BTC USD 28,048.9 Gold USD 1,995.64
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tebusan warga Jerman dibebas, wang tebusan RM18 juta sudah dibayar

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,124
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,124
Reaction score
22,836
Points
1,831
Awards
1
Tebusan selamat tiba di kedutaan

okonek.ashx

Okonek (kiri) dan pasangannya ketika ditemui pegawai tentera Filipina selepas dibebaskan kumpulan Abu Sayyaf di selatan negara itu pada Jumaat.

MANILA: Dua warga Jerman yang diculik kumpulan militan, Abu Sayyaf di selatan Filipina sejak enam bulan lalu dan diugut untuk disembelih, selamat tiba di kedutaan negara itu di Manila pada Sabtu.

Stefan Okonek, 70-an dan pasangannya Henrike Dielen, 50-an, tiba di Manila dengan menaiki pesawat peribadi dari Zamboanga selepas dibebaskan kumpulan Abu Sayyaf pada Jumaat.

"Dengan pembebasan dua warga Jerman itu, pihak keselamatan kami (Filipina) akan meneruskan usaha untuk mengawal aktiviti jenayah tersebut," kata jurucakap Presiden Benigno Aquino, Herminio Coloma dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Kementerian Luar Jerman turut mengesahkan mengenai pembebasan kedua-dua rakyatnya yang telah tiba di Manila.

"Kami ingin mengesahkan bahawa dua warga jerman yang diculik telah dibebaskan. Mereka kini berada di kedutaan di Manila untuk menerima rawatan.

"Kami berterima kasih kepada kerajaan Filipina kerana berkerjasama rapat dan bertanggungjawab penuh terhadap insiden tersebut," kata jurucakap kedutaan Jerman.

Abu Sayyaf sebelum ini menuntut wang tebusan sebanyak RM18 juta bagi membebaskan kedua-dua warga Jerman itu yang diculik di perairan berhampiran Sabah pada April.

Wang tebusan itu diberikan kepada penculik sebelum pukul 3 petang waktu tempatan yang menjadi masa salah seorang daripada mangsa akan disembelih sekiranya tuntutan tidak dipenuhi.
german%20couple.ashx

Gambar fail menunjukkan kedua-dua tebusan Jerman ditawan oleh Abu Sayaff.

ZAMBOANGA CITY (Filipina): Kumpulan Abu Sayyaf pada Jumaat malam berkata mereka sudah membebaskan dua tawanan rakyat Jerman - Viktor Stefan Okonek dan Henrite Dielen setelah menerima wang tebusan berjumlah P250mil (RM18 juta).

Okonek dan Dielen dibebaskan pukul 8.45 malam di bandar Patikul di Sulu, kata Abu Rami, jurucakap Abu Sayyaf.

Rami berkata wang tebusan telah dibayar sepenuhnya, “walang labis, walang kulang (tidak lebih, tidak kurang)." -sumber
 
Last edited:
Sponsored Post

theblur

Super Active Member
gem
Messages
8,310
Joined
Apr 15, 2012
Messages
8,310
Reaction score
1,233
Points
151
Abu sayaf ni islam ke? kalau islam mmg puak2 ni dah busuk kan islam. kasi serang je puak2 ni bagi lenyap dkt muka bumi.

susah gak nak cakap bro.

Mereka buat begitu sebab tak ada fund/dana/bantuan dari umat Islam lain. Mereka nak bebaskan tanah mereka dari Kafir Filipino.

Kita tak boleh samakan mereka dengan cara kita di Malaysia. Kita di Malaysia tunduk pada kemahuan British untuk merdeka. Demokrasi dan terus Demokrasi.

Mereka di Sulu tak nak demokrasi dan ingin bebas dari kafir Filipina dan tegakkan negara Islam.

Tapi entahlah, banyak sangat kumpulan-kumpulan pemisah kat Sulu tu. Tak tahu mana satu yang ikhlas berjuang, mana satu yang munafik.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register