Teknik Kenal Trend - By Harmonic Zigzag Pattern (ZUP-version)

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.134
USD / JPY
107.328
GBP / USD
1.26140
USD / CHF
0.93775
USD / CAD
1.35125
EUR / JPY
121.710
AUD / USD
0.69777

CG Sponsors




RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
Salam semua,

Sesaper yg expert tentang teknik pattern zup ni boleh la share sini.

saya masih mengkaji teknik ni..

sini apa yg boleh di berikan
(saya updatekan semua gambo yg ade dlm thread ni utk memudahkan members yg lain sama2 blajo)

Pattern di bawah adalah hasil indi zup ver 73
zup pattern.GIF


Pattern di jangka bearish berdasarkan analisa pattern

Ini analisa pakai indi Search Pattern

ej-zup-5min.GIF
ej-zup-5min-update1.GIF


Ini analisis yg dpat di buat berdasarkan Pattern Zigzag ni
(akan di delete semasa update terbaru)
Analisa yg dibuat akan valid bila2 masa. kemudian akan di delete utk tampalan analisis terbaru
Long Term

Ulasan teknikal: EC telah mencapai tahap maksima DT sehingga 1.6171= masa terbaik utk retrace
GJ juga berada pada tahap maksima DT. Pasang BUY LIMIT pada nilai anatar 204 - 205. Rujuk stoch
analisis-GU.GIF
analisis-UCAD.GIF
analisis-ec.gif
analisis -gj.gif
Short Term

DELETE (coming soon)

Update 12/01/08
------------------
Ni ZUP terbaru dari Brainn68 download here : Zup74

20/01/08
Indi utk filter boleh gunakan Stoch + Histogram+ zz_p
take here (stoch dh ade lam meta)
View attachment StochHistogram.mq4
View attachment ZZ_p.mq4
Penerangan tentang cara nak guna (dlm versi saya :p) ada di thread no 3

Update :
18 sept 2008
Sumbangan bro NeoZero > Zup 74 n TPL

Sumbangan Bro Brain68 > ZUP 81
Jika ada kesilapan sila betulkan n bincangkan

TQ semua
-----
info lebih sila pdf file
:)cgrock
 

Attachments

Last edited:
Sponsored Post

shadow

Active Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
2,200
Reaction score
2
Points
25
tq sebab kongsi info.
Cayalah!
 

RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
tq sebab kongsi info.
Cayalah!

Tq bro sebb support

DELETE : The graf was delete . Please Look 1st thread

Update terbaru :12/01/08

Ini ade sedikit penerangan cara penggunaan.

Secara dasarnya setiap indi ni ada kelebihan masing.

dan ia di gunakan secara berasingan. kalau sekali, nnt graf akan bertindih dan buatkan kita celaru.

sila setkan pada 2 graf pada pair yg sama.


Cara penggunaan >

Search pattern.


1. indi ni akan berjalan secara automatik dan memaparkan graf jika die mengesan mane2 jenis pattern yg die dh setkkan. so, kena tunggu lah die kuar sendiri.

2. boleh guna future pattern (ada dlm edit) utk lihat kemungkinan pattern2 akan datang yg indi ni cube nk kesan.kena off balik bila dh tgk2 futures pattern tu sbb die xkan kuar signal kalau kite on futures pattern

3.Bila signal pattern di kesan, die akan kuarkan info pada graf sebelah kiri . tulis samada bullish or bearish


Indi ZUP73 n 74

1. Analisis die adalah secara manual. Signal serta fibo kita kena on kan sendiri pada edit die.

2. Nak lebih baik (on or true kan alert serta info TF)

3. die kan paparkan bacaan pada atas graf sebelah kiri n pattern yg die cube kesan.

4. Kotak merah akan muncul sebagai penanda utk kita amik perhatian dan pasang pending oder. (filter dgn indi lain spt stoch + macd) utk kesan yg lebih baik.


Tip:

1. Jika menggunakan TF yg kecil letak TP antara 7-10 pips shj

2. Makin besar TF makin besar TP yg kite leh letak

3. atau TP kita berdasarkan 50% Fibo yg di setkan. kurang lagi bagus sbb kadang2 die xsampai.

4. Untuk kesan yg lebih baik, sila on kan pada 2 graf dgn indi 1 indi pada tiap graf. Check satu per satu graf utk tgk trend die. mgkin ade kat mana2 graf.kalau xde, tunggu sehingga ade.:p

5. Gunakan filter seperti Stoch + MACD + RSI atau yg sesuai utk yakinkan trend yg di kenal pasti oleh indicator zup ni.

6. Boleh aplikasikan teknik Martingale (teknik double lot utk entry post) jika post pertama di dapati tersasar ( maksudnya lari dari max n min price yg die letak)
. Mula dgn lot yg terkecil

---------------------
Update :13 hb Jan 2008
Soklan oleh member kite n jawapan yg cube saya jawab (xbetul sila betulkan)

selamt malam suma..newbie tumpang lalu :D

nie nak mintak penjelasan skit dari TuanTanah

1)kalu kuar jee kotak merah(found pattern) tu (any TF)..terus letak BS ngan SS atau tunggu 1-2 cs kuar baru letak PO?
atau tunggu cs tu cross line kotak merah tu (atas atau bwh)??

2)Bro cakap bila dah reach 50% fibo tu..jgn letak PO..napa bro?? atau target dia hanya sampai 50% jee??

3)boleh Bro suggest tak berapa TP n SL utk tiap kali buat PO utk kotak merah tu?

dan makasih bro coz share teknik nie :)cgrock :)cgrock
saya cube jawab#:-S

1. Bro boleh terus letakkan PO, BS n SS. Jika die dh cross maknanya pattern dh valid, xperlu letak PO lg. terus instant entry.

2. pasal yg kedua tu saya xcadangkan letak PO disebabkan selalunya pattern hanya akan retrace pada 30 ke 61.8 % fibo . kalau nk letak PO boleh, tp berlawanan ngan trend.kalau die naik lagi jugak.sila tunggu pattern seterusnya plak n cancel PO yg dh di pasangkan td.

3. TP n SL ni terpulang pada pengiraan kita pada fibo.kira range berapa die boleh pergi smpi fibo 50% tu. Sbg cth TF5 - cadangan saya letak TP10pips sahaja selepas mengambil kira spread.
Lagi besar TF, lagi besar TP die.itu ikut bro la.bro kira jarak price antara 0% sehingga 50% fibo n tgk berapa pip ade n bro agak2 lah brapa pip nk target.
SL plak bro gandakan 3 dgn TP yg bro target.

PO - Pending Oder
BS - Buy Stop
SS - Sell Stop
TF - Time Frame
TP - Target Price
SL - Stop Loss

Jika ade soklan, sila tanya lg n kemukakan dekat mana yg xfaham,senang nk alert n tgk2 kan.
:)cgrock
 
Last edited:

Sifu786

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 18, 2007
Messages
12,325
Reaction score
154
Points
123
Ahaks!!...bro..kat bawah ni ada link tuk patten2 ni..try klik..ta bayo..:D

:)paid PRICE PATTERN:)paid





.
 

RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
Ahaks!!...bro..kat bawah ni ada link tuk patten2 ni..try klik..ta bayo..:D

:)paid PRICE PATTERN:)paid

.
TQ bro
Info die dah di masukkan lam pdf tu.leh donload attachment atas.heheheh
smcm je ni
kikikikiki

masalah skang ni, kita nak mula kat step mana, entry kat mana, close kat mana yg masih kabur.

Just pandai tgk pattern je saya ni.
hehehehehe:eek:
 

Sifu786

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 18, 2007
Messages
12,325
Reaction score
154
Points
123

RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
Update terbaru analisa pada ej

ni pakai indi search pattern v6

see

ej-zup-5min.GIF


TQ :D
 

DAT7447

Fun Poster
Joined
Oct 22, 2007
Messages
792
Reaction score
4
Points
15
wh...best la ada gini2...tumpng blaja gk la nnti.Brain ada intai2 sini...nk bg info tu...invite nen lg best..
 

RizMa

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
4,475
Reaction score
112
Points
38
Emm , sori2,lupe nak bgtau:D

nak guna indi zigzag zup ni
kena set
Allow Dll Import

ok itu aje
:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register