model firefox kire mcm firefox girl la ape ingat F1 je ade F1girl
 

anipo

Active+ Member
Joined
May 15, 2008
Messages
4,887
Reaction score
126
Points
33
haha br prasan dia pakai baju MusangBrapi...
kire dia duta la ni eh..:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register