Teaser kereta nasional ketiga DreamEdge dipamer

CG Sponsors
kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
33,246
Reaction score
1,670
Points
206


Menerusi laporan sebelum ini, prototaip kereta nasional ketiga yang diumumkan pada tahun lalu sepatutnya akan didedahkan kepada umum pada pertengahan tahun ini. Namun ketika berlangsungnya pelancaran Dasar Automotif Nasional (NAP) 2020 hari ini di Menara MITI Kuala Lumpur, pihak yang menerajui projek ini, DreamEdge telah mempamerkan teaser untuk prototaip kereta berkenaan.

Kereta tersebut diletakkan dalam sebuah kotak besar, dengan satu cermin kecil yang gelap untuk mengintai ke dalam. Prototaip ini juga diselubung dengan kain penutup, dan hanya bahagian lampu hadapan kanan dan lampu belakang kiri didedahkan.

Menerusi sedikit bahagian bampar yang terdedah, kereta ini nampaknya diberikan warna matte hitam. Untuk lampu hadapan, ia hadir dengan jalur lampu nyalaan siang LED yang diletakkan seperti kening, bersama lampu utama projektor dan juga lampu isyarat membelok jenis mentol biasa.

Manakala untuk lampu belakang pula ia turut diberikan teknologi LED dan kelihatan rekaan dari Audi. Di bawah bampar, ia hadir dengan kemasan melintang berwarna hitam berkilat, bersama satu jalur yang mungkin reflektor atau mungkin lampu kabus jenis LED bagi menggantikan lampu jenis mentol konvensional pada kereta biasa.

DreamEdge belum mendedahkan sebarang spesifikasi terperinci berkenaan kereta ini, tetapi diluar kotak pameran tersebut ada menyatakan berberapa perkara. Menurut syarikat kejuruteraan digital yang berpangkalan di Cyberjaya ini, kereta ini akan dihasilkan dan meningkatkan kebolehan R&D tempatan, meningkatkan kebolehan jurutera tempatan dan mewujudkan bakat yang berkemahiran tinggi.

Kereta ini juga akan menggunakan teknologi tinggi terkini bagi memindahkan pengetahuan menerusi proses lokalisasi, dan seterusnya akan mewujudkan ekosistem teknologi baharu. DreamEdge turut menjanjikan bahawa kereta ini kelak akan memberikan keseronokan memandu, mesra keluarga, penggunaan bahan api yang sangat jimat dan bernilai untuk wang.Dari segi rekaan teknologi lain, DreamEdge menyatakan kereta ini akan menerima “rekaan moden dan furistik, lengkap dengan fungsi terhubung terkini dan juga sistem bantuan pemanduan terkini.”

Menerusi apa yang dikongsikan oleh CEO DreamEDGE, Khairil Adri Adnan, ketika pengumuman awalan pada Ogos tahun lalu, syarikatnya setakat ini merancang untuk mengeluarkan sebuah kereta sedan hibrid segmen B besar sebagai model pertama. Teknologi utama yang terlibat di dalam projek ini pula dimaklumkan akan diperoleh atau disokong oleh Daihatsu Jepun. Walau bagaimanapun, teknologi spesifik yang bakal digunakan berkenaan masih belum diperincikan.

Namun dalam laporan dari Affin Hwang Investment Bank pada Disember 2019, kereta ini akan dijana sama ada dengan enjin pembakaran dalaman konvensional atau unit penjana hibrid petrol elektrik, dan dijangka akan diberikan pelbagai teknologi terkini seperti sistem-sistem terhubung serta teknologi bantuan pemanduan. DreamEdge tidak mempunyai kilang sendiri, tetapi ia akan dihasilkan secara kontrak, dengan khabar menyatakan bahawa ia akan dibina oleh subsidiari Daihatsu iaitu Perodua.

Konsep rekaan dan pembangunan projek ini akan diterajui oleh DreamEdge, bersama rakan teknologinya iaitu Daihatsu – yang telah mengesahkan pembabitannya pada Oktober lalu – yang akan membangunkan unit janakuasa serta membekalkan platform. Walau bagaimanapun, DreamEdge telah menegaskan dalam mesyuarat dengan Affin Hwang berkenaan kereta tersebut bukan satu lagi model rebadge Daihatsu.

Menurut laporan dari Affin Hwang lagi, garis masa pendedahan kereta ini juga telah dirombak semula – prototaip penuh kereta ini akan didedahkan pada pertengahan tahun 2020, manakala produksi penuh akan berjalan pada separuh pertama 2022 – lebih lewat setahun dari yang dijangka. DreamEdge turut mensasarkan untuk menjual sekurang-kurangnya 3,000 unit kereta ini pada tahun pertama produksinya nanti.

 
Sponsored Post

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,369
Reaction score
165
Points
73
boleh g jauh ke kete jenama baru ni...org nak beli ke..beli sebab apa...kalu dia buat kete lain pd yg lain ke munkin menarik minat org nk beli mcm tesla tu
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
269,021
Reaction score
9,750
Points
2,226
Harap lebih baik la dari sebelum² ni
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
33,246
Reaction score
1,670
Points
206

Pandangan pertama Kereta Nasional Ketiga Malaysia!
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
22,752
Reaction score
2,697
Points
191
3000 unit utk tahun pertama..

target pembeli kaya2 nih..
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
16,985
Reaction score
1,227
Points
206
aik kato gomen buek projek keto terbang?
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
22,752
Reaction score
2,697
Points
191
pebenda laa..

NAP announced benda gitu??

ingatkan turun duti / cukai bagi harga kenderaan persendirian turun seperti dalam manifesto..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register